Chodia vaše 12-ročné dievčatá samé do mesta?
Chodia vaše dievčatá samé do mesta s kamarátkami?
@anonym_autor Záleží, o aké mesto sa jedná. Moja dvanásť ročná dcéra, je samostatná jednotka. Chodí sama do školy, na krúžky, aj von. Má Smart hodinky viem, ju prekontrolovať, aj polohu, dokonca, aj odposluch, viem použiť. Má vyhradený časy, koľko môže byť von, aj si ju prekontrolujem.
Neviem, si predstaviť, takto veľké dieťa vodiť všade za rúčku. Veď, to dieťa musí fungovať aj samostatne s kamarátmi. Dokonca mi ide aj na drobný nákup, keď potrebujem niečo dokúpiť.
No jasné,dokonca do susedného města do nákupáku...je schopná ísť aj 2x do tyzdna 🤦🏻♀️
Ak myslis takto.Inak chodi v podstate sama- s babama " kamkolvek.Von,nieco kupit na nejake akcie v meste,jarmok a pod.
Áno, chodí s kamoškami aj do kina, samozrejme, že viem na čo, v poobedňajších hodinách, na zmrzku, na bagetu atď.
Ano, uz davno, von, do kina, do nakupneho centra. Ci ty svoje dieta este vsade vodis za ruku?
Áno, chodí von s kamarátkami u nás na sídlisku, do OC LAUGARICIO autobusom keď nutne potrebuje zase nové tričko, do Cinemax s kamoškami tiež busom, na krúžky tiež v rámci mesta mhd
moja ma 11 ale nechodi ..no ja som z velkeho mesta a este aj v zahranici .. je tu vela nebezpecenstva takze maimalne na autobus a v meste sa stretneme-ked ja som v praci .. inak sama nie keby som neakeho zapadakova alebo pidi mesta tak sa asi bojim menej i ked aj tam sa moze coto stat a kym niesu dospely tak za ne zodpovedame -12 je naozaj malo
Chodia samé napriklad len do obchodného centra u nás v obci, samé v meste ešte neboli.. a nie, nevodim ju preto za ruku, proste ich to nenapadlo, nechápem prečo to vždy musíte ponat takto útočne..
@anonym_autor Tu bežne chodia do mesta. A niektoré už vyzerajú poriadne vyspelo.
smé do mesta odkiaľ? žijeme v ke a do mesta = rozumej do centra - moje dieťa samé v tom veku nechodilo, len po sídlisku. kamoškina dcéra ale chodí aj do školy sama cez celé košice 🤷♀️ ale neviem či ide aj do mesta…
Od 12 chodi s kamoskami do nakupnych centier. Pesi aj busom.
@anonym_autor Naša má 11 a zatial nie.. možno na jar
@anonym_autor moja ma 11 a chodi , ale je tam najmladšia.
moja ma 11 ale nechodi ..no ja som z velkeho mesta a este aj v zahranici .. je tu vela nebezpecenstva takze maimalne na autobus a v meste sa stretneme-ked ja som v praci .. inak sama nie keby som neakeho zapadakova alebo pidi mesta tak sa asi bojim menej i ked aj tam sa moze coto stat a kym niesu dospely tak za ne zodpovedame -12 je naozaj malo
@ukgirls niečo stať s akože aj dospelým ženám, tých je tiež nezvestných kopec.
Ja dokonca pochádzam z VK a aj tu sa mi stalo, že ma ako 10 r.nahovaral sexuchtivy pánko na pravé poludnie, keď som so vykračovala zo školy domov.
Dôležité, aby nechodil samé. Ale radšej v skupine.
Ja dokonca pochádzam z VK a aj tu sa mi stalo, že ma ako 10 r.nahovaral sexuchtivy pánko na pravé poludnie, keď som so vykračovala zo školy domov.
@vilma7 dospela zena je zodpovedna sama za seba
.ale za dieta zodpovedaju rodicia...
My sme z Bratislavy, na krúžky s MHDckou chodila od tretej triedy občas sama, od štvrtej už stále, vtedy už začali chodiť aj samé s kamoškami kdekade. Od 11r chodí sama vlakom a busom za babkou na dedinu (jedna babka je pri Trnave a druhá pri Ružomberku). Teraz ako 14rocne boli tri kamošky spolu na výlete vo Viedni verejnou dopravou (vlak + viedenská MHD).
@vilma7 to sa stále vraví, že hlavne v skupine. A čo to konkrétne pomôže v tom momente, keď ju niekto stiahne do auta? Ako jasne, sú svedkovia, identifikujú, rýchlejšie nájdu páchateľa. Ale pred samotným únosom alebo znásilnenim to neuchráni. Mám pocit, že v skupine sú ešte menej obozretné, ako keď sa človek sám sústredí na cestu a okolie. A robia viac blbosti, riskujú (napr. prebehovanie cez koľaje, fotenie sa na vysokých múrikoch...)
@vilma7 to sa stále vraví, že hlavne v skupine. A čo to konkrétne pomôže v tom momente, keď ju niekto stiahne do auta? Ako jasne, sú svedkovia, identifikujú, rýchlejšie nájdu páchateľa. Ale pred samotným únosom alebo znásilnenim to neuchráni. Mám pocit, že v skupine sú ešte menej obozretné, ako keď sa človek sám sústredí na cestu a okolie. A robia viac blbosti, riskujú (napr. prebehovanie cez koľaje, fotenie sa na vysokých múrikoch...)
