Je prehnaná starostlivosť o 16-ročného chlapca škodlivá?
Ahojte, píšem anonymne lebo je mi to po pravde aj trochu trápne ale zaujíma ma čo si o tom myslite vy...
Mám mladšieho 16 ročného brata. Ide o to že hlavne moja mama sa ku nemu správa ako keby mal 6 rokov. Naberá mu jedlo, všetko po ňom upratuje, stale ho obhajuje. Dnes som videla ako mu striha nechty!!! To ma už akože tak nasralo s prepáčením že som si povedala že toto asi už fakt nie je normalne. Pred Vianocami sme robili poriadok ako vždy pred sviatkami a doma sú ešte bratove hračky. Ja som povedala že už by sme to mohli konečne dať preč, nejakým deťom ktoré to poteší. Mama začala po mne ziapať že to určite nikam nejde dávať že to sa ešte zíde. Brata takmer nič nezaujíma. Vkuse len mobil alebo sedí na gauči a pozerá telku. Trénuje síce hokej ale venovať sa tomu nechce a disciplínu čo sa týka tréningu nemá vôbec.
Ja mám 23, bývam síce ešte u rodičov ale chodím na VŠ. Tento rok končím Bc. a mám v pláne sa po nástupe na druhý stupeň už osamostatniť. Mňa celá vec štve hlavne kvôli tomu že sa bojím čo z brata bude. On je čo sa školy týka šikovný, učí si sa dobre, ma aj logické myslenie. Lenže nepáči sa mi proste takáto výchova, pretoze ho vedie k absolútnej nepripravenosti na život. Viem že niektoré z vás si povedia že načo to riešim že si mám riešiť svoje veci. Ja by som to aj tak nechala lenže proste mi to nepríde normalne a mám pocit že toto sa fakt musí nejak riešiť. Čo si myslite vy?
@kaktusik007 mne to v pohode nepríde,no každý to má inak
Neboj, život ho naučí.
@fajnova len ked je svet taky zly.. citala som tu ze nasilu tlacili deti do dodavky. Skoro ich uniesli. 😥 To ma ako clovek ucit deti samostatnosti ked sa toto deje. Deti chcu vidiet zvieratka mozno chcu pomoct a toto ti hnusni unosci zneuzivaju.mne sa v detstve stalo ze ma chlap volal ze to chce so mnou robit!
Prečo by si ty mala vyhadzovať bratove hračky?
Už som zažila mega rozmaznané deti a skôr chalanov a všetci sa v určitom veku vzopreli či spamätali a vyrástli z nich šikovní muži.To, že mu naberú obed a spravia desiatu, raňajky z nich nerobí neschopakov😉ty sa staraj o svoj život on ma výsadu druhorodeneho ti benjaminkovia su vždy viac obskakovani.A možno potom štafetu prevezme frajerka
@majkamasar ja mam vyse 30 a najradsej mam ked ma volaju zdrobneninou mojho mena alebo mojou prezývkou. A ta slecna je zdrava?. Ak ano to ostatne vidim tiez ako nieco prehnane.
Ale je iné Volať niekoho Miška ako Michaelka. To je už Aj ma mna dost.
@lesoto Sprchovala 35-ročného syna? 🙈🤦🏼♀️😅 Pomoooc. To je už úchylné normálne.
@luccija nehnevaj sa ale ja teda rozhodne nesúhlasím s podporou opatrovať doma hračky zo strany mamy. Ono ich totiž nechce vyhodiť najmä moj brat. A čo sa týka servírovania...dobre to naberanie a chystanie sa ešte dá. Ale aby po ňom aj odnášali a umývali všetko tak to je moc.
Milé strihačky nechtov skoro dospelých synáčikov, sú cvakačky a dokonca i pilníky 😉 a za služby manikérky sa platí.
Bohužiaľ nenarobíš nič. Je to rozhodnutie tvojej mamy a lenivosť tvojho brata. Len dufaj, že mama bude mať pevné zdravie minimálne do 90.
A ľutujem jeho budúcu priateľku 🤦♀️.
Z tvojho brata robí človeka nepoužiteľného pre život.
predpokladam, ze je to najmladsie dieta a proste to takto funguje = mamin synacik. Je to caste. Mam to iste v ruzovom, bratovi mama jedlo nosila az k pocitacu, aby neostal hladny od malicka obletovany. V 18tke zabezpecit synacika (ostatni surodenci sme odisli s prepacenim s igelitkou a holym zadkom), on auto, byvanie zariadene. :DD a tak.. ja to neriesim, ani nepovazuem taketo veci ako nieco, za co sibudeme kazit vztah :D za rodicov nik nemoze :DD Popravde dnes vie vsetko, pracovat, uspesny je... aj sa postara o seba aj ozeni as za chvilu, slusny atd. Ale rodica fixovany na neho viac ako on na nich, odjakziva :D
fakt kvoli tomu si vrasky nerob 🙂)
Nu, synáčik... Veľmi nezdravý vzorec, to máš pravdu. Už teraz ľutujem každú frajerku, na ktorej si bude tieto zvyky braček trénovať. Neviem, čo je to za materský komplex si tých synkov chovať na prsiach do 30tky ako babätenká soplavučké. Som na to alergická, môj brat vyrastal podobne. My so segrou sme mali kmitať chlapom okolo rití a oni len búchali do stola a čakali ktorá z nás ich obslúži ako prvá 🤦🏻♀️otras. A keď sme sa búrili tak to kadejako dopadlo...
