Ako vyriešiť problémy so 16-ročnou dcérou?
Dobrý deň,
ako riešite s Vašimi deťmi situácie, keď ich nechcete pustiť niekde s kamarátmi? Dcéra má 16 rokov a celé prázdniny by najradšej chodila po vonku, čo jej samozrejme nedovolím. Na dedine má večierku do 21:30, občas jej dovolím do 22:00. Keď chce ísť niekde s kamoškami zo strednej povoliť jej čas podľa aktivity, nie ale viac ako do 8 doma a väčšinou max. na 5 hodín. Už dlhšie sa sťažuje na príchody domov avšak nevie mi vysvetliť, čo by chcela robiť v meste do 10 s kamarátmi alebo na dedine do 11. Teraz chcela ísť so spoluziackami na výlety vlakom, samozrejme som ju nepustila na druhý koniec republiky "samu " vlakom. Môže sa stať hocičo, budú skúšať alkohol a čo potom?!
Pred tyzdnom chcela ísť ževraj s celou triedou opekať, mali sa stretnúť o 2, pustila som ju, ale len do 7 doma. Ona chcela do 10, že niektorí môžu aj do polnoci. Nepoľavili dom v čase a dcéra nešla, že radšej bude sedieť doma ako by mala odtiaľ ísť o 6. V ten deň som išla s práce o 2 a stretla som jej spolužiakov s fľašami v parku... Takže nabudúce ju s celou triedou nepustíme vôbec, už som jej to aj oznámila.
Ďalej by chcela chodiť vonku každý deň, čo ja samozrejme odmietam. Nepoviem, keby mala aspoň dobre vysvedcenie, ale tento rok sa hrozne zhoršila v známkach.
Ďalší problém je, že chce chodiť na akcie, kde treba väčšie vreckové, chcela ísť s kamoškami do lunaparku, dala som hej 20€ (inak jej nedávam, ale bolo to na konci mesiaca a vedela som, že už nemá vreckové) a nešla nakoniec, že by to bolo trápne pred kamoškami. Normálne vreckové má 30€ a minie ho. Je pravda, že chcela ísť na brigádu, ale nepustila som ju kvôli Covidu a navyše ta brigáda mala byť do 10 večera niekedy... Ale odmietam jej dávať viac peňazí, navyše všetko svoje vreckové minie.
Najväčší problém je, že má pravdepodobne frajera. Zistila som to tak, že mala byť v meste s kamoškami, ale známa ju stretla a nejakým chalaniskom na zastávke. Keď som sa jej spýtala, že či s nimi boli aj chalani, tak že nie. Vie o tom, že si neprajem, aby na strednej mala priateľa, nakoľko chce ísť aj na VŠ.
Inak v domácnosti nepomaha, ako by som očakávala, keď jej niečo prikzem to urobí, ale sama od seba, že by napr. Povysavala to nie, iba svoju izbu
Ja len k tomu, ze kvoli frajerovi bude flakat skolu... keby nie mojho frajera na strednej, ktory ma stale presviedcal, ako na to mam a nech si dam prihlasku na VS, kde brali len 10 ludi, nikdy by som si tu prihlasku na VS nedala.
A ked som po jednom semestri tu skolu nechala, on bol prvy, ktory mi vycital, aku sprostost som spravila. Samozrejme, rodicia si mysleli, ze som skolu nechala kvoli nemu. Nerozumiem preco.
A keby som nemala chlapa, ktory ma podporoval vo vsetkom, asi by som si nedala prihlasku na druhu vysku, pretoze po prvom fiasku s VS som si uz neverila. A nikdy by som nebola tam, kde som teraz. S tou karierou, ktoru mam. S tym chlapom som doreraz. Stoji pri mne a podporuje ma vo vsetkom.
Tym len chcem povedat, ze nerozumiem, preco mas strach z toho, ze dcera bude flakat skolu. Frajer nemusi mat nutne zly vplyv. Naopak, mozu sa navzajom podporovat v tom, aby nieco spolocne dosiahli.
Je mi tvojej dcery luto. Zabijas jej celu mladost. Musi byt sklamana, ze jej v nicom nedoverujes. Pre mna bol vek 16-20 rokov najkrajsi. Doteraz mam na co spominat. Som rada, ze aj ked ma rodicia drzali nakratko v porovani s ostatnymi, doverovali mi a dovolili mi o dost viac ako ty tvojej dcere.
