Hranice pre 16 ročnú
Ospravedlnujem sa, ze anonymne. Dcera, onedlho bude mat 16, sa cez nejaku hru zoznamila s chlapcom (cudzinec eu), onedlho 19. Uz za nou 2x prisiel. Zatial podla vsetkeho k nicomu vaznemu nedoslo. Planuje prist znova, chce aby prisla ona k nemu. Som vcelku liberal, dovolila som jej byt s nim vonku a takisto na hoteli vzhladom na pocasie (a myslim, ze zakazovat tu bolo zbytocne), o desiatej musela byt doma. Ako by ste sa zachovali? Kde by boli vase hranice?
Nevymyslene. Holt, dnesna doba myslim. O prvom stretnuti som nevedela, isla s kamoskou. Potom vysla s farbou von. Videla som ho, mam odfoteny pas, videla jeho mamu cez videohovor.
2x za ňou prišiel z toho raz boli v hoteli? Cudzinec, videla si ho? No aj ja som liberál, musela by som ho ale naozaj najprv spoznať aby som jej dovolila ísť niekam na hotel.. vonku na rande, normálne par hodinové stretnutie - ok ale hotel? Nie to by som nedovolila.. nie kvôli sexu, ale kvôli riziku aby sa jej nič zle nestalo.. proste nech chodia najprv von na rande normálne sa spoznávajú..
tiež mám slečnu v tomto veku ... a ako sa poznám, ani by som ju nepustila von...
Čiže dcéra má 15r.?ok,ten cudzinec za ňou cestuje odkiaľ?študuje?pracuje?no....asi by som nedovolila ani ten hotel 15r.diwvcatu.
moja hranica by skoncila na prahu domu .. pred 16 s cudzincom o ktorom prd vies a uz ju taha ku nemu?????? taka blbost ako verit ze s nim este nespala a tym ze si jej uz vela dovolila to budes mat ovela tazsie eraz -udrzat dceru doma ... len sa modlit aby to nebol neaky albanec ci turek z rakuska a aby si svoju dceru za par mesiacov nevidela s bruchom a ci vobec videla
@jana_eyre_2 ja s tebou v podstate suhlasim. 1x chlapec priletel na 4 dni. Chodili len po vonku. Od 12tej-13tej do deviatej. Vonku, obchodny dom, vonku, obchodny dom... Vtedy prisiel v podstate pozriet mesto a dcera bola "doprovod". No ale vraj si sadli a po necelom tyzdni, po silvestri doletel znova. Nemozu stravit v tomto pocasi 8 hodin vonku. K nam domov ho situacia nedovoluje zavolat. Dnes som ho odviezla na letisko, ved tiez je to stale "chlapcek".
@syslik81 bože cudzinec môže byť aj rakusan hneď za hranicami..
Tu na koniku by sa aj zdalo že mamičky svojim deťom nič nedovolia pričom realita je niekde úplne inde, v skutočnosti je deťom dovoľovane veľmi veľa. Ale 15 ročná sa už dieťaťom nazvat nedá. Zachovala by som sa tak že by som požadovala zoznámenie s daným chlapcom, ak by bolo možné, aj s jeho mamou. Vôbec by mi inak nevadilo že sú spolu pokial by to nebol moslim alebo nejaka taká odroda. V čom majú byt akože Slováci lepši než cudzinci? Alebo bezpečnejší? Veď Slováci sú obyčajní chrapuni
ja ked som mala 16 dovolili mi tak do 9tej byt vonku... a odstupom casu som za to rada :D nedajboze by som otehotnela a skazila si buducnost krasne :D
akoze to, ze ci boli v hoteli alebo vonku do tej 10pm by ste aj tak tomu nezabranili.. raz o panictvo musi prist a je to na nej kedy je pripravena
ja urcite by som dcere nedovolila za nim ist, chlapec si musi pockat .. aspon ked bude mat 18r, nech sa rozculuje akokolvek
.. aku narodnost ma? co je o ich kulture zname? nemali by sme sice hadzat vsetkych do jedneho vreca ale takeho moslima urcite doma nechce nik... :D
Pisem, ze eu. Ak by bol z mojho pohladu zavadny, nepustim ju von a nepytam si radu. Studuje, brigaduje. Samozrejme vsetko okrem mena, krajiny, veku, moooze narozpravat.
