Ako riešiť zamietnutie žiadosti o uvoľnenie dieťaťa na dovolenku?
Dobrý deň, vybavila som na poslednú chvíľu dovolenku pri mori na 6dni s odchodom budúci týždeň v pondelok. Poslala som riaditeľka žiadosť o uvolnenie dcéry (9rocnik) a ona nám zamietla a odvolala sa že nesúhlasí a dôvod uviedla povinná školská dochádzka.pri Tom dcéra vynechala za tento školský rok len 3dni a známky na dobré. Dovolenka je zaplatená.Prosim vás ako to mám riešiť. Pekné som ju poprosila a aj tak nám napísala že nesúhlasí.
@lienka.7 presne tak, na tejto diskusii vidno, prečo sme tam, kde sme .
Neschopní nadhľadu, neschopní posudzovať individuálne situácie, lipnuci na pravidlách za kazdu cenu...
Áno, naše školstvo má milión problémov, áno naše deti majú chabé vedomosti, ale povinná školská dochádzka a neupustenie ani o chlp, neochota urobiť akýkoľvek kompromis, to všetko vyrieši tak veľké kulové!!
To uvoľnenie zo školy, by som ešte skúsila milo poprosit pediatricku, aby hodila nejaké potvrdenie o dobrovoľnom liečebnom pobyte. Toto potom predložiť škole.
@beronsche sorry ale v takom nemecku alebo holandsku dokonca odchytavaju rodicov so skolopovinnymi detmi na letiskach ked idu mimo skolskych prazdnin na vylet len tak a platia pokutu za nedodrziavanie povinnej skolskej dochadzky - to len tak k tomu “to je take slovenske”
@prasiatko30 áno, čítala som. No a?
V dobrých veciach sa síce inšpirovať nevieme, ale nezmyselnú buzeráciu kopírovať musíme?
A áno, v prípade, že dieťa ma dobré známky a aj dochádzku, považujem neuvolnenie z vyučovania za buzeráciu.
A prosím ťa, prečítaj si aj príspevok, na ktorý reagujem výrokom "to je také slovenské", pretože si to nepochopila..
Vôbec som tým nenarazala na povinnú školskú dochádzku.
To len tak, na vysvetlenie..
Užívateľka, na ktorú tým reagujem, pridala príspevok v zmysle, že kedze učitelia nemôžu ísť na dovolenku, kedy chcú, nikto nemôže.
Toto považujem za veľmi hlúpy argument.
@prasiatko30 príde ti to normálne? Či teraz keď to robia v Nemecku, tak to musí byť super a zaveďme to v každom štáte?
@sisaka co mi nepride normalne, ze zaciatkom roka je plno deti co nepride na vyucovanie len preto, ze treba ist na dovolenky a plus k tomu choroby a prazdniny ktore su aj pocas roka uz dostatocne
@prasiatko30 ja sa pýtam, či ti príde normálne odchytavanie rodičov na letiskách
@sisaka ked sa im to rozmaha a vsetci si robia z povinnej skolskej dochadzky holubnik - a este v systeme kde maju deti kazde 5-6tyzdnov tyzden prazdnin. Tak ale tam ani riaditelia skol moc nespolupracuju aby povolili svojvolne prazdniny. Ja si to neviem predstavit - u nas maju decka skoro 3 mesiace prazdnin a dost ich teda uhanaju cez skolsky rok a kebyze ich este aj beriem mimo prazdniny a volne dni - hlavne ked zacinaju tak urve decka a aj ucitelov - lebo sice to dieta “dobehne” ale vela krat to skonci tak, ze dieta nevie o com je rec ked dorazi naspat a ucitel moze pomaly zacat vysvetlovat znovu. Myslim si, ze to tomu vyucovaciemu procesu neprospieva. A ze ci je to spravne? Pokialviem vo vacsine, ak nie vo vsetkych eu krajinach je skolska dochadzka povinna a rodicia mozu byt postihnutelni zakonom ak samovolne znemoznuju plnenie skolskej dochadzky. Vsak aj ked mas zaskolaka tak skola moze dat podnet na socialku alebo na policiu aby isli za rodicom pytat sa co sa deje
Teraz mi tu hučí za hlavou 6 nemecky hovoriacich detí na pláži. Tri z nich majú tak cca 10 rokov, tri vyzerajú tak 5-6. Keď je taký problém v at a de zobrať deti zo školy, majú prázdniny? Autá majú z požičovne, čiže sú tu pravdepodobne na dovolenke. Sú buď nemci alebo rakusaci, Švajčiari majú iný prízvuk, tým nerozumiem vôbec, týmto celkom rozumiem.
