Ako riešiť vymeškanú prax na strednej škole?
Dobrý večer prosím o radu už som zúfalá dcéra vymeskala v škole prax stredná škola 48 percent. Dovod 3 tyzdne v nemocnici Môže vymeskat 10 percent. Prax sa dá nahradiť no učitelia jej vykrikuju nech preruší školu zo zdravotných dôvodov a nech ide od septembra znova opakovat ročník,že kto s ňou bude nahrádzať prax aj oni chcú prázdniny pritom je to ich povinnosť majú to v zmluve no dcéra je už fit a chce už konečne zmaturovať poprípade aj v septembri
Kde sa mam obrátiť o pomoc keď škola nie je ochotná riešiť problém? Ďakujem 🙏🙏🙏mail som písala aj ja aj dcéra riaditeľovi o riešenie problému a termín nahradzania praxe , no zatiaľ len ústna odpoveď ze nie sú ochotný s ňou chodiť nahrádzať prax ze chcú byť doma .ďakujem za odpovede
@zuzana280 Zas musiš chapať aj učiteľov. Maju tiež pravo na dovolenku a naozaj to nie je ich vina, že bola tvoja dcera v nemocnici.
V takom prípade, keby ja som bol riaditeľ, urobil by som to, že by som prižmuril oko. Zdravotny stav je prednejši ako 10, či 38% praxe. Tak by som sa na to díval. Proste by som jej to odpustil. Veď nevymeškavala z rozkoše, ale mala na to važny dôvod.
@zuzana280 Takmer 50% je obrovské číslo. Predpokladám, že to nahrádzanie nie je možné z časových dôvodov, jednoducho, nie je kde. A áno, nevidím dôvod, aby si jej učiteľky nečerpali dovolenku, ale chodili s ňou na prax. Prax si totiž nemôže nahradiť v čase vyučovania, na to tam nie je priestor, robí sa to cez prázdniny. Keď sa jedná o pár hodín, tak sa to dá, ale toto je jednoducho príliš veľa. Odpustiť jej to nemôžu, jednoducho aby mohla ukončiť ročník, musí mať odchodenú prax. Aj tak by som skúsila zájsť za vedením školy, zistiť, koľko je to vlastne dní. Ono ani jej nemôžu ukončiť polrok, takže si to bude musieť nahradiť do konca marca. Ide o to, či vôbec ten časový priestor tam je.
A aka je to skola?
ahojko nejak mi to nesedi 3 týždne v nemocnici a v skole bola suvisla prax? alebo vymeskala aj pomimo nemocnice? takmer 50% je velke cislo. mali ste to riesit priebezne. ak ste pisali oficialnu ziadost o riesenie problemu do mesiaca vam musia odpovedat pisomne.neviem aky odbor, ale neda sa sokromne vybavit prax? ze by len doniesla papier o absolvovani? syn tiez viac vymeskal. dorabal si to v prvy a druhy julovy tyzden. skola bola ochotna. kolko dni je vlastne tých 48%?
Učiteľ má svoj pracovný úväzok, nadčasy mu nikto nepreplatí...ano, môže zastupovať v čase volna kolegu, ak nemá kto robiť, ale to má v triede 30 detí/študentov, nie jedného študenta.....takže chápem učiteľov že nie sú ochotní v čase ich voľna chodiť na prax s 1 študentom....hlavne ak ide skoro o 50%praxe.....veď tu nejde o pár hodín..50% praxe sama uznaj že je veľa......tiež by som navrhla opakovať ročník.....
Aká je to škola, kde dcéra vykonáva prax?
Asi to bude inak, ze?
Rozmýšľam, aká je to prax.
Lebo, čo som mala kamarátku napr. na cukrárskej SOU (kde mali učiteľa na praxi), tak tam mali prax niekedy na striedačku, týždeň škola, týždeň prax, alebo napr. 2 dni prax a 3 dni škola.
V takom prípade by ale za 3 týždne choroby nevymeškala polovicu praxe.
Ja som na strednej mala prax v 3. a 4. ročníku a to si každý sám našiel (ja som bola tam, kde mi rodič pracoval, takže to s učiteľkou nič nemalo a nebola nijak potrebná; len na konci praxe som odovzdávala vypracované papiere- denný záznam z praxe, nejaké veci o firme, čo ja som robila atd..)
A ak by vymeškala 3 týždne, to v 2. polroku nestíha dorobiť? Napr. s inou triedou, školou...?
Obrátiť sa na zriaďovateľa, sama som učila, nechápem, že sa to nedá. Ved môže robiť komisionalne skusky, vybaviť jej prax v 2. polroku. Celkom nechápem , prečo by sa to nedalo.
ziadat pisomnu odpoved a obratit sa na zriadovatela. Ale inak sa mi nezda .. to mali prave pocas tej 3t hospitalizacie presne 3t prax.. alebo ako.. mne sa nezda ze 3t chybanie by sa malo riesit opakovanim rocnika...
