icon

Ako sa vyrovnať so zlým vysvedčením dieťaťa?

14. jún 2025

Synovi vôbec nezáleží na známkach...vidí sa na strednej škole na ktorú ani neviem či ho zoberú..Absolutne nevie písať písomky čiže dovrza aj testovanie..je osmak a bude mať štvorky na vysvedčení...je to aj kvôli jeho lenivosti.. stačilo by sa mu trochu viac venovať škole, ale nechce...nemá rád školu ..ako sa zmieriť s tým vysvedčením?

pribinak
14. jún 2025

A aké opatrenia si urobila?

kacena4
14. jún 2025

no mozno nema zle znamky leninovstu ale proste nema na to kapacitu, nie vsetky deti su 1tkari

katinka71
14. jún 2025

Mon stari syn tiez nemal rad skolu bol stvorkar na 8rocnom gymnaziu, na vysoku sa dostal aj s 4,a tam bol zrazu 1, lebo ho ten odbor zaujimal. Teraz konci PhD a nie vsetko su znamky

destra
14. jún 2025

Ja na tom nevidím nič zlé. Proste nemôžu mať všetky deti dobre znamky. Nenechaj sa ovplyvniť inými detmi,vždy tu boli aj trojkari, aj stvorkari a neznamená to,že nič v živote nedosiahne. Niekto predsa musí robiť aj remeslá napriklad, chodiť na ucnovske odbory.
Usmernuj ho aj naďalej ale hlavne sa tým netráp.

bambulkaaskatulka
14. jún 2025

Možno je odpoveď,že tebe príliš záleží na známkach.chalan v puberte rebeluje najviac proti tomu, na čom najviac záleží rodičom. Prečo ti tak záleží na známkach a konkrétne na vysvedčení?

sssss123
14. jún 2025

Poznám kopu ľudí ktorí neboli jednotkari a sú v živote úspešní, nikto sa ho nikdy na známky pýtať nebude

monikazs
14. jún 2025

Ja mam doma tiez lenivca. Sledujem rozvrh, pripominam mu, ze sa musi ucit. Zvyknem ho aj vyskusat. Inak to u neho proste nejde. Bude mat nejake dvojky, inak jednotky. Verim, ze dozreje a bude samostatnejsi.

iwesska
14. jún 2025

Moj je tiez osmak, na polroku sa zlajdacil.Sikovny chalan zacal mat 3,lebo predmetom venoval max 5 min. Tak som sa do toho obula a velmi rychlo pochopil,ze ak chce chodit von a pouzivat mobil,tak sa ucit bude musiet. Vzdy,ked sa neucil na pisomku a po💩 ju,tak mal ten den zaracha a bez mobilu sa musel ucit na dalsi den. Stacilo to spravit 3x,aby zistil,ze bude musiet ustupit jeden z nas a ja to nebudem 🤣 Odvtedy sa uci a z 3 sa dostal na 1. A pri kazdej moznej prilezitosti mu opakujem,ze ked sa ucit nebude,tak jedina skola,na ktoru ho prijmu bude pedagogicka a bude z neho ucitel slovenciny a dejepisu - oba predmety neznasa🤣 Funguje to 👌

timilv
14. jún 2025

Podľa mňa je veľký rozdiel medzi tým či nevie písať písomky alebo je lenivý... U nás učitelia tiež prihliadajú na to či niekto len nemá písomný prejav na takej úrovni ako ústny, alebo sa proste priebežne neučil. Ak je lenivý, tak by som sa zamyslela nad tým či som spravila všetko preto aby mal lepšie známky. Niekedy proste tie deti majú tendenciu poľaviť a keď rodičia včas nezareagujú, tak pred prijímačkami na strednú je neskoro plakať.

iwesska
14. jún 2025

Baby,ale ona pise,ze je lenivy!! To je podla mna dost rozdiel,ci sa dieta uci a lepsie mu to nejde,alebo na to kasle,lebo sa mu nechce. Ako s takym pristupom moze byt uspesny? Ako sa dostane sa vysnivanu skolu,ked tam je totalna plnka a beru len tych, co maju dobre znamky na vysvedcku,spravia dobre monitor a pisomky?? Zas tak jedno to v tomto rocniku urcite nie je a hlavne,ak je to sposobene lahostajnym pristupom.Potom sa dostane na skolu,kam nechcel ist a bolo tam volne a to este len zacne rebelia,ako ho to nebavi.

