icon

Ako riešiť strach dieťaťa z učiteľky?

19. nov 2023

Ahojte. Prosím Vás, ako by ste riešili to, že dcéra sa bojí chodiť do školy, pri tom sa učí na samé jedničky, pretože sa bojí učiteľky, ktorá ju ponižuje pred triedou. Ona má veľa kamošiek, takže není samotárka ani nič také, ale bojí sa tej učiteľky. Ja by som to aj riešila, lenže ja už tomu ozaj nechápem, keďže minule mali ísť niečo maľovať a mali sa striedať po dvojiciach a jedna žiačka sa prihlásila, že chce ísť a učiteľka jej povedala nech si vyberie dvojicu a vybrala si moju dcéru a učiteľka jej na to povedala “lepšie si si nemohla vybrať”. A zase minulý týždeň ju pochválila. Neviem, príde mi to podľa nalády učiteľky. Čo by ste robili na mojom mieste? Dcéra je tichá, nevystrája, ani nič také, ale trápi ma to, keďže školu ma rada, a pri tom ten predmet je úplne nepodstatný. A nechcem, aby jej nejaká učiteľka, znechuťovala školu, lebo v dnešnej dobe je vzácne, ak dieťa chodí rado do školy.

dennissa16
19. nov 2023

@anjelicek26 teraz si ma už naozaj pobavila. Nakoniec ešte vlastne zistíme,že dievča je v škole diablik s jednotkami a doma sa len pretváruje

Radsej už nic nepis.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
19. nov 2023

@anjelicek26 “Lepšie si si nemohla vybrať”
nebolo myslené pochvalou, ale pravým opakom. Dcéra potom bola celý deň smutná, už som videla ako sa jej chcelo plakať. Tiež som si myslela, že to bolo pochvalou, ale nie, dcéra mi to vysvetlila. Učiteľka pri tom ako to povedala, prevrátila oči, bola nadutá, myslela to v zlom, že, prečo si spolužiačka vybrala ju (moju dcéru) a nie nejakú inú spolužiačku

autor
19. nov 2023

@anjelicek26 Prosím ťa, radšej už nič nepíš. Ja poznám moju dcéru alebo ty? Moja dcéra tam nič nevyvádza, keďže sú rozdelení na skupinky podľa abecedy a sú tam samí chlapci a 4 dievčatá, mimochodom sú to dievčatá, s ktorými sa ona veľmi nebaví, a celkovo je aj tichá, pretože je hanblivá. Naozaj nepochopím už toto

autor
19. nov 2023

Keby bola dcéra “diablik” a vystrájala by, pochybujem, že by ju trápilo, že na ňu učiteľka kričí🤦‍♀️ jednoducho viem že takáto není

anjelicek26
19. nov 2023

@dennissa16 nemusime mat rovnaky nazor. Ale spoliehat sa vylucne na nazor jednej osoby - mojho dietata - a nevypocut aj druhu stranu - ucitela nie je fer a ani spravna cesta. Roky ma naucili,ze deti vidia a vnimaju veci subjektivne a casto chyba objektivita ci sebareflexia. To chyba dodnes dokonca vela dospelym.

Autorka daj vediet,ako dopadnu konzultacne hodiny a ci sa veci zlepsia. Mozno sa dozvies veci,ktore TI zasa nepovedala dcera. A mozno nie. A zatedy s dcerkou rozhovor,ze si to nesmie brat tak k srdcu a povedat svoje,ked by sa to malo zopakovat.

autor
19. nov 2023

@flavia1 Dcéra chodí do triedy so sesternicou, ktorej som sa na to pýtala a potvrdila mi to

autor
19. nov 2023

@anjelicek26 Tento týždeň s ňou nemá žiadne hodiny, ale na ďalší áno, tak dám vedieť

basullinka
19. nov 2023

Autorka, treba ísť za učiteľkou a komunikovať s ňou. Tak, ako všade, ľudia su rôzni a aj učiteľka môže byť mimo. Ale treba to riešiť priamo s ňou.