Je zaujímavé,že všetky nadávate na matku. Ani jedna nanapísala,že SVOJU 16 ročnú pušťa von neobmedzene,dáva jej peňazí koľko len žiada a frajerov si môže vodiť domov😱 Ja som sa dočítala,že slečna na školu kašle,doma nepomôže a ešte sa tvári ako kyslá uhorka.Takže tá mama asi nebude až taká je...á pi.a😉, to čo robí sa volá VÝCHOVA a záleží na oboch stranách,či bude vojenská,alebo postavená na dôvere!!!
Ja som asi z ineho sveta a teda este mam male deti, ale cez prazdniny si "nepredstavujem" nejake bezbrehe tulanie od nevidim do nevidim... Podla mna vek 16-17 je idealny na letnu brigadu (kludne s kamoskami abo s "frajerom"), kazdodenna domaca praca, za ktoru su zodpovedni je samozrejmost...
@juhseverzapad a kde je tá diskusia o tom?
Boze akoby som svoje detstvo citala s tym rozdielom,ze mna mama nepustila vobec nikde a casom som prestala chodit uplne von,lebo mi bolo trapne povedat kamosom,ze musim ist domov v case,ked sa zabava este len zacinala a tak sa zo mna stal luzer,ktori nemal skoro ziadnych kamaratov. Gratulujem ti k takej vychove. Preboha dieta sa musi naucit popasovat sa so situaciou,zistit,ake nasledky budu mat jeho ciny. Ale to,ze chlastaju jej kamosi,neznamena,ze pije aj ona. Tomu,aby sa jej pacili chlapci fakt nezabranis. Skor zapracuj na dostatocnej ochrane snad ste uz viedli rozhovor ako si davat pozor pred otehotnenim a celkovo o laske,aby vedela zvladnut aj pripadne sklamania. Ty na nu ides tvrdou vychovou a uz je neskoro u nej budovat doveru. Ale byt tebou trvam na domacich pracach,to je malo,aby len svoju izbu upratala. Treba ju viest aj k tomu.
@dusankomoj praveze ona je az taka .... vsak nikto nehovori o tom, ze ma mat vsetko neobmedzene... ale su prazdniny a ona ju pusti von AZ 3x do tyzdna??? Frfle sa tu na dnesne deti ako len doma sedia, ale prichadzam na to, ze casto su za tym chori rodicia, co drzia doma takmer dospele deti ako skolkarov. A mimochodom, moj 15-rocny v lete nema vecierku. Je von, kym su von ostatni. A je to sikovny, zodpovedny mlady muz, jednotkar. Podstatou vychovy nie je vojensky rezim!
No to urcite 🤣
Odíde na intrak, hneď tam začne sexovať a bábätko na počkanie. Gratulujem. 🤭🙏
@dusankomoj slečna doma pomáha, ale mamičke vadí že nie sama od seba ale treba jej to povedať, že sama od seba si len povysáva izbu. 16r dievča nenapadne samu od seba čo treba spraviť nemyslím že je katastrofa jej to povedať. Taktiež známky.. autorka písala že jej dovolí mať dvojky z ťažkých predmetov ktoré jej nejdú. Myslím že nie každý dokáže mať len jednotky a dvojky len z toho čomu nerozumie. Prechod na strednú školu býva taký, to že mala na ZŠ jednotky a teraz má aj iné známky neznamená že polavila ale na SŠ sú iné nároky. Plus korona bola a učilo sa vseliak
mala by si si ujasnit co po dcere vlastne chces. Ak chces aby mala dobre znamky tak sa zameraj na znamky a vybav jej doucovanie. A sex ma zakazany asi preto aby nemala v nevhodnom veku a vztahu dieta? Ak je toto problem, tak sa s nou treba rozpravat ako sa chranit a pomoct jej v orientacii vo vztahoch. Zakazovat jej samozrejme veci mozes aj nadalej, ale ani za 2 roky bude mat 18 rokov. Bude plnoleta a ked sa rozhodne jedneho pekneho dna ze ti tresne dvermi a odide do zahranicia, tak ti zostanu len oci pre plac. Pretoze aj ked sa na hlavu postavis, tak to nebude stacit aby zostala a robila co jej povies. A nebola by si ani prva ani posledna ktorej ujde dcera a nebude sa chciet vratit. Skus najst rovnovahu medzi tvojim zaujmom a zelanim dcery. Uz nie je male dieta. Brigadu si jej v klude dovolit mohla. Ved tam by bola urcite pod dorozorom. Stale hladas dovody ako ju udrzat doma. Za rok aj nieco z nej bude oficialne dospela zena.
