icon

Ako riešiť zamietnutie žiadosti o uvoľnenie dieťaťa na dovolenku?

daniela237
10. okt 2024

Dobrý deň, vybavila som na poslednú chvíľu dovolenku pri mori na 6dni s odchodom budúci týždeň v pondelok. Poslala som riaditeľka žiadosť o uvolnenie dcéry (9rocnik) a ona nám zamietla a odvolala sa že nesúhlasí a dôvod uviedla povinná školská dochádzka.pri Tom dcéra vynechala za tento školský rok len 3dni a známky na dobré. Dovolenka je zaplatená.Prosim vás ako to mám riešiť. Pekné som ju poprosila a aj tak nám napísala že nesúhlasí.

maciatkolulu
11. okt 2024

@bandiaivetka ááá,ty vole,ty si asi tiež často vymeskavala😵‍💫....

maciatkolulu
11. okt 2024

@mmmmmartina toto snáď nie,neveriiiiim👍to akože takáto vzorka učí deti.... Ziram,nemo. Hlavne k čestnosti,pravdomluvnosti,ale to sa asi nenosí. Vážne som vdačna,že vychovávame svoje dieťa v zahranici... Je to ale vlastne smutné. Veľmi.

sense
11. okt 2024

@tilly tak aj pre mňa bolo vzdy ľahšie vo francúzskej časti sa spýtať či vedia nemecký alebo anglický namiesto snahy sa dorozumieť francuzsky
Plus teda Nemecka časť švajčiarska nie je len od st.gallen po Zürich....v Luzerner rozumieť dobre, v berne tiež.dokonca aj v Tessine sa dohovoris hochdeutsch keďže sa tam pravidelne sťahuje polovica Švajčiarska

zazka666
11. okt 2024

@zana124 nuž taký postoj veľmi nectí. Podľa mňa keď je škola, mal by sa rešpektovať zákon, školský poriadok a riaditeľkin názor. Inak sa dieťa naučí, že nemusí rešpektovať nič a nikoho.

oblecenie99
11. okt 2024

@maciatkolulu Aj keď je nejaké pravidlo nezmyselné, neznamená, že sa nemá dodržať (ale ja robím so zákonmi, tak sa na to aj pozerám ináč 😁). Myslím si zároveň, že toto pravidlo konkrétne až také nezmyselné nie je. Cez školský rok je kopec prázdnin, nielen v lete, tak sa dá plánovať aj a deťmi mimo leta. Iste, škola môže robiť ústupky, a nie, skutočne si nemyslím, že to dieťa na tej dovolenke ohlúpne, či v škole z neho bude génius, kým tam sedí, ale jednoducho to už museli rodičia preháňať, keď riaditelia si povedali, že tak zase odtiaľ potiaľ, máme na to pravidlá, stačilo. Aj tu v diskusii potvrdili minimálne dve ženy, že na to upozornili vopred na rodičovskom a dali aj štatistiky s číslami, a boli prekvapujúco vysoké. Plus ak len vychádzam z môjho okolia, čo zachytim na pol ucha či Facebooku, tak fakt sa to robí bežne, akoby školský rok ani nebol. Tiež mám nárok na dovolenku z práce, ale jednak sa plánuje dopredu, najprv sa konzultuje, zvažuje sa, beriem ohľad na ostatných, čas a obdobie, až potom sa bookuje a plati.

basullinka
11. okt 2024

@oblecenie99 presne z týchto dôvodov, ktoré popisuješ, naša riaditeľka rozhodla tak, že povoľujeme takéto dovolenky, ale s obmedzením len 2 x v školskom roku. Keď napíše žiadosť rodič a pošle triednej učiteľke, tak tr. uč napíše, či súhlasí alebo nie (ona je zodpovedná, aby si ustriehla dôvody absencie) a na základe toho pusti riaditeľka. Ak sa to triednej nezdá, tak rovno ide smer riaditeľka a dohadujeme sa ako to odkomunikovať s rodičom.

