Ako riešiť zamietnutie žiadosti o uvoľnenie dieťaťa na dovolenku?
Dobrý deň, vybavila som na poslednú chvíľu dovolenku pri mori na 6dni s odchodom budúci týždeň v pondelok. Poslala som riaditeľka žiadosť o uvolnenie dcéry (9rocnik) a ona nám zamietla a odvolala sa že nesúhlasí a dôvod uviedla povinná školská dochádzka.pri Tom dcéra vynechala za tento školský rok len 3dni a známky na dobré. Dovolenka je zaplatená.Prosim vás ako to mám riešiť. Pekné som ju poprosila a aj tak nám napísala že nesúhlasí.
@daniela237 skus ist este osobne aj s manzelom za riaditelkov, vysvetli jej situaciu, ze ste to takto urobili vynimocne a necekala si ze to bude problem, inak by si uz dovolenku neplanovala. Ak ju to nepresvedci, tak sa na to vykasli, skoda penazi, no asi by som to uz nehrotila..
@tilonka akože si tým Hitlerom si to zaklincovala 😄 nás učili v škole, že k radikalizácii občanov Nemecka v medzivojnovom období viedlo viacero faktorov, ale najmä sociálne rozdiely po 1. svetovej vojne, ale že to bolo preto, lebo deti chceli ísť so svojimi Eltern na windsurfing počas školy a riaditeľ povedal Nein, in keinem Fall! a deti sa potom pridali do Hitlerjugend a rodičia začali heilovať a ostrakizovať židovskú populáciu, to nás neučili... Alebo som bola na dovolenke vtedy (sarkazmus) 😄Jaaaj argument za milión toto 😄😄
@knieza_pribina kto tu hovori o radikalizacii, ja som pisala o tom, ako niekto moze zneuzivat svoje postavenie "v mene zakona"
@laurita285 ...a mozno sme posledni v tabulke aj prave pre pristup, ze do skoly sa nemusi. Porozmyšlaj, ci chyba je len v škole a či nie aj v rodine.
V bajhorsom pripade bude mat neospravedlnene hodiny za ten tyzden a znizenu znamku zo spravania.
@maciatkolulu kde píšem, že na SK na to nie je zákon?
Samozrejme, že je.
@vevesh áno, moja chyba, zle som to formulovala.
Zakon hovorí, že rodič má právo požiadať o ospravedlnenie dieťata na viac dní. Musí predložiť písomnú žiadosť riaditeľovi školy a ten to môže zamietnuť na základe relevantných dôvodov.
Relevantných! Čiže nie z dôvodu povinnej školskej dochádzky, keďže zamietnutie z takéhoto dôvodu je úplne nelogické!!
Povinná dochádzka je totiz primárnym dôvodom ziadosti. Nemôže byť aj dôvodom jej zamietnutia.
Relevantný dôvod by mohol byť napr. neprospievanie z 1 či viacerých predmetov, dôležitá skúška - napr.monitor pocas nepritomnosti, či nadmerné vymeskavanie, čo nie je autorkin prípad.
Čiže v tomto prípade to naozaj zaváňa bud premotivovanostou riaditeľky, alebo zlomyselnostou. prip.este neznalosťou. Čo z toho to je, vie len ona sama.
A myslím si, že autorka urobila chybu, že tu spomenula aj finančne dôvody.. potom sa začali objavovať poznámky, že "aj mne by sa páčila lacnejšia dovolenka!" Akoby platilo, ze ja nemôžem, prečo by si mala ísť ty?!