Milá autorka, robíš obrovskú chybu. Ty od dcéry požaduješ aj nemožné, ale sama nie si schopná jej ulahodiť. Ja mám tiež 16 ročnú. Momentálne brigáduje. Vidím ju ráno o 4-tej ako pije kávu a večer o 8-mej keď príde. Aj dnes je preč a zajtra má po týždni voľno a ide s kamarátom ( áno jedným, ktorý lozí za ňou ako šteňa 😂) na celý deň na výlet. A predstav si, nemám s tým problém. Samozrejme aj doma je roboty, ale tá holka si to zaslúži a ja jej dôverujem. Trošku uvoľni reťaz, lebo zle to dopadne.
@mandarinka555 pôjde na VŠ a tam sa utrhne z reťaze
Bože niektoré matky by sa mali sa mali zamyslieť. Je normálne, že na ZŠ mala samé 1 (povedzme si že ZŠ na dedine je katastrofa a jednotky tam ma aj priemerný žiak ja som to videla na spolužiakoch z dedín na SŠ mali ledva 4) ale aj keby chodila do ZŠ do mesta kde sú troška vyššie nároky je stále normálne mať o niečo horšie známky na SŠ aj keď sa snaží. Niekomu to jednoducho ide inému nie. 🤷🏽♀️ A nie každému pôjde všetko, tam treba zaridiť doučovanie a nie sa len sťažovať veď to decko nemusí učivu ani rozumieť.
Čo sa týka chodenia von, chúďa dievča, tiež by som radšej nikam neišla ako sa vrátiť ako 8 rocne decko z vonku. Opekačka s celou triedou nie je bezcielne túLanie sa. Ak sa bojíš, že pije sklamem ťa ale keď bude chcieť bude piť aj od 2 a príde normálna o 7.
Ja som vďačná za rodičov, že mi dôverovali a že ma nedržali na reťazi. Nemala som problém povedať, kde som s kým som. Púšťali ma na diskotéku a buď pre mňa prišiel otec autom (ak to bolo v inom meste) ak to bolo bližšie mala som číslo na taxík a tiež penize naň. Síce bol drahší ale naši vedeli s kým idem domov. Frajerov som nikdy zakázaných nemala a poznali jedného (s ktorým som doteraz) sex som mala kedy som chcela ja a kedy som sa na to cítila a s kým som sa na to cítila (každá má svoj rozum a určite kým nebudeš zakazovať tak nebude robiť na truc len aby bola grajerka pred kamoškami a keď sa s dotyčným vyspať nebude chcieť tak sa s ním nevyspí naopak ak to tak bude cítiť nezabrániš tomu aj keby chodila von len na hodinu). Svojím správaním docieliš len to, že keď bude mať viac voľnosti tak sa odtrhne z reťaze a neskončí to najlepšie.
Nie nemala som problém mame povedať, že som mala prvy sex a vedela som že sa treba chrániť. Mama nijak nevyvádzala ani nič veď nemala som 13 rokov. Vyštudovala som VŠ a s partnerom som od svojich 16 rokov.
K upratovaniu tiež mi mama vždy povedala čo chce aby bolo hotové prípdne už som vedela že buď si ulracem v piatok alebo v sobotu vedela som čo je potrebné spraviť, nie nechcelo sa mi ale vedela som že to spravím a mám pokoj. Keď chcela mamina aby bolo niečo spravené cez týždeň tiež nám to musela povedať lebo sa nám jednoducho nechcelo a samé od seba by sme to nespravili 🙈. Myslím, že v tom veku to je normálne, že jej veci musíš povedať.