knieza_pribina
11. okt 2024

Čítajúc túto diskusiu sa absolútne nečudujem rozhodnutiu riaditeľky zamietnuť túto žiadosť. Zaujímavé, že tie isté matky, ktoré nedokážu pre dieťa vybrať školu, ktorá by ho podporovala v rozvoji, dokážu (aspoň z komentarov môže pozorný čitateľ nadobudnúť ten pocit) zorganizovať namiesto vyučovania krásne edukačné dovolenky, kde si deti precvičia tri cudzie jazyky, preberú polročné učivo dejepisu a geografie a následne asi ešte hádam napíšu umelecký opis do rodinnej kroniky 🤦🏻‍♀️ riaditeľka má plné právo vyžadovať dodržiavanie školského poriadku, s ktorým ste súhlasili, keď ste tie svoje klenoty do školy zapísali. Ak vám to nevyhovuje, alebo to viete lepšie, máme domškoly a iné alternatívne inštitúcie, ktoré môžete viesť aj z Mykonosu alebo z Thajska.
PS: nastaviť dieťaťu štruktúru a pravidlá a zoznámiť ho s normami fungovania inštitúcií môže byť zaujímavý edukačný moment, skúste do neprepásť - to mi tak napadlo, keď sa na to pozerám optikou zamestnávateľa.

tilly
11. okt 2024

@martinka17 tu je nemčinu počuť stále, vedľa nás je nemecká štvrť, ale bývajú tu dôchodcovia. Deti tu často nevidím, ale asi sú prázdniny, aj v našom dome sú už deti, čo bežne nebývajú (cez prázdniny tu nie sme).

martinka17
11. okt 2024

@tilly majú jesenné prázdniny, polovicu kolegov mám na dovolenke 👍

katica06
11. okt 2024

@beronsche 7:19 ,,by som poprosila lekári nech ju výpíše ( ja som mala takú čo s tým problem nemala ) ,,
potom ďalšia po ôsmej píše aby dala zdravotné dôvody
a určite ich je aj viac

lienka.7
11. okt 2024

@knieza_pribina presne tak👌 a potom ti takýto arogantný "vykvet" ti dôjde na pohovor, blbý je jak tágo, ale sebavedomia a arogamcie ma na rozdávanie 👌🤦‍♀️🤣 len smola, ze nič poriadne nevie, lenivý jak voš, a keď mu povieš, ze pracovná doba je od 8.00 tak na teba kuká ako puk, ze co to ma byt, ze on tak skoro predsa NEBUDE chodiť do prace. Ideálne chodit tak na 10.00, lebo vsak sa musí vyspinkat, ale robiť maximálne tak do 15.00, lebo vsak chce predsa mať aj osobný život! a samozrejme plat 2.000€ v čistom, lebo si predsa potrebuje kúpiť 3izbak v novostavbe👌 o dovolenke ani nehovorím, to ako ma vyjsť s tak málo dnami??? človek sa potom pýta, že kde ti soudruzi z NDR asi udelali chybu? 🤔 ale keď tu vidím tu vzorku tých "super matiek" co predsa môžu všetko, lebo majú predsa pravo, ani sa tomu už nedivím.👌👎

beronsche
11. okt 2024

@vevesh presne tak, školský poriadok na Slovensku hovorí, že rodič má právo dieťa ospravedlniť z rodinných dôvodov na určitý počet hodín/dní. Z toho, čo píšete, rodič v Nemecku, takú možnosť nemá.
Tak aké, že na Slovensku sa to nedodržiava?

beronsche
11. okt 2024

@oblecenie99 áno, zamyslela a vždy mi to zmysel nedáva.
Za predpokladu, že má dieťa dobré známky a nevynechava každú chvíľu.

beronsche
11. okt 2024

@maciatkolulu vieš čo, hlavne, že si sa zabavila.. 🤦🏼‍♀️

maciatkolulu
11. okt 2024

@beronsche a nikde nie je špecifikované,čo sú to rodinné dôvody? Ale noooo. Som si istá,že to nie je rodinná dovolenka z dôvodu slabšej finančnej situácie a tým pádom znemozenim sa ísť valat k moru v sezóne. Ale však dobre. Aj v Rakúsku a tipujem,že aj v Nemecku je možnosť ospravedlniť dieťa z rodinných dôvodov. Ak su opodstatnené. Dovolenka sa tam nepočíta. Zaručene ani na sk.