@beronsche ako, ze to tak mame v nemecku, neznamena, ze s tym plne suhlasim🫣🫣🫣🫣ale chapem aj to odmietnutie, aj to trochu zavana buzeraciou - v nemecku by ten papier letel rovno do kosa...ale co ak si na tejto skole robili z toho holubnik, alebo to dieta nie je dobry ziak, alebo...), ale tak, oficialne ona poziadala, oficialne jej to riaditelka zamietla, tak uz len ist osobne vysvetlit alebo jednoducho ist a sama ospravedlnit 5 dni s tym, ze jeden den bude mat neospravedlnene hodiny alebo neist-to uz musi sama autorka rozhodnut...🤔akokolvek sa na to pozries, oficialne to buzeracia nie je, kazdy vyuzil svoje pravo....🤷♀️🤷♀️
Ono je uplne jedno ako to je v inych statoch, ak tak na inspiraciu toho dobreho. Na konci toho vsetkeho je, aby to spravne fungovalo. Ta ista pravna norma v jednom state, nemusi fungovat v inom state. Na to aby mohla fungovat vplyva viacero faktorov a jednym z nich je aj prekvapivo povaha naroda, ci zivotna uroven atd. Normotvorba musi reflektovat aj toto. A je to uplne v poriadnku. Kazdy narod ma svoje specifika a tomu treba prisposobit aj tvorbu noriem. Aj dobre vyzerajuca norma moze v praxi byt neefektivna alebo zneuzivana (v tomto pripade riaditelkou skoly). Si myslite, ze mame dokonaly pravny system? Stale sa nieco meni, rusi, novelizuje. Prave preto je dolezite zachovat si ludskost v tom vsetkom a zdravy rozum, nie premotivovanost 🙃
@emili27 ja tym umiestneniam absolutne neverim- uz za mojich cias sa to nedalo porovnat, ked sme boli v nemecku. Nasi ziaci mali ovela viac vedomosti ako nemecki ziaci (porovnanie gympel-gympel). Jedine, v com sme zaostavali, bolo vyjadrenie vlastneho nazoru/myslienok/retorika- to sa dodnes na sk nenosi. Moje dieta je v 9 triede (zaradenie ma momentalne s najvyssou pravdepodobnostou gympel, ak nepolavi v nasledujucich 2 rokoch) a geografiu mali doteraz pol roka, chemiu tiez ( z toho sa podarilo 2x ziakom vybuchnut laboratorium🫣🫣)- tak im ju do 10 triedy zrusili a len prenasaju znamku🤐, fyziku maju druhym rokom (kde robia sice experimenty, ale teoria nula bodov), biologiu -jeden cely rok preberali tie moderne pohlavia a vsetko, co s premenou pohlavia a prava na sexualitu patri - a toto je normalny pristup v skolach v okoli, takze bud si niekto robi nejake priemery najlepsich s nejakymi nahodne vybranymi studentmi so slovenska alebo porovnava nieco neporovnatelne, lebo tej studii nechapem, ako na taketo vysledky dosli s tym obsahom uciva, ake tie deti maju...
Kamarátka žila s deťmi v Mníchove, kde navštevovali ZŠ. Na začiatku školského roka boli rodičia upozornení, že dieťa bude uvoľnené na dovolenky len počas prázdnin.
@batorycka na čo treba uvoľniť počas prázdnin?
@zana124 presne ako s dešpektom sa vyjadrujes voči zákonu , autoritám aj mne (akože niekto určite som) tak vyjadrujes biedu , ako vzorka slovenskej spoločnosti. Určite sa to nechápe, tak, že keď žiješ v súlade s pravidlami , že si na špagatiku. Každá civilizovaná spoločnosť má zákony a pravidlá, ktoré by sa mali dodržiavať, aby nám väčšinovo vo dobre. Inak vznikne anarchia a dobre nebude nikomu. Školský poriadok je jedným z nástrojov, ktorý nastoľuje vopred dané pravidlá, záväzné pre školákov, pedagógov, ale aj pre rodičov.
@daniela237 nech sa paci, tu máš dôvody neprítomnosti, ktoré ako rodič môžeš ospravedlňovať. Zial tvoja dovolenka počas školského roku tam nie je. Cize darmo sa tu ideš fúcat a nadávať aj ostatnými tu na riaditeľku, postupuje v zmysle zákona.