Vreckové sme nedostávali, ale vždy sme dostali peniaze von a áno 30 eur na mesiac je málo. Aj keby si kúpi len kávu alebo limonádu vonku tak jej to nevydrží na mesiac ako prosím vy vidíte ako sa pohybujú momentálne ceny?
S brigádou si spravila chybu lebo nedáš jej peniaze a zakážeš aby si zarobila. A kde má ísť v dnešnej dobe na brigádu aby sa nestretávala s ľudmi 😅 ale super výhovorka korona. Znova len aby sedela doma pri mamičke.
Mňa o 3 roky staršia sestra zobrala ako 15 ročnú do zahraničia na dovolenku. Ale teda naši nám verili že nespravíme blbosť. Domov sme volali niekoľko krát denne a prišli sme domov zdravé a živé. Nie nemala som benevolentných rodičov len jednoducho videli, že som zodpovedná aj ja aj sestra vedeli, čo si dovolíme a čo nie. Vedeli, že im nespravíme hanbu a mohli nám veriť. Ale ty svojmu decku neveríš. Takže zmeň najskôr svoje správanie k deckám lebo takto si odtrpia do 18 a budú utekať čo najďalej to pôjde. A to že nič neskúsila (alkohol, sex) môžeš len dúfať lebo by ti nikdy nič také nepovedala keby to aj spravila lebo by si ju zamkla na 10000 zamkov do 30tkx.
Mila autorka, rozculujes sa nad jej vysvedcenim a zrejme najma vdaka tomu ma take "prijemne" prazdniny. Co si urobila preto, aby to vysvedcenie bolo lepsie? Dohliadala si cely sk. rok, aby sa skole venovala, alebo si bola taky ten nezodpoveny rodic, ktory vsetko riesi az ked je pozde? Vysvetlila si jej to, comu nerozumela, alebo si jej nasla niekoho na doucovanie? Takze, vyries si tento problem najskor sama so sebou a potom sa s dcerou porozpravaj-napr. aj o tom, ci ju ta skola bavi, co jej nejde a ako to budete riesit. To je totiz riesenie problemu, nie to, co robis Ty.
Na rozdiel od ostanych,ktore by ta za mamu nechceli..mne prides ako zodpovedna.Dcera nemusi v 16 zazit vsetko..na co ma este cas..a hlavne s tym pravym...drzim palce.
Autorka, mňa by zaujímalo ako si fungovala ty ako 16-násť ročná 🙄
pre boha ty si odkial priletela na kolecku od salamy z marsu??? chce brigadu nepustis ju ale peniaze jej nedas...frajera zakazaneho lebo ide na vysku tak to bude teraz 5 rokov mat zakazane mat frajera lebo ty mas v hlave neviem co ze by jej pokazil prijmacky na vysku ci co ????? no chuda dievca teba by som za matku nechcela lebo ty si uplne mimo psychopat....
@nelca84 ja viem,ako je to s puberťákmi🥴iba v takom krátkom príspevku sa nedá opýsať ako to funguje u nich doma a nieje fér,keď autorke vulgárne všetci nadávajú a pritom už možno skúsila aj podobrotky. Naozaj sú v živote pubertiakov momenty,kedy človek lepšie chápe históriu(hlavne Herodesa😉)
Dokedy ju chceš držať nakrátko? Do 18tky? Do 20tky? Potom sa jedneho pekného dňa zdvihne, odíde a rozbehne sa tak že sa budeš diviť... bude doháňať v 20tke všetko to, čo teraz nemôže.
@dusankomoj samozrejme, že s pubertiakmi je to velakrát "na palicu" ale tak autorka sa sťažuje, že minie vreckové a pýta ďalšie, no na brigádu ju nepustí. To je potom o čom? Veď ak mi toto vadí, tak ju v tej brigáde práveže podporím aby si skúsila aké to je zarobiť peniaze a potom si rozmyslí, na čo minie.
Ale argumentovať, že chcela robiť v reštike kde sú koncerty a ludia? A nechce ju takto zavrieť doma do pivnice keď nechce aby sa stretávala s luďmi? Veď to je choré.
