Čo so 16-ročným synom?
Som mamou štyroch detí, vo veku 17,16,14,6 rokov. S manželom žijeme v spoločnej domácnosti, všetko by bolo v poriadku, akurát čo sa výchovy detí týka, máme rozdielne názory. Ja som tá prísnejšia, muž si nedokáže stáť za slovom..
Toto bude trochu dlhšie, tak ďakujem za prečítanie a prosím všetkých, ktorí majú potrebu rýpnuť si, aby sa vyventilovali inde. Vďaka.
Syn, ktorý mi robí starosti je ten 16 ročný.
V minulosti urobil niekoľko chýb, za ktoré teraz platí (a to doslova).. Ide o to, že v rodine máme isté pravidlá, ktoré prestal rešpektovať. Všetci majú na mobiloch rodičovskú kontrolu, vďaka ktorej môžu byť na telefóne denne 3 hodiny, viem zistiť ich aktuálnu polohu pokiaľ sú pripojení na wifi. Samozrejme, že sa im to nepáči, včera sme zistili, že syn si kúpil druhý mobil. Snažil sa to skrývať, no nepomohlo. Chcela som sa s ním o tom včera porozprávať, no dočkala som sa iba: je to moja vec, lebo som povedal.. Dnes som mu povedala, že zo školy má ísť rovno domov, chcem mu totiž dať trest, len ešte neviem aký.. na čo mi odpovedal, že uvidí či príde rovno domov zo školy.
Má staršieho kamaráta, s ktorým sú dennodenne spolu, jazdia kade tade, túlajú sa celé dni a ak sa netúlajú, syn sa mu šprtá v aute (učí sa za automechanika). Takže povinnosti, ktoré má doma častokrát nerieši..
Neviem ako na neho, proste mrzí ma, ako sa správa, ale ten mobil ma dostal. Chcem sa preto poradiť s vami. Čo by ste v tejto situácii robili?
Ďakujem za odpovede.
@luccija je to môj názor a ty ho nijak nezmeníš. podľa toho čo napísala v úvode je chudák dieťa pod drobnohľadom. samozrejme že potom sa ventiluje inde. druhá vec - že si 14 ročný chlapec dovolí zobrat auto rodičov a ide sa na nom voziť - niekde nastala chyba vo výchove. bodka. to nie je vplyvom kamaráta.. na toto sa ako rodič vyhovoriť je ubohost.
ja autorke odporúčam porozprávať sa s maminou ktorá ma tiež 4 deti a je pre mna absolutna motivácia @anjelicek26 či už vo výchove dospievajucej dcery alebo aj tych menších. a príde mi, že maju skvely vzťah práve preto, lebo sú tam očividne iné hodnoty..
... kontrolovat cez mobil pomaly dospeleho svojpravneho mladeho muza 😶? A este ho za to trestat 🤔? Ale no tak ...
Prílišná kontrola. Akože pozitívne výsledky sa dajú docieliť inak ako trestanim a kontrolou, by som sa až zle cítila ako dieťa keby mi toto rodičia robia.a samozrejme by som sa to snažila obísť
Ja ta chapem ze sa bojis o syna nakolko urobil nejake zle rozhodnutia ale bohuzial tvoje starsie deti stoja na prahu dospelosti, dokonca si vedia kupit aj vlastny mobil cize 3hod. zamok na telefone ich nezastaví. Taketo obmedzenia sa aplikuju na deti okolo 10r. a nie takmer dospelych ludi. Tu treba budovat doveru a dobre vztahy lebo zachvilu sa tie starsie deti od vas odvratia a tento sposob vychovy k tomu presne smeruje.
Napriklad ja beriem ako pozitivum to co pises ze po skole ide na srotak a u kamosa sa spara v aute.
To znamena ze si vybral povolanie ktore ho naozaj bavi. Urcite je to lepsie ako keby si pisala ide do baru kde sa kazdy den strieska pod obraz bozi.