Ja som učiteľka, ale nejdem tu obhajovať učiteľku, neviem kto to je, čo to je a zo skúsenosti vnímam, že niektoré učiteľky sa minuli povolaniu. A možno je to aj jej prípad. No treba to komunikovať priamo s ňou, ak neuspeješ, tak s triednou učiteľkou a potom s vedením. Priamo, vychovne a korektne. Popravde Ti poviem, že ak by som našla dieťaťu v škole odpočúvacie zariadenie alebo by ma kamerovalo, v tom momente podávam TO. Ja som človek, nie majetok rodičov, aby si ma nahrávali a pod. Ak je problém, treba komunikovať... A tak ako ja rešpektujem rodičov, očakávam rovnaký rešpekt aj voči svojej osobe.

dskjhfdlkdjhl
19. nov 2023

A ta sesternica je v tej istej skupine? Lebo pises, ze su tam len 4 dievcata a dcera sa s nimi ani nebavi. Neviem, mozno sa nebavi so sesternicou, alebo tam nieco nesedi.

autor
19. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl Začalo to už na konci minulého šk. roka, takže taký máj, jún 2023 v 6. ročníku. V 6. ročníku boli žiaci rozdelení na dievčatá a chlapcov. Teraz, v 7. ročníku sú rozdelení podľa abecedy, takže sú tam iba 4 dievčatá, s ktorými sa ona veľmi nebaví. V 6. ročníku mi to potvrdila sesternica, teraz už nemá kto, mi to potvrdiť. Takže ostáva mi iba veriť dcére, čo verím, pretože ona vôbec klamať nevie, a rozplakať sa nasilu to nie, takže tak

dskjhfdlkdjhl
19. nov 2023

A preco si to neriesila uz minuly sk. rok? Nie je jednoduchsie ist za ucitelkou a normalne sa s nou porozpravat, ako to nechat tak a doma spekulovat, preco sa to deje?

betulinka1
19. nov 2023

@basullinka lenze moze za nou ist tisíckrát aj za riaditelom. Este viac si na dieta sadne. Zazila som to osobne, nie sprostredkovane. Moje dieta malo taky strach zo skoly, ze sme skoncili niekolkokrat v nemocnici s takymi krcami brucha, ze nevedel chodit. Nakoniec sme skoncili v Ba v národnom ustave. Milion gastro vysetreni a nic. Potom mi prednostka povedala, ze hľadajte co sa deje v skole. Za ucitelkou som bola nespočetnektat, nic patri medzi najlepsich žiakov. Nic som sa nedozvedela. Ale moje veselé dieta sa menilo na trosku, nejedol, plakal, bolesti, cely bledý . Zase nemocnica, lebo s krikom sa nevedel postavit na nohy. Tak som kupila to pero, co tu vsetky dehonestujú aka je to blbost. A potom som pocuvala, co robila ucitelka na hodine ako na nich vrieskala, ako ich zosmiesnovala, nebolo jej vobec luto, ked jej tam plakali. Deti normalne deptala, plakala som ako som to pocuvala. Hned som pisala riaditelovi a podala staznost. Nemohla som povedat, ze to mam nahraté. Aj ked jej to bolo jasne, lebo som ju konfrontovala s detailami z hodin. Riaditel povedal, ze ju nema za koho vymenit, nakolko bola jedina na vyberku, nema ucitelov. Ju trápilo iba to kolko toho viem a odkial. Nakoniec som zistila, ze sme 3 dieta, ktore pocas roka odislo z tej triedy ale kedze bol covid, nikto o tom nehovoril. Este aj upratovacka mi potom, ked som urobila halo povedala, ze vsetci vedeli ako na deti krici. Ved to poculi po celej chodbe. Moje dieta preslo zo dna na den na inu skolu a zazrak, nemal ziadne bolesti brucha iba prvy tyzden. Este teraz ma uzkost ked niekto krici. Kvoli jednej učiteľskej krvave, moje dieta malo 6 mesiacov bolesti, gastro vysetrenia asi nemusim opisovať. Cele zle. A vdaka nahravaciemu peru som zistila, co sa deje. Moj maly mal 8 rokov, bol iba druhak, cela detska dušička zlomena jednou kravou. Ked som to hovorila ucitelke prveho stupňa v rodine, tak ona bola v soku, ze si to nevie ani predstavit, aky zly clovek to je. Kolegovia, ked poculi kúsky nahrávok, tak aj oni, ze okamzite jo davaj prec zo skoly. A trest pre ucitelku. Uci dalej. Udajne uz tak nevrieska ale zlo z cloveka neodíde. Knihu by som o tom vedela napisat, co vsetko sme si za 6 mesiacov presli kvoli nej.

