Je prehnaná starostlivosť o 16-ročného chlapca škodlivá?
Ahojte, píšem anonymne lebo je mi to po pravde aj trochu trápne ale zaujíma ma čo si o tom myslite vy...
Mám mladšieho 16 ročného brata. Ide o to že hlavne moja mama sa ku nemu správa ako keby mal 6 rokov. Naberá mu jedlo, všetko po ňom upratuje, stale ho obhajuje. Dnes som videla ako mu striha nechty!!! To ma už akože tak nasralo s prepáčením že som si povedala že toto asi už fakt nie je normalne. Pred Vianocami sme robili poriadok ako vždy pred sviatkami a doma sú ešte bratove hračky. Ja som povedala že už by sme to mohli konečne dať preč, nejakým deťom ktoré to poteší. Mama začala po mne ziapať že to určite nikam nejde dávať že to sa ešte zíde. Brata takmer nič nezaujíma. Vkuse len mobil alebo sedí na gauči a pozerá telku. Trénuje síce hokej ale venovať sa tomu nechce a disciplínu čo sa týka tréningu nemá vôbec.
Ja mám 23, bývam síce ešte u rodičov ale chodím na VŠ. Tento rok končím Bc. a mám v pláne sa po nástupe na druhý stupeň už osamostatniť. Mňa celá vec štve hlavne kvôli tomu že sa bojím čo z brata bude. On je čo sa školy týka šikovný, učí si sa dobre, ma aj logické myslenie. Lenže nepáči sa mi proste takáto výchova, pretoze ho vedie k absolútnej nepripravenosti na život. Viem že niektoré z vás si povedia že načo to riešim že si mám riešiť svoje veci. Ja by som to aj tak nechala lenže proste mi to nepríde normalne a mám pocit že toto sa fakt musí nejak riešiť. Čo si myslite vy?
Samozrejme mamanek. Myslím, že tam veľa neurobíš. Poznám pár takýchto ľudí. Žiaľ to robia mamičky.
Ona sa v ňom vidí pre niečo je jej obľúbenec.
Tak buď rada, ze si samostatná odstahujes sa a nebude ti to klat oči.Ale neboj sa vie to len sa mu nechce, nemusí
Chlapec sa uz isto zaujma o slecny a ak sa obcas poznamkou zmienis, ze ak to zisti frajerka/ pripadne buduce dievca, tak si najde velmi rychlo ineho... mohol by tuto baby starostlivost prehodnotit.
V tom veku mu zalezi na nazore kamaratov a dievcat, urcite nie rod.prislusnikov.
@luizina pozrela som si tvoj profil a myslím, že si posledná čo by sa mala vyjadrovať. Toľko trápne infantilnych príspevkov s 24 ročným "deculom" ,vyznaní a neviem čoho. To zasa pripadá choré mne
Máš úplnu pravdu a dobre to cítiš, že tvoja mama zle vychováva tvojho brata a verím, že sa cítiš ukrivdene. Máš na to právo. Blbé je, že je ti to poznanie nanič, pretože tvoja úloha nie je vychovávať ani poúčať tvojho brata a už tobôž nie svoju mamu. A keby si sa o to pokúsila, urobí to len zlú krv, akokoľvek by si mala pravdu, a akokoľvek robí tvoja mama chybu vo výchove a akokoľvek to neskôr dopadne ako bumerang na tvojho brata a v neposlendom rade aj späť na mamu. Nikdy si to ale nepripustí, že by zlyhala vo výchove, pretože sebareflexiu majú vzácne vyvinutú len veľmi vyspelí jedinci. A tu som asi vyčerpala negatívne body. Čo je veľmi pozitívne, ty sa mi javíš ako veľmi vyspelá, pretože vieš objektívne hodnotiť situáciu. No zmeniť môžeš len samú seba. V tvojej situácií by som trpezlivo čakala na deň, keď sa budeš môcť osamostatniť a bremeno zlej výchovy nechala na matke a len zdiaľky pozorovala ako si "vychutná" jej dopady.
@zazka666 ďakujem ❤️
@mateson2004 to, ze mam rada svoju dceru neznamena, ze jej budem strihat nechty a podobne veci v dospelosti. Moja dcera je uplne samostatna, sebestacna zena uz velmi dlho. To, ze sa o nej vyjadrujem, ako o mojom deculu nemá nic spolocne s takymto divnym pristupom ku svojim potomkom, ako sa tu niektore prezentuju, tak ze tvoj koment prave na mna neni vobec opodstatnený.
@tilly mne sa nezdá cez, nakrájať 6r. mäso . Nedá sa to porovnať s 16r.
Autorka poradím ti ešte takú vec, skus si domov čo najčastejšie pozývať kamošky. Snáď pred babami tvoj brat niečo také nedopusti. Pripadne nech tie kamošky s ním nenápadne kecaju. Ze wav, jaké máš pekne ruky, aj nechty, to sam ci chodíš niekam na manikúru? A tak sa to dá aj s inými vecami. To si varil ty? Na chalana mas upratanu izbu, to je super ze si tak udrziavas.... Nesmiete sa ale ani raz prezradiť a nedajbože povedať, že nie, to mama. Práveže ho nesmiete zahanbiť. Musíte to postaviť na tom, že kamošky veria, že je taký schopný.