@anonym_8a075c Takto, keď budeš nastavená, tak ju môžeš rovno zamknúť do sekretára a dva razy do roka z nej utrieť prach. Veď stať, sa môže hocičo, môže spadnúť, môže, ju zraziť auto , môže, ju niekto otravovať, môže ju niekto uniesť, môže jej aj lietadlo spadnúť na hlavu... môže, ale nemusí a s veľkou pravdepodobnosťou, ani nespadne. Mne dcéra, najviac chodí dokaličena z tv a v škole má odborný pedagogický dozor.
@anonym_8a075c tak určite je menšia pravdepodobnosť, že začne "dotyčný " ťahať do auta dievča zo skupiny, alebo si vyhliadne slečnu, ktorá sa potuluje sama... by to bol teda pekný blbé. A somariny môžu robiť aj v dedine v háji, ako teda aj v meste.
A samozrejme je rozdiel mesto ako mesto.
Dcéra bude mat 11 a nie, nelabzuje sama po meste , ak sa teda bavíme , že ide autobusom do centra mesta a behá po nákupných centrách . To jej nedovolím . A je samostatná až až , aj keď chodí von s kamarátkami iba v rámci svojho okolia 😃
zlá otázka ak náhodou rozmýšľaš či vôbec pustíš 12 ročnú do mesta … lebo na MK chodia už 5 ročné deti samé lietadlom do Ameriky 🤣 prečítaj iné diskusie
Ale, keď sa už pýtam na verejnom fóre na nejakú konkrétnu otázku, tak uvediem aj okolnosti, lebo je naozaj rozdiel či mestom myslíš nejaké 8000 mesto, alebo nejaké krajské väčšie mesto. Lebo ja komentujem samostatnosť mojej dcéry v 10 000 (obyvateľov), okresnom meste.
My byvame v hlavnom meste a co mame nakupne centra v okoli bydliska,tam uz 11r. s kamoskou chodi. Ale MHD do centra mesta,kde sa uz strielalo,minule ju tam v nasej pritomnosti obtazoval alkoholik,chodia tam skupiny sfetovanych narusenych nackov, tak tam nechodi a ani chodit tak skoro nebude. Byva mi kamoska v centre mesta a sama ma pred nimi respekt.
Mne to pride ako tazka frajerina vystatovat sa tym,ze moje 5,6,7,8r....dieta letelo do Ameriky, Australie, cestuje vlakom na opacny koniec SR a pod. Ved ma telefon. No lebo ten ho zachrani.
Moj 14r.isiel busom MHD za kamosom. A po chvili mi vola cely vystresovany,ze si k nemu prisadol v buse nejaky stary chlap,vkuse mu ruku daval okolo ramien,na stehno. On nechcel byt neslusny voci starsiemu,tak s nim slusne komunikoval,akurat ze pan cez ulicku to videl a povedal staremu,ze si ho nataca a uda ho uchyla na policiu. Syn vyuzil moment,ze bus zastal,oni sa vadili a vybehol z busu. A to je chalan a nevedel ako reagovat☝️ Mne teda nenapadlo ho skolit na taketo nieco v MHD. Si neviem predstavit,ako by reagovalo take male dievca,ktore by niekto takto obtazoval🙈
Moja ma 14 rokov a tento rok začala chodiť s kamarátkami takto von, do mesta. Bývame v dedine 23 km od okresného mesta, kde chodí do školy autobusom. Samostatna je, ale doteraz takto nechodila. Samozrejme viem kam a s kym ide, kedy pride domov a obcas sa hlasi, napise mi. 11 ročná je piatacka, siestacka to by som ju nepustila. V tomto veku som ju vždy radšej odviezla do mesta ku kamarátke alebo kamarátku priviezli k nám.
Moja chodila MHD od 5 tej triedy na krúžky do “mesta” , tak ze s kamoškami do centra myslím ze v 8 mej triede, skôr ich to nenapadlo ..
Bývame v Trenčíne co je v podstate také malé mestečko. Keby sme v nejakom okolitom meste typu BA, Brno, Praha, Viedeň tak by som asi moc nadšená nebola keby chce 12 ročná labzovat po centre s kamoškami a bála by som sa o ňu. Aj ked ine je ked dieťa v danom meste vyrastá a pozná to tam a ine ked je z dediny ze tam nikdy nebolo, alebo len autom s rodičmi
Každopádne ja mám taku teóriu, ze akonahle dieťa o niečo prejaví záujem tak je pripravené a treba nájsť spôsob ako to spraviť. Tak aby si túto novu samostatnosť vyskúšalo, ale zároveň aby bolo v bezpečí.
Jasne ze my rodičia cítime strach ked ide dieťa prvý krát same na ihrisko, prvý krát spí mimo domu, prvý krát ide same busom, prvý krát s kamoškami do mesta, na koncert. Lenze našou úlohou je dieťa vychovať a pripraviť na samostatny život.
V určitom momente už nemôžeme deti vodiť za ručičku, chcu kráčať same, my môžme na ne akurát dohliadať z diaľky a dúfať ze to dobre dopadne
Sama si dcérku poznáš, ci to zvládne. Možno ak bude zdieľať polohu cez telefón, budeš vedieť kde a s kým je by to šlo. Nachvilku. Alebo cez víkend, ze sa potom spolu stretnete v tom meste
Ano, moja 8 rocna ide, pustim ju s kamoskou na zmrzku, na prechadzku...... ( ma hodinky alebo mobil na volanie).
Je samostatna, ked jej napisem na listok, urobi aj bezny mensi nakup: pecivo, jogurty, mlieko....
S kamarátkami nie, za mnou do práce ano
@anonym_autor podľa toho do akého mesta a kedy.
Za svetla , námestie, kino, zmrzlina, park pre skateboardy - áno, chodia, prečo nie.
V noci, bary,
veľkomesto mimo domova - ani náhodou.

nie