Dcéra chce skončiť so športom. Poraďte čo robiť.
Ahojte mamičky pubertakov,idem si k Vám po radu a aj ma zaujíma Váš názor. Dcérka bude mat 13 od 8 rokov hrá volejbal posledné 2 roky aktívne chodí aj na sútaže. Teraz by mala mávať treningy 4x do týždna a cez vikendy zápasy.Prišla s tým domov že chce skončiť že už je to na ňu veľa a že ju už volejbal nebaví.Dostala sa to družstva kde sú staršie baby 15-16 ročné a cíti sa medzi nimi neschopná a samozrejme oni jej to dávajú aj pocítiť....Neviem čo mám robiť či ju prehovárať aby to ešte nevzdávala alebo nie....Máte s tým niektorá skúsenosť?..Každý rok som sa jej pýtala že či chce pokračovať a či ju to baví a vždy aj chcela a zrazu prišla domov s plačom že už nechce že už nemá z toho takú radosť ako mávala a cíti tlak zo strany trénerov aj spoluhráčok...
@saxana2 aj syn skončil so športom kvôli tomuto, že tlak zo strany trénera neúnosný, víkendy sme vstavali o 06, cestovali do druhého mesta na zápasy.Potom začal robiť to isté, ale len pre hru on nie je typ súťaže, medaily...
Na tvojom mieste nepovolim aspoň nech sa vráti do starého klubu, lebo mi to príde, že chce tráviť čas s partiou a preto zanevrela na krúžok
Alebo je len v strese, že musí byť dobrá....taký prvotný šok a zodpovednosť.isla by som za trénerom sama povedala situáciu nech ju motivuje
Mala by to brať ako poctu, že ju vybral a nie za trest
Je to veľká škoda skončiť s tym
@tiwahe chcela a zrazu nechce..ona sice tvrdi ze uz ju to nebavi a ze tie starsie sa jej posmievaju a tak ale ja osobne si myslim ze zacali byt prednejsi kamarati a partia....co prislucha a patríí k jej veku....je tazke nájst taku spravnu rovnovahu ale ked sa po nejakej dobe venujete sportu akoby sa zabava a radost z hry vytracala a doraz je hlavne na vysledkoch a trenery ako pisala jedna mamička do tlacia do maxima tak ze dieta poti krv.....
@saxana2 puberta je veru ťažké obdobie, človek ani sám poriadne nevie, čo vtedy chce. A kamaráti sú na prvom mieste pred všetkým... tak asi to bude už len na vašej diplomacii, či ju trošku ešte do toho postrčíte a časom sa to snáď aj poddá a zapadne aj do nového tímu. A bude aj rada, že ste ju popostrčili. Väčšinou to tak býva, že tie staršie "cepujú" tie mladšie zo začiatku, kým ich príjmu. Ale na druhej strane, ak by z toho mala byť dlhodobo nešťastná, tak asi radšej ju po nejakej dobe nenútiť 🙂
ja by som to nechala tak, nech sa sama rozhodne. Možno jej nie je súdené v tom pokračovať. Veľa detí športuje a keď príde prelomové obdobie, zostanú väčšinou takí, ktorí chcú byť profesionáli alebo ich to veľmi baví. Možno sa nájde v niečom inom a bude v tom dobrá. Nemá zmysel na ňu tlačiť, aby vám to raz nevyčítala. Ak nemá mať z toho radosť, nech si nájde radšej niečo iné čo ju bude baviť. Kamarátky patria k tomuto veku. Myslím si, že keby ju to veľmi bavilo, tak by ju žiadne kamarátky odtiaľ neodlákali.
Asi by som hodila reč s trénerom... Že ako ti to dcéra rozpráva, že to je, a či by na to Nenápadne!nedozrel trochu....
@saxana2 treba rozlíšiť či ju nebaví šport, alebo len chce utiecť, lebo si tam s niekym nesadla či sa jej posmievajú čo píšeš....lebo to nie je riešenie vždy utiecť, keď sa mi niečo nepáči.Ak ju nebaví šport nech si vyberie niečo iné jazyk, tanec...toto je najhorší vek ustúpis a bude si myslieť, že celé dni teraz bude tráviť s babami a po svojom
Šport a zodpovednosť niekam chodiť, sústrediť sa je super deviza
@saxana2 Ja som na zš hrala basketbak, tréner hulvát a nervák, ponížil ma na každom tréningu, na niektorých dôležitých zápasoch som robila také ťahy, aké ani najlepšia hráčka...dostala som pochvalu raz...jeden krát. Premna tým prístupomšport stratil zmysel a možno to sa deje tvojej dcére, že prestáva vidieť zmysel...lebo ak nehrá s radosťou ako kedysi tak aký to má zmysel? To by nemalo byť o tom, že ja vám všetkým dokážem, ale o radosti zo športu...nadšenie...inak žiaľ vyhorí.
