Ako zvládnuť správanie puberťákov?
ahojte, chcela by som osloviť najmä mamičky detí okolo 13-14r, ale uvítam názory aj ostatných. Ide o to, že u syna nastupuje puberta (13r) a teda dáva mi to riadne pocítiť. Skrátka na všetko má odpoveď a so všetkým mi odporuje - ja poviem, že tráva je zelená, on, že je modrá. proste robí mi napriek a ja mám zápalnú šnúru dosť krátku a nezvládam to. Do toho rôzne problémy v práci + nepríjemný šéf, no musím priznať, že v poslednej dobe sa so synom každý deň pohádam ☹ . V škole si tiež dosť zhoršil známky, ale nechce ma počúvať. na všetko mi povie, že to sú jeho známky a jeho budúcnosť a nevadí, že bude hlúpy. Skrátka škola ho nebaví a nezaujíma. no a tým u mňa len olej do ohňa prileje. Nechce si dať vysvetliť, že raz to bude ľutovať. Už sa bojím čokoľvek mu povedať, lebo na všetko sa hneď naježí a vyslovene provokuje. Neviem ako na neho, keď sa nechcem hádať, ale nemôže mi ani skákať po hlave. Ako Vy k deťom v tomto veku pristupujete?
chodí ešte na zš... takže každý Boží deň kontrola úloh + skúšanie. samozrejme aspoň pár viet diktátu - stačí 4-5 a hneď budeš vidieť či to vie... a najmä preto že sa zhoršil v prospechu.
takto som presedela pri všetkých deťoch...
A ty ho chces pocuvat?
@hederamonstera vypočujem a preberiem s ním všetko, čo mi povie. či sa to týka futbalu, školy, kamarátov... ale akonáhle začnem riešiť povinnosti, už je zle.
Otec syna sa ako angazuje?
Skús mu zakázať to čo ma rad, pokiaľ si napríklad neopraví známky
@tenerifka sme rozvedení, syn tam chodí na víkend. Mali sme dlhú debatu s otcom, ze teda musíme nastaviť rovnaké pravidlá atď, ale mám pocit, ze u neho je to benevolentnejsie 🤐.
Ja ta chapem. Tiez velmi bojujeme. Znamky mal prechodne horsie, teraz ich ma o dost lepsie, nez dcera, ktora sa naozaj uci - ucim sa s nou, skusam ju, ale aj tak neviem preco, tie pisomky jej casto nevychadzaju podla predstav. Syn sa uci dost lahko, staci mu davat pozor na hodinach viac-menej. Lenze ano, je lenivy, stokrat mu treba nieco povedat, clovek sa potom rozculi... A tiez ma na haku svoju buducnost. Nic ine neostava, len vydrzat, trvat na svojom, davat im ulohy a rozpravat sa s nimi o ich nazoroch, pocitoch...
Ja to mam doma tiez,pre istotu rovno 2x🙈Dekel mi z nich ide odstrelit kazdy den. Tiez uz neviem ako na nich. Ked som dobra,kamosska,chcem sa dohodnut,tak je to same "ano,ano,spravim, idemmm..." a co sa stane? Nic. Tak musim zhuknut, alebo zakazat nieco,aby som dosiahla co chcem. A tak sa tu furt len krici a zakazuje,kedze nie je ziadna vola z ich strany. A to ani rozvedeni nie sme,ale natahovat budu jeden aj druhy nase nervy ako gumu v trenkach. Som uz niekolkokrat povedala,ze zlate obdobie vzdoru.🙏 Oproti puberte uplny raj.
Po škole hneď domov, odovzdať mobil a bol by v izbe, kým by nevyšiel so zošitom že ho mám vyskúšať.
@iwesska vieš čo, ja už som si aj poplakala minule... V robote stresy, on štvorka za stvorkou a ešte aj poznámka, ze je drzý! Už som to fakt nedala... A presne ako píšeš - stále je tu krik! Ja sa nestihnem ani vyzut po príchode a už ma s niečím vytočí! Normálne mám niekedy už bruchabol, keď má prísť od exa. Vážne nemám na to energiu už. Ja chcem byť s ním kamoška, ale vidím, ze to potom zneužíva!
@kavasmliekom vieš čo, on je schopný spať, alebo cumiet z okna, ale učiť sa ani náhodou! A na všetko odpoveď - Na zajtra sa nemáme nič učiť, to nemusíme atď 🤦 už bolo aj tak, ze bude bývať u otca, lebo tam na neho nikto nekrici 🤐 a to som už ozaj nedala, ze moje vlastné decko nechce so mnou byť a to len preto, ze chcem z neho niečo vychovať!lenže po dobrom to vôbec nejde...