Ja mam 17r dceru a 18r syna,nemaju stanoveny cas prichodu domov ale vzdy mi povedia kedy cca pridu a ked nepridu ako povedali poslu sms ze pridu neskor,dcera mala v 16frajera asi mesiac no preslo ju to sama povedala ze ma este cas ze frajera nepotrebuje,skusila si raz potiahnut cigu ze fuj jak mozu fajcit,alkohol jej tiez nechuti tak chodia len s babami na koncert,do mesta ,kaviarne ,na jazero,cestuju vlakom zadarmo tiez chcu ist na druhy koniec Slovenska do Kosic vlakom a ja ju pustim ,sedeli cely rok doma na zadku nestretavali sa tak nech si konecne uziju leto,syn frajerku este nemal ani nema na plane chodi s kamosmi von na disco,ma treningy a zapasy aj dnes prisiel o 3rano ,ale nefajci nepije max si jeden drink,ci nealko ochutene pivo aj to len vynimocne,nic som im nezakzovala mozno do tychb15tich ze museli byt do 21.00 doma alebo tu nablizku vonku radsej som im 100krat vysvetlovala naco si maju davat pozor,aj teraz ked im nieco poviem povedia viem mami niesom blby,blba🙂radsej nech su vonku ako sediet doma a cumiet do mobilu
Aj prísnosť rodičov musí mať niekde hranice..
@dusankomoj Dcéra už na 21. Keď mala 16 už brigádovala, čiže si zarobila veľmi pekné peniaze a vedela si priplatiť svoje zábavky, kozmetiku, módne výstrelky sama. Oficiálne mali otvorené do 22, ale reálne aj do 1 v noci. Autorka dcere brigádu zakázala. Čiže ani z voza ani na voz.Aj s odstupom času vidím, že nechať dcéru brigádovať, bolo super rozhodnutie. Odvtedy vie, že si dokáže aj popri škole zarobiť krásne peniaze, vie, čo musí urobiť, aby bolo na nakúpy, kávičku, zábavu ale i reálne živobytie.
Vychádzky mala v podstate neobmedzené bez večierky. Ale vždy sme boli v telefonickom kontakte. Vedela som, s kým ide a vždy sa hladila, že ide domov, ak už boli nočné hodiny. Doma si povinnosti plnila, upratovanie, pomoc s mladšou sestrou.
Na vysvedčení na osemročnom gymnáziu samé jednotky.
Aj prvý vážnejší frajer bol v 16. Tisíce kilometrov od domova, na intráku v cudzom svete.
Čiže ak je dobre vybudovaný vzťah, mama vôbec nemusí, či skôr nemôže, byť stíhačka. Ale ten vzťah treba budovať od narodenia. Samé zákazy, príkazy, rozčuľovanie sa nad vysvedčením? To už je dosť neskoro.
Ja som brigádovala každé leto od 16-tich a na brigády mám dobre spomienky, spolu so spolužiačkou sme na pumpách umývali okna, mali kopec zábavy. Hlavne ten pocit, keď som si zarobila vlastne peniaze a nemala tie od rodičov, ze si konečne možem kúpiť aj drahsie oblečenie a splniť si sen, ktoré by mo rodicia inak za ich nedovolili. Ty o toto všetko svoji dcéru oberas, lebo chceš aby ti sedela doma pri sukni, tej výhovorke o korone neverím, všade vo vnútri musia byť rúška a respiratory. Tak isto, nechápem čo je zle na tom, že si chcú dievcata urobiť výlet vlakom ZADARMO a pospoznavat aj iné mesta na Slovensku. Lebo ty si automaticky myslíš, ze tam bude piť. Na opekačke so svojimi spolužiakmi ma podľa teba tiež piť. Popracuj na svojej paranoi. Lebo dcéru oberas o zážitky kvôli svojim domnienkam, ktoré máš TY v hlave a nemusia byť vôbec realitou. Ty si chorobne posadnutá kontrolou svojej dcéry a verím, ze najradšej by si bola, keby nikam ani nechodila tie 3 dni v tyzdni, ani na žiadne brigády a sedela ti pri sukni.
