Čo zobrať vysokoškolákom na internát?
Co ste zbalili svojim deťom študentom na VS internát?
Moja ide do KE na Medickú,prvý krát...nechcem nič zabudnúť.. 🙂
@dada5000 super🙂🙂🙂ďakujem. A držím palce dcere
@michelle567 Netreba sa spoliehať na to, že bude v bunke. My na Boženke (internát TUKE) sme mali 3 bloky. Jeden bol pre páry a doktorandov, to boli akoby jednoizbové byty. Na druhom bloku bývali prevažne dievčatá. Tam boli bunky z dvoch izieb a kúpeľne. My sme bývali v treťom bloku kde boli len izby pre dvoch + jeden možný prístelkár na skladacej ruskej posteli. Sprchy a kuchynka boli spoločné na chodbe. To bol najväčší horor
@zalka Predpokladám, že si bývala v strednom bloku B na bunkách. Tam to bolo luxusné oproti nášmu bloku C. Neviem v čom by to mohlo byť ešte horšie. Na izbe bola skriňa, posteľ kombinovaná s policou, jeden spoločný stôl so stoličkou a kôš na odpadky. Nič viac. Skutočným hororom boli spoločné záchody a sprchy na chodbe. A kuchynka, tá pozostávala vlastne len zo sporáka
@yosi no neviem, ja si pamätám z tých čias tak akurát kopec srandy, bežne sa tam v rámci zábavy kradli veci sprchujúcim, alebo hitovka bola zo sprch prelievať ladovú vodu na troniacich na wc... hovorím kopa srandy ...ale teraz vážne sprchy ste mali na chodbách ale na každom poschodí. Ale v strednom bloku za mojich čias boli sprchy v suterene až dve malá veľká pre celý blok dievčat, a tých izieb bolo požehnane a v každej priemerne 4 baby. Z tej malej izby v bunke sme mi mali vždy kuchynku urobenú. Jediná výhoda bola v tom, že wc bolo a umývadlo na izbe.
A kuchynky na babskom bloku boli tiež vybavené až sporákom.
A tuším ten stredný blok bol Cčko, a zadný trakt bolo Dčko, a predok Bčko a Ačko tam bývali doktoranti až mali to šťastie.
@zalka Nehádam sa o tom značení. Je to už takmer 20 rokov. Snáď to tam teraz vyzerá lepšie. Ale tiež súhlasím, že všetko zlé vždy prekryli pekné spomienky. Hlavne tie nezabudnuteľné chodbovice alebo Topvar párty v átriu medzi blokmi. Veľké pivo stálo 5 korún vtedy (dotované ceny sponzora). Chcel by som to ešte raz zažiť
@yosi no už štvrťstoročnicu spomínam, chodbovice na Dčku, majáles v atriu medzi C a D blokom, kopy snehu ale že kalamita a chalaniská z tretieho poschodia z D skákali do atria do toho snehu, nakydané ho bolo na dva poschodia temer , 10cm vrstva skla na chodbe D čku po štátniciach a len chodbička odhrabaná na prechádzanie, nespočetne veľa televízorov, a chladničiek vyhádzaných z okien D bloka po štátniaciach. To boli divoké deväťdesiate roky 😉
Moja dcéra potrebovala aj svoj paplón, podusku, návliečky, rýchlovarnú konvicu, vešiaky, nabíjačky, tablet, notebook, stolnu lampu, základný riad, príbor, jar, spongie, čaje, kávu, koreniny, cukor, soľ,....
Ešte po dohode vybavíme chladničku.
Nie všetky spotrebiče sú na ich internáte povolené, napr. Touster nesmie mať.
Svet je maly. A Kosice su za rohom. Max par hodin vlakom.
Takze pojde tam s par vecami, rozkuka sa, spise si, co jej este treba a hned prvy vikend ju mas doma, kde si to doplni.
Ja by som to starostlive materstvo uz tak neprehanala. Dietatu treba uz nechat vlastne kridla. Nech sa nauci samostatne premyslat, predvidat, riesit.
Vychovavalo sa doteraz. Uz ho treba pustit a len sledovat. Poradi si.
Aj ked to rodicia myslia v dobrom, ono potrebuje zistit, kde ma rezervy. S ich snahou este stale poradit a pomoct za zadkom sa mu ta sanca zmensuje.
Toto su drobne starosti a drobne skusenosti a su fajn prave v tom, ze su drobne, nenarocne, nenarobia velke prusery, daju sa rychlo obratom napravit, vyriesit. Davaju dietatu sancu do toho predvidania a hladania rieseni dorast postupne.
