Je 14-ročná dcéra pripravená na Štefánsku zábavu?
Ahojte, prosím najmä mamy dievčat o odpovede. Mám dcéru, má 14 a pol, a chce ísť na Štefansku zábavu so spolužiakmi do vedľajšej obce, ostať tak do jednej ráno. Ja som z mesta, nasťahovali sme sa do obce, odkiaľ je manžel. Do mesta by som ju nepustila, tie obecné zábavy mi prídu také možno aj bezpečnejšie, aj keď to nie je správne slovo, ale nenapadlo mi vhodnejšie. Ale že aj mladšie deti tam možno chodievajú? Neviem... Prosím, poraďte tie z Vás, ktoré majú skúsenosti. Ja by som ju aj pustila, manžel zatiaľ nie, ale to si vieme vyriešiť, vždy sa dohodneme. Len či podľa Vás je to ok, takáto zábava v obci? Bude to v obecnej sale v kultúrnom dome.
Autorka, ty nie si zlý rodič. Ale si strašne naivná, že "organizuje sa to pre mládež".. Ja som bola na takej zábave raz a nikdy viac. Ožrani, bitky...v kluboch v meste som sa cítila bezpečnejšie. Naozaj sa choď s mužom na takú zábavu pozrieť. To nie sú "kinder diskotéky", na ktoré som chodila ako 15-16r a ktoré sa končili o 22.00
ja som z mesta, ale z muzovho rozpravania viem, ze dedinske diskoteky su ciste peklo, proste ozieracky, bitky, slizki chlapi... stefansku zabavu mi vzdy opisoval ako toto vsetko krat desat. neviem, ake detailnejsie opisy by si chcela pocut 🙂 vsetci sa tam proste ozeru, potom sa niekto niekomu znepaci, nasleduje "ferovka", popri tom star(s)i chlapi pokukuju po babach a je im uplne jedno, ci maju 14 alebo 16... to fakt nie je vhodne miesto pre 14r.
Keď som chcela ísť prvý krát na diskotéku, prehovorili sme maminu aby išla s nami🤭 tak zober kamošku a sprav dcére radosť...ja som inak chodila od 15 bežne ale nerobila som sprostosti . Alebo teda vedela som čo si môžem dovoliť ...
@deedol tak zase by som nezovseobecnovala.
Ja na dedine nepoznám také zábavy,kt.opisujes no aj tak by som tam také dieťa neposlala.
To je asi o konkrétnych ľuďoch a partiách, boli a všade aj budú muži,čo išli s jediným cieľom,opiť sa a ženách,čo išli s jediným cieľom. A takéto osoby keď sa našli,čo sa určite našli,tak majú "veselé" zážitky. Ale to boli naozaj jedinci a ti týmto boli známi,tých už nikto normálny ani neriesil.
@anjelicek26
ja by som ju pustila kludne aj do pol noci - na lavičku na dvor pred dom! Ale ani omylom vedľa do dediny ani do našej dediny. Aj do desiatej sa dá napachat kopec galiby. Ja sa milosrdný spolieham na opis kamosky a kamosa z tej prace, co sa v ten večer dialo. Lebo úprimne- keby sa dialo čokoľvek iné- neviem o tom. A bolo večer 9 hodin, vobec nie neskoro. Ja idem vtedy neverím v takéto akcie.
@irusa
ale to nie je o modleni. Ty opisujes uplne inú skupinu ľudí. Kedysi nas 2 babka v lete nechala behať do 10:00 večer po dedine, mali sme sne 14 a išli na kofolu ja s bratrancom. To bola ale fakt inak doba ešte.
Ale na zábavu v 14tuch aj vtedy, to bol masaker. Môžeš mať dokonale dieta, chybu spravi druhy a tebe a tvojmu dietatu ostanú oči pre pre plač. V tom horšom pripade len rodičom, to už je potom hrozne peklo a utrpenie.