autor
19. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl Dcéra nechcela, aby som za ňou šla, pretože vraj na ňu bude ešte viac hnusnejšia, rešpektovala som ju

dskjhfdlkdjhl
19. nov 2023

No, ja neviem, ale ja by som sa nedala dcerou v tomto smere ovplyvnit. Ale mam dojem, ze dnes ludom najviac chyba schopnost komunikovat, na vsetkych urovniach. Potom to tak aj vyzera.

autor
19. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl Aspoň keby sa jej dcéra opýtala, prečo je na ňu taká, alebo kľudne ak by jej niečo zasa učiteľka povedala sprosté, tak aby jej tiež odpovedala drzo, lenže dcéra takáto nie je, nedovolí si na ňu a bude ju rešpektovať, aj keby jej učiteľka neviem ako ubližovala

dskjhfdlkdjhl
19. nov 2023

A Ty by si chcela, aby jej dcera drzo odpovedala? To vazne? Tak nepaci sa Ti drze spravanie u ucitelky a u dcery by si to podporila? Fakt?

autor
19. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl Nie, ale aby sa nebála jej na to niečo povedať… Nemyslela som to do podrobna…

autor
19. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl Jednoducho povedané, aby si dcéra nenechala skákať po hlave

dskjhfdlkdjhl
19. nov 2023

V kazdom pripade, uz davno si mala ist za ucitelkou a mohla byt situacia vyjasnena. Ono to moze byt v skutocnosti uplne inak, ale to nebudes vediet, kym si za ucitelkou nezajdes.

martinastaj
19. nov 2023

Ver dcérke a nenechaj ju v tom. U nás bol problém s učiteľkou matematiky - nemusela "integráčov" ( syn je integrovaný kvôli poruche sluchu), ZŠ zvládol vďaka podpore spolužiakov, ale z toho všetkého má psychické problémy a ako sa vyjadrila psychologička má traumu zo školy. Syn je tiež tichší a nepriebojný, ale tak je to jeho povaha a nezmením to aj keď ho povzbudzujem. Všetko dobré.

basullinka
19. nov 2023

@betulinka1 pozri, neminaj energiu na pisanie, ako dieťa som si niečím podobným prešla aj ja, učiteľka bola na mňa zasadnuta, tak, že som sa na hodine dogrcala, nie jeden raz... Mala som veľké zdravotné problémy a pod. Ale nič to nemení na moj názore....

flavia1
19. nov 2023

Chapem, treba ist za triednou, aj ked dcera nechce. Ja by som bola šťastná, keby moji rodicia isli, ked som chodila na strednu, takto som 4 roky trpela. Ucitel si nemoze dovolit robit rozdiely, ponizovat a zosmiesnovat. Na takych mam dost prudky nazor..

scorpionflower1
19. nov 2023

Išla by som sa porozprávať za učiteľkou a slušne jej vysvetlila, že tie poznámky dcére vadia, tak nech sa ich zdrží. Tým, že to nebudeš riešiť naučíš dcéru, že nemá zmysel sa stavať sa na odpor, keď jej niečo vadí a to je obrovská chyba. Že na jej pocitoch nezáleží. Tým viac, keď píšeš, že je to citlivá jednotkárka. Hlavne prosím ťa nedaj na tie reči, kde ti vypisujú (podľa očkávania, ako inak), že dcéra to má ignorovať a obrniť sa. Mne toto v detstve matka rozprávala neustále a zazlievam jej doteraz, že sa ma nezastala v určitých situáciách. Napr. keď sa mi matikár vyhrážal pred celou triedou (bola som piatačka), že ma zbije remeňom. Ja som celú piatu-šiestu triedu ráno pred školou vracala. A naši mi rozprávali len že sa mám obrniť a vydržať. Mám 36 a doteraz som im to neodpustila.
Tieto sarkastické komentáre do úst učiteľky nepatria, to ti hovorím ako učiteľka, dokážu deti veľmi ponížiť. Ak chceš, aby ti dcéra verila, zastaň sa jej, nemusíš sa hádať, len sa slušne dohovor s učiteľkou.

