Ako zvládnuť panovačnú 16-ročnú dcéru?
Ahojte rodicia
budem vam vdacnaza radu. Vychovavam dve deti, 16 rocnu dceru a 10 rocneho syna. S oboma doteraz nebol ziadny problem ale s nou sa to zacalo menit. Mam pocit ze sa mi z dcery stava rozmaznana slecinka a neviem preco. Stale menej chce pomahat doma a odvrava. A zmenila sa aj zvonku,mejkap oblecenie...
Napr. minuly piatok chcela ist s frajerom von co by nevadilo. Ale vychystala sa na to rande neskutocne vyzyvavo. Pridem do chodby a tam madam v kozenke, kozenej suknicke, v tmavych silonkach a opatkoch. Mobil v ruke a foti sa o zrkadlo. Hned som jej to zatrhla ze takto nikam nepojde. Jej reakcia ma sokovala. Zacala mi vysvetlovat ze ona takto proste von ide. Ked som trvala na svojom zacala robit sceny a trucovat a dupat ako male decko. Nakoniec som ju pustila ale doslova do pismena si to vydupala. Taku panovacnu som ju este nezazila. Ja som v jej veku bola uplne ina. Ale zase aj doba bola uplne o inom.
Co to moze sposobovat? Este puberta?
Mala toho doteraz asi veľa povolené a vekom sa to stupňuje. Nebol jej vo výchove od malička prízvukovaný rozdiel a odstup medzi dospelým a dieťaťom, ktoré je na dospelého odkázané. A to je chyba. Dieťa samo na to nepríde a od malička je treba mu túto skutočnosť vštepovať a zdôrazniť mu to, ak má náhodou neprimerané nároky - hračka a iné. Občas ak ide už o drzé správanie, čo odvrávanie je, treba dieťaťu pripomenúť, že v porovnávaní s rodičom je ešte nič, obyčajná nula, ktorá v živote ešte nič nedosiahla, je ešte bez vzdelania, dokonca so všetkým čo potrebuje, vrátane obživy je na rodičov odkázaná. Je to veľmi tvrdé, ale v takomto prípade je potrebné. Urazí sa, stiahne, možno buchne dverami a na krátky čas sa vzdiali, no dôjde jej to. Len sa netreba vzdať, inak to bude stále horšie v krajnom prípade priatelia budú prednejší, môže nechať školu, začať piť,... Takému katastrofickému scenáru treba predísť. Čo sa týka toho oblečenia, ja by som sa jej opýtala, či sa jej tak páči pozícia prostitútky, že napodobňuje ich výzor. Určite si ju iní zamenia s prostitútkaou a môžu sa k nej aj tak správať, čo jej určite nepadne dobre. Tu už skutočne pomôže iba tvrdosť strochou hrubosti. Po dobrom to už nepôjde, naopak, ak Vám na nej záleží, musíte byť tvrdá a trochu aj hrubá, aby si uvedomila, že nie ona diktuje, čo sa v rodine bude diať, ale ten, kto tú rodinu živý, zabezpečuje bývanie, oblečenie, hygienu, slovom všetko, čo ona ešte nedokáže.
@betulinka1 ty si povinná to dieťa živit, tento argument je absolútne nevhodny.
A ked toto povieš dieťaťu a budeš ho obmedzovať odíde čím skôr sa bude dať...nikto sa nechce nechať dusiť
@kikuska_wedge pane boze 😱 ja som si to prave spätne vyratala,ja som s mojim od 13-tich..cela vecnost,som uz aj zabudla 😄 (22 rokov uz🤭 ) a tiez ho nasi mali/maju radi...mama,zial,niekedy povie,ze jej je blizsi ako vlastny syn😓 co je fajn,no na druhej strane smutne...
@petrooshka ja od 14🙈🙈🙈manželia 12 rokov,poznáme sa 22
Ak išla s frajerom je úplne jedno ako bola oblečená. Ja som v šestnástich len pozerala po chlapcoch, nieto aby som sa vyzývavo obliekala. Už je neskoro moralizovať.
@blonde_bella to je dosledok modernej vychovy a experimentov, kedy sa dieta vychovava ako kamarat. Dieta potrebuje ODMALICKA jasne hranice, jasne ano, jasne nie a nie ze rodic je kamarat. Nie nadarmo sa hovori ohybaj ma mamko…16r uz neohne. Konat bolo treba skor
@morgane1975 prepáč, ale má 16 a išla von s frajerom v koženke...no a???
Zbytočne to tu niektoré nafúkli....
@blonde_bella nejde o kozenku ale o spravanie ktore je cez ciaru a bez respektu voci rodicovi. Ale kto si ako vychova tak ma. Mne je to u riti, len som napisala svoj nazor. Ja taketo problemy nemam.
@morgane1975 presne tak, niektore si tu naivne myslia, ze ked sa tu budú hrať na BFF, tak je to akoze super. 👌
A potom sa diví a vypisuje tu, ze ju dcéra nerešpektuje a posleju do riti alebo jej povie ze je krava sprostá. No však je jej kamka, tak co sa diví?
Človek môže mať s dieťaťom krásny vzťah aj bez toho, aby mu skakalo po hlave.
@ghoul_ súhlasím... Hádam si tu dievčence nemyslia, ,že v 16tich sa na seba len pozerajú...
@fauko netrep pi***iny.Ty vlastne obhajuješ toho násilníka,lebo žena si za to môže sama podľa teba?!
https://zena.sme.sk/c/20738370/co-si-mala-oblec...
https://plus7dni.pluska.sk/relax/znasilnil-ta-l...
@drago12587 to nie je iba dnes a nie je to oblečením....mám 59 rokov a keď som bola na strednej,tak som mala spolužiačky,ktoré aktívne žili sexuálnym životom minim.od 15tich.......jedna porodila v 16 jedno dieťa a v 18 druhé,viac bola na materskej ako v škole.

@babulkomale rátaj 🤣