icon

Ako riešiť zamietnutie žiadosti o uvoľnenie dieťaťa na dovolenku?

daniela237
10. okt 2024

Dobrý deň, vybavila som na poslednú chvíľu dovolenku pri mori na 6dni s odchodom budúci týždeň v pondelok. Poslala som riaditeľka žiadosť o uvolnenie dcéry (9rocnik) a ona nám zamietla a odvolala sa že nesúhlasí a dôvod uviedla povinná školská dochádzka.pri Tom dcéra vynechala za tento školský rok len 3dni a známky na dobré. Dovolenka je zaplatená.Prosim vás ako to mám riešiť. Pekné som ju poprosila a aj tak nám napísala že nesúhlasí.

lienka.7
12. okt 2024

@maciatkolulu zdravé dieťa ide predsa akoze na ozdravny pobyt, nie na dovolenku! stále nechapes? (Myslene ironicky).
Inak realne by som bola fakt zvedava, ktorý lekar toto potvrdi, keďže ide o zjavne klamstvo. Ale asi keď mu zaplatia, tak potvrdí všetko.
Mimo to, ze všade v zákone sa spomína, že rodic dieta ospravedlnuje vylucne na základe choroby, nikde nie su pisane žiadne rodinné dôvody, ako tu dookola stále niektoré omielaju🤦‍♀️ ale co uz, im je to vlastne jedno. Im nebude nikto predsa nič prikazovat/zakazovať ci povolovat. Toto je ale ze fakt sila tu citat...Ony si stanovili predsa vlastne pravidlá, a nejaká zakomplexovana zavistliva riaditeľka im predsa nebude rozkazovať kedy majú ísť na dovolenku! Omg 🤦‍♀️ toto dávajú pekný príklad svojim deckam, fakt 👌👌👌

lienka.7
12. okt 2024

@tilonka v zákone mas jasne uvedené, kedy, resp.z akých dovodov môžeš dieťa ako rodic ospravedlniť. A pobyt na dovolenke to rozhodne nie je. Ospravedlnenie z takéhoto dôvodu zákon nepozná.

beronsche
12. okt 2024

@lienka.7 to , čo si tu nalepila nijako nepokrýva skutočnosť, že rodič môže riaditeľa požiadať o uvoľnenie. Žiadosť musí byť písomná. Toto, čo si tu dala ty, pokrýva iba ospravedlnenie rodičom a teda prípady, kedy nepotrebuje písomnú žiadosť o uvoľnenie z vyučovania. Chápeš?
@maciatkolulu ovca sem, ovca tam..
A pritom sa mýliš ty...

skolara
12. okt 2024

@laurita285 tie PISA testy nám do značnej miery kazia rómske deti a práve tie deti do školy nechodia. Takže ty si kľudne dovolenkuj so svojim dieťaťom celý rok, ale sme tú aj takí, ktorí nevnímame školu ako holubník. Pravidlá sú dané a školská dochádzka je povinná. Ty si to tu zdôvodňuj, ako chceš, ale nekydaj na školstvo, lebo problémom sú často aj samotní rodičia, ktorí si myslia, že pobrali všetku múdrosť sveta a vybabrú so všetkým.

lienka.7
12. okt 2024

@beronsche žiadosť daná bola, riaditeľka ju zamietla. Ma na to jednoducho právo. To, ze ty si podas nejakú žiadosť automaticky neznamená, že jej musí byť vyhovené. Chapes zase ty?

beronsche
12. okt 2024

Milé dámy, ktoré pohoršenim padáte zo stoličiek, prosím vás, vysvetlite mi, prečo je to také neakceptovateľné uvoľniť z vyučovania dieťa na týždeň, aj keď ide na dovolenku?
Ake presne je podľa vás riziko?
Preco by to podľa vás nemalo byť dovolené?

Prosim, už neargumentujte povinnou školskou dochádzkou a už vôbec nie inými krajinami, jednoducho platí, že možné to je.
A ani tým, že každý by rád lacnejšiu dovolenku, tento argument je fakt cez čiaru....