Takze srotak a opravy aut by som mu podporovala. Ja mam takych kamaratov co prave takto si postavili svoje vlastne auta a proste ano vrtaju sa v tych autach v kuse a bavi ich to a prave tym ze maju takuto zabavku trieskaju vsetky peniaze do suciastok a nemaju peniaze na minanie na alkohol ci drogy.
Tak ho v tom podporuj. Ak sa ti nepaci ze je strepany u kamarata podporila by som to tym zeby som mu dala k dispozicii garaz u vas ak mate dom pripadne nejaku prenajala a nech si majstruje tam aj od rana do vecera. Ty vies kde je, on bude spokojny a hura.
@dzina007 presne. zamerať sa na plusy u chlapca. na to som aj zabudla reagovať, že to je vlastne chválihodné že má koníčky no menej chválihodné ako ho matka nepodporuje v tom, čo je jeho vášeň. snáď jej trošku otvoria oči tieto komenty a uvedomí si, že to dieťa má aj dušu a srdce a hoci je 16 ročný stále potrebuje rodičov a ich podporu a lásku.
Keď rozbil auto, určite si dlhšie nemôže robiť vodicak, čo ako Automechanik je dosť fail.. do toho peniaze z brigády idu na dlh, takže v podstate frustrovaný je už dosť aj mimo parental kontroly 😆 nie je to žiadna vina jeho kamaráta, nožík pod krkom mu isto nedržal aby šoféroval žejo.. vyskúšal dospelosť, teraz znáša za ňu následky, na 16ročneho obrovský trest už aj tak, nemyslíš? Máš to ťažké ako matka, si veľmi silná, obdivuhodne 🙂 ale cestou dobrou nejdes.. dúfam, že dáš na niektoré komentáre a trochu upustiš zo sledovania.. tu pani hore písala trochu viac o automechanikoch, úplne ma pravdu 😁
Ja ti to schvalujem, aj tomu rozumiem. Mam sice male deti, ale desim sa obdobia puberty. A co sa tyka reakcie, ze v tom case som poznala manzela, tak urcite boli rodicia nadseni🤦. A v 16tich o manzelstve nikto neuvazuje. Ja by som sa s nim porozpravala, aj povedala, ze si sklamana. A spytala sa, preco to spravil. A ano, je normalne detom kontrolovat ich polohu aj v 17tich.
@dievcacitajucelist 3 hodiny denne na mobile sú fakt dosť o to.viac, ak si neplní povinnosti.
Ja mám dvoch takmer 16-ročných. Mobil im neobmedzuje, to mi v tomto veku príde už trápne. Dlho som to prísne robila, ale už nie. Majú doma povinnosti, tie splnia a majú voľno s kamarátmi. Zatiaľ pravidlá dodržiavajú, preto som ústretová. Musia povedať kde idú, s kým a vrátiť sa včas.
Bohužiaľ, v tomto veku už nič nerozkážeme. Už len komunikovať a upevňovať vzťah. Výnimkou sú drogy, alkohol.
Skús situáciu riešiť opačne, porozprávaj sa s ním a uvoli opatrenia. Daj mu na javo, že si ho vážiš a dávaš mu dôveru. Skús s ním jednať ako s takmer dospelým. Keď chce život premrhať na mobile, je to jeho voľba
Syn ma 11 rokov,na mobile rodicovsku kontrolu ..tiez ma nastaveny limit...a tiež som zistila,ze je na mobile viac ako ma limit.Tak mi povedal,ze si staci restartovat svoj mobil...takze by ste musela kazdu chvilu kontrolovat a opätovne dávať limit.