No,otázka je,dovolila by si randiť v 15?
Potom je to už jedno s kým.
Ja osobne nie. Ale,druhá vec je,či má syn bude počúvať.
V takom veku majú mať deti prioritu školu.
Keď si rozumejú, kamarátiť sa môžu. Písať,stretnúť raz za čas. Ale nejako intenzívne....neviem.
@gleep1 vdaka, myslim, ze som bola dostatocne "trapna", ked som pytala foto pasu, letenky a volala s jeho mamou. Slovakovi by som takyto vysluch v ziadnom pripade nespravila... Mohla mi nakecat, ze sa zoznamila s nejakym petom, co ma 16 a mohol to byt 35rocny uchylny igor, ktory ju vezme do bytu o tretej poobede a o piatej bude s revom doma.
@cyberk benelux, ziadna speci farba pleti
Tak ja by som ju za ním pustila jedine keď by už dovŕšila 18 rokov .. keďže by musela vycestovať. Skôr určite nie. Samozrejme to nezaručuje nič, ale aspoň ja by som ja mala možno trochu srdce na mieste.
Boze baby vy ste ako zo 14. storocia 😂 Ja som v 17-tich isla cez skolu brigadovat do Spanielska aj so spoluziackami. Vy tu hikate a ochkate nad cudzincom. Ved zijeme v globalizovanom svete, dcera teda aspon praktiuje rec. Nema 11 rokov. Ja som mala v 16 tich frajera a bola som s nim 10 rokov, dokonca prve dva roky sme spolu chodili vo vsetkej “pocestnosti”.
Vy pocujete slovo cudzinec a uz vidite dcerz byvat v jaskyni v Afganistane 😂
Autorka: podla si sa super zachovala, uplne ako pises,k comu by bolo to zakazovanie? Dcera aspon vie ze ti to moze normalne povedat…
15 ročnú s cudzincom? Asi chápem, prečo ich musí chrániť zákon, lebo ich vlastní rodičia nechránia. Prečo sa zaujíma o 15 ročnú? Podľa Teba je to normálne? U nich nie sú dievčatá?
Ja si myslím že ten vek je v poriadku. Ja keď som mala 15 rokov radicia má normálne púšťali von s priateľom, keď som mala 16 mohla som aj u neho prespať. Nech sa budú rodičia tváriť neviem ako prísne, tak reálne niektorým veciam sa zabrániť nedá. Mladi ľudia si nájdu k tomu cestu aj po svojom. Pozrite mohla by Vás klamať, že ide s kamarátkou cely čas, nemuseli by ste o tom ani tušiť, a takto viete aspoň s kým sa stretáva. Vek na to má. (U mna to rodičia až tak neriešili, nič som zle neurobila, tehotná som neostala a už prešlox rokov od vtedy, teraz sa doba zmenila ešte viac). A to či je to chlapec ktorý nie Slovák žijúci v zahraničí? Myslím si, ze to nehrá nejakú významnú roku, môže byt 100 krát lepši ako ten koho by si vybrala na Slovensku z vedľajšej ulice. Snažte sa s dcérou rozprávať, nech Vám sama o všetkom povie a nech vie ze jej môžete dôverovať čo sa týka týchto veci. Dôverujte jej ze nespraví hlúposť a verte ze ju neurobí keď bude cítiť ze jej veríte v tomto.
Moje hranice by zostali pred hotelom,nech by bolo akekolvek pocasie. Hotel je na mna uz trosku vela na 2.stretnutie s cudzincom v 16-tich. Ked ju zbuchne,uz sem neprileti a bude mat vystarane...Nepoviem,keby sa poznali uz aspon pol roka,ze vie,co je zac. Ale vsak co by nepriletel,ked citi prilezitost si uzit. Bodaj by som sa mylila. Ale ani so Slovakom by som jej nedovolila ist na hotel v tomto veku.
Ja si tiez myslim, ze si sa zachovala OK. Keby Si cez internet nasla chlapca z vedlajsieho mesta a isla k nemu domov na navstevu poobede aky by to Bol rozdiel? Autorka moze byt Rada, ze sa jej dcera zdoveri, ina 16 rocna by isla s frajerom a Mame by povedala, ze je s kamoskami v kine
Pokiaľ viem,autorka sa pýtala,kde by ste mali hranice.
Pre mňa je základný problem-chodenie v 15r.
Za mňa nie.
Kamoši?písanie si,raz za čas stretko?prečo nie.
Čo by robili iní rodičia,je ich rozhodnutie.
je dobre, ze sa zdoverila mame, 16 rocna je slecna, nie divecatko, co sa chce hrat s barbinami.dievcata su vyzretejsie, v jej veku chodia malde baby modelky same na druhy koneic sveta. akurat by som dala pozor na antikoncepciu.
A prečo hotel? Nebolo by bezpečnejšie u vás doma?
Dala by si snim reč...aj ty
Ja som asi v týchto veciach dosť staromódna alebo tzv. konzervatívna. Mám 14 ročnú dcéru a určite by som ju nepustila na stretko s úplne neznámym cudzincom ale aj našincom🙂 niekde do hotela. Už to že ona má "takmer"16 on 19 rokov.
Ak by sa stretávala s chlapcom vo svojom veku, tak max. vonku na prechádzku alebo u nás doma. Ono je to asi mať lepšie pod dozorom aj keď by som jej akokoľvek dôverovala. Škoda, že teraz chcú deti veľmi skoro všetko vyskúšať, potom niekedy rodičom ostanú iba oči pre plač a rozmýšľajú kde spravili chybu. Tak možno vo výchove.
Nevravím, že by som dcére zakazovala priateliť sa s chlapcom teda v jej veku ale všetko primerane ich veku. Veď tá romantika detských vzťahov je to to najkrajšie na čo sa dá potom vo veku spomínať. Tak napríklad dcéra si píše z chlapcom z Košíc ale určite by som ju tam za ním nepustila. Nateraz stačí taký hodinový nevinný pokec.😉
@autorka, tak keď si ho videla, že je to naozaj chlapec, žiaden dospely chlap čo sa hrá na niekoho iného, tak za mňa je to úplne v pohode.. a zachovala si sa fajn..
ja som začala randiť v 15rokoch, bolo to už ozaj dávno.. na prvom ozajstnom, oficialnom rande som bola s chlapcom čo bol odomna o 1den starší, chodil o jeden ročník vyššie z mojej skoly. športovec, fešák.. bol s nami jeho starší brat a boli sme v kine 😅 normálne sme sa prešli po meste a rozprávali o blbostiach.. a potom sme spolu chodievali von, neskôr aj k nám a k nemu.. a áno aj sme sa spolu po čase vyspali, bola som už o rok starsia. u neho doma, keď nemal doma rodičov a bratov.. bol to slušný chlapec z dobrej rodiny, dokonca je jeho brat aj známy.. mama ho poznala ako každého môjho neskoršieho chlapca.. podľa mňa je vek 15, 16r úplne normálny na randenie, nemyslím že je nejaký extra rozdiel medzi frajerom a kamarátom.. osobne si myslím, že deťom už v určitom veku treba dopriať určitú voľnosť a dôveru.. a to som prísnejšia mama, ale nemám zase pocit že v tomto veku treba frajerov zakazovať.. k ničomu to nevedie, akurát tak k porušovaniu zákazov.. z človeka v tomto veku sa postupne stáva dospelý človek..
A ako som povedala, cudzinec je každý kto je za hranicami, nemusí to byť len človek z tretieho sveta ako si tu niektoré hneď predstavili..
A čo sa týka hotela - ja si myslím že v tejto situácii by bolo určite vhodnejšie aby bol u vás on ako ona u neho na hotely.. ak si mala na myslí korona situáciu, tak či tak s ním predsa bola v interiéri..