Ja sa len snažím pochopiť, prečo je to podľa vás také nehorázne a toto žiadať. Ako si myslíte, že to negatívne poznačí dieťa, prečo by to nemalo byť povolené?

beronsche
12. okt 2024

@lienka.7 ja chápem veľmi dobre. Avšak zamýšľam sa, ako môže jedna študovana pedagogicka v riadiacej funkcii ako dôvod zamietnutia uviesť povinnú školskú dochádzku, keď práve tá je dôvodom ziadosti o uvoľnenie..
To akoby mi šéf zamietol dovolenku, z dôvodu, že je pracovný týždeň....
Čistá absurdita...

skolara
12. okt 2024

@beronsche za mna, lebo kebyze si vsetci behame kade tade, tak to mozme cele skolstvo zabalit.

beronsche
12. okt 2024

@skolara kto hovorí o behaní kade tade? Prečo to hrotis do extrému?
Myslím, že každému rozumnemu človeku je jasné, že ide o príležitostnú vec.. myslím, že je tam aj zákonné obmedzenie, koľko krát je to vôbec možné..

skolara
12. okt 2024

@beronsche lebo robim v skole a viem ako to uz vyzera. Je to uz zakonne dane a vola sa to povinna skolska dochadzka. A tiez viem, ako dieta nestiha ucivo dobehnut, lebo dovolenka…. A kto sa s nim potom trapi, aby ucivo dobehlo. A ver mi rodicia to nie su. Ti maju ine priority, ako napriklad dalsia dovča.😁

lienka.7
12. okt 2024

@beronsche nie nechapes. A ideš si tu stále dookola svoje. Na dovolenkovanie slúžia prázdniny, ktorých majú deti viac ako dosť.
A už ma to tu nebaví dookola písať. Kto nechce nepochopí nikdy a pôjde si tu stále to svoje... tak ako si ty nerobíš holubnik z prace, nebude si decko (resp.rodicia) robiť holubnik zo školy. Bodka.

maciatkolulu
12. okt 2024

@beronsche je,presne,päť dní kvôli chorobe. Prosím ťa,pošli mi,kde je povolené vynechávať a koľko,kvôli dovolenke na SK. Ďakujem. Zákon,samozrejme.

beronsche
12. okt 2024

@maciatkolulu čiže ty tvrdíš, že riaditelia, ktorí to povolia konajú protizákonné?

lienka.7
12. okt 2024

@maciatkolulu nikde. To oni si vykladaju zákon po svojom proste. Resp.potom tu niektoré dokonca tvrdia, že nie sú povinné "poslúchať ako ovce" a rešpektovať nejaký zákon.
Som velmi zvedava, ako by sa zatvarili, keby im ich zamestnavatel povedal, že jeho nezaujíma, že v nejakom zákonníku prace je uvedené, že majú nárok na 5 týždňov dovolenky. On predsa nebude rešpektovať nejaký blbý zákon a dá im im napr.iba 5 dní dovolenky. 👌 Juj, to uz by tu bola revolúcia, co si to dovoľuje a nerešpektuje zákon! Ale ony si predsa môžu dovoliť všetko 👌🤦‍♀️

oblecenie99
12. okt 2024

TVL ženy, ja som celý deň, od rána doslova do týchto neskorých nočných hodín robila rešerš judikatúry a výklad, ta reku, hovorím si, dám si teplý kúpeľ a kuknem na odľahčenie hlavy, čo bolo dnes na koni. A v tejto téme sa akurát dočítam polemiky výkladu okolo školského zákona, záväznosti školského poriadku, či pomaly právnofilozofické úvahy o rozsahu rešpektovania pozitívneho práva á la môžem sa vzoprieť právnej norme, pokiaľ sa táto javí byť nezmyselná a šikanózna? 😅 Ou máj gád. A vraj že sa tu riešia len sliepkoviny na úrovni neistoty ohľadne kychnutia v druhom trimestri ... 😏
Ja si ale stále myslím, že pravidlá sú dané jasne. Môže, nemusí. Úplne chápem sikanozny pohľad. Ale usudzujem, že na prijatý záver mala riaditeľka dôvody, a to nielen na úrovni "lebo je pi*a" či "lebo nám závidí, že my ideme a ona nie". Jedno dieťa problém nie je. Ale keď ma na stole pomaly týždenne 5, 6 takýchto žiadosti, tak to už aj bude dosť.

tilonka
12. okt 2024

@oblecenie99 tak uz len podakovat za tie skoly, ktore to zvladaju a dokonca v sulade so zakonom a rodinne dovolenky neberu tak tragicky 🙂