@tilly tak pravdepodobne najskor poziadali riaditela o uvolnenie a potom vybavili dovolenku ;) staci pogooglit a naozaj to nie je ziadna rarita, ze je povinnost deti pocas sk.roka byt v skole...
Hmmmm ako učiteľka nechápem postoju, prečo jednorazovo nepustiť dieťa s rodičmi na dovolenku. Zrovna tento týždeň som schvaľovala žiadosť žiakovi na predĺžený víkend (štvrtok a piatok) a ani by ma nenapadlo riešiť, že ho nepustím. Samozrejme, máme to limitované a na veľké dovolenky riaditeľka púšťa max 2 x ročne . Keby ste chodili stále, tak to pochopím ale jednorazovo. No neviem.
@simca06022011 áno, my to tak robíme, ale tu niekde bolo písané, že v rakúsku ani nemecku neexistuje, preto sa pýtam, či teda majú prázdniny
@daniela237 rodič môže ospravedlniť 5 po sebe nasledujúcich pracovných dní. Teda môže byť aj streda- stvrtok-piatok-pondelok-utorok. Šiesty deň musí byť ospravedlnenka od lekára.
Takže šla by som, len treba rátať s tým, že riaditeľka bude vedieť. Asi by som to už neriešila dopredu s nikým v škole, len proste odišla a v piaty deň poslala ospravednku rodiča pre chorobu, cez edupage. Šiesty deň dovolenky je víkend, nie?
@prasiatko30 a čo sa stane, aj keď neprídu? Učivo si musia dohnať, to je na zodpovednosti rodičov.
Takže z akého dôvodu je to tak neuveritelne neakceptovateľné?
@beronsche ona je absolútna vzorka tohto národa 🤦♀️ nonstop drzá, oprskla a frustrovaná, neschopna argumentácie a postrádajúca akúkoľvek logiku, hlavne nech ma každý všetko nalinkované a nemusí rozmýšľať
@janette2021 oznamit to na 5. den, uz bude neskoro, rodic je povinny bezodkladne informovat skolu o dovode nepritomnosti dietata. Aj v tomto pripade moze skola kontaktovat socialku
@tilly tak svajciari ako svajciari každý Kanton výprava inak ,plus máš veľa ľudí čo bývajú pri našli a vypravaju úplne bezdialektovo a áno ti majú teraz prázdniny, rovnako ako kopec iných kantonov. My sme doteraz prázdniny nemali ale teda keby sa my ako rodina vypravame nemecký tiež nám rozumieš lebo môj chlap švajčiarskym Dialektik žiadnym nehovorí, čiže hovoríme hochdeutsch alebo francuzsky
@beronsche lebo skolska dochadzka je od urciteho do urciteho veku povinna? Doknca neviem ci to nie je osetrene aj zakonom?
@prasiatko30 stále si mi nenapisala, či ti to príde normálne, ale keď to obhajuješ, asi áno.
Mne to normálne teda vôbec nepríde.
U nás našťastie neexistuje povinná školská dochádzka, len povinné vzdelávanie a to môže prebiehať roznymi formami, neviem si predstaviť na hraniciach niekomu vysvetľovať prečo moje dieťa niekde letí. Nech si tam striehnú na potenciálnych teroristov a ilegálnych migrantov, nie na na obyčajných ľudí, ktorí si chcú dopriať týždeň dovolenky
@prasiatko30 a to ze je povinna, znamena ze ziak nemoze ist na rodinnu dovolenku mimo skol. prazdnin? Vsak vela ziakov bolo a nedoslo k ziadnemu poruseniu skolskej dochadzky a ucivo si dobrali. Tu ide len o to, ze niekomu sa nepaci, ze niekto by chcel mat rodinnu dovolenku mimo skol. prazdnin...
@prasiatko30 áno, je povinná a zároveň má rodič možnosť dieťa na určitý počet hodín/ dní z rodinných , nikde bližšie nespecifikovanych dôvodov, ospravedlniť.
Tak, kde presne vidíš problém?
a zase sme zase na začiatku, že neumožniť to z dôvodu, že "dochádzka je povinná", ako uviedla spominana riaditeľka, je čistá zlomyselnost.
@tilly ani,nemci ,niektore časti majú prázdniny. Stále treba spochybňovať,dokola...🙃

@katica06 zase miešame hrušky a jablká..
Čiže, keď učitelia nemôžu, nech nikto nejde?
Naozaj to takto chceme riešiť všetko?
Trochu úbohé nemyslíš?
To je také slovenské, že keď mne zdochne koza, nech aj susedovi!!