@zuzana280 no, v prvom rade by som sa na tvojom mieste zamyslela nad tou tvojou vyhradou smerom k ucitelom. Oni maju narok na dovolenku,ktora im dozaista skor vyplyva z pracovnej zmluvy, ako to,ze maju udajne nejaku povinnost dohanat prax s dietatom,ktore nechodilo do skoly. Ak sa k tomu takto stavias a prezentujes to aj im tak, ustretovost od nich necakaj.
Inak urcite smer zriadovatel skoly a skolska inspekcia. Oni mozu rozhodnut o postupe za skolu ako taku. Ucitelia nemaju prazdniny, ako si tu vela ludi mysli. Tie maju max mesiac na strednej a potom musia do prace. Aspon co viem, tak to tak nielen moja mama roky mala. Cize v tomto case moze mat ona do septembra komisionalky. Tiez som ich mala koncom augusta a boli aj z praxe. Dostala som zadanie a dva tyzdne som chodila do atelieru a dielne na prax
@zuzana280 učila som ma slole, kde sa praxovalo. A áno boli aj študenti, ktorí vymeskavali. Z rôznych dôvodov. No nikto po kolegoch, ktorí mali na starosti prax nepožadoval, aby svoje osobné voľno zrušili a išli so študentom, jednym! Na prax.
48% je veľa. To vám nestojí ani za osobne stretnutie s vedením školy? Vypisujete emaily, miesto toho, aby si tam išla osobne. Určite sa to dá riešiť, len treba vidieť aj od vas aktivitu, dobru vôľu spolupracovať. Nie len sa hore sťažovať a nadávať na školu.
@zuzana280 si prosím ta laskavo uvedom ze aj učitelia majú rodiny, malé deti a nie len 1 ale aj viac ako 5 co osobne poznam, svojich rodicov, zaplatené dovolenky rok dopredu, pobyty, možno tiez operácie naplánované, takže ich existencia nie je len v skole, si predstav ze existujú aj mimo tu 2 poschodovu budovu, si myslíš co ze teraz niekto kvôli nej presunie rok plánovanú operáciu alebo nechá prepadnúť zálohu niekoľko tisíc? Áno blbá situácia ale nie je prvá ani posledná ktorá to tak ma...musíte sa prispôsobiť tomu ako to je a prax kde vlastne ako čašníčka, niekde vo výrobe, v nemocnici, ved tam sa skus dohodnúť s majstrom vrchnou...etc ci by nevedela pomôcť cez víkendy a zaratali by jej to...
Toto je bud dalsi trol alebo namiesto maminky sa pyta dcerenka, lebo neverim, ze dospela osoba si dovoli napisat, ze ucitelia maju povinnost dobehnut zmeskanu prax niekoho dietata na ukor vlastnej dovolenky. Taketo zvasty mozu vyjst len od poblaznenej 18tky
@prasiatko30 a možno dotyčná klasicky flákala školu, žiadna hospitalizácia.
Ak je na odbornej škole, obvykle mávajú prax obtýždeň a tým pádom neverim, že za 3 týždne hospitalizácie vymeskala 50% praxe. Sama som na takú školu chodila. Ak to bola prax externe, treba sa slušne pýtať, či si ju môže nahradiť počas svojich prázdnin, víkendov, kym nazbiera potrebné hodiny-počas vyučovania nesmie. A vybaviť si to musí sama niekde.A nie, učiteľky nemajú povinnosť počas čerpania dovolenky dobiehať vymeškané Tvojej dcéry. Ak kvôli zdraviu vynechala prax, mali ste nabehnúť na individuálny, v tom majú tiež pravdu.
Podla mna to bude stredna zdravotka
@zuzana280 mam taky pocit, že hovoríš o szs....ja som na zdravotku chodila a no ta prax je dosť veľký problém. Učitelia by na tu prax mimo ich pracovnej doby museli byť alebo aspoň chodiť kontrolovať, čož musíš pochopiť, že sa im to nepáči. Jedine sa dohodnúť s riaditeľom a nemocnicou, spísať zmluvu a bude si to tak dorábať ale ani to neni isté, že by to povolili.
Ja som chýbala podstatne viac q sama učiteľka jedného odborného predmetu ze kedy mam prísť si nahradiť, rovnako aj prax. Maturovala som normálne v termíne v máji s ostatnými, všetci ma pustili, nerobila som ani komisionálne len ma preskusali na hodine.
3 týždne sú 48% praxe? To majú prax iba 6 týždňov za celý sk.rok?
Bežná prax na SS je 2 týždne v mesiaci.Takze to vychádza viac ako 6 týždňov do roka
Žiadaj si vyjadrenie písomne!!!!aby si mohla niečo riešiť... predpokladám,že nemáte ani jedna záujem oberať pani profesorky o prázdniny🤦♀️ tak nech pohnú rozumom a riešia situáciu...ja niekedy ozaj žasnem,dievča bolo zo zdravotných dôvodov predsa mimo praxe a školy... už ako bolo vyššie spomenuté,, prižmurim oko,,... a napr. budúci sk.rok jej pridám hodiny naviac počas a tam už je na nej ako to dobehne...všetko sa dá, len treba chcieť...

@zuzana280 ty kokos🤦♀️…Neviem ci ti poradi inspekcia…Casto krat aj inspekcia dava ruky prec….