Takže už len to že skúšali alkohol jej spolužiaci skúšala ho ONa asi nie nie a čo je ťa po druhých . Nepustila som ju na výlet ved na výlet zo školou chodi deti ktore majú po 10 alebo 12 rokov a nie 16 ročna.Aj keby bola vedľa u kamarátky víno si dajú tomu sa zabraniť neda to mi ver lenže nič ti nepovie lebo jej neveriš a obmedzuješ ju .Teraz má 16 rokov kedy si užije nemôže ísť s kamarátkami von do 22:00. O 19 :00 ma byť doma ved jasne že sa trápne citi pred kamarátkami to by som neišla ani ja. Prázdniny majú byť o radosti oddychu a samozrejme aj starši o brigáde ty si asi ina nebola či na brigádu si nechodila. Perla ako vyšita chcela ísť na brigádu nepustila som ju ved to je už len čo že si chcela zarobiť mať taku mamu nič jej nepoviem všetko jej zatajim nikdy by som k takej mame dôveru nemala.Matka ktora svoju dcéru v 16 nepusti na brigádu aby si zarobila nejake eura a bol by to aj pre jej dalši prospech do buducna. vybudovala by si navyk pracovať. Cuduješ sa že ti zatajila že má nejakeho priateľa ty si to nepraješ takže s toho mi vychadza že si strašne ale veľmi aj chorobne sebecka frajera nemôže mať na 16 rokov uči sa zlé ale na VS musi ísť čo by si ju drala s kože za živa ako sa dievča ktore sa zlé uči ide na VS odkedy je VS pre tých čo sa zlé učia otázne je či by aJ ONA sama chcela isť na tu VS zrejme ani nie.Nemôže ísť s kamaratkámi do lunaparku ja takej matke by som nepovedala nikdy nič lebo by som sa bala že sa všetko obráti proti mňe čo si mysliš že bude nasledovať na 18 rokov čo je za rohom čo ked sa jedného dňa zbali odide najde si zamestanie ubytovanie a všetko je razom preč a tebe ostanu oči pre plač aj to sa môže stať a potom čo pošleš pre nu policiu dôvera bud je alebo nie je dôveru nemožno budovať.To že ty si tak žila tvoji rodičia ti zakazovali bola ina doba teraz je doba ina.Možno už aj by chcela odisť čaka na 18 rokov ja na jej mieste v deň 18 si pripravim všetko dopredu a odidem čo sa mi zda že bude aj u tvojej dcéri myslim že z tým priateľom čo má už je zrejme dlhšie a nepovedala ti to lebo vedela že bude zlé.Veľmi smútne z môjho pohľadu je tvoje správanie k nej detske a take neuvažene rozmyšľala si o tom niekdy že 18 je za rohom a už len čaka na odchod až potom budeš vyplakavať nebudeš jej už môcť totižto nič.Už len samotný fakt nemôže ísť na brigádu nedovolim jej to takže ty už len tým dokazuješ že jej nedopraješ aspoň tých zopár šupov pre seba na nejaku páradu.Do lunáparku chodia male deti a nie dievča pred dospelosťou vieš čo dala by som ti super radu mala by si ju ísť hned v pondelok prihlasiť na 16 krúžkov ked má toľko rokov zaspala si asi dobu.A potom tu budeš vyplakavať jediný kto je tu zlý a nevhodne sa správa si ty odhliadnuc od situácie že ostatok by nemohla ale ta brigáda mi neide do hlavy ty akože čo Covid ked je nebudeš teraz chodiť do roboty a čo budete lapať ľuft.Pána ja už na jej mieste by som čakala len na 18 a v ten deň veľke zbohom a veľmi by som pouvažovala na jej mieste či sa s tebou ešte uvidim.Ked jej diktuješ teraz neznamena že jej nebudeš diktovať na 18 rokov a budeš sa miešať aj ked bude mať 30 alebo 40 rokov nechaj ju žiť a slobodne dýchať lepšie sa asi majú v base čo si chceš dokazovať už teraz zrejme nič trošku si asi zaspla dobu a preživať všetko čo majú zažiť 16 ročne do 18 vonku ved to je hanba ako svet.A čomu zabraniš že nebude piť alkohol ten vyskuša či sa ti to páči alebo nie aj na 18 na narodeniny či budu piť sirupovu vodu a čaj a čo urobiš asi nič.Hovori sa ži a nechaj žiť.Tvoja