Nie šokovým skokom az pri niecom vaznom.
Hlavne budu tam 4 a nepotrebuju hned 4kg soli, 4 x mixer 4x kavovar.....dohodnu sa.
@yosi ale písala že ide na internát na medicku. Ja píšem len o tej medickej 🙂
Nieco sa dá požičať aj na vrátnici myslím žehlička... A niečo sa aj dohodnú a kúpia si spoločne
Ak idete autom, vezmi aj ten paplón a vankúš. Pre prípad. Aby sa nestalo, že tam bude mať niečo nepoužiteľné...vlastne ja osobne by som si brala vlastný paplón a aj vankúš. A ak tam bude a bude spokojná, autom to vezmete späť domov. A za ďalšie, mohla si tu čakať takéto odpovede, keďže tu sú skoro všetky dokonalé matky, ktoré svojim deťom nepomáhajú, veď načo. Majú všetko vedieť samé 😀
Čo píšete vyššie internáty ako Fera Urbánka, Bozenky, Medická boli (a sú) aspoň intraky, ja som mala tú česť byť ubytovaná prvý rok na Kosmalte, a zdupkala som odtiaľ už v druhom semestri 😀 ale to už bol 2008.. na druhej strane, boli to fajn casy, aj sme sa trošku oťukali. Ľutujem ale, že som si neužila viac slobody, ja som bola strašná bifľa na výške 🫣
@knieza_pribina aj ja som tam byvala a nikto kondomy nerozdaval😂 a v babke za krabicku pytali neskutkcne prachy🫣😂😂😂
Ja som sla na vysku s tym, ze som este nemala prideleny intrak. Bola som dohodnuta s kamoskou, ze kym dostanem, tak budem u nej byvat. Ale rozhodnutie mi prislo pocas cesty, cize rovno som sla na intrak. Potom som s kamoskou do ikei na zakladny riad a postupne som si nosila z domu veci, co som potrebovala...
@brrunetkaa ja aj stetcom na puder som otvarala vino. Ale uz nastastie vela vin ma srubovaci vrchnak (teda aspon v at)
Keď som chodila na internát do BA, sadla som si s dievčaťom na izbe a dohodli sme sa čo si ktorá donesieme, aby sme nevláčili príliš ťažké tašky, ja som napr. doniesla menšiu rýchlovarnú kanvicu ,hrniec, varešku, sitko na cestoviny, ona doniesla panvicu, naberačku, fén na vlasy, ešte sme mali aj jar a špongiu na umytie riadu, utierky na riad, . Každá sme mali svoj príbor, hrnček, taniere. A potom klasika uteráky - osuška a malý na ruky, hygienické potreby, papuče, šľapky do sprchy, oblečko, notebook + nabíjačka, slúchadlá, obliečky nám dali na internáte - ale niektorí si doniesli vlastné, ak nevyhovovali periny vankúš to si tiež niektorí doniesli svoje a po čase dokonca niektorí si kúpili matrac 😅 - mali sme staré ešte. Niekedy sa zišla aj predlžovačka, štuple do uší, kulma na vlasy, menšia lampa na nočný stolík. My sme boli v bunke, v každej izbe 2 študenti, spolu nás bolo 6 a striedali sme sa v upratovaní, takže bolo treba dokúpiť potom aj veci na upratovanie - kúpelňa, wc, chodba. Na chodbe sme mali minikuchynku - malá chladnička, a nižšia skrinka s poličkami na ktorej bol dvojplatičkový varič a skladali sme sa aj na pogumovaný záves do sprchy. viem že niektorí si dokupovali aj malú mikrovlnku. A klasika základné potraviny a dochucovadlá, čo potrebuje na varenie, ja čo si pamätám som si na začiatok brala pár trvanlivejších potravín a zvyšok som si už dokúpila potom tam.
Najskôr si zisti ci vôbec môže mať elektrospotrebiče na izbe, niekde je povolená len kanvica aj to jedna na izbe. Ja som sa balila sama a od domova som bola 260 km. Co som zabudla som si vzala na další krát. Žiadna tragédia. Veci ako tanier a podobne blbosticky som si kúpila v ikei za pár supikov, určite aj v KE je obchod kde vie kúpiť jeden tanier a misku na vločky alebo polievku.
Napadla mi externá nabíjačka a štuple do uší 🤷♀️ a nejaká lampa alebo baterka a klasické lieky, ako paralen apod, aby nemusela lietať po lekárňach.
A teda pridávam sa k babam, čo hovoria, že by sa mala dcéra zbaliť sama. Môj syn sa od 16, čo bol v zahraničí dva roky, balí sám, lebo sám najlepšie vie, čo potrebuje. Áno, pár krát niečo nezvládol, ale aj o tom to je. Musel sa zariadiť, aj to patrí k osamostatneniu.
Rychlovarnu kanvicu a ine elektrospotrebice trepat tam je blbost. Moze ich doniest spolubyvajuca (takze zbytocne to budu mat dvojmo) alebo si kupia spolocne. Treba jej prezuvky na izbu, slapky do sprchy, deku na postel, zub. kefku a pastu, mydlo, toaletak, lieky, uterak, pripadne postelne obliecky.
Nejake zakladne vybavenie do kuchyne hrncek, tanier, misku, pribor, denko, noz, varechu, neberacku, maly hrniec, panvicu, pripadne cednik na spagety. Bezne veci ko utierky, spongiu na riad Jar si normalne kupi v obchode. Lebo keby to mala vsetko vlacit, tak pol domu zoberie.
@michelle567 Tam to nepoznám. My sme sa zdržiavali na Boženke, Urbánka, občas na nejakú akciu na Jedlíkovú. Ale nemyslím, že tam sú nejaké zásadné rozdiely v kvalite ubytovania a vybavenia
@michaelam2 Oblečenie spodné prádlo a všetko ostatne si bali sama...nie,ona sa ma dokonca ani nepýtala co si tam ma vziať.. prekvapivé ze????!!!
Pýtam sa za ňu pretože uvažujem už aj dopredu tým ze mam už nejaké životné skúsenosti..aby som jej poradila,dokupila,zabezpečila..Áno vždy to bude moje dieťa aj keď bude mať ona 40 rokov a budem sa snažiť pomáhať jej ako budem vládať a vedieť.
@larinka552 A čo keď si aj jej spolubývajúca povie, že je to blbosť a tak neprinesie ani jedna. Mimochodom, so spolubývajúcim by sa mala prvýkrát stretnúť už v deň zápisu, lebo vtedy sa aj rozdeľujú izby. Takže sa môžu dohodnúť
Odporúčam aby ste s ňou šli prvý krát na internát spoločne. My sme tak zbalili všetko do auta aj vysávač, metlu čistiace prostriedky a pomohli sme s ubytovaním sa. Internátne izby sú v zlom stave, bolo treba aj skrutkovač a nejaké základne údržbárske veci urobiť. Záves na okno sme priniesli, syn je alergik tak aj perinu a vankúš. Potom už fungoval sám. Nie je na tom nič zlé pomáhať svojim deťom aj keď už maju svoje deti. Všetci to robia len sa tvária že do školy ich za ručičku nepovedú. Netreba sa deťom miešať do života a nechať ich robiť veci aj samostatne. To je niečo úplne iné ako začiatok školského roka a pomoc s ubytovaním. Vieš ako študentov vlajú železničiari? Špajzári. Lebo chodia vlakom domov len pre jedlo. Pre dobrotky, čo len mamka má.

Ja prave chystam s dcerou, ide do Prahy. Co do kuchynky- 2x Pribory, 2x taniere, 2x misky, 2 zatvaratelne misky, panvica, hrniec, ryzovar, grill 3 v 1 ( gril, toast, wafle) , varecha, naberacka, obracacka, maly/velky noz , loparik, pretlacatko na cesnak, rychlovarna kanvica, dzban na caj/vodu, 1 x plastova miska hlboka, 1 mala plastova odmerka. Fen, cestovna zehlicka, mala zehliaca doska, susiak na pradlo na radiator + taky stojanovy ( uzky), stipce, vesiaky, odkladac na topanky( aby sa zmestili pod seba a zabrali malo miesta). Stolna lampa, predlzovacka, datovy kabel. Hruby matracovy chranic, poduska, paplon ( za tie by sa inak platil najom), navliecky, plachta, prehoz na postel, mala poduska. Cistiace prostriedky , praci prach a avivaz ( lebo auto odvezie) . Na chladnicke sa dohodnu na mieste. Davame to dokopy uz 3 mesiace, lebo naraz je to dost penazi. A z tych, co maju blby komentar si nic nerob. Im by asi nevadilo, keby im pomizli veci z kuchyne a domacnosti, alebo ich deti zrejme maju na ucte stovky eur, aby si to mohli kupit same /s