@stanislavicenka preco by rodicia nemali byt nadseni? Ak si svoj koment smerovala na mna 🙂 ano, v 16 som spoznala manzela, ako svoju prvu a jedinu lasku. V slusnosti sme spolu do 21:00 naprechadzali kilometre po lukach a rozpavali sa 🙂 v 18 doslo k zasnubeniu a prvym intimnostiam, v 19sme kupovali byt, v 20ke mali svadbu. Formovali sme sa spolu a vyrastli spolu… dokazali postavit dom, zalozit uspesnu firmu, splodit dieta, vidiet svet a byt spolu zatial 16 rokov v peknom vztahu…. Nikdy som nepila, nefajcila, nebola na diskoteke.… co z toho malo konkretne rodicom prekazat? 🙂 mojho manzela beru ako svojho dalsieho syna. Nie je normalne kontrolovat polohu akejkolvek druhej osoby, na druhej strane po objasneni autorkou chapem mieru rodicovskych obav. Vyhrazky sebevrazdou a dopravna nehoda v tom veku su prilis… no zjavne je syn ten typ, ktory este par problemov spravi a vyvedie. Bez ohladu na to, ci bude doma pod zamkom. V tom pripade pomoze len zlepsenie vztahu. Prave preto, aby boli rodicia prvymi, na ktorych sa syn obrati. @autorka prajem vela sil. Niektore deti potrapia viac ako ine, kym vyrastu. Verim tomu, ze syn vam to vrati, ked dospeje a dozreje… Drzim palce!
su deti a su deti, niektore deti su poslusne a ani si clovek nevsimne, ze su v puberte a ini su vymyselmnici uz od mala, tiez mam jedno poslusne dieta a jedno vymyselnicke. Ale su este mali. Alkohol, cigarety -tiez sa mi to nepaci, moj muz fajci od 15tich a ano ide to strasne do penazi. V tvojom pripade, trest pre syna by bol najlepsie taky, keby si on musel tu mladeznicku nerozvaznost zaplatit sam. To ho uci aj zodpovednosti a ze kazde konanie ma aj nejaky nasledok. Bohuzial, stopla by som vreckove, musel by brigadovat este viacej, aby splatil svoju hlupost. Kontrola na mobile by nebola potrebna, lebo by nemal na to cas, kontrola polohy, to ani ja nemam rada. V otazkach lasky musi sam dospiet. Nekontrolovala by som ho, ale by musel viacej brigadovat na zaplatenie dlhu. Takisto predat telefon a peniaze dat na dlh. Povinnosti doma deto, chce byt dospely, daj mu volnost, ale aj povinnosti.
Nevieme sa vžiť do pocitov tých pubertiakov. Aj keď sme aj samé boli nimi, aj tak to už nie je aktuálne a nevieme to tak prežívať. Moja dcéra 12 rokov tiež mala rodičovskú kontrolu, a tiež som mala na to dôvod ... náš vzťah sa zhoršil, nedôverovala mi, klamala, cítila sa ponížená .... Nakoniec ju aj tak obišla a bola na mobile koľko chcela, takže to nemalo žiadny efekt. Rodičovskú kontrolu som jej odinštalovala... čuduj sa svet, náš vzťah sa zlepšil, pretože pocítila že jej dôverujem. Áno stále niečo vyvedie, alebo sa jej nechce učiť, .... ale na to je iné riešenie... tá rodičovská kontrola vôbec nie je dobrá, a vonkoncom nie pre citlivejšie povahy. Ktoré to berú osobne, ako zradu, ponižovanie.
Ked to tu citam tak neviem. Ja mam tiez 16rocneho syna, za par mesiacov 17nast a mobil neobmedzene. Ale chodi na narocne gymnazium, uci sa dobre, upratovanie co maju s dcerou na starosti urobi, tak nevidim dovod stopovat kolko je potom na mobile a poviem ti bolo by mi aj trapne ho za to buzerovat. A neviem, rodicovska kontrola na mobile? To este niekto takymto velkym detom kontroluje ake pozeraju stranky? Podla toho co tu citam to asi mame dost volne ale zatial vsetko fajn...asi je to aj o dovere.
