icon

Ako zvládnuť správanie 11-ročnej dcéry?

zoeazari
2. jún 2025

Ahojte.
Mám doma 11(takmer 12) ročnú pubertiačku.
Ja chápem,že je vo zvláštnom veku,kedy nie všetkému musí rodič rozumieť a možno stačí iba držať jazyk za zubami a vydrzat toto náročné obdobie.
Bude to znieť strašne,ale mne ľudia ide tak moc na nervy.
S jej otcom sme rozvedeni už nejaký ten rok,mám priateľa,s ktorým spolu žijeme už takmer 3 roky.
Je to perfektný chlap,starostlivý,trpezlivý,dá deťom aj posledné.
On vlastné deti nemá,ja mám dcéru a ešte syna 5 ročného.
Miluje ich…
No posledné obdobie sa veľmi nezhodujeme vo výchove staršej.Podla neho som strašne benevolentná v jej výchove,a vidím,že je medzi nami napätie.
Je pravda,že som trošku makkys, keď niečo poviem,veľa krát si nestojím za svojim slovom a tým to cele pokazim a dcéra si začína robiť čo chce,lebo vie,že keď niečo poviem,tak to za par dni neplatí a mysli si,že je všetko ok.
Je drzá,nepočúva,v izbe ma bordel,keď jej poviem,aby upratala,neuprace,možno trošku utrie prach a poskladá obrovskú kopu oblečenia zo stoličky,ale večer tam ma rovnaký bordel a ja to po nej upratovať nemienim.
Nosí mi zle známky,inak je jednotkarka,no ostala strašná lajdácka,nesústredí sa,porobi úplne zbytočne chyby a 3,4ky sú doma.Vraj som jediná mama z celej triedy,ktorá sa hnevá za známky.Vysvetlujem jej,že škola je jej jediná starosť,nič iné nemusí,škola je prvoradá.No pre ňu je prvoradý telefón,kamošky.
Hnevá ma aj to,že mám pocit,že ju nič nezaujíma a ja a celkovo my ostatní v domácnosti akoby sme boli vzduch,neopýta sa aký sme mali deň,priateľ už rezignoval,že ak ju nezaujíma ako sa mame my,jeho tiež nezaujíma,ako sa mala v škole ona.Ak sa aj opýtame ako bolo,čo papala,čo robili v škole,je to jednoslovna odpoved,ma nás naozaj totálne na háku.
Chodi oblečená ako bezdomovec,naozaj,je to chuducke dievča,ma na sebe obrovské nohavice,obrovské mikiny,strapatá,mňa ide trafiť šľak.
Neviem ako mám na ňu reagovať,ja keď vidím tie jej ksychty,a ako sa tvári,že sme jej na obtiaz a ako absolútne nekomunikuje,iba keď ona niečo potrebuje a chce…Som sklamaná,že nejako neviem zvládnuť také malé šťeňa a nemienim mať doma dusno,lebo ona sa nevie vpratat do kože.
Príklad:Boli sme včera v nákupnom centre,potrebovala som si kúpiť šľapky.V každom obchode kde sme vošli,si ona zduta sadla na sedadlo a tvárila sa ako hodinu pred popravou,to sa nedá si nevšímať.Pytam sa jej,či niekto zomrel,ona že neeeee a čo tu mám robiť???Pritom som sa jej pýtala či chce ísť s nami,lebo ak nie,presne kvôli tomuto,môže ostať doma.Nie,ona chce ísť s nami.
Tak som jej dala nejaké peniaze,nech sa ide pomotkat sama,popripade si niečo kúpi,ale nie jedlo,lebo sa ideme najesť za chvíľu.
Volám jej kde je,že sa stretneme tam a tam a ona príde s obrovským polkitrovym milkshakeom.Ja že tebe nevadi,že ideme jesť?Ona že no a???Sak to neni jedlo ale mlieko.
Samozrejme,že potom nejedla.
Ja sa tomu môjmu priateľovi ani nečudujem,mňa ide rozdrapiť z nej.
A to je len zlomok toho,čo robí.
Keď sa sebou rozprávam,place,že ju nemám rada a stále na ňu kričím a na malého nie.
Ale ten náš malý je ešte taký ňuňo,a naozaj je to kludne dieťa,dobré,opak dcéry.Preco mám kričať aj po ňom len preto,aby sa dcéra necítila ,že ju menej ľúbim ako jeho?
Som na prášky,čo mám robiť?🤯🫣

Strana
z2
anjelicek26
2. jún 2025

To je uplne normalna pubertiacka, to ako rodic treba rozdychavat, vecne to nepotrva... popracovat vies len na tomto - Je pravda,že som trošku makkys, keď niečo poviem,veľa krát si nestojím za svojim slovom a tým to cele pokazim a dcéra si začína robiť čo chce,lebo vie,že keď niečo poviem,tak to za par dni neplatí a mysli si,že je všetko ok. - tym to cele vobec nezlepsujes...

lukbe
2. jún 2025

Áno, treba splniť to, čo si povedala. Izbu a jej veci si nevšímaj. Keď nebude mať čo na seba, možno sa spamätá a začne tie veci aspoň triediť. Aj to správanie sa hádam zlepší, len neustupovat a isté veci ignorovať.

ika02
2. jún 2025

Vydržať, tiež čakám, kedy to hnusné obdobie prejde. Ani mňa sa deti (chalani) nikdy nepýtajú, aký som mala deň, oni také veci neriešia ani s rovesníkmi. Ale dôslednosť musí byť. Keď niečo od nej žiadaš, neustúp, ak nesplní, nech znáša dôsledky. Vezmi jej mobil, nedovoľ jej ísť späť ku kamoške....
Pevné nervy😉

grace55
2. jún 2025

@zoeazari presne tak, správa sa ako normálna pubertiačka. Zarazilo ma to "šteňa", prosím, skús ju občas aj ignorovať. S drezúrou docieliš max. to, že sa budete veľmi vzďalovať od seba...

zoeazari
autor
2. jún 2025
@grace55

@zoeazari presne tak, správa sa ako normálna pubertiačka. Zarazilo ma to "šteňa", prosím, skús ju občas aj ignorovať. S drezúrou docieliš max. to, že sa budete veľmi vzďalovať od seba...

@grace55 ja ju tak doma nevolám,len som tu chcela dať tomu dôraz,že je proste moc mala na to,aby sme my všetci skákali tak,ako ona píska.

sense
2. jún 2025

Mám 12 ročnu, prvý polrok začala flakat známky lebo telefón tak jednoducho kým známku nespravila telefón nedostala a bolo mi jedno ako to majú spolužiačky.plus veľmi rýchlo pochopila že neustúpim. A zrazu zas len samé 6 a 5,5 dokonca aj z písomiek kde "triedni sprti" mali 5. To isté aj izba oblečenie čo neroztroedi do prania nie je oprane a izba ak nie je v poriadku keď ide k otcovi tak nabieham ja s čiernym vrecom (toto stačilo aplikovať raz). Nevravím že tam má super čisto upratané ale je to tak ako som už ochotná akceptovať.
A úplne najdôležitejšie je ak niečo zákazem alebo príkazom resp poviem že to treba spraviť tak si za tým stojím žiadne ustupky.
A tiež ona chce ísť s vami, hoci nemusí, je zduta a ty jej dáš ešte peniaze nech sa ide motat a na just si kúpi čo jej nedovolis. Čiže nabudúce by nešla alebo ju nechaj sedieť nech je zduta

beronsche
2. jún 2025

@zoeazari "keď niečo poviem,veľa krát si nestojím za svojim slovom"
Toto je základ celého problému.
Dcera cíti bez hraníc neistotu a skúša ich. Posúva. A bude horšie.
A syn na tom raz bude úplne rovnako.
Nie, nemusíš na nich kričať, dokonca by si ani nemala...