scorpionflower1
19. nov 2023

@flavia1 Áno, máš pravdu, to ti píšem ako učiteľka na SŠ. Učitelia sa nesmú správať k žiakom ako sa im zapáči. Keď je probém, treba sa ozvať, veľakrát stačí len pár slušných slov, aby dotyčný vedel, že za svojím dieťaťom stojíš a prestane to. Lebo, ako je vidno aj na tomto fóre, matky často nechajú nejakého zakomplexovaného magora sa voziť po svojom dieťati jedna radosť. Ešte ho aj podporia, lebo je to"výchovné". Ale keď sa do nich obuje šéf v robote idú sa potentovať aký je to chuj.

betulinka1
19. nov 2023

@basullinka to nebolo len tebe 😉. Mna to zľahčovanie šikany účelov voci detom strasne rozčuľuje. To ma mrzi, ze si si takym presla. A tvoji rodicia spravili co?

2006_1211
19. nov 2023

Nás šikanoval učiteľ v piatom ročníku, kričala na nás deň čo deň učiteľ angličtiny boli sme tam 4 z našej dediny a kričal na nás ako na všetkých 4roch ze pamätajte sa (naša dedina) a nadával nám a ponizoval nás pred celou triedou postavil nás pred tabuľu keď sme nieoc nevedeli tak na nás začal hulakat ze mu z huby sliny leteli..ten rok to s nim riešilo veľa ľudí a väčšina z nás odišla v ten rok im odišlo veľa ľudí. Išla som na inú školu a tam na nás už takto ne kričali ale vždy sa nájde nejaká učiteľka co musí mať blbé reči a byť zasadnuta ci na ZŠ alebo na SŠ

zuzanapjat
19. nov 2023

Choď za tou učiteľkou a postav sa za vlastnú dcéru. Vysvetli jej, že dcéra nie je manuálne zručná a že si neželáš, aby ju kritizovala.

nataly420
21. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl áno stacilo mi čo som poznala na školách. Mali by im určite robiť psychotesty lebo pracujú s deťmi a často sok zažila šikanu práve od zakomplexovanej učiteľky ktorá nevedela čo zo sebou lebo bola psycho

maryetta
21. nov 2023

Ta ucitelka uci len ten jeden predmet?
Kazdopadne jasne. Nie kazdy je zrucny a sikovny vo vsetkom. Ale aby mala taketo vyjadrovanie?
Mne minule volala mamicka synovho spoluziaka. Ze ho zamrzelo ked triedna vyvolala mojho syna lebo je krajsi ako je ten jej syn…. Nechapala som…. I ked sa da povedat ze “moj syn je vo vyhode” ci ako to napisat ja som ostala sokovana ze ako fakt toto? Potvrdil to aj moj syn ked som sa ho opytala ale…. Toto by som si ani ja voci vlastnemu synovi nedovolila ze pod ty…. Lebo….
Niekedy pocity a emocie ten dospely proste musi potlacit lebo vidime na detoch to zanechava iste stopy. A hovorim tej mamicke ze ja nechcem aby bolo medzi nimi nejake pripadne nezhody len preto ze ucitelka blbo komentuje resp prideluje taketo poznamky…. A deti si to zial pamataju a nie vlastnou vinou sa mozu citit potom odstrcene a neviem ako ☹

Kazdopadne nejako ucitelku by som neriesila. Dcera je uz dost velka na to aby si jej vedela vysvetlit ze proste nie kazdy je vo vsetkom sikovny-to uz iste pochopila aj sama. Ze nie vzdy mame naladu… i ked ano-emocie treba potlacat ako by sme mali urazat xi ponozovat ☹