Ja mám 10 ročného syna a na mobile žiadnu rodičovskú kontrolu nemá. Behá po vonku s kamarátmi, keď chce ísť k nejakému kamosovi domov, alebo ďalej od sídliska, zavolá mi a povie. Večer keď ma hotové úlohy, je navečerany a osprchovany, poviem že ešte polhodinu alebo hodinu môže byť hore, sám si vyberie či bude na mobile, xboxe alebo čokoľvek iné. Príkazy, zákazy, kontroly, to je to najhoršie. Skús svojím deťom dôverovať, dať im trochu voľnosti a mozno budeš prekvapena ako sa veci zmenia k lepšiemu.
Možno, keby si hneď napísala, aké problémy máte so synom, tak by aj odpovede boli o to iné a viac k veci...a možno by si dostala aj viac lepších rád. Fakt je, že ohľadom na vek starších detí, je rodičovská kontrola a iba 3 h na mobile príliš prísne, max sledovanie polohy ale po vzájomnom vydiskutovaní. Mobil neobmedzene, ale po splnení všetkých povinností. A hlavne si treba vybudovať vzájomnú dôveru. Ak si kúpil mobil z našetrených peňazí, čo mali ísť na zaplatenie jeho dlhu, tak tu by som bola nekompromisná a musel by ho predať a peniaze vrátiť.
Ja by som mu trest nedavala,skor by som sa s nim nejako laskavo porozpravala. Zrusila by som tu rodicovsku kontrolu alebo mu aspon predlzila cas. Zakazmi a prikazmi nedosiahnes efekt,sama to vidis. Cim viac zakazov,tym vacsia vzbura. Skor by si mu mohla prejavit doveru.
Chudak chalan. Tiez by som bola co najviac prec z domu.
Tak toto je už veľa ako rodičovská kontrola v mobile ja by som si toto v živote nedovolila ja sa tvojmu synovi ani nečudujem že je taký u nás bolo len pravidlo načas prísť domov meškal 20 minút bez udania dôvodu zaracha na týždeň doma a to mám už 3 dospelých synov a teraz mám ešte dve dcéry 10 a 14 a nekontroluje ich a na internete môžu byť koľko chcú keď si splnia školské povinnosti proste si veľmi tvrdá a uvidíš časom sa ti to vypomsti
Mam 18 a 20 rocne deti, cize toto mam za sebou. V tomto veku (16,17) som deckam dala volnost a slobodu a doveru. Prisne som vychovavala dovtedy.
Ver, ze to nikdy nezneuzili. Syn mal v 16tich frajerku, ktoru ma doteraz. Hadam ho nebudem sledovat a kontrolovat mu cas, kedy si ma pisat s frajerkou. Mobily som odoberala na noc tak vo veku do 12 rokov... do cca 15tich som vypinala wifi po 22:00
Ahoj.aj ja mám 16 ročného,ale to koľko je denne na mobile mi tak nevadí.neprehana to.vzdy keď niečo potrebujem pomôcť tak ide a pomôže mi.ci je to s varením alebo nejaké práce okolo domu.znamky nosí dobré,má dokonca lepšie vysvedcko ako na základke😁.aké známky má ten tvoj?domáce práce robí? (Keď je doma).ak nie,tak ho popros,že potrebuješ niečo okolo domu..zábav ho nejako keď nechceš aby bol na mobile.vysvetli mu,že ak toto hento porobi môže ísť napísať kamarátom,alebo ísť za nimi.zakazane ovocie chutí najlepšie,o čo viac im zakazuje o to horsie podľa mňa..takže všetko s normálnou mierou je okay.. samozrejme po povinnostiach.drzim palce,čoskoro budú dospelí😁vydržme to🤞
Autorka - sama mam 3 deti a uz v dospelom veku. Viem ako je tazke vychovat mladych ludi, aby si nastavila hranice, ale aj nestratila ich doveru. Velmi lahko sa to moze prehupnut, ci na jednu alebo druhu stranu.
Je pravda, ze spravne hranice deti chrania, ale zaroven budovanie dovery medzi detmi a rodicmi je dolezite. O dva roky uz bude dospely a uz si moze robit co chce, aj ked neviem, ci v 18 aj zmaturuje. Rob take rozhodnutia, ze mu dovolis aj robit chyby a budes pri nom stat v dobrom aj zlom.
Je lahke vyhlasovat zakazy a trestat ( aj ked sa zda , ze nie ), ale omnoho tazsia cesta je cesta budovania dovery , dovolit zlyhat a odpustat. Mas skoro dospele deti, ktore nie su dokonale. Nechci z nich stroje, ktore ked naprogramujes, budu robit, co si zadala. Su to uz skoro dospelaci, ktorí potrebuju citit uctu k nazorom a postojom. Je to niekedy velmi narocne, lebo nazory sa ti nemusia pacit, ich hodnoty v zivote mozu byt ine ako tvoje.
Ale tolerancia a ucta , ktoru svojim detom das im pomoze vazit si samych seba v inych kritickych momentoch zivota, kde uz nebudes mat dosah.
Svoje deti nevychovavas pre seba, ale pre samostatny zivot a tam im potrebujes dat slobodu.
Je to naozaj velmi tazke a bolestive. Vidiet, ze tvoje deti sa zle rozhodli a chcu ist zlym smerom ( podla teba). Ale respekt, ucta a laska - to je to, co tvoje deti potrebuju, aby ti doverovali a dovoli ti, aby si im povedala nazor na ich zivot ( uz sa pomaly dostavaju do veku, ked tvoj usmernenie bude len nazor ).
Ak nechces o par rokov zostat sama s rozutekanymi detmi, ktore si chcu zit svoj zivot bez teba, tak musis zacat pustat svoje deti na ich zivotnu csetu.
Urcite ti na nich zalezi, ved naco by si venovala tolko kontroly keby ti to bolo jedno, ale zacni budovat doveru ( mozno s ostanymi detmi ju mas a len tento je trosku iný).
Ale ak narazate, nie je prave tento 16 rocný podobný prave tebe a preto to medzi vami iskrí ?
Nerozmýslaj nad trestom, ale hladaj otvorený rozhovor, kedy sa vela pytaj, vela pocuvaj a malo rozkazuj a zakazuj.

no sama vidíš, že aj staršie decká tvoje stupídne zákazy obchádzajú. Za celý ich život si si s nimi nedokázala vypestovať normálny vzťah, kde by platilo dobré slovo, si odkázaná na to riešiť všetko cez príkazy a zákazy, a aj tak ťa tie decká preštia. 16r do potiahol ešte ďalej - kúpil si za vlastné peniaze vlastný mobil a môžeš mu akurát tak o dva roky zamávať z okna na cestu, lebo presne tam smeruješ.
Ja mám doma 18r, netuším, koľko presne času trávi na mobile - ale má normálne výsledky v škole, športuje, stretáva sa s kamoškami vonku, doma porobí čo treba, aj brigádu stihne. Cez mobil často riešia aj školu - napr. doučovala minule spolužiačku cez facetime, zabralo im to možno aj tie tri hodiny. Nepotrebuje rodičovský zámok ani moju kontrolu, lebo vie, ako funguje domácnosť, čo treba spraviť, čo sú jej povinnosti. Nehovorím, že to občas neodflákne alebo že vždy ide ako švajčiarske hodinky - ale aj ja mám dni, kedy len prídem z práce a "padnem na hubu". Takže to rešpektujem aj u nej. Takisto rešpektujeme jej osobný priestor, súkromie, ani by mi nenapadlo sledovať jej mobil alebo polohu. Na druhú stranu ona sama mi normálne povie kedy kam s kým ide.