purple_wolf
11. okt 2024

ja ti tak zelam aby si isla na dovolenku aj s deckom a riaditelka na teba postvala socialku to si nedokazes predstavit.... deti su 2 mesiace doma, na vianoce su doma, maju jarne prazdniny a ty si tak blba ze "vybavis" dovolenku uprostred prveho polroka lebo "dcera ma dobre znamky a chybala len 3 dni" .... teba mat za mater je za trest... tomu decku bude lepsie v deckom domove lebo od teba sa nema co naucit a vyrastie z neho dalsi pripecenec s bozim komplexom

tiezjedna
11. okt 2024

@purple_wolf ...a ty si tak blbá, že to nevyžaduje žiaden ďalší komentár😎

sisaka
11. okt 2024

@purple_wolf odobrať dieťa koli 6 dnom? Lepšie v domove, lebo rodič chce dieťa zobrať na dovolenku?sa zamysli, čo píšeš 🤦‍♀️
Čo takto sa pozrieť na agresívnych rodičov a tým brať deti? Tebe očividne nepomohlo sedieť v škole, lebo ťa nenaučili ani elementárnu slušnosť, tvoje deti treba ľutovať, že majú takú bezcitnú agresivnu matku.

daniela237
autor
12. okt 2024

@purple_wolf tak ty sa vysporiadaj sama so sebou lebo vidím že si zakomplexovana

lusyyy36
12. okt 2024

Na 1 den v AT treba žiadosť podat (1 den schvaluje ucitelka, 2-3 riaditelka, do 5 dní skolsky urad)

zana124
12. okt 2024

@zazka666 a koho musi clovek respektovat? A preco? Lebo mi niekto nieco povie, musim byt ako babika na spagatiku? Si uvedom, kolko ludi je nestastnych a je to stale horsie a horsie a aj bude. A je to presne preto, lebo od narodenia len musis to a nesmies to a pritom jedine co je dolezite pre plnohodnotny naplneny zivot je sloboda, sebarealizacia, respekt a uprimna laska a zaujem. Vacsina ludi si mysli, ze ak maju nejaky vyssi socialny status, ze si mozu dovolovat sikanovat inych, vyzaduju si aby boli respektovani a pritom mnohi su len citovi mrzaci a tupci. Je vela ludi, dobrych a uprimnych k sebe a zivotu, ale ti bohuzial nesedeli len v skole, ale zvacsa videli svet, ine kultury, mentalitu a spravanie ludi nielen v tomto kvazi civilizovanom kraji. Skola ti nieco da, to urcite, a to najma - slepo posluchat samozvane autority, vypnutie spravnych vrodenych instinktov, potrebu sa porovnavat, sutazit, a tak by som mohla pokracovat, ale nemam cas, idem na huby. A ten zakon, ktory spominas, hovori jasne: Rodic ma pravo ospravedlnit dieta 5 po sebe nasledujucich dni, za mesiac max 10 dni. A ty nie si nikto, aby si pripomienkovala a komentovala, kto si co cti. Ak pre teba je cest dodrziavat skolsky poriadok, alebo posluchat nejaku riaditelku, ktora mi zakaze ist s rodinou do sveta, to je len tvoj nazor, ktory ja napriklad absolutne neriesim. 🤣 Ctim si hodnoty, ktore pre mna maju hlbsi zmysel, nie sprostosti typu skolsky poriadok a uz vobec nie riaditelkyn nazor….. 😅

zana124
12. okt 2024

A uz by ste mohli prestat spamovat so somarinami z nemecka ci rakuska. Autorka zije na slovensku a preto informacie z inych krajin su jej na dve veci. A v podstate su jej vsetky ine informacie na dve veci, kedze ona sa pyta nieco uplne ine, na co uz dostala odpoved - 5dni ospravedlni ona ako rodic a den napr.zubar. Alebo 6 dni ospravedlnenie od lekara. Tu sa vzdy musite vadit o absolutne nepodstatnych veciach nesuvisicich s temou? Take dobre forum to bolo, plne normalnych rad a par rokov preslo a je to tu des.