Ach jaj puberta, poznám to. A dvojmo😄. Treba len vydržať, to prejde.
Aj ja mam dvoch, naposledy si jeden kupil za 40 € testosteronove tabletky, lebo, ze vyzera ako baba - ma kucerave blond vlasy a zelene oci a urcite ma preto malo testosteronu. Tak som mu to zhabala a ked sa psychicky zrutil z mojho vysvetlovania, tak som napisala na vyrobcu, ci to moze 14 rocny uzivat. Poslali mi dlhy elaborat, preco to nesmie a az ked to precital, po dvoch dnoch vrestania a nervacenia s tym prestal. Zaspal z nervov na hodine a ucitelka mi odvtedy vypisuje, preco je do rana na pocitaci 🤦♀️. Do skoly chodim ako na klavir, furt sa s niekym hada, natahuje, papuluje. Naposledy si zlomil klucnu kost, machroval pri florbale a este sa raz pre istotu pleskol o zem, tak mal dvojitu zlomeninu. Mesiac som ho krmila a sprchovala mu chlpatu rit. Ked sa z toho ako tak dostal, zas je velky macher a potajme sa nadrapuje s cinkami. No ale zase ked ma dobre chvile, tak aj navari a vystiska ma, inak je vacsinou nasraty, vytoceny, plna pusa nadavok. Ja som sa naucila nebrat nic osobne, som pripravena na cokolvek. Druhe dieta je kapitola sama osebe. Manzel sa o nic nestara, mentalne to nezvlada, radsej je furt v praci. Nejako si hovorim, ze to raz pominie a ja si este uzijem.
@lenusiatko tak toto je prispevok roka....👍👍👍
@lenusiatko Ježiši Kriste!! Vážne som sa dobre zasmiala!! 🤣🤣 Ďakujem Vám ženy, ze nie som v tom len sama a ze nie som len ja v očiach syna "matka roka" 🫣 ze ma nesudite a neposielate k psychologovi, lebo som nevyrovnana osoba, ktorá nedokáže komunikovať s deckom... florbal je tiež jedna z našich obľúbených tém. Proste tie hokejky sú v ich rukách zbrane! ⚔️🤺🤦 A keď športovať, tak až do kosti - hádzať sa o zem, roztrhať nové tepláky a dorantať sa! 🤕🤕
Je to náročné. Skús osloviť školskú psychologičku. Možno syn potrebuje pomoc pri učení, môžu ho niektoré veci trápiť, je to náročné obdobie. Sú citliví a ľahko zraniteľní.
@andrejka1974 zakázať niečo, čo má dieťa rado, aby robilo niečo, čo nemá rado, je podľa mňa úplne mimo ... Nemám síce puberťáka, ale mám doma tiež tvrdohlavé dieťa a neviem si predstaviť, ako by ho tento zákaz/trest, mal k niečomu motivovať ... Maximálne mu to viac znechutí ...
@jesenzima no je to skôr kontraproduktívne, to je fakt, lebo je tvrdohlavý a keď ho do niečoho nútim, urobí presný opak. Ale ako dosiahnuť u nás normálnu atmosféru a aspoň aké také známky v škole?
Ja to vzdy obraciam na zart, ale niekedy som uz na lieky z toho. Aj dnes idem do skoly, je na smrt dohadany s jednou ucitelkou, ktora si na neho zasadla. Od stvrtej som hore a mam krce. Musim za nim stat, lebo viem, ze ziada spravodlivost, ma dobre srdce a ked je niekto k nemu dobry, tak aj on je dobry. Su citlivi, to je fakt, navonok to vyzera ako drzost, ale viem, ze je to pre nich tazke, dospiet v tomto svete. Drzim nam palce, potom idem este do skoly kvoli dcere, tu zas sikanuje triedna, je autistka, namiesto podpory sa dockala sikany. Zlate plienky a neprespane noci.
@lenusiatko omg, ty to máš fakt veselé! A to ja sa rúcam a smoklim pre jedného drzana... 🙈 Áno, na jednej strane si hovorím, ze je fajn, ze dieťa má vlastný názor a vie sa postaviť sám za seba, ale keď tie učiteľky to taaaak nemajú rady! 🙄 Ja im verím, lebo im podkopava autoritu 🤷. Neboj sa, dobre to dopadne, držím palce 💗✊ potom napíš, co si vybavila, keď sa ti bude chcieť...