@saxana2 tým ze som športovec to beriem trochu inak. Môj syn má 10 od 5 hra futbal a nie nedovolím aby sa na to len tak vykaslal. Keď som videla ze ma toho po krk. Dala som mu "voľno" ale naložila som mu trochu viac povinnosti doma. Žiadne že teraz ruka hore a bude sa flákať na ulici ako jeho rovesníci. Po 2 týždňoch ma poprosil nech ho zaveziem na tréning. Tie krízy bývajú rôzne. Nejde o to niekoho nútiť ani mne sa nechcelo chodiť na tréningy ale vždy bol doma niekto kto mi povedal ci som náhodou nezabudla že mám tréning.
Pokiaľ by bola poleno nenutila by som, radšej nech robí čosi iné. Ale ak je dobra chce to len trochu postrcit. Ci už voľno ale žiadne flakanie. Alebo dohoda že do konca sezóny nech to skúsi. To už si musíš sama poznať dcéru.
Ked toto je asi taky vek, ze zacina vymyslat a ked je so starsimi tak to chapem, ze chce skoncit. Ale bola by to fakt skoda keby to len tak nechala. Ked uz tolko tomu obetovala a venovala tolko casu. Treba ju nejako motivovat, podporit 🙂
Ahoj, ja sama mam dve deti - dceru hadzanarku a syna huslistu a viem teda, o com to je .... Ono, ta hranica medzi "nenut ho/ju, nech sa sam(a) rozhodne" a "nepopusti, ked vidis, ze ma talent" je naozaj velmi tenka a krehka ... Samozrejme, na jednej strane, nutit dieta do niecoho, co nechce, co ho nebavi, v com nevidi zmysel ... kazdy objektivny uvazujuci clovek Ti povie, ze takto nie. Ale zasa, dovolit vzdat sa pri prvom probleme, obzvlast v tomto pubertalnom veku tiez nie je to prave orechove. Treba vidiet, na co dieta ma, o com ta kriza je, v com tkvie hlavny problem, a hlavne v tom pubertalnom veku ma vela deti pohnutky vykaslat sa na nieco, co vyzaduje vela casu, sebaobetovania, discipliny ... Ja by som jej tiez navrhla, nech sa zaprie, vydrzi par mesiacov, idealne do konca sezony, a potom sa spolocne rozhodnete. Urcite je v tom dobra, ked postupila medzi starsie baby a tiez by ma ako rodica mrzelo, keby s tym chcela seknut. Moc Ti/Vam drzim palce ;)
@saxana2 poviem z vlastnej skúsenosti nie rodiča, ale dieťaťa po ktorom rodičia chceli niekedy až príliš...
Od 4 tokov som začala chodiť na karate, aktívne som cvičila a súťažila do svojich 16.-17. rokov. Potom som s tým sekla. Už mi liezol tlak rodičov a okolia na nervy a nezvládala som to. Chcela som pokoj, kamarátov a normálne detstvo ako mali ini. V dospelosti som sa k športu vrátila lebo to milujem a nie preto,že to čakal niekto iný. Takze svoje dieťa som nikdy k ničomu nenútila ...
@saxana2 rozhovor s trénerom+ rozhovor s ňou. Toto nie je o športe, či o jej nezáujme, toto je o vzťahoch v tíme 😕 Trápiť dieťa nasilu netreba, ale ak sa naučí prekonať toto, má dobrú lekciu do života. A TO sú tie najväčšie benefity v športe. Aj keby bola tá najneschopnejšia, niekto to predsa byť musí. Nemôžu byť všetci prví 🤷 Keď sa ale naučí zachovať si radosť z hry, prekoná všetko. Iné talenty skončili na prehnanej motivácii a neschopnosti zvládať prekážky a potom sú priemerní hráči s peknou dlhodobou kariérou. Nech to berie len ako výzvu, obdobie, ktoré musí nejako zvládnuť prekonať. O chvíľu prídu ďalšie mladšie hračky a ona sa posunie medzi harcovníčky 😉
tak uzavreli sme dohodu ze do konca sezony zabojuje so staršími a potom sa rozhodne ci pokracovat alebo nie....tiež nechce byt ta o ktorej budu hovorit ze to vzdala hned na zaciatku a ešte ani poriadne nezacala...posledný rok o inom ani nerozpravala iba ako sa chce posunut uz k tým starsim co hraju lepsie a ked sa jej to podarilo akoby sa zlakla a samozrejme cez prazdniny bolo viac poflkovania s kamaratmi tak si aj na to zvykla...uvidime ako to dopadne est eraz dakujem za vsetky rady...