@lilitela viem že to myslíš dobre ale ja sa bojím že toto by u nás malo opačný efekt a to tak že by to ešte viac pohladkalo mamine ego...
No a to ta vaša mama musí byť pri všetkom? Však sa zavrite traja mladi v izbe a kecajte.
@lilitela no lebo brat by jej samozrejme hneď všetko referoval o čom sa rozprávalo.
Dlhe roky som zila v zahranici a ked som sa vratila tiez som bola v soku kolko zien matiek na SK sa az prehnane stara o dospelych a takmer dospelych synov. Priam ako o male babatko. Akoze fakt nie celkom normalne. Taka opicia laska. A chlapec neschopny urobit sam nic. Kukaju ako take telata. Tolko pripadov poznam... nejaka zvlastna nahrada muza ci lasky... Som rada ze syn, 16 r. samostatny. Vie si navarit, upiect uz pomaly hocico, naucil sa to z vlastnej inciativy. Ako sportovec ma svoju vlastnu stravu, sam si vybera napr oblecenie, kozmetiku pre muzov, sam si riesi skolu, sam sa objedna k holicovi. Vzdy sme to s partnerom podporovali. Otvorene sa s nim bavime o vela veciach, financie. Chape uz podla mna tiez vela z toho ako funguju vztahy.
Ale este jeden pribeh... Mame starsich rodinnych znamych, tiez maju prvu dceru a syna. Dcera odisla na studua do zahranicia. Syna dlho obskakovali, doslova mu robili cesticku v zivote, kupili autucko, motorku, krmili ho a tak v 38 rokov este s nimi doma a len pri pocitaci. Mama mu prala, varila... az rodicia pochopili ze je zle a nebudu vnucence. Aj po rozhovore s jednym clovekom z rodiny zacali k nim zvat jednu dievcinu, uz v podobnom veku a slobodnu. A veru sa po nejakom case podarilo. Syn sa s nou dal do kopy. A odstahoval sa s nou do svojho. Nuz niekedy si hovorim ze sa nic nezmenilo od starych cias.... podla mna aj toto je jedna z veci co tu dost ovplyvnuje zivot na SK. V zahranici by taky maznacik tazko prezil.
@keralas máš úplnú pravdu a potešila si ma že máš takýto prístup k svojmu synovi 🙂 pozdravujem
@luizina mňa vieš co zaujíma, ze dokedy to plánujú robiť, či keď si nejakým zázrakom nájde takýto syn frajerku tak jej mama so slzami v očiach posunie nožničky so slovami “tak teraz je to na tebe 🥺”
no nieco som stihla precitat a v niecom sa mozno budem opakovat. Pozri evidentne tvoja mama ma problem. Boji sa, ze ked jej vyrastie mladsie dieta uz nebude mat o koho sa starat. Mozno sa boji, ze bude nepotrebna a zacne si uvedomovat svoj vek. On ju udrziava zamestnanu a jej to vyhovuje. Na druhej strane ani si neuvedomuje ako mu tym ublizuje. Mlademu to momentalne vyhovuje lebo ma proste plny servis v mama hotely. Isteze niet sa mu co cudovat 🙂 Tvoja mama vzdy zacne hystericit ? Ked sa s nou rozpravat neda asi by som trosku rypala do brata. NIeco v zmysle (a vies si sam nalozit jedlo malicky alebo musi maminka ? Ked bude na zachode spytala by som sa ho, ci mu mam zavolat maminku aby mu utrela ritku. Ked pojdes okolo jeho izby spytaj sa ho, ci sa este hrajka s autickami a ci mu mozes zavolat kamosov na hranie, ked ich stale skladuje u seba na policke ) - asi by som bola troska protivna 🙂 ale treba mu dat na javo, ze uz ma 16 a je na case aby niektore veci robil samostatne. Mne napriklad pocas celej strednej skoly otec chystal aj ranajky aj desiatu lebo som skoro odchadzala do skoly aby som nemeskala. Na druhej strane som pre celu rodinu chystala veceru alebo bezne po vsetkych umyvala riad pripadne lahke jedla (polievka, palacinky) som tiez mala zvladnute takze zalezi od nastavenia v rodine. Tvoj brat sa nebude chciet tak skoro spamatat tak obcas mame pripomen, ze tym, ze za neho vsetko robi bude z neho neschopny chlap, ktory sa nevie postarat sam o seba a ani nebude vediet ako si spravit caj. Nemusis sa s nou hadat, len jej obcas pripomen, ze ty si v jeho veku musela hento a tamto a preco on nemoze - ze ci si uvedomuje, ze je to nefer. Neviem ci to pomoze ale skusat mozes postupne zmenit toto nastavenie.
Je to chybny postoj mamy, toto nie je normalne...a neviem ci ty s tym nieco urobis, kedze mama Ta pocuvat nebude a bratovi to jasne ze vyhovuje.
@zuzikak ahoj, v tom že sa mama nebude už mať o koho starať v tom máš veľkú pravdu. Presne aj podľa mňa to je kameň úrazu. To že ti otec chystal jedlo z časových dôvodov to úplne chápem. Ale presne chce to nejakú "protislužbu". Napríklad Ocino ked v nedeľu varí obed tak všetkým naberie jedlo. Ale ja potom umyjem riad. Alebo tiež niekedy nakúpim potraviny ak vidím že čosi doma chyba. Ale mladý pán si nechá robiť servis a ešte je aj protivny.
Vsak nevadi, nech jej povie, aj jej nech ego porastie, dolezite je, aby to malo nakoniec pozitivny vplyv nanho a vymanil sa z toho vplyvu.
No , pre mňa je tvoj brat slušne povedané mamin truľo 🫣 . Akože on za to ani veľmi nemôže , ale v 16 rokoch , už aj on sám by mohol vedieť , že toto co s ním mama nacvičuje nie je normálne . Určite ma kamarátov / spolužiakov a musí vidieť rozdiel vo výchove . Ale jemu to asi vyhovuje a je tak spokojný . Ja by som sa do toho nestarala , lebo aj tak budeš iba ty tá zlá .
@lesoto 😲😲😲
Čo si myslím? Že tvoja mama by okolo tvojho brata určite nemala tak skákať, ale teba absolútne nič do toho, ako tvoja mama vychováva tvojho brata. Môže ho aj kŕmiť, ale nie je to tvoj problém. Problém je to tvojho brata a jeho rodičov. Som si istá, že tvoj brat dokáže spraviť všetky samoobslužné činnosti, ale sa mu nechce a využíva situáciu. Raz sa osamostatní a bude určite normálne fungovať a keby aj nie, fakt ťa to trápiť nemusí.
A čo sa týka hračiek - ja som takto radikálne vyhodila synove hračky a hry, lebo jeho o 10 rokov staršia sestra tvrdila, že deti nechce, tak reku, keď si to rozmyslí bude mať 30 možno aj 40 nebudem to skladovať … nakoniec si to dcéra “rozmyslela” oveľa skôr a teraz hračky dokupujeme a za oveľa drahšie, tak možno to nie je až taký zly nápad zachovalé hračky odložiť.
Ak ich má tvoja mama kde skladovať, nech ich skladuje, nechápem, čo to teba s prepáčením s…e
Ja v tvojom príspevku vidím len čistú súrodeneckú rivalitu, asi sa cítiš z nejakeho dôvodu ukrivdená, žiarliš alebo si možno len taká povaha, čo má potrebu strkať nos, kde netreba.
Moja babka robila to isté. Žil s nou dospelý syn ktorý síce robil ale doma nerobil nič okrem telky+krčma. Už bol dávno dospelý keď mu skákala okolo zadku a nedala si povedať bol to jej miláčik. Ale nakoniec jej narobil dlhy všade obral ju o peniaze. Moja mama hovorila ze vždy to tak bolo od detstva on bol prvoradý miláčik a nedala na neho dopustiť.... A ani na pohreb neprišiel...
Uf, ďakujem za tento príspevok. Aby som nedopadla ako ona 😊 Bohužiaľ, s týmto asi naozaj veľa nenarobíš, čo sa týka mamy. Očividne je na neho chorobne upnutá. Ale s bratom by si sa porozprávať vedela. Trocha ho nenápadne viesť. Skúsiť mu nájsť v lete brigádu... Nech si aj on trocha dupne a ukáže že vie byť samostatný. Takáto výchova fakt nikam nevedie. Možno keby si prehodila reč aj s otcom a nejako spoločnými silami to postupne posúvali mame. Potrebuje to počuť od viacerých. Toto je opičia láska 🫤
@lesoto 🤯
Škoda tvojho brata, ale ty s tým nič nenarobiš naozaj...dokonca aj otec to podporuje. Super, že ty bojujes za seba v živote a hlavne si zapamätaj, ktoré vzorce nechceš prevziať z rodiny. Ono sa síce hovorí, že ideš ako cez kopirák, ale nie je to pravda. U nás doma boli názory, ktoré som neprevzala a snažím sa ísť vlastnou cestou. Myslím, že tých 50% žijem úplne inak a teším sa tomu.
Hovorí sa, že matka sa upne na syna, ak nemá zdravý vzťah s manželom.

@luccija presne som čakala kedy sa objaví komentár že žiarlim...nemám absolutne na čo. Keby sa ku mne mamka správala takto keď som mala 16, myslím si že by som teraz nebola ani z ďaleka tam, kde som. Na čo mám akože žiarliť? 😂😂😂na to že si brat nevie ani rožok natrieť? Ďakujem.