oblecenie99
12. okt 2024

@tilonka Ja chápem, že sem tam môžu prižmúriť oči, resp. By sa malo aj povoliť. len jaksi tuším, že ak sa riaditelia zrazu takto stavajú na zadné, tak na to budú mať dôvody a ja by som ich za to nebičovala. Niekto to chce využiť raz a narazí na odpor, lebo benevolenciu už vyčerpali pred ním viacerí, možno aj opakovane, a už sa povedalo, že stačilo. Smola. Je fajn, ako to napísal niekto včera, že majú presne 2 možnosti vyčerpať takéto voľno, možno, že takáto cesta sa javí ako spravodlivá. Ale keď je školský poriadok daný a ja zápisom dieťaťa súhlasím s jeho znením, tak ťažko vynucovať svoje predstavy. Zanadávať na to môžme, ale tak to je asi všetko. V rodine máme prípad pubertiacky, u ktorej som minulý rok narátala aspoň 5 takýchto vymeskaní, a to som nepočítala od začiatku, len mi to už udrelo proste do očí. Mne je teda jedno, kde a kam chodia, ale veru som si povedala, že tak akože fajn, že riaditeľka dovolí, ale robia to tak všetci? To je doslova robenie si holubnika zo školy. A dieťa si z toho tiež niečo odnesie, a to nemám na mysli získanie si brutálneho vzdelania na tých dovolenkách..

dorottka
Autor odpoveď zmazal
laurita285
13. okt 2024

@skolara v iných krajinách nie sú rómovia, nie sú postihnuté deti, dokonca ani prisťahovalci. To máme len na SVK. Dokonca v Rumunsku, Bulharsku, Maďarsku nie sú žiadni cigáni, ktorí by ten priemer pokazili. Wow.

oblecenie99
13. okt 2024

Čítala som mužovi diskusiu a on hneď na to povedal, že si spomenul na mily zvyk napr. na juhovýchode SK, kde istá nemenovaná skupina zamestnancov už tradične a dlhodobo roky, v pravidelných intervaloch sa necháva vypísať na PN a chodí na dva a viac týždne do Talianska na zber jabĺk. Hľadí sa na to ako prirodzenú vec, lebo veď nech si zarobia. Že sú pri tom oficiálne na PN, a nerieši to lekár, zamestnávateľ, úrady, to mi je záhada. Zneužívanie PN v priamom prenose. Lebo zle zle hnusne zákony a nespravodlivé všetko. Tak kým sa v malom k tomu všetkému staviame tak, že nech to robia, zlý systém, a nie tak, že sakra veď okráda aj mňa, tak to lepšie nebude. Ale u nás sa bežne toleruje podvádzanie a obchádzanie od malička, ideme na dovcu, vybavím u lekára, neboj sa nič, prichytili ťa s ťahákom v škole, aaaaale, ty ani podvádzať poriadne nevieš? Je mi proste záhadou, ako niektorí jedinci môžu byť prakticky celý život nezamestnaní (a to teraz nemám na mysli len TÚ skupinu), že za 30, 40 rokov ich produktívneho života sa im nikdy nijak nepriplietla vhodná práca do cesty ani cez úrad? To jak je? To sa dá koľko donekonečna odmietať? Ak máme zákony na to a sankcie? Lebo sme proste tak trošku balkánska natura stále.

maciatkolulu
13. okt 2024

@oblecenie99 tak som rada,že má niekto,zdravý,triezvy a racionálny pohľad .... A je zo Slovenska👍

maciatkolulu
13. okt 2024

@lienka.7 podľa môjho názoru,lekár môže mať z toho rovnako problémy. A tiež sa začnú už brániť voči takýmto žiadostiam. My by sme mali hold veľký problém,kebyže idem k dr.nieco proste poviem,dá papier a my odficime,niečo sa stane na dovolenke a je taký prúser,že až. Rovnako ako ľudia na AMS -urad práce ,nesmú odísť za hranice. Kto myslíš,že to rád zneužíva? 😂🙃🙃Prečo sú úradníčky v pohraničných okresných mestách nepríjemné nad rámec nepríjemnosti bežnej? No lebo sikovnici z sk,skúšajú a skúšajú. A ono,tu neboli na niečo také okate zvyknutí. Ale človek vidí tu,krásne. A je to fakt skôr smutné. Najmä to,že na druhej strane sa vrieska,aké je to Slovensko v srackach.... No,nečudujem sa.