znama ju vydela s frajerom hálooo ved a teraz čo spáchala trestný čin že ju zoberu policajti či čo.Každy nech si pozameta pred vlastným prahom.Za taku matku by som sa hanbila.Ničomu nezabraniš a jediny kto ma problém si ty.Skoda že nenapiše ona zo svojho pohľadu to by sme sa divili.Kedže sa uvoľnili opatrenie a bolo dlho zlé tak asi si chce užiť to je logicke teraz ked sú tie opatrenia voľne kúp jej 5 metrovu reťaž na jeseň nikam každy deň 4 jesť spať a kontrolovať ju nezabudni každu polhodinu verim že sa ti to čoskoro vypomsti a veľmi a neskôr aj na starobu ver mi.Takže klidek kyslik dýchaj z hlboka a nechaj 16 ročne dievča žiť svoj život ty ži ten svoj.A nepraješ si aby mala chlapca lebo ma ísť na Vš a čo mala by dieťa na 18 čo urobiš zrejme nič tým že jej braniš všetko zakazane chuti najviac.A neporovnavaj jej spolužiakov s ňou ty niesi matka jej spolužiačky ani spolužiaka takže ty nediktuj kto čo môže a nemôže ale mala by si vstupiť do svedomia.Jediný problém maš ty a nie tvoja dcéra.Bolo by dobre ak by ti napisala nejaka mamička ktora ma 16 roču dcéru a ako s ňou zaobchadza.Lebo toto čo robiš ty je chore prišerne na psychologa samozrejme pre teba.Keby mala 14 nepoviem ale 16 a take obmedzenia nechápem ale toto som ja.Tvojej zmyšľanie je detske a hlavne 100 rokov za opicami. Moja rada vstúp si do svedomia a uvoľni svoje zmyšľanie lebo s ati to kruto vypomsti to je moja rada.
autorka prave mi odvalilo dekel môže chodiť vonku 3 krát do týždňa na 5 hodin ved to je psychicke a fyzicke týranie a kto ti to povedal to kde si čitala v katolických novinách na športovej strane že na 18 rokov neodide jasne že odide len že ti neveri tak ti to ani nepovie lebo vie že by si robila už teraz opatrenia. Teraz tu bola téma že mala 15 prišla spita a nič sa nezmenilo odvtedy takže si enschopačka sorry. Ved venčenie psa je každý deň ty sa chovaš k nej horšie ako k psovi toho aspoň vypustia na lúku sa vybehať.Musi si vzťah budovať aj zo súrodencami och pane bože čo to ma s tým že je doma zo surodencami odtiaľ potiaľ.Velebnosti je mi z vás na bliti.Už by bolo zajtra neskoro aby odišla a mala 18 rokov.Nemôže mať sex od 16 moja ona zrejme už ho dávno mala a mňa by zaujimalo ešte si neodpovedala že ako si žila ty ked si mala 16 rokov.

No niektoré komentáre sú tu hodne drsné, ale ja ti poviem z vlastnej skúsenosti.bola som tak nakrátko držana, že som mala pocit, že som v base....večierka snáď do 22:00, žiadna zábava, lebo som sa vlastne ani nikde nedostala do partie.mala som len dve kamarátky, s podobným osudom.najvacsi highligh opekacka na konci roka s triedou. Bola som outsider. Keď som šla na vysokú, mohla ísť na všetky medicíny na SVK, najbližšia v MT,hodina od nás.ale ja som šla do Prahy, najďalej,jasne že som tam chcela aj kvôliskole ísť , ale hlavne kvôli tomu, že budem na intraku, sama bez našich. Ja som cumela jak pero z gauča. Prvé diskotéky, chodbovice , chlastacky, a samozrejme klamanie .idem spať mami dobru noc a o desiatej večer taxalom do Nebe na Vaclavaku. Žiadna katastrofa v podobe nedokončená škola, tehotná v 20 sa nekonala,ale môj vztah s mamou je......iný ako majú moje známe. Mama pre mňa nikdy nebola kamoška , doverna duša, proste mama. Nezdoverujem sa, neriešime spolu moje napr. Vzťahové problémy, mám problém jej aj povedať hocičo pre mňa že dôležité, vzťahy, pocity a na čo aj,nikdy som sa jej nezdoverovala.neviem či chápeš, čo tým chcem povedať. Ja si myslím, že dievča pri prvej príležitosti od teba odíde a vzťah bude veľmi vlažný.