U tej tvojej kamosky zlyhalo v detstve mnohé, nie nepúšťali v 14 na zabavu.
Tam bol problém v dogmatizme a slepota. Viera je viac ako vlastne dieta. To bol jej problém.
Choďte aj vy s manželom...
A dcéra nech sa zabaví s partiou...
O 22 spolu domov.
Aj ju prizriete....
Spojila by som sa s rodičmi spolužiakov čo idú, že či niekto nepôjde robiť dozor. Alebo by som sa obetovala s mužom a do jednej by sme isli straziť. Ako ich to vobec napadlo? Mlade detska sa trepat na zabavu, kde bude väčšina starších ludi. Alebo by som detom dovolila spraviť si Stefansku u nas doma. Nech si pripravia chlebičky, nejaku hudbu a zabavia sa, samozrejme musia si aj upratať.
@betulinka1 úmysel dobrý, ale fakt by si chcela mať ako pubiš takúto "zábavu" u rodičov? Proste musia vydržať.
@svetlonos skôr všetko s mierou... tiež nie som za v 14 na diskotéku, no mám pocit , že v dnešnej dobe nepotrebuješ ani diskoteky...keď na základnej v 13 rokoch sú dievčatá tak nervózne, že chodia elek. cigarety fajčiť na wc cez prestávku a učitelia na takých SŠ zakopujú o žuvací tabák po chodbách..... čiže v mnohých prípadoch je to už tak zle , že ta štefánska zábava je malina.....
@ina2405 neee ved mi by sme ich nechali a prisli o pol noci. Ale tak ja by som sa snazila najst nejaky kompromis.
Ja by som ju určite pustil ale skôr na dedinsku zábavu by som sa bal viac ako do mesta.
Do 1 je dlho.max do 10 a prisla by som pre nu.co na to ostatni rodicia? Nejde tam niekto ako dozor?
Nie a ani chlapca. To nieje zabava pre ziakov.
kde bude ten basavel? ja pridem mozno aj @earlgrey
@princkrason ja nechodím na také akcie, už som z toho vyrástla...ty kľudne choď, možno tam nájdeš liečiteľku rúk 😀
Záleží od dieťaťa.Ja som pustila 13 ročného samého cez leto do čiech za kamarátmi.
My sme boli s kamoskou, bola odo mna starsia o rok, ja som mala 15, ona 16. Ale boli tam vsetci susedia, aj starsi, poznali nas, tak sa nasi nebali. Dozreli na nas. My sme aj na diskoteku chodievali do 4 km vedlajsej dediny a radsej mi dovolili ostat do rana, ako ist o polnoci sama peso cez luky, lesik a polia. Isli sme aj tak niekedy, 2 baby a stretali sme divu zver, diviaky a lisky... 😁. Mna pustili ako 15 rocnu takto po dlhom prosikani mojej kamosky, ale tak raz za cas. A nemala som benevolentnu vychovu, to teda nie, ale inak by som sa nikam nedostala v tom zapadakove. Ja som sa musela "pytat od rodicov" este aj na VS, ked som bola 😅.
Ale ja teda neviem, ci by som pustila svoje deti, najstarsi ma 11 este len. A ked to tam dobre nepoznas, aj ludi. V meste asi vobec nie, v dedine mensej mozno ano, sama neviem...V tej nasej malej dedinke skor ano, tu je to ako v meste uz pomaly, tak je to takeee 🤪. Joj, este si idem uzit, ze toto nemusim riesit este zo 3 roky.
Nie

Autorka, ak obec za mojich čias organizovala zábavu pre mladých/deti, tak bola do 22:00. Starší, plnoletí, dospelí chodili na zábavu po tomto čase a tá pokračovala (ak nebola bitka a zavolaná polícia) do rána bieleho. A niektorí sa tam riadili heslom: “čo sa stalo na zábave, akoby sa nestalo.” Toľko len k mravnosti takej akcie…