Mám troch synov a beriem ako veľkú výsadu tento kolobeh zastaviť.
Bohužiaľ, ty z pozície dcéry a sestry neurobíš s tým asi nič. Jediné, čo môžeš je nezabudnúť na to, ak raz budeš mať syna a takejto uchylke sa vyvarovať - ako sa snažím aj ja. A mamke prajem veľa šťastia, aby jej raz synek nedupol poriadne na päty keď prestane vládať vyhovovať jeho štandardom - ako to bolo aj u nás.
Nie je to normalne. Ta dynamika Tvojich rodicov a celkovo v tej rodine mi smrdi. Kiez by som sa mylila, ale skus si precitat par clankov/pozriet nejake videa na youtube o narcizme. Skus sa zamysliet, ci nie je Tvoja mama narcistka (kiezby nebola a mne blikaju kontrolky zbytocne), ale narcisticki rodicia zvyknu robit rozdiely medzi detmi, maju tzv. golden child, tob y bol Tvoj brat, ktori mozu vsetko, vsetko sa im prepecie, su ospevovane, zvyhodnovane... A potom su tu tie cierne ovce, ktore za vsetko mozu, vsetko si odskacu aj za surodencov... Casto su to citlive empaticke duse. Taka mi prides Ty, kazdemu pomahat, aj svojmu nevdacnemu bratovi... Aby si si raz nenasla muza, ktory bude ako kopia Tvojej matky... :( Davaj na seba pozor a drzim palce na skole, super, ze si taka ambiciozna! 🙂
To, že brat v 16. rokoch nemá záujem, by som ešte ako tak brala, je v puberte. Ale aj on potrebuje usmernenie a to od rodičov a hlavne od otca. Mama zabudla so svojim synom prestrihnúť pupočnú šnúru. Ak si tvoj brat raz nájde partnerku, tak tu budeme čítať, ako bolo najskôr milé, že má taký vzťah s matkou, ale teraz im chce mama rozbiť vzťah a podobne… za mňa je problémom aj tvoj otec, pretože si od začiatku nespravil poriadok so ženou a radšej je ticho, aby nevybuchla. On by mal prvý buchnúť päsťou po stole, nastaviť hranice a pravidlá. Aký mužský vzor má potom tvoj brat? A druhý problém je matka, ktorá si zo syna spravila partnera. Predpokladám, že o svojho muža sa tak nestará a celý ich problém si odnáša syn
Môžeš riešiť jedine seba. Zariadiť si život aký tebe vyhovuje a toto všetko nechať za sebou aby ťa nestiahli dolu. On je už pokazený spokojný a zbytocne míňať energiu na niekoho kto o tvoju pomoc nemá záujem. Raz keď bude chcieť nieco so sebou robiť a príde s tým že by potreboval na začiatok podporu a pomoc potom môžeš pre neho nieco urobiť. Takto asi ťažko. Sustred sa na seba nemôžeš zachrániť každého a už vôbec človeka ktorý to nechce a je spokojný. Teraz si dôležitá ty si na pol ceste k samostatnému životu treba to dotiahnuť ustáliť sa a toto nechať zatiaľ tak
Baby ďakujem všetkým za komentáre ❤️
Co mate furt s tymi nechtami? Ved je to uplne normalne. Ja dospeleho syna najprv okupem, nakremujem, ucesem a vo vani mu ostriham nechty. Je na tom nieco divne? Potom ho nakojim, pozreme vecernik, umyjeme zubky, pusa na dobru noc a ideme spinkat 💋
(Co za generaciu chlapov to vychovavate zeny? 🤦🏻♂️ Nesamostatnych maznakov, mamickarske cecky)
Verim ti, ze je pre teba tazke sa na to vobec pozerat. Ale vela s tym zial neurobis, pokial to vyhovuje takto obom 🤷
Toto je tak napísaný príspevok, že nadobúdam dojem, že je to vymyslená téma niekoho z MK kvoli diskusii :D
No moja svokra bola tiez taka az pokial som jej synacika neubytovala u seba - a hla uz aj zem umyje, okna umyje, ozehli, ...okrem varenia zvladne uz vsetko - dokonca posledne mesiace pozorujem ze uz aj pracku zapne sam /pred tym sa vzdy ale uisti ci vybral spravny program :D) Co teda vobec nezvladne je varenie /este aj na vajco sa pride opytat ako dlho variť ak nahodou a triedenie spinaveho pradla podla farieb nehrozi ...Tym len chcem povedat ze to neznamena ze v buducnosti to bude neschopny muz
Inak aby ste nenadobudli dojem ze ja doma nic nerobim, tak je to tak pol na pol - nieco ja nieco on...🙂 Jednu vec doteraz ale tazsie znasal, precitnutie, ze treba pravidelne platit ucty - dokedy byval u mamicky, platil 100€ mesacne /niekedy ani to nie a zbytok si odkladal/. Vyhodu to malo ze mal velmi slusne nasetrene - a ked sme kupovali byt hypoteku sme brali viac menej symbolicku...