Hlavne by som ju nebrala ako decko,ktoré nevie čo chce a na čo má či nemá.Je to už mladý človek,tiež mám doma skoro 14r. syna a on prestal s hadzanou /po chorobe nemohol hrať pol roka a už sa k nej nevrátil/,normálne sme si to zargumentovali pre a proti,chlapec športoval od 5rokov,pred hádzanou 6 rokov hokej....tlačiť na neho nebudem,chce sa viac venovať škole,jazyky sa učí aj v jazykovke,hádzaná ho živiť nebude,jazyky sú dôležitejšie,nesedí za pecou ani pri pc,bicykluje,cvičí,má čas na kamošov....vaša dcéra nie je tam už šťastná,tak nerozumiem radám,že vydržať....pokial nie je vyslovene ctižiadostivý a súťaživý a dravý typ človeka,tak sa bude trápiť,lebo rodičia chcú....toto by som svojmu dieťaťu neurobila a určite nie kvôli volejbalu.
@saxana2 zabudla si na moznost pauzy 🙂 ak sa rozhodne, ze teraz do toho nepojde, tak si da rok, dva pauzu a opat moze hrat. Svet sa nezastavi, moze hrat niekde pre zabavu a potom sa do toho opat pustit. Ja mam v okoli volejbalistov - dospelych - je to taky mancaft. Chodia na volejbalove vikendy, sustredenia, po svete hrat - len tak sa zapisu a uzivaju si pritom normalneho zivota 🙂 nemusis to hned vesat na klinec.
@saxana2 moj syn chodi 3 roky na hokej, stale sa mu nechce, teraz ma 7 a 4x do tyzdna trening, ja si nemyslim, ze hodinovy trening 4x do tyzdna mu ublizi, aspon menej casu stravi na tablete. Sport je v dnesnej dobe velmi dolezity. Ked sme boli deti my hybali sme sa 100x viac ako dnesne deti s ked mi moj zahlasi, ze na hokej uz nepojde tsk poviem ok ale miesto toho pojde na iny sport, poflakovat ho nenecham. Ja mam povinnosti a on ich musi mat tiez, len tak sa nauci zodpovednosti. Nechapem tu benevolentnost vo vychove.
@saxana2 juj teraz si mi pripomenula moje detstvo, co uz faaakt bolo strasne davno 😀 Ja som vsak chodila do ZUS a presne v tomto veku ma to prestalo bavit, otravovalo ma chodit tam, najradsej by som s kamoskami vysedavala a vykecavala na lavicke 😀 Chcela som s tym prastit a nasi povedali nie, co si zacala dokoncis. Tak som musela chodit. Po roku som sa ukludnila a dokonca som pokracovala v II stupni 🙂. Nedovol, aby s tym prestala, podporuj ju a ak by sa to uz naozaj nedalo a v time by bol nejaky väcsi problem (sikanovanie a pod.), tak ok nech skonci, ale nech si vyberie inu aktivitu, iny sport...nie vymenit sport za nicnerobenie alebo "flakanie" s kamoskami.
@83lenka83 presne tak moj krpec rok tancoval a potom ho to prestalo bavit, zacal mat z toho stres aj kvoli trenerovi a tak, tak som povedala ok, ale tento rok dokoncis a od septembra si mozes vybrat ine. Vybral si ZUS a plavanie a je spokojny s vyberom 🙂 Urcite nebude vysedavat na tablete 😀
@stvura no na to, že máš deti športovcov celkom nerozumiem ako si môžeš myslieť, že výpadok rok-dva nie je problém a znova nabehne. Za tie 2 roky budú jej rovesníčky úplne niekde inde a môže si ísť hrať volejbal akurát rekreačne.
O profi detských športovcoch som ešte nikdy v živote nepočula. To mu vážne niekto platí? on ma normálne ročný príjem za to, že súťaži?

@saxana2 ...len sa treba zamysliet ze ci to vsetko co pozadujeme po detoch zvladame aj my dospeli. Ci na tie deti nie sme prilis tvrdi, ci sme taki cielavedomi, odolni stresu, nevzdavame sa, bojujeme aj my...aby sme v detoch nepremietali to co sami nezvladame. Vidim to hlavne pri sporte. Ze niektori rodicia maju dieta ako "pocitacovu hru-simulator sportovca".