spongebob1
14. jún 2025
@katinka71

Mon stari syn tiez nemal rad skolu bol stvorkar na 8rocnom gymnaziu, na vysoku sa dostal aj s 4,a tam bol zrazu 1, lebo ho ten odbor zaujimal. Teraz konci PhD a nie vsetko su znamky

@katinka71 Jeden velky rozdiel. Vysoke skoly beru viacmenej kazdeho studenta. Stredne, kvalitne naozaj beru vybornych ziakov na ZS. Zaklad je byt dobry ziak, student uz nemusi, pokial nechce studovat medicinu.

tulipanik12
14. jún 2025

Ja sa s mojou 7-kou všetko učím pred písomkami,nie že ju len skúšam, ale pri nej reálne sedím a učím sa s ňou - síce to viem vždy skôr ako ona, ale čo už, keď nechcem aby mala na vysvedčení 3 a 4 inak to nejde. A má len jednu 3 z matiky a dokonca aj zo SJ už máva 2.
Ale pre útechu chalan si vždy nájde uplatnenie aj bez školy kdežto pri dievčati je to ťažšie

katinka71
14. jún 2025
@spongebob1

@katinka71 Jeden velky rozdiel. Vysoke skoly beru viacmenej kazdeho studenta. Stredne, kvalitne naozaj beru vybornych ziakov na ZS. Zaklad je byt dobry ziak, student uz nemusi, pokial nechce studovat medicinu.

@spongebob1 syn musel robil primacie skusky na vs, z 80 zaujemcov mohli zobrat 30 nastastie bol medzi nimi.to bolo jeho statie Inde kde sa nerobili primacky nebol prijaty

mamatroch
14. jún 2025
@iwesska

Moj je tiez osmak, na polroku sa zlajdacil.Sikovny chalan zacal mat 3,lebo predmetom venoval max 5 min. Tak som sa do toho obula a velmi rychlo pochopil,ze ak chce chodit von a pouzivat mobil,tak sa ucit bude musiet. Vzdy,ked sa neucil na pisomku a po💩 ju,tak mal ten den zaracha a bez mobilu sa musel ucit na dalsi den. Stacilo to spravit 3x,aby zistil,ze bude musiet ustupit jeden z nas a ja to nebudem 🤣 Odvtedy sa uci a z 3 sa dostal na 1. A pri kazdej moznej prilezitosti mu opakujem,ze ked sa ucit nebude,tak jedina skola,na ktoru ho prijmu bude pedagogicka a bude z neho ucitel slovenciny a dejepisu - oba predmety neznasa🤣 Funguje to 👌

@iwesska moja zasa neznasa pohlad na krv, tak som sa jej povyhrazala, ze ked bude mat zle znamky a nezoberu ju kvoli tomu na skolu, na ktoru chce, bude musiet ist na taku, kde halt bude este miesto - a zet o kludne moze byt aj ucnovka odbor masiar 🥴

autor
15. jún 2025

Učím sa s ním... vysvetľujem skúšam...aj zaracha má a aj tak teraz sa zhoršil... zaracha vôbec nepomáha, jemu akoby to nevadilo on je strašný flegmatik...trojky mi nevadia...školu chce maturitnú ucnovku...on radšej bude kosiť umývať von hocičo von robiť...

mimikarol
15. jún 2025

Ja keby mám syna normálne by som rada keby ide napr za murára. Veď tý si vedia krásne zarobiť. Bágrista pred 3 rokmi pýtal 22e za hodinu keď nám prišiel kopať na dvor...Nie každý musí byť manager

autor
15. jún 2025
@mimikarol

Ja keby mám syna normálne by som rada keby ide napr za murára. Veď tý si vedia krásne zarobiť. Bágrista pred 3 rokmi pýtal 22e za hodinu keď nám prišiel kopať na dvor...Nie každý musí byť manager

@mimikarol nebude manager to viem..školu ktorú chce v pohode som s ňou...