Sadnúť si s ňou a porozpravat sa. Bez výčitiek.
Nechoď na ňu metódou bica a medu. Choďte cestou dohody a komunikácie bez nátlaku.
Dohodnúť pravidlá a potom to dodržať, keby fúriky padali..
A dohodnúť, čo bude nasledovať, ak ona pravidlá poruší.a aj ak ich porušis ty.
Najťažšie ti bude vytrvať.
Nečakaj, že sa zrazu zmení podľa tvojich predstáv, ale aspon sa to zlepší.
Ale aj ty musíš spraviť kompromis - napr. ju necháš nosiť obrovské nohavice, pokusis sa nekomentovat "zduty ksicht"....
A dúfam, že v mobile má rodičovsku kontrolu a obmedzený čas...
Ak nevieš, ako s ňou komunikovať, pozri nejaké knihy o respektujucej výchove - napr. Rešpektovať a byť rešpektovaný, fajn je kniha Adele Farber- Ako hovoriť, aby nás deti počúvali.... a je aj verzia Ako hovoriť, aby nás tínedžeri počúvali... Tu som nečítala, ale skús..

kiki68
2. jún 2025

Tak zjavne ma partner pravdu, ona dobre vie, ze sa jej nic nestane. Neviem, ja som v tom veku este vobec drza nebola, u man to bolo tak v 17tich ten rok. Ale tak niekto to ma skor. Ja by som jej nastavila podmienky. Nebude sa ucit ako predtym, nepojde ani pred dom. Bud sa bude nieco dodrziavat, alebo to vobec nema zmysel. Ona bola zvyknuta na nieco, co sa za tychto podmienok ake dava neda len tak realizovat.

olimuc
2. jún 2025

To ako sa oblieka, by som extra neriesila … kazdy sme mali svoje obdobie. Znamky a bordel ano. Mòbil obmedz rodicovskou kontrolou. Nedavaj peniaze a tvarit sa zduto … tym nikomu neskodi … nech sa tvari ako kakabus, na. To sa neumiera

hederamonstera
2. jún 2025

Myslim si ze normalna pubertiacka a ty mama, ktora nevie dodrzat hranice. Vsak mne to pri 3rocnom neda aby som popustila hranice, uz by mi vyskocil na hlavu. Proste v domacnosti su nejake pravidla…
Ale zase, ty ked si bola pubertacka, teba zaujimalo upratovanie a ako sa maju tvoji rodicia? Prosim ta…a ze sa tvari naduto?😀 achjaj, skus aj ty menej riesit

aspinka
2. jún 2025

Vlastne si si odpovedala a podľa tvojho priateľa, ktorý vás vníma asi je to s tou benevolentnosťou pravda. Najhoršie pri výchove je nedôslednosť deti sa na to spoliehajú veď mi niečo povedala ja som sa na to vykašlala a aj tak som z toho nič nemala. Raz keď niečo vyžadujem tak to dotiahnem do konca. Lebo potom sú to len prázdne slová a deti majú viac rozumu ako dospelí. Ono držať jazyk za zubami čím dlhšie bude v tom, že rodič je ticho s argumentom je to len puberta tým to bude horšie v 14tich 15tich... potom sa zblázniš a ona bude na koni...

iwesska
2. jún 2025

No takto,ako mama rovnako starej dcery ti poviem,ze si podla mna na nu makka. Aj ja mam taku opicu drzu a este aj syna starsieho,ale s nim sa dohodnut da lepsie,ona reaguje ako ohniva gula na vsetko. Je extremny bordelar. Ale...nemas upratane? Fajn,zo skoly rovno domov,povedz kamoskam,ze nemozes ist s nimi,mas bordel a kym si ho neupraces, von nepojdes. A neskusaj ma oklamat a hodit tie veci niekde do skrine,lebo ked ich najdem,tak mas zaracha dalsi den. Toto dokolecka dokola takto riesime,zuri,nadava,trieska vsetkym,ale vie,ze ju nepustim,kym to nespravi.
Oblecenie...Vyberame spolu, snazim sa navigovat ju,ze ked ma siroky spodok,tak na vrch uz len nieco uzke,kratke,nie obrovske,lebo je ako bezdos,kedze je navyse este mala. Vybera si oblecko sama, ale rano ju skontrolujem a ak vyzera hrozne,tak ju usmernim,ze to fakt do skoly nie a najde si iny kusok. Nemyslim,ze je zle deti v tomto veku este usmernovat.
Aj take,ze ideme do obchodu a vyvracia tam oci. A nech. Nehrozi,zeby som jej dala peniaze,ze chod si pobehat. Nie,spolu sme sem prisli. Ked sme pre teba hladali veci,ja som s tebou chodila,teraz ocakavam,ze ty urobis nieco pre mna a pomozes mi s vyberom. Preco by deti mali stale robit len to,co sa im chce? Zivot nie je len o zabave.

terezkaarthuramax
2. jún 2025
@sense

Mám 12 ročnu, prvý polrok začala flakat známky lebo telefón tak jednoducho kým známku nespravila telefón nedostala a bolo mi jedno ako to majú spolužiačky.plus veľmi rýchlo pochopila že neustúpim. A zrazu zas len samé 6 a 5,5 dokonca aj z písomiek kde "triedni sprti" mali 5. To isté aj izba oblečenie čo neroztroedi do prania nie je oprane a izba ak nie je v poriadku keď ide k otcovi tak nabieham ja s čiernym vrecom (toto stačilo aplikovať raz). Nevravím že tam má super čisto upratané ale je to tak ako som už ochotná akceptovať.
A úplne najdôležitejšie je ak niečo zákazem alebo príkazom resp poviem že to treba spraviť tak si za tým stojím žiadne ustupky.
A tiež ona chce ísť s vami, hoci nemusí, je zduta a ty jej dáš ešte peniaze nech sa ide motat a na just si kúpi čo jej nedovolis. Čiže nabudúce by nešla alebo ju nechaj sedieť nech je zduta

@sense 6 ako znamka? 🤔

terezkaarthuramax
2. jún 2025
@kiki68

Tak zjavne ma partner pravdu, ona dobre vie, ze sa jej nic nestane. Neviem, ja som v tom veku este vobec drza nebola, u man to bolo tak v 17tich ten rok. Ale tak niekto to ma skor. Ja by som jej nastavila podmienky. Nebude sa ucit ako predtym, nepojde ani pred dom. Bud sa bude nieco dodrziavat, alebo to vobec nema zmysel. Ona bola zvyknuta na nieco, co sa za tychto podmienok ake dava neda len tak realizovat.

@iwesska
@kiki68 preco zakazovať ist von? Cerstvy vzduch je len prospesny.. treba zakazat napriklad elektroniku ked neposluchaju.. mne v puberte nikdy nezakazali ist von. Zakazali napriklad pocitac ked som bola zla

kikusenka1
2. jún 2025

Jeeeej pubertiacka ako vysita. Treba ale poznať hranice a ty ako rodič makkys ich musíš stanoviť a neustupit. Izbu by som neriešila tak ako sa písalo vyššie keď nebude mať čo na seba pochopí. Učenie je gro. Tam by som stanovila hranice. A ze sa všade zduva jej problem, ona si kazí den

mdse
2. jún 2025
@iwesska

No takto,ako mama rovnako starej dcery ti poviem,ze si podla mna na nu makka. Aj ja mam taku opicu drzu a este aj syna starsieho,ale s nim sa dohodnut da lepsie,ona reaguje ako ohniva gula na vsetko. Je extremny bordelar. Ale...nemas upratane? Fajn,zo skoly rovno domov,povedz kamoskam,ze nemozes ist s nimi,mas bordel a kym si ho neupraces, von nepojdes. A neskusaj ma oklamat a hodit tie veci niekde do skrine,lebo ked ich najdem,tak mas zaracha dalsi den. Toto dokolecka dokola takto riesime,zuri,nadava,trieska vsetkym,ale vie,ze ju nepustim,kym to nespravi.
Oblecenie...Vyberame spolu, snazim sa navigovat ju,ze ked ma siroky spodok,tak na vrch uz len nieco uzke,kratke,nie obrovske,lebo je ako bezdos,kedze je navyse este mala. Vybera si oblecko sama, ale rano ju skontrolujem a ak vyzera hrozne,tak ju usmernim,ze to fakt do skoly nie a najde si iny kusok. Nemyslim,ze je zle deti v tomto veku este usmernovat.
Aj take,ze ideme do obchodu a vyvracia tam oci. A nech. Nehrozi,zeby som jej dala peniaze,ze chod si pobehat. Nie,spolu sme sem prisli. Ked sme pre teba hladali veci,ja som s tebou chodila,teraz ocakavam,ze ty urobis nieco pre mna a pomozes mi s vyberom. Preco by deti mali stale robit len to,co sa im chce? Zivot nie je len o zabave.

@iwesska 👏

sisska96
2. jún 2025

Kto jej kúpi tie otrasné oblečenie? Zrušiť vreckové a dostane to čo jej ty kúpiš a nebude vymýšlať? V izbe bordel? Hodiť všetko do vrece a potom nech si pekne vytriedi? zobrať mobil, vypnúť wifi

mdse
2. jún 2025

@zoeazari držím Ti palce, ženy tu v mnohom dobre radia, aby ste zvládli toto obdobie a nezničili ste si navzájom vzťahy ty/dcéra, ty/priateľ. Láska nie je o tom, čo sa druhému páči, ale čo druhému prospieva.

anjelicek26
2. jún 2025

Inak to oblecenie je najmensi problem... pre mna za mna nech chodi aj vo vreci, to je uplne irelevantne, ako "vyzera"... pre mna relevantne, ako sa mi dieta sprava a uci...

iwesska
2. jún 2025
@terezkaarthuramax

@iwesska
@kiki68 preco zakazovať ist von? Cerstvy vzduch je len prospesny.. treba zakazat napriklad elektroniku ked neposluchaju.. mne v puberte nikdy nezakazali ist von. Zakazali napriklad pocitac ked som bola zla

@terezkaarthuramax Pretoze ked zakazem mobil,povie dobre a najde si doma inu zabavku. Ale ked nemoze byt s kamoskami,je to pre nu ovela horsi trest. Predsa byt vonku s kamosmi je urcita forma zabavy a zabavat sa moze az ked ma povinnosti hotove.

wolke7
2. jún 2025

Dost som sa na tom tvojom prispevku nasmiala, ako keby si opisovala moju - ale u nej to zacalo az v 16-17-tich. To uz u vas bude snad potom 🙂. Nic, len vydrzat, pocuvat, ked bude chciet nieco povedat a vychutnat si zopar tych "normalych" chvil medzitym. Normalna puberta...

januska12323
2. jún 2025

Sama si si odpovedala už na začiatku, si mäkká a ona to len využíva. Plus riešiš blbosti, načo sa pýtaš prečo je odutá? Dáš jej peniaze aby si sa jej zbavila a potom sa urážaš, že si za ne dovolila niečo kúpiť, povieš, že milkshake je jedlo a aj tak jej kúpiš jedlo, ktoré logicky nezje.

kiki68
2. jún 2025
@terezkaarthuramax

@iwesska

@terezkaarthuramax no mne ano, lebo presne vedeli s kym budem a ze to nenahradi ziadna zabavka doma. Ako tiez som mala take obdobie a tiez to trosku znamky v danych mesiacoch odniesli, nastastie to bolo kratke na to, aby to malo velky dosah na prospech ako taky. Hlavne za mojich cias bol internet a jeho rychlost doma strasne v plienkach.

januska2
2. jún 2025

To ako keby som xitala o svojej dcére originál aj moj priateľ uz rezignoval a mame koli nej často dusno. Tiez ked nieco poviem hned namna nebud agresívna, nekric namna a pritom ani ton nezvysim. Domáce prace nechce izbu ma jak cirkus a tiez chodí ako strašiak do maku . Tiez neviem ako na ňu jedine co zaberá je zobrať mobil . Ale tiez som mäkká bude mať 13 a trvá to uz dlhšie zatial bezúspešne. Niekedy mám chuť ju prefackat

sense
2. jún 2025
@terezkaarthuramax

@sense 6 ako znamka? 🤔

@terezkaarthuramax áno, Slovenska jednotka, 5,5 je slovenská 1-

simona92101
2. jún 2025

@zoeazari musis si stat za svojim,nepopustit.
Btw,pytat sa 12 rocnej,ako sa mala v skole a co papala?to sa pytam 2.5 rocnej ked ide z jasli a predskolacky,a obe mi pivedia vzdy to iste:dobre,polievku sme jedli.a debata ukoncena 😃 pre pubertacku to su zbytocne otravne otazky😉

som_realistka
2. jún 2025

Ahoj, pripojim sa s vlastnou skusenostou, mam dve dcery, u starsej prebehla puberta s par odvrknutiami a chvilkovym trucom, malina. U mladsej prisla puberta s vlajkami orchestrom a ja som mala pocit ze som dostala supu medzi oci. V 11, papulovanie, iba mikiny oversize, gate na pol zrde, znamky dole kopcom, ignoracia domacich prac a akychkolvek dohovorov. Taka som bola velakrat nasr...ta, ze som myslela ze ju vyplieskam, ale zurila som v kupelni, aby nevidela ze ma vie rozhodit, a povedala som si, ze v podstate je to stale male decko a tak sa treba k nej spravat, teda primerane tomu, ze uz nechodi do skolky. Musela sa naucit, ze nie znamena nie, co slubim to dodrzim, aj tresty. Ale tresty musia by zadane po uvazeni, nie v navale hnevu, a musia byt take, aby si uvedomila, ze akcia prinasa reakciu. Nezabudni ale na to, ze ju musis uistovat ze ju stale lubis. A tiez som bola "jedina matka co krici za zle znamky" nekricala som nikdy a na tuto slavnu vetu, ktora u nas zaznela mozno 1000krat som mala jedinu odpoved " keby som videla ze si do toho dala vsetku silu a snahu co mas, tak akceptujem aj 3, ale viem ze na to se...s tak som nahnevana, mas mozog tak ho pouzi" druha casto pouzivana veta bola a stale je "lubim ta, vzdy ta budem lubit, ale ked ma nastves budem nutena vymysliet trest". Teraz ma 15, je to omnoho lepsie, nehovorim ze super, ale omnoho lepsie. I ked, teraz travi v kupelni nekonecne dlhy cas a tatko je z nej na nervy ale to je uz ina kapitola 😀

mmooly
2. jún 2025

Aj podľa mňa si mäkká... musíš trvať na svojich nárokoch na ňu, čo sa týka poriadku a dodržiavania pravidiel... cezo mňa by teda neprešla. Vždy treba urobiť nejaký kompromis, chceš toto, tak urob tamto... aby si zvykla aj na poriadok v izbe, či pomáhať v kuchyni... čo z nej chceš vychovať, nejakú humusáčku?? Ty sa zoderieš, napoly zblázniš a ona si pôjde svoj lážo - plážo svet bez povinností a ešte sa bude aj odúvať a s tebou zametať? No, spamätaj sa... ak nie, tak sa budeš za ňu hanbiť.

terezkaarthuramax
2. jún 2025
@sense

@terezkaarthuramax áno, Slovenska jednotka, 5,5 je slovenská 1-

@sense a to ste odkial?

janka286
4. jún 2025

@zoeazari takáto som bola aj ja😂
Možno potrebuje tvoju pozornosť. Skúsila si s ňou ísť (iba ty a ona) na nákupy, poprípade manikúru /kozmetiku, potom nejaký obed? Nikam sa nenáhliť a všímať si iba ju
Mne toto veľmi pomohlo, že sme takto 2x za mesiac šli niekam, iba ja a mama. Bolo to super, aj sme sa porozprávali osamote. A to som bola v tom veku ako máš dcéru, tuším som mala 12
Tiež som sa nevedela vpratať do kože, pretože mi chýbala pozornosť

Strana
z2