lucilaines
12. okt 2024

Ja svoje deti ucim, ze zreba respektovat pravidla, ze si treba obhajit svoje rozhodnutie argumentami a ze si treba poniest nasledky rozhodnuti. A toto by som ocakavala aj v tomto pripade od vsetkych zucastnenych, aj od riaditelky. Pravidla treba respektovat, ale skolsky poriadok moznost vypytat dieta na dovolenku ponuka. Nebudeme klamat a tvarit sa choro, oficialne dieta vypytame. Dieta aj rodic si uvedomuju nasledky, teda ze takato dovolenka v oktobri, na rozdiel od dovolenky v lete, nebude len o valani sa pri mori, ale dieta si musi sledovat, co zameskalo, dobrat ucivo a neocakavat, ze po navrate sa mu bude niekto prisposobovat. Riaditelka ziadost zamietla, ok. Od nej by som ale v tom pripade ocakavala relevatne odovodnenie. A nie, “skolska dochadzka je povinna” ani “skola nie je holubnik” nie je normalny argument. Isla by som za nou a ziadala slusne vysvetlenie situacie. Ak povie, dieta ma vymeskanych nadpriemerny pocet hodin, je slabsie v skole, neverim ze to dobehne, prave v tom tyzdni sa konaju pisomky a testy nevyhnutne pre jeho dalsi zivot alebo nejaky podobny relevantny dovod, ok respektujem a nepojdeme. Ak je ten dovod ale len “skola nie je holubnik” a zakazala som len preto ze mozem, tak to v poriadku nie je. A ked teda budeme ako deti na pieskovisku sa hrat na truc, tak potom ano, v tom pripade by som aj ja na truc zobrala dieta zo skoly na zaklade lekarskeho ospravedlnenia, aj keby riaditelka stokrat vedela, ze sme na dovolenke. Bud veci riesime slusne so vzajomnym respektom na oboch stranach alebo sa teda hrajme takto.

maciatkolulu
12. okt 2024

@zana124 aha a ktorý lekár jej dá ospravedlnenie,keď vie,že dieťaťu nič nebolo? Že nebol na vyšetrení? Že dieťa je absolútne zdrave. To naozaj tak funguje? Zaujímavé. A prečo spam? Veď si prejdi témy,kde sa vážne snáď polovica kona sťahuje do zahraničia. Balia kufre už dlhšie. Tak nech vedia. Alebo naopak,keď sa vkuse vedú depresívne reči o Tom ako ťažko sa žije na Slovensku,ako je všetko zle a dokola a dokola. Niet horšej krajiny v Európe,tak sa nech sa potešia,že veru je. Čisté peklo,dodržiavajú sa nariadenia a čo je viac,ONO TO FUNGUJE👍.ti,ktorí majú rozum,vedia prečo.

lienka.7
12. okt 2024

@zana124 rešpektovanie vseobecne stanovených pravidiel je podla teba šikana??? Ty si tak mimo ze to až nie je normálne. Mimo je to, ze každý si tu robí čo chce, nic nerešpektuje a oháňa sa svojimi udajnymi právami a demokraciou, vies. Napr. ja ako zamestnavatel ti mam pravo povedať, že začínaš pracovať o 8.00 a končíš o 17.00, od pondelka do piatku. Ked nesuhlasis, nech sa paci môžeš ísť. To je akože šikanovanie? Si normálna? Splietas tu 2 na 3🤦‍♀️

lienka.7
12. okt 2024

@maciatkolulu aj toto všeobecne podvadzanie s lekármi... zneuzivanie OCR a PN ako na bežiacom páse. to je tiež naša špecialitka👌 👎

basullinka
12. okt 2024

Baby, veľa tu píšete, že ospravedlňuje ona ako rodič. Pozor na to. Podľa zákona rodič dáva len žiadosť o ospravedlnenie ale ospravedlňuje škola, tzn. triedna a riaditeľka. Škola môže žiadosť aj odmietnuť, samozrejme, s udanim dôvodu.

nelabe
12. okt 2024

@daniela237 aj pobyt pri mori môže byť ako rekonvalescencia zo zdravotných dôvodov (kožné dýchacie ,..) skús sa obrátiť na doktorku ak sa už nedá pobyt preložiť. Ale je to škoda ak dieťa nevymeškava a nehrozí zhoršenie priemeru nerozumiem prečo si niekto niečo takto kompenzuje u nás púšťajú bez problémov ...

vevesh
12. okt 2024

@beronsche nie celkom. Vid odpoved od @basullinka

tilonka
Autor odpoveď zmazal