icon

Je puberta dôvodom pre zmenu dcérinho správania?

eva_krenjugova
5. mar 2025

Žienky potrebujem poradiť/uistiť 😃
Dcérka je “čerstvá puberťačka” (13 rokov). Neviem či to je tým vekom ale naraz chce vlasy ostrihané na chalana, všetky veci čo kupujeme sú čiernej farby, viac sa od rodičov odtiahla,… je to len tým vekom a prejde to alebo máme navštíviť psychológa?🤔🤔

januska12323
5. mar 2025

Psychológa kvôli čomu? Má aj nejaké problémy? Lebo čo píšeš nie je nič divné.

heminepa
Autor odpoveď zmazal
patka06
5. mar 2025

Je to obdobie, prejde....a nemá iné problémy, stačí komunikovať doma - veľa sa rozprávať, ale zároveň jej nechať aj vlastný priestor, názor a súkromie

crazy_cat_lady
5. mar 2025

psychologa kvoli comu? v jej veku som si tiez (bohuzial) :D ostrihala vlasy nakratko, nosila iba cierne veci..

alebo ma nejake ine problemy?

carrot_apple
5. mar 2025

@eva_krenjugova moja dcéra nosí iba cierne, mikina siroká, široké rifle, bunda čierna, mám pocit, že sa hanbí za svoje telo, narástli jej pekné prsia, ešte si nezvykla, tak sa zakrýva, zahaľuje, chce byť nenápadná, učí sa dobre,nevystrája, je len bordelárka, nechce sa jej pomáhať s domácimi prácami...myslím, že je to normálne prežívanie tohoto obdobia, nechce meniť vlasy, nechty, ani piercing alebo čo...treba len komunikovať, nenápadne ju zapájať do činností, aj keď je to len prechádzka okolo bytovky-domu, na kopec a nazad...nájsť si čas iba VY DVE a nik iný...ísť do kina😍

biba_18
5. mar 2025

@carrot_apple tak to je, skryť to na čo si nezvykla ...

pribinak
5. mar 2025

Skôr by bolo na psychológa ak by počas puberty nebola žiadna rebélia. To by bolo fakt neprirodzene a cudne

Čierna a neforemne oblečenie je totálna pubertálna klasika. Nič nevšedne pre pubertiaka

carrot_apple
5. mar 2025

@biba_18 ono to prejde, rozprávam sa s nou, mala problém aj ukázať mi špinavé nohavičky po menzese keď jej v noci ušlo-hanbila sa, ale sme to zvládli a máme svoje tajné heslá, aby som vedela, čo sa stalo, aby tatino nevedel, držíme ako ženy spolu, už prirodzene fungujeme, len toto oblečenie ešte😂má len 13 a nikam ju netlačím,ale každý večer jej idem povedať, že ju mám veľmi rada, nech sa deje čokoľvek, dôvera musí byť..

usla35
5. mar 2025

To je take emo obdobie, to prejde 😅 ale zas by som nepodcenovala kontrolu aspon tu svoju. V dnesnej dobe vela mladich trpi depresiami, uzkostami apod. Toto je zatial taka klasika. Stretavam jedno dievca od nas ktore pred prazdninami chodilo len strapate a utiahnute. Po letnych prazdninach je utiahnute, strapate, s fialovymi vlasmi a extremnymi ciernymi linkami okolo oci 😀

denkabemommy
5. mar 2025

@eva_krenjugova 🤣 aj ja som v tom veku chcela vlasy na krátko, mne to (našťastie) mama nedovolila, zas na druhú stranu, puberta je ideálny čas na experimentovanie. Nerieš. Buď jej na blízku, napr si dajte raz týždenne spoločný večer 🙃

michaela789
5. mar 2025

No keby sa kvôli tomuto malo chodiť k psychológovi tak moji rodičia by si mohli permanentku vybaviť. Nie, nie je to na psychológa. Hľadá sa, preskupuju sa jej neuróny v mozgu, všetko je zmätok a ničomu nerozumie. Posledné čo potrebuje je nejaký cudzí človek, s ktorým bude sedieť raz do týždňa a rozoberať niečo čo ani ona sama nevie definovať. Daj jej čas, to prejde.

jumama
5. mar 2025

Nasa presne medzi 12-13 stale v ciernom, vsetko farebne zo skrine nabaliala a predali sme na bazari, vlasy odfarbit, piercing do nosa by chcela... tvrdohllava, najradsej v izbe zavreta, najradsej s kamoskou, ist s nami niekam von? Kdeze, dovolenka je pre nu utrpenie... 🙂 To je ta cista puberta 🙂

Ale napriek vsetkemu, treba im dat trosku slobody a umoznit najst samych seba, nediktovat im...

A velmi odporucam dozvediet sa viac, co sa deje s mozgom v puberte 🙂 Vela veci ti to osvetli - napr. https://lekar.sk/spravanie-mozgu-v-obdobi-puberty/

Nasa ma uz 15 a teraz prislo take obdobie, za zase pre znemu jej strasne zacalo zalezat na vyzore - nezbavili sme sa ciernoty v obleceni, ale uz nie je taka ze by si na seba natiahla nieco vulgarne, co predtym sme jej dali par krat otocku pri dverach, ze to prehnala... Ale vlasy nafarbene, nechty si maluje, mejkap, hentaka vodicka, taka vodicka na vlasy... to zase maju vela zo sledovania youtube, tak to zas je faza, ze ustriehnut, comu to dieta veri, ktor je jeho vzor a nasmerovat ho trosku ku kritickemu mysleniu treba...

Je mi to ako mame smutno, ze uz nas tak nepotrebuje, ale zase som si vedoma, ze je to dobre, ak bude co najviac samostatna...

michaela789
5. mar 2025

A ešte by som dodala, že by som dala pravú ruku do ohňa za to, že ona si myslí že psychológa potrebuješ ty a zvyšok rodiny 😅 to je len ďalší dôvod na to, aby si to zbytočne nehrotila. Len ju ubezpeč, že ak bude treba vie kde ťa nájde a nechaj ju tak.

ivik4
5. mar 2025

Normalne , ma svoj styl a aj pubertalny vek. Neries to

althejka
5. mar 2025

Haaa vitaj v dalsom leveli rodicovstva 🤘

stvura
5. mar 2025

@eva_krenjugova je to uplne normal...moja 14r ktora do 12r chodila ako cukricek ma teraz vsetko cierno/biele. To nehovorim ze ma tricka vacsie ako moje - nie preto zeby to potrebovala, ma normalnu velkost XS/S (ja mam Lko) a do gati by 2x vosla...proste je to teraz moda. Troska usmerni ale nezakazuj...moj syn (17r coskoro tieto stavy teda vobec nemal, takze i pre mna to bola novinka, ale chlapci su asi inaksi)

maya_hi
5. mar 2025

@eva_krenjugova áno, je to puberta. Pozri si niečo na internete alebo nejakