Hranice pre 16 ročnú
Ospravedlnujem sa, ze anonymne. Dcera, onedlho bude mat 16, sa cez nejaku hru zoznamila s chlapcom (cudzinec eu), onedlho 19. Uz za nou 2x prisiel. Zatial podla vsetkeho k nicomu vaznemu nedoslo. Planuje prist znova, chce aby prisla ona k nemu. Som vcelku liberal, dovolila som jej byt s nim vonku a takisto na hoteli vzhladom na pocasie (a myslim, ze zakazovat tu bolo zbytocne), o desiatej musela byt doma. Ako by ste sa zachovali? Kde by boli vase hranice?
@malinovka333 príspevok o rakúšanovi som odoslala v rovnakom čase ako autorka o lietadle.. tak či tak - je to jedno, príspevkom o rakúšanovi som chcela ilustrovať, že cudzinec nemusí byť hneď terorista.. cudzinec je každý kto je za hranicami, aj Čech, Maďar, Nemec, poliak, chorvat, Slovinec, je milión moznosti.. a áno aj napríklad Čech či Nemec mohol priletieť.. nemusí každý cestovať autom x hodín 😉
Tak toto je hádam len vymyslená téma 🤦♀️ už nech začne škola...
V 15tich som randila aj spala u frajera ,napriek tomu ze mama bola velmi prisna, vsetko sa dohodlo s jeho rodičmi, ktori na nas dohliadali. Bolo to ale v nasom meste a tu sa kazdy s kazdym pozna, teda nejaka dovera a istota z bezpecia aj na strane rodicov bola.
V tvojej situacii by som sa velmi bala, ja som taka, ze sa podvedome radsej strachujem o nieco viac akoby som si mala potom vycitat svoje rozhodnutie a obvinovat sa az by sa nieco stalo . Vobec by som tiez nepustila na hotel dceru s chlapcom ktoreho vobec nepoznam. Nikdy.
Na druhej strane vnimam pozitivne , ze o tom vsetkom vies, je vidiet, ze je medzi tebou a dcerou dovera, no moj nazor je, ze 16r by som aj tak nepustila za hranice za chlapcom ktoreho nepoznam a neviem o nic v podstate nic, lebo meno ,pas, matka, to je nic... ked by som jej velmi chcela splnit zelanie, isla by som s nou na nejaky vikend na taku cestu
Téma nie je vymyslená. Vcelku sranda, že si to myslíte... Pre mňa je to - myslím "stieranie" hraníc a online priestor obrazom dnešnej doby. Je mi jasné, že väčšina mám by svojim dcéram toto asi nedovolili, ale som rada, že sú tu aj také, čo mi potvrdili, že úplne mimo nie som. Neviem, či to bude mať nejaké pokračovanie, tvária sa, že hej.
@lucilaines presne nad tým som rozmýšľala. Mladý sa tváril, žeby chcel prísť už vo februári, navrhla som marec, obidvaja budú mať narodeniny. A na výlet dcéry by som pristúpila cez letné prázdniny, kedy by som s ňou prešla krajinu a pozrela sa, kam presne ide a na nejaký čas ju tam nechala.
Neviem, kto tu spomenul, že jeho mama, nemusí byť "jeho mama". Nie som včerajšia, samozrejme to napadlo aj mňa. Napriek tomu si myslím, že som spravila všetky kroky, aby som riziko minimalizovala.
A Alžbetin dvor, dievča išlo von s kamarátkou, bolo v blízkosti domu s deťmi z dobrých rodín.... Nikdy neviete
Ja tomu nerozumiem. Dovolila si im ísť do hotela akože sadnúť do baru/reštiky? Či na izbu? 🙄
Na hotel určite nie, keď už tak, tak skôr domov, aj ty by si ho lepšie spoznala a mala by si pokoj v duši. Ja som si do 18ky ani prdnut nemohla zo stretkami,nie to ešte hotel a podobne veci. Vždy mi otec hovoril, budeš mat ešte toľko času a možnosti koľko budeš chcieť, teraz sa uč, keď vystudujes, mozes si robiť čo chceš. A mal pravdu... O nič som neprišla.
Ale pozitívne je to, že sa s tebou o to dcéra podelila, to značí že ti dôveruje a preto to nerobí na tajnasa. Toto je veľké pozitívum a v rámci kompromisov je dobre to udržiavať.
Bary a reštiky, cukrárne, kiná... žiaľ nie sú. Dokonca ani zoo pre nezaočkovaných, čo dcéra ešte nie je. Sú len prechádzky a zima. A áno, radšej by som ich mala doma, žiaľ to nie je možné.
Budem teraz za divnu mamu tu asi.
Ale. Iba preto,aby som nestratila u svojho dieťaťa "cool" pozíciu nebudem sa tváriť,že som stotožnená a schvaľujem randenie a prespavanie spolu.
Som rodič,až potom kamarát.
To ešte neznamená,že nemám a nechcem mať otvorený vzťah so svojím dieťaťom. Že niečo môže urobiť tajne?môže. Ale to urobí aj "cool" rodičom.
Príliš veľkú dôveru dávame deťom,otvorenosť vzťahom a radšej kúpime antikoncepciu ako vysvetlíme,prečo so sexom ešte počkať.
...aáaaaaa toto je naša vetrom ošľahaná babajaga z hradnej trenčianskej veže👻👻rada Ťa vidím...teda čítam🤭😆
@1gabriela13 ako podelila?veď prvé stretnutie zatajila pred mamou a išla s kamarátkou.Ja by som taká ústretová nebola, ale to je jedno.Do leta ďaleko, tak či tak takýto vzťah na diaľku nemá význam a ja by som jej nedovolila ísť do zahraničia leda tak v lete ako píšeš aj s tebou a potom nech zostanú sami.Ano aj ja som mala frajera v 16 r spolužiaka zo školy, ale naše mamy sa poznali, boli sme potom spolu 4 r.Ja tieto medzinárodné vzťahy neuznávam asi som malo romantická🙂
@terezka1947 a si predstav ze sú rodicia, čo z toho neskacu meter 20, možno s tým ani nesúhlasia a predsa to takmer 16 r dovolia skúsiť. Ja mam taky tušak že autorka ma s dcérou otvorený a dôverný vzťah čiže jej určite vysvetlila že so sexom sa nemusí ponáhľať a co jej hrozí..
Ja som asi z ineho vesmiru, ale mne sa zda autorkin postup uplne spravny. Ved ked uz sa sem ten chalan letecky dotrepal tak co mali robit? Vsetko zavrete, budu sa pol dna prechadzat po vonku ked ani na kavu nemozu ist si sadnut? A ze su v hoteli, no tak ak by bol slovak, boli by u neho doma. Takto s nou mohla dopredu hodit rec antike aj o pripravenosti a zdoraznit, ze to ze su v hoteli, neznamena, ze musi robit nieco co nechce. A ze caka pobliz, staci jedna sms a do tej izby im vrazi. Pripadne ked sa dlhsie neozve. A naozaj pobliz cakat. Ruku na srdce, ktora mama moze toto povedat, ze jej pubertalna dcera ak by sa ocitla v neprijemnej situacii so svojim priatelom osamote by mohla napisat mame a mama by bola okamzite pripravena dobehnut na pomoc. Takto mlada mala dostatocnu istotu naozaj aj povedat nie ak by sa dialo nieco, co nechce. Kdezto kocka co randi hoc aj so spoluziakom a dojde k nemu domov pozerat film, zvrhne sa to tam kam nechce, chalan je nasilny, mame klamala kde je, ma uplne inu poziciu.
Neviem, ale akože neprekvapilo by ma a myslím, že je dosť pravdepodobné, že žiadnu babu, by rodičia nepustili letieť samú niekde do beneluxu keď nie je plnoletá za svojim "frajerom" -... osobne si myslim, že im to nevydrží dlho, lebo vzťah na dialku je riadna blbosť a on ked doletel sem kvoli tomu, doletel... tak musí mať iné peniaze... ale tak benelux no... čakal by som, že najskôr v 18tich ju rodičia pustia, ak chce ísť... vtedy jej to už zakázať nemôžu, ... neviem si predstaviť rodiča, ktorý by pustil takto dcéru do zahraničia... že on pride tak nech chodí, ale niekde preč by mohla až po 18tke.
Ja len rozmýšľam, ako sa dostala na hotel, keď nie je zaockovana, ved to kontrolujú teraz všade ako diví, teda aspoň všade, kde sme boli my v poslednej dobe 🤷♀️, neutocim, len sa pýtam.
Nechat ist 15 rocnu dceru na hotel s cudzincom sa mi zda byt prehane a uprimne aj velmi nevhodne. Nechat ju v tomto veku samu vycestovat za nejakym chlapikom by neprichadzalo do uvahy.
Stanovit hranice je potrebne, netreba vsetko dietatu povolovat, ani my dospeli si nemozeme v zivote vsetko dovolit na co mame prave v momente chut...cim skor to naucime aj deti, tym lepsie.
Ak stretnutia, tak vonku nejaka kaviaren, pripadne mladika pozvat k vam na obed...aj kazdy den (hlavne ze sa stretnu a ty to mas pod kontrolou, dokonca si ho mozes odpozorovat). To dievca ma 15 rokov, nemam nic proti prvemu zalubeniu, ale to ma ist ruka v ruke aj so sustredenim sa na vlastnu buducnost (skola, hobbys). Nie len plna hlava nejakeho 19 rocneho chlapika.
Zase dovolit dietatu vsetko len aby som bola dobry rodic, to je dnes take moderne, ale dost kontraproduktivne
Neexistuje. Hotel s frajerom ktorého pozná cez net? WTF nikdy. Ja som sa s mojím mužom spoznala cez net a prvé rande sme mali na verejnosti. Aj to som mala obavy a nemala som 16 rokov. A rodičia mi dávali veľkú voľnosť v období keď som chodila na strednú, veľmi rada spomínam na to obdobie života. Bolo to super. Ja ako matka by som nebola schopná dávať dieťaťu až taku voľnosť ako som mala ja, samozrejme ani ju neplánujem držať doma zamknutú keď vyrastie. Ale toto čo píšeš ty, je neskutočne priveľa.
@bennn "čakal by som, že najskôr v 18tich ju rodičia pustia, ak chce ísť... vtedy jej to už zakázať nemôžu". Presne ako si napisal. Takze by si jej to zakazal nadobro.
@number19 zaujimave ako sa zvacsuje vekovy rozdiel. Od prveho prispevku pisem: ona 15, on 18. Za chvilu: dcera 16, on 19. Rozdiel "4 rokov" bude medzi nimi 5 dni. Btw, chlapik vyzera mladsie ako moja dcera, co nespominam, pretoze je to uplne irelevantne.
@hrabovo Dobry postreh. Do kaviarne ich nepustia ale do hotela bez OP ano? 🤔 Ani mi to nenapadlo,ale pravdu mas. Preco vlastne potom na tom hoteli nezostal dlhsie,ked uz taku cestu meral a tuzi ju spoznavat,ale odisiel zas domov? 🤔 Divne su cele zamery tohto chlapca...Som celkom zvedava,kolko mu toto prelietavanie vydrzi.
Bavime sa tu o 15 rocnom dietati (ci on ma 18, alebo 19 je deatil...je uz dospely, ak to u teba robi taky velky rozdiel, tak sa ospravedlnujem za moje pochybenie).
Sustredujes sa na nepotrebne detaily, lebo ti asi moj nazor nesadol, tak chytas za slovicka. A mas pravdu vyzor nie je podstatny. 🙄
Zhrniem moju odpoved na tvoju otazku.
Dievca ma 15 rokov, ma sa sustredovat na skolu, hobby a nie jej umoznovat vlacit sa s dospelych chlapikom po hoteloch a este uvazovat ci ju nechat za nim vycestovat...
Netreba jej samozrejme nic zakazovat, ale umoznovat v ramci zdraveho rozumu (detaily navrhov na ich stretnutie vid v mojom predoslom prispevku).
Len mi je divné, že dospelý chalan z vyspelej krajiny sa zaľúbi práve do 15r slovenky
Keď si uz schválila hotel tak jej daj hlavne predpísať antikoncepciu.
Akože doma kde sú ako-tak pod kontrolou nie je možné, ale v hoteli je to ok?
Keby je u Nás zlé počasie tak sedia v obývačke a nie na nejakom Hoteli 😏 a nie ešte hneď na druhom rande...potom sa čudujú Matky keď príde 17r. Domov tehotná alebo znásilnená. Ja chápem že doba je popredu a dievčatá sú vyspelejšie,ale aj chlapci rozmýšľajú inak nie sú taký zodpovedný alebo slušný ako to žiaľ bývalo v časoch minulých 🙏
Nie som žiaden puritain ale 15 ročnú dcéru by som nepustila za hranice samu k niekomu z EU.... Akej národnosti je ten chalan, poznáš ho osobne, čo robí ci nerobí atď. Kto by jej tu cestu financoval? Pobyt, hotel... A ak je to chalan tu. Odviedla tak môže za ňou chodiť. Pretože je zvláštne že 19r chalan zo zahraničia sa zaľúbi do nejakej 15r slovenky

@jana_eyre_2 pise ze prisiel lietadlo z rakuska urcite neprisiel lietadlom, mne tu nesedi viac veci co pisala,