Mne by ani tie štvorky nevadili keby viem že ho na tú strednú zoberú...len ja sa bojím že ho nezoberú a na inej mi bude trucovat..jeho keď niečo nebaví tak sa ani trochu nesnaží

iwesska
15. jún 2025

A to ho nemotivuje ani to, aby sa dostal na skolu,na kt.chce ist? Vsak sa mu povyhrazaj,ze ak sa nebude snazit,tak pojde tam,kde ho to absolutne bavit nebude a nebude moct robit to,co ho bavi a chce robit. Darmo sa mu snazis vtlct ucivo do hlavy,ked sa on zablokuje a neprijma to. Nie je nic take,co robi najradsej?? Po tom treba siahnut,to treba obmedzit,kym sa nezacne snazit.

jumama
15. jún 2025

Zazivas, co mnoho rodicov, je to normalne spravanie deciek v tomto veku. Zazila som s dcerou, aj kamoska so synom. Ak vies, ze je takyto, pomoze vam kompromis. Nebud zodpovedna za vsetko ty, decka maju v tomto veku zo zasady odpor voci rodicom. Je to sucast puberty, nazorovo sa oddelit od rodica a testovat, co vztah znesie, ze aj ked neposlucha, ze ten vztah je silny a bezpecny...

Ak by ste si to mohli dovolit, hladaj mu doucko. Kvoli tomu, ze prenesies zodpovednost trosku aj na neho a on si nedovoli cudziemu az tak papulovat alebo oci prevracat ako tebe. Aj by som sa s nim uz trochu porozpravala, ze ok, akceptujes zhorsene znamky, ale buduci rok je klucovy - ak dobre urobi monitor, moze sa dostat na skolu bez primaciek, ak nie, ze doucko mu pomoze na prijimackach... Vysvetli mu, ze k sa po kuskoch bude chytstat a bude ripraveny, nebude v strese. Ze ocenis jeho snahu.

U nas aj u kamosky to pomohlo - nasa sla na skolu s talentovkami a platili sme jej kurz kreslenia - velmi jej to pomohlo. Nie len kurz samotny, ale aj to ze sama cestovala do mesta, citlila viac zodpovednosti za seba. Mala viac slobody, ale naucila sa trosku si aj vazit, ze jej doucko platime. Treba s nimi otvorene hovorit, ze je to dost penazi a preto by nemali byt premarnene, ale vyuzite na to co treba.

U kamosky este pomohla motivacia odmenami. Ak splni to a to, ak to v tej skole vytiahne aspon na take a take znamky, alebo ak nedostane poznamky, ze nemal ulohy, dohodli sa tiez, ktore predmety budu ignorovat a ktore su dolezite... za odmenu mohol chodit raz za dva tyzdne do mekaca. Tuto odmenu si vybral on. Cize ty sa spytaj syna, aka odmena by bola pre neho motivujuca, ak sa bude snazit dohodnite sa, za akych podnmienok tu odmenu dostane...

autor
15. jún 2025
@iwesska

A to ho nemotivuje ani to, aby sa dostal na skolu,na kt.chce ist? Vsak sa mu povyhrazaj,ze ak sa nebude snazit,tak pojde tam,kde ho to absolutne bavit nebude a nebude moct robit to,co ho bavi a chce robit. Darmo sa mu snazis vtlct ucivo do hlavy,ked sa on zablokuje a neprijma to. Nie je nic take,co robi najradsej?? Po tom treba siahnut,to treba obmedzit,kym sa nezacne snazit.

@iwesska všetko toto ma povedané..o tej škole som mu podmienky ukazala...mal zakázané všetko aj to čo má rád a nič... jednoducho povaha hrozná...je mu je všetko jedno

marca12
15. jún 2025

Ak mu je vsetko jedno,tak uz aj tie stvorky su uspechom. Pozri mohol aj prepadnut tak si povedz. Tiez by ma to mrzelo a trapilo a mala by som obavy o jeho buducnost s takou lajdackou povahou. Ale vynalozila vsetko usilie,aby sa zlepsil,mal motivaciu,no vidis,ze s nim nepohnes. Asi by som upustila od zakazov a skusila ho pochvalit aj za to malo,co sa mu podarilo. Pre nas je to malo,no prenho je uz aj to uspech.