@lienka.7 ano, som normalna. Preco by som nemala byt akoze? Lebo ty mas iny nazor? Ved si ho maj. A ja ako zamestnanec ti mozem povedat, ze za 1500€ za 9h ta mozem osrat. 🤷♀️ O tom to je. Clovek si moze vybrat, kde mu je dobre a ako mu je dobre. Tiez si vyberiem skolu, kde mi nebude nejaka zakomplexovana riaditelka zakazovat 6 dnovu dovolenku s deckom. Radej dam peniaze skole, ktora mi nebude zakazovat aktivity s detmi akokeby som bola 7rocne decko. Ja som dospela, za dieta nesiem plnu zodpovednost, rovnako aj za to, ako a kde ho budem vzdelavat. Zakazovat nieco dospelym je nielen trapne, ale aj dost primitivne. Skola nie je holubnik, ale tiez to nie je vazenie, ani ustav chorobomyselnych. Snad vsetci chceme dospiet k rovnakemu cielu = nieco deti naucit a mal by to byt spolocny ciel, na ktorom sa k spokojnosti dohodnu vsetci zucastneni a nie len jedna osoba, ked z pozicie “autority” nieco zakaze dalsej dospelej osobe.
@purple_wolf ja fakt pozeram co si ty zac dufam ze ty nemas ziadne deti 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
@zazka666 ano ano, uplne cista bieda som, lebo ma nezaujimaju tvoje nazory omg 🫣🤣😂 zakon hovori jasne- ospravedlnit moze 5 dni ako rodic, ziaden zakon neporusuje.
V spolocnosti by sa zilo lepsie a plnohodnotnejsie, keby ludia choro nelipli na zakonoch a autoritach, ale pouzivali vlastny rozum. Len ono je to tazke, kedze vacsina ma mozog vygumovany a nevedia rozmyslat, ked nemaju nejakeho vodcu.
@maciatkolulu samozrejme, ze to pri normalnych ludoch tak funguje.. hociktory normalny lekar ti ospravedlnenie da. Autorka sa nechce stahovat, nechce vediet, ako to je v nemecku, v rakusku, ci v usa. Zaujimala ju odpoved na konkretnu otazku - ako ma danu situaciu riesit.
@zana124 vážne,normálny lekár si vezme na triko,že dá pečiatku na zdravé decko ,prípadne na decko,čo sa ani unho nestavilo na vyšetrenie(zubár) a je si vedomý,že dotyční ťahajú letecky mimo. Dobre. Fajn. Ja takého nepoznám. A máme doktorov aj na sk. Súkromných. A jedno mi teda vysvetli, kde sa berie na Slovensku toľko dovoleniek?Prázdniny sú dohromady vyše tri mesiace,keď sa k tomu sypú dofce cez rok... Ako rátam,tak rátam,nevychádza to. Jaaaaaaj,potom sú tu tie skuvinania,zlý štát, žiadne pandemicke ocr, alebo ocr z dôvodu zatvorenia školy - to bol najväčší gól zatiaľ čo som čítala na MK😂😂😂,pokračuje to,kde mám zobrať 💸 na tábory,zase je zlý štát. V zahraničí padajú opatrovateľky z neba,na prídel,aj to som sa dočítala tu na MK-to len na margo toho spomínaná Nemecka, Rakúska,aspoň okrajovo teda. Či proste tieto dotyčné,čo si to dovoľujú,sedia doma na tých rôznorodých rodicakoch,alebo už cez prázdniny nechávajú deti samé🤷. Tak ja osobne by som po tomto neskúšala riaditeľku🙃a ani znížené známky zo správania a iné problémy v deviatom ročníku a tie problémy môžu ľahko nastať,najmä potom,čo zázračné začne dieťa ozdravný 6.dnovy pobyt pri mori,prípadne zázračné ochorie na 5 dni a na ten ďalší zase bude potrebovať zubára😂😂😂,pritom v riaditeľni zamietnutá žiadosť o uvoľnenie presne v tomto case. Ale veď za pokus to stojí,6dni,dva týždne pred prázdninami. Tomu je naozaj ťažké uveriť,že toto niekto vôbec skúša. Ale tak každý ako uzná.
@zana124 ako pozeram,tak pozerám a vážne tam vidím,že z dôvodu ochorenia. Nie z dôvodu lacnejších dovoleniek,menej ľudí na pláži/kopci,prípadne veľa peňazí a malo prazdnin.... Alebo z dôvodu,že rodičia zázračne nemôžu za dva mesiace si zobrať ani 6dni voľná,hoci sa tu píše,že si môžu kedykoľvek a nikto ich nebude obmedzovať,nie sú za železnou oponou,ovce a nenechajú si rozkazovat a tak no, berú si dovolenky proste ako sa im zachce. Len teda nie cez leto a veľkú noc,jarné prázdniny,jesenné a zimné. To sa proste nedá,to sú ovce. 😂😂😂myslím,že už asi stačilo k tejto téme,kto chcel,rozumie....