lienka.7
13. okt 2024

@maciatkolulu vieš, čo ja sa ani nedivím. Decka ešte nechodia do školy ani 2 mesiace poriadne a už zase dovolenky??? Možno autorka bola 55 v poradí (obrazne povedane), tak si jednoducho riaditeľka povedala, ze dosť, stačilo... a vôbec nemusí byť zákerná zavistliva p.... ako tu mnohé o nej píšu. Jednoducho ma tu možnosť neschválit, tak to proste neschválila. Preco by MUSELA, ako sa tu niektoré tým ohanaju? Presne tak, ako ti ma pravo zamestnavatel neschvalit dovolenku. To je presne to iste. Samozrejme v praci držia "hubu a krok" len v škole sa hrajú na husté. 👌 ako si napisala, podvadzanie je naozaj našim národným športom. Stačí si tu čítať, vyhodia ta, PNka predsa (naco by si si hneď hľadala predsa ďalšiu robotu, nie?), tehotná, hneď PNka, tehotná pred koncom rodicaku, nechce sa mi do práce medzitým, lebo vsak s deckom druhým treba byť do a...vsak predsa PNka! Naco brat v lete dovolenku, vsak vezmi OCRku a dovolenku "posetri" na jeseň, zimu a pod. A tak ďalej, a tak ďalej....
My sme mali podobný prípad minulý rok, kolegyňa tiež zohnala "vyhodny" LM takto dakedy v októbri (samozrejme v lete dovolenku mala), tak prečo nevyužiť, nie? Len čo čert nechcel, predtým jej ochorelo decko, cize bola doma tuším od stredy (ďalší pondelok mali začať dovolenku) s tým, ze v stredu prode do prace. Samozrejme v stredu ráno napisala, ze ochorelo už aj druhé dieťa a doniesla samozrejme OCRku a chýbala ďalších 12 dní. Cize namiesto výhodného krátkeho LM bola doma vyše 3 týždňov! Samozrejme v praci povedali, že toto bolo posledný krát, detto aj branie OCRiek v lete a behanie si vtedy po dovolenkách a pod. Taktiež, každý takýto prípad sa bude preverovať a ak sa zistí podvod, je z toho okamžite skončenie PP. A cuduj sa svete, ľudia si samozrejme zafrflali, ale v konečnom dôsledku uznali, ze je to fér. To niektoré tu by tu už pomaly "zalovali" zamestnávateľa z to, ze co si to vôbec DOVOLUJE trvať na dodržiavani zákonov a nariadení. Toto je proste nonsens! A takéto "matky" tu vychovávajú presne takú budúcu generáciu, ktorá má predsa svoje práva, nikto ich predsa nebude buzerovat, lebo vsak mame demokraciu predsa. To, ze si tu demokraciu vsak pomaly zámienkou s anarchiou im však akosi nedochádza....

maminkadeticiek
13. okt 2024

Papier od doktora na ten 1 den akoze vysetrenie a hotovo,zvysnych 5 ospravedlnis ty.A co urobi?No aby sa nepototo pani riaditelka.Je mi jasne ze ucivo si doberiete,ulihy dorobite,vnimam to len ako cistu buzeraciu.

luba28
13. okt 2024

@daniela237 na keru rit si to hlasila riaditelke??,,ved idete v pondelok a v sobotu nazad,,dam zdravotne dovody a vybavene 🙈 teraz si mozes tak vies co

slavomira236
13. okt 2024

@luba28 tak napriklad ja by som ziadala o uvolnenie Dovod? Deti by prezradili ze boli na dovolenke..a bala by som sa ze bude problem. Kedze uz na rodicku nam povedali ze len zo zdravotnych 5dni..3 dni triednej ziadost viac riaditelke

letfenixa
13. okt 2024

@maminkadeticiek je ti jasné, že učivo doberu? @autorka je tvoja veľmi blízka priateľka?
Mám skúsenosť, že nedoberu a ešte sa v škole oháňajú chybanim.

luba28
13. okt 2024

@slavomira236 co vsetko sa povie ,,

tilly
13. okt 2024

Kočky, nechápem prečo ste niektoré miestami až kruté.
Ja vyznávam pravidlá, dodržiavam ich.
Ale teraz si predstavte, že celý rok robíte, aj cez prázdniny, nemáte nárok si oddýchnuť?
Predpokladám, že všetky ste na dovolenke boli a oddýchli si. Nie každý môže ísť cez prázdniny. A teraz si predstavte, že zaplatíte z ťažko zarobenych peňazí more, pri ktorom ste neboli pár rokov, tešíte sa a nepustia vám dieťa zo školy, čiže hrozí ešte aj že prídete o peniaze. Nie je vám z tej predstavy trošku úzko?

matkahelka
13. okt 2024

Mna by naozaj velmi zaujimalo, kde pracuju vsetci ti, ktori udajne v lete nedostanu dovolenku. to nevyryvam, smrtelne vazne ma to zaujima, lebo mame priatelov a znamych z roznych pracovnych sfer a prisaham, nepoznam nikoho, kto by za cele leto, za 9 tyz. nedostal tyzden dovolenku. to len tu na koni sa dozvedam taketo sci-fi informacie. jaaj, jasne, vsetky tieto zeny nastupili do novej prace v juni a nemaju narok na dovolenku. a teraz tu o cervenej ciapocke...