zuzana76
15. jún 2025

tak s takymto pristupom sa mu nebude chciet asi ani pracovat, ani v praci ho nebude vsetko bavit

cimage
15. jún 2025

Skus mu dohovorit, nech sa trosku posnazi kvoli skole na ktoru chce ist. Ale chapem, ze ked ho nieco nezaujima, tak sa nevie donutit nasilu sa ucit pre neho hluposti. Aj moj je taky, ale zas co ho bavi, tak v tom predbehne aj ucitelov. Len skoda, ze to nie je sjl a mat 🤷🏻‍♀️.

autor
15. jún 2025
@cimage

Skus mu dohovorit, nech sa trosku posnazi kvoli skole na ktoru chce ist. Ale chapem, ze ked ho nieco nezaujima, tak sa nevie donutit nasilu sa ucit pre neho hluposti. Aj moj je taky, ale zas co ho bavi, tak v tom predbehne aj ucitelov. Len skoda, ze to nie je sjl a mat 🤷🏻‍♀️.

@cimage hej presne čo ho baví to ide...napr taká technika tam pomáha celej triede učiteľovi...

autor
15. jún 2025
@zuzana76

tak s takymto pristupom sa mu nebude chciet asi ani pracovat, ani v praci ho nebude vsetko bavit

@zuzana76 keď sa dostane do roboty ktorú chce tak bude robiť.....už teraz ho to baví

On na druhej strane je fyzicky strašne šikovný...vie si poskladať hocičo vyrobiť pomôcť...len tá škola

zuzana76
15. jún 2025

ale aj v tej robote bude nieco, co ho nebude bavit, praca nepozostava len z cinnosti, ktore nas bavia, napr bude klast dlazbu, ale aby ju mohol polozit,najskor bude musiet vypocitat kolko dlazby kupit a ako ju rozlozit a to ho nebude bavit, tak v konecnom dosledku nebude ani pokladat, lebo jeho nebude bavit robit vypocty.

autor
15. jún 2025
@zuzana76

ale aj v tej robote bude nieco, co ho nebude bavit, praca nepozostava len z cinnosti, ktore nas bavia, napr bude klast dlazbu, ale aby ju mohol polozit,najskor bude musiet vypocitat kolko dlazby kupit a ako ju rozlozit a to ho nebude bavit, tak v konecnom dosledku nebude ani pokladat, lebo jeho nebude bavit robit vypocty.

@zuzana76 ja mu to stále hovorím...dúfam že dovtedy trochu dostane rozum a pochopí že veľa veci sa robí nasilu

libusak
16. jún 2025

Vies co. Hlavna vec, ze neprepadol a je zdravy. Ja keby som s priatelovym synom nesedela denno denne pri uceni, tak prepadne. Inak je bystry a sikovny. Na strednu ho zobrali, chce byt klimatizer. Tak uvidime

Znamky nie su vsetko na svete. V rodine mame uz dospelych aj jednickarov a aj styrkarov a mam pocit, ze spokojnejsi zivot vedu ti styrkari 🤷

Na druhu stranu moj bratranec (teraz ma 40) ledva preliezol zakladku a isiel za stolara ucnovku. Potom ze chce maturitu a nakoniec je inzinier, ma krasnu rodinu a je spokojny. 🤔

aadusik
17. jún 2025
@kacena4

no mozno nema zle znamky leninovstu ale proste nema na to kapacitu, nie vsetky deti su 1tkari

@kacena4 tiez som si myslela, že syn je "iba" lenivý. Každým rokom zhoršené známky.Zrazu sme sa do toho obuli,riešili,navštevovali poradne a dnes mám doma dieťa s poruchou spektra a riešime prestup do špeciálnej školy. Čiže nie vždy je to iba o tom,že dieťaťu sa nechce, možno by aj chcel,žiaľ nemá na to kapacitu.

kacena4
17. jún 2025
@aadusik

@kacena4 tiez som si myslela, že syn je "iba" lenivý. Každým rokom zhoršené známky.Zrazu sme sa do toho obuli,riešili,navštevovali poradne a dnes mám doma dieťa s poruchou spektra a riešime prestup do špeciálnej školy. Čiže nie vždy je to iba o tom,že dieťaťu sa nechce, možno by aj chcel,žiaľ nemá na to kapacitu.

@aadusik a presne to som povedala, ze nie vzdy je to o lenivosti ale proste obcas tam vyskoci nejaky hendikep, ktory ovplyvni ucenie