@jesenzima A co teda navrhujes ako riesenie? Aku motivaciu, ked ti dieta klame, robi nieco,na com ste sa dohodli,ze to robit nebude, alebo naopak nerobi to,co je jeho povinnost? Ja som mojim povedala,ze budu dostavat viac, ak si budu cely mesiac bez kriku plnit svoje povinnosti. A vies ako ich to motivovalo? Nijako. Vy💩 sa na vsetko,aj ked potom bedakaju,ze maju malo penazi 🤷♀️ Mali sme aj motivacnu tabulku,zbierali body. Vies ako ich to motivovalo? Tak ako pisem vyssie. A to som si aj precitala knihy o vychove,ale jedno sa cita a druhe sa zije. Takze fakt si necham poradit,ako na deti,ktore maju vsetko na salame, okrem trestov. Tie jedine ich rozhybu k cinnosti.
Aj ja si casto poplacem,neboj. Lebo oni idu na striedacku. Raz jeden,nasleduje druhy a takto niekolkokrat do dna len zvady🤦♀️ A preco by sa mali ucit, a co sa stane ked sa ucit nebudu a keby sa naucili,tak ake z toho budu mat vyhody, a preco namiesto ucenia nemozu mat mobily a vsak len na chvilku a POTOM sa budu ucit a je 19.00 a oni sa furt len pytaju a nerobia nic !!! A ked im zoberiem telefony,tak sa hraju s legom a ked vezmem aj to,tak jeden si kresli a druhy cita knihu, ale ani za toho pana nebudu robit,co maju a toto je s kazdou jednou cinnostou🤯
Úplne normálne. Toto ta naučí predĺžiť si zapalnu šnúru
Napriklad sucastou autistickeho spektra je aj PDA (patologicke odmietanie poziadaviek), u dcery mam s tym bohate skusenosti od narodenia, vzdy ked mala urobit uplne mini vec, tak sa vynervacila tak, ze sa vzdy dovracala. Aky je na to liek? Ziaden. Musime s tym zit. Skoncila na domacom vzdelavani a veci sa trochu pohli. Ale to trvalo roky. Ja to chapem tak, ze sa musi nasytit svojimi zaujmami, potrebami a potom sa niekedy rozhodne, ze si splni niektore povinnosti. Pride mi, ze toto nestastne PDA ma mnoho pubertakov. Tazko sa im hlada motivacia, preco maju spravit to alebo ono. Maju kopu inych podnetov a povedzme si uprimne, ta skola je naozaj nuda. Ved sa ucia to, co my pred 30 rokmi a este aj rovnakym sposobom a to je najhorsie. Ucitel rozprava a vsetci ho musia pocuvat. Ja by som davno spala. Najdi v tom zmysel a este chalani. Dcerin ucitel fyziky prisiel do skoly s vozikom, na ktorom mal nalozene motory z pracky, z dieselu, z benzinu, z chladnicky, asi 7 druhov. Vysvetlil im, ako to funguje v praxi tak, ze dcera mi povedala, ze si to do smrti zapamata, lebo jej to dava zmysel. Takisto sa da ucit aj matika, chemia, len na to treba uplne zmenit system.
@lenusiatko mierne ta poopravim, nielen pred 30 ale aj pred 45 rokmi...
smutne..., ale je to cielene, nie za ucelom, aby deti nieco vedeli...je to len tvrda selekcia deti...
@lenusiatko Inak s tym ucenim mas pravdu. Minule sme sa tu dohadovali,preco sa musi syn ucit Mor ho! Akoze uprimne som mu povedala,ze nechapem ani ja,lebo ta nezmyselna skladba viet,co sa ani zapamatat neda v zivote nikomu nepomohla,asi len okrem ucitelov SJ. Zbytocne zahlteny mozog hlupostou,ktoru zabudne hned,ako ju odrecituje. Ale 3 zachvaty zurivosti pri tom absolvoval.
Mam 13 rocnu a tiez ma pubertu ale pravidla u nas boli uz od maleho dietata a tym padom je tak naucena a "spolupracujeme" dobre...a hlavne vela komunikujeme a aj ked sa nase nazory nezhoduju vzdy najdeme kompromis v medziach rodinnych pravidiel
@iwesska uprimna lutost a blbosti sa stupnuju, do skoly prides plny radosti, stastia, optimizmu a odchadzas vypluty, demotivovany, hladajuci, co vlastne mas robit a co ta vlastne bavi, nevedia o sebe nic.

mam nastavené hranice, kedy ešte prehliadam a nechávam veci tak a potom zas, kedy prekročia hranice a vlak tadiaľ neprejde. Mam 12ročného a o chvilu 15ročnú. Takže občas veselo. Zatiaľ sa nám darí spolu fungovať bez važnej ujmy na zdraví.
No snažím sa s nimi veľa veľa rozpravať, nezľahčovať ich "problémy"