No ja tu asi budem za divnu, ale ja by som postupovala rovnako ako ty a dovolila by som. A je mozne, ze za urcitych podmienok by som dovolila aj ten hotel, pretoze uprimne, ak by spolu chceli mat sex, tak by ho mali. A radsej v hoteli, viem kde, kedy a s kym a kde ju hldat keby sa nahodou nehlasila ako niekde v aute v mraze alebo napriklad v kine ( skusenost mojej kamosky ked sme boli v rovnakom veku. Rodicia im nechceli dovolit tak chodila do kina akoze so mnou na natrapnejsie filmy a v poloprazdnej sale sa tam v poslednom rade veselo venovali jeden druhemu). Uz keby pre nic ine, je to moja dcera a ak by to malo byt jej “poprve” je o tom pevne presvedcena a urobi to aj bez mojho dovolenia, tak by mi zalezalo na tom, aby sa citila aj ona dobre a nie jak nejaka handra na lavici v kine. Takze ja si myslim, ze mat takto uprimny vztah s dcerou a cosi povolit je oooovela bezpecnejsie ako sa hrat na prisnu, zakazovat frajerov a potom mi dcera za chrbtom randi s ferom z vedlajsej dediny, ktory ma kludne aj 30 rokov, neviem ani len ze existuje, nie este aky je clovek, neviem kde dcera je lebo mi povedala, ze ide von s kamoskou a ked chce sexovat tak to robi aj tak za mojim chrbtom hocikde po krikoch. Viem, ze teraz si tu 90% matiek pomysli, ze to moje dieta urcite by neurobilo. Haha. Moja sesternica vedie kruzky a letne tabory pubertiakov, ma s nimi kamaratsky vztah, povedia jej vela. A pravda je taka, ze vacsina mam v takychto veciach nevie pravdu o svojich detoch, pretoze sa o tom doma nerozpravaju a taja to. Tato mama vie presne kde je jej dcera, s kym, ma ofoteny pas, hovorila s jeho matkou. V pripade ze sa dievca prestane ozyvat a treba ju hladat ma v ruke omnoho viac ako mama, ktorej dcera povedala ze “ide von s kamoskou”. A autorka, ja by som dovolila aj to vycestovanie. Moze to byt pre mladu babu super skusenost. Ale moje podmienky by boli este niekolko videohovorov s rodicmi, byvala by u nich doma, mala by som presnu a overenu adresu, mozno by som dokonca isla s nou na prvych par dni a urobila si vylet. Ak by sa necitila po par dnoch v tej rodine komfortne, isli by sme spolu domov. Ak by to bolo ok, ja by som sa s rodicmi aj stretla povedzme na spolocnej veceri a videla dom a adresu nazivo, nechala by som ju a islamdomov sama. Kazdy den v dohodnutych casoch by sa mi bezpodmienecne hlasila, inak alarmujem policiu. Moze sa jej nieco stat? Samozrejme. Uplne rovnako ako sa jej moze stat v Bratislave. Ale dievca sa nauci trocha samostatnosti, zodpovednosti, zazije si prvu lasku s pocitom, ze mama jej veri, moze jej povedat vsetko a zaroven sa o nu boji a dala si robotu s tym, aby bola v co najvacsom bezpeci.
@amelia89 Dovolím si Ťa opraviť: To čo je za otázku? Asi si už počula o obchode s bielym mäsom. Pani, s ktorou autorka volala, vôbec nemusí byť jeho mama. Do 22.hodiny dcéru už nemusí nájsť na Slovensku. Mladík z Beneluxu nedokáže si nájsť 17 ročnú kamarátku u nich? Počítačová hra a on priletí. Planuje prist znova, chce aby prisla ona k nemu. U nich taká obyčaj? Jedine, keby som sa veľmi chcela zbaviť dcéry. Ak všetci mladí rozum potratili, na to je tu matka, aby uvažovala a bola obozretná.
Neviem ako by som sa zachovala, klobúk dole, zvládala si to podľa mňa fajn. Ja by som sa bála. A teda pýtať pas a letenku 😅 to by ma fakt nenapadlo ale bol to dobrý nápad.

dufam ze je toto vymyslene, lebo dovolit 16r stretnut sa s cudzincom no neviem, ty si ho ani nevidela?