@larinka552 A hlavne mu nič nedovoliť robiť v domácnosti! To je práca ženy!
@enmery ja neviem ci je toto zvyk na Slovensku. Nejaky chory folklor? Nechapem tomu a potom sa len cuduju co z nich vyrastie 😟
@pink_lady Choď radiť ženám do tém, kde muž neurobí doma nič a ešte je aj nepríjemný na ženu. Že ako si to dosiahla. Ty si mala max šťastie, že tvoj nie je cct. Vo väčšine prípadov to tak nie je, inak by tu nebolo milión tém o tom, že okrem práce nie je muž schopný ničoho. A za tým všetkým je presne takáto výchova.
@pink_lady ani nevieš čo všetko by som dala za to keby som si toto mohla vymyslieť 😂
Nechaj ich tak. Cim skor si uvedomis, ze kazdy ma pravo zit ako chce a tym aj niest nasledky za svoj zivot, tym skor ti bide na svete lahsie.
...to myslim v dobrom. Bratovi ale povedz uz teraz, ze nech od teba neocakava, ze mu bufes v dospelosti nahradzat mamicku. Aby bol s tym oboznameny.
Tak ja veru si ani nepamätám na to, že by mi matka strihala nechty, len matne, toto robila možno do mojich 5 rokov. Ako školáčka som si strihala sama, hoci to nebolo vždy dokonalé, ale proste mi to bolo trápne nechať si strihať nechty takisto ako sa nechať umývať, nechať si utierať zadok a tak. A že to 16 ročnému nie je trápne nepochopím fakt.
Otec a matka maju velakrat rozdielne nazory na vychovu. Ale nestastnik je niekedy radsej ticho aby nedostal zdzubanie.Niektore matky to prehanaju so vsetkym aby sa nedajboze dietatu nic nestalo.....aj tak sa nakoniec nauci na svojich chybach. Tvoj brat vyuziva sluzby,ktore mu mama poskytuje.....ak sa nieco stane,bieda ho rychlo nauci,alebo on rychlo skonci......spadne do vody a bude musiet hned plavat .....snad to zvladne
Kupte mame na nejaky sviatok velkeho a narocneho psa. A "darceky" sa nevracaju. Ona musi upriamit pozornost aj inde. Ked nezaberie, 12 maciek a sliepku v klietke plus chameleona a papagaja sivy zako ktory bude rozpravat to co ona povie. Neserte sa, cas ide : ) konajte rychlo!
Nehnevám sa🙂 je to bratova izba, jeho hračky asi ma k tomu citový vzťah ty sa staraj o svoje osobné veci.Ten starší, schopnejší?samostatnejší?má vždy v očiach mladšieho ako rozmaznanca atď...málokde sa rodičia správajú k oboch deťom rovnako.Niekto sa rád nechá obskakovať a rodičom to asi nevadí mám pocit, že žiarlis?Chalani sú mentálne aspoň 3 r pozadu a fakt je v každej rodine iná norma.Mne je zase nepochopiteľné, že teenegerom nerobia rodičia desiatu a kupujú si polotovary v obchode každý má svoj model ako funguje pre iných som ja divná, že robím desiatu gymnazistke😛
@enmery tak aha ja som vdacna ze je aky je aj ked ma svojich chyb ako aj ja, dost. Pred pol rokom by som ti este zrejme tu odpisala ze prvy bol cct ale tak o mrtvych uz len dobre (ku koncu sa vela veci v komunikacii zlepsilo, nech mu je zem lahka)...Iba ze tiez to nebolo na prvy krat takeho to stretnut, bolo to az v mojich 36 a nikto nekaze nikomu zostavat vo vztahu s cctom ...aj ked viem ze niekedy je to tazke, sakra tazke odist...ja som mala stastie, viem, musim si to castejsie pripominat 😉

Mam podobnu situaciu v rodine. Ale je to mama a dcera. Matka by za nu aj dychala. Podotykam bude uz mat 40 ta dcera. Je to hrozne. Absolutne nesamostatna. A ked pridu na navstevu a opytame sa jej nieco tak matka za nu odpoveda. Je to velmi blizka rodina. Ked sme sa snazili dohovorit dcere ma strednu skolu s maturitou. Jeden cas aj pracovala niekde v kancelarii teraz uz nie. No ked sme sa jej snazili dohovorit viac ju k nam samu matka nepustila. A ano je to hrozne prideme mi k nim na navstevu a matka jej vari nosi na stol. Odnasa za nou a vola ju krstnym menov podotykam zdrobneninou. No proste otras. No a tu situaciu stale ospravedlnuju nejakou diagnozou. Napr. Najnovsie Histamin a bolo ich uz milion co navsteva to nova diagnoza.