@maciatkolulu tema sa tyka odstavca 9 😃 a ide o exemplifikativny vypocet 😉 inak by riaditelia skol, ktori umoznuju dovolenky mimo skol. prazdnin porusili zakon, oni ho ale neporusuju
@tilonka tak je to fantastické,nejde o účelové ospravedlnenie zo strany rodiča. Dieťa je vážne chore,ide k dr,tá mu nasadí liečbu v podobe čoho? Dovolenky. Ahaaa. Tu,v prípade riaditeľky,bola žiadosť o uvoľnenie zamietnutá. Verím tomu,že dôvod na to mala. Anoooo,dá sa požiadať,to je jasne,dokonca aj v tom nacistickom Nemecku,Rakúsku s bezmozgovcami,čo ticho idú za svojím vodcom(rozumej zákonmi),učiteľ,riaditeľ,vyhodnotí. A nie,že sa ide na dovolenku,lebo je to povolené,no je,v prípade choroby. Ja neviem o čom sa tu stále točí. Tých päť dní nie je na DOVOLENKY.... To je naozaj tak ťažké pochopiť? A týmto konaním akurát zase vrátite prácu doktorom,ktorí budú musieť okrem hysteriek,čo tam behajú so zvýšenou teplotou,trvajúce na potrebe predpisu xynteho ATB,ešte riešiť ešte aj ospravedlnenky,lebo toto dlho únosné nebude a teda sa zakročí.
@maciatkolulu vies co, poviem asi uz len tolko, dakujem nasej skole, ze nam tu dovolenku bez problemov dovolila ❤️🙂
@tilonka super,asi mala dôvod. A asi nejazdite pravidelne. 🤷
@maciatkolulu tak my sa rozhodujeme skor pocitovo...ale bolo tu spomenute, ze su skoly, ktore nemaju s tym az taky problem. Je to o ludoch v tomto pripade. Kazdopadne aspon viem, ze niekto to povazuje za problem..

@lienka.7 ty nerozumies jednej veci. V zakone je povinna skolska dochadza. To, ze niekto ide mimo skol. prazdnin na rodinnu dovolenku, nie je automaticky povazovane, ze porusuje povinnu skolsku dochadzku. Zakon dal praveze skole moznost, vyhoviest ziadosti rodica, uvolnit ho pocas vyucovania aj kvoli rodinnym dovodom. Ta moznost tu je a je dana zakonom, aby dieta v skole nechybalo ale zaroven aby malo moznost sa z vyucovania uvolnit. Riaditel by mal mat rozumny dovod, preco tejto ziadosti nevyhovie. Ak ma dieta dobru dochadzku a uci sa a aj napriek tomu ho riaditel na rodinnu dovolenku nepusti, tak nie rodic, ale riaditel zneuziva svoje postavenie.
Zakon tu moznost riaditelovi a rodicom dal. Prave preto su skoly, kde to rodicom umoznia, dokonca sa pisalo, ze aj dva krat rocne. Riaditel, ktory toto nechape, buzeruje rodicov.
Okrem toho sa ti tu snazili vysvetlit, ze nie kazde pravidlo a kazdy zakon je dobry a ucit deti, ze maju dodrziavat slepo pravidla je fanaticke. Z toho tazil aj hitler, ked prijal neludske zakony, ktore ludia s tvojim nazorom dodrziavali a ked sa po vojne postavili pred sud, tak ich argument bol, vsak oni len plnili zakon.
Treba si zachovat ludskost a jedna rodinna dovolenka nerobi z rodica nepriatela skolskeho poriadku. Videla som, ze na niektorych skolach to maju dobre nadstavene, dovolia dovolenku, ak ziak nie je problemovy a nema vela vymeskanych hodin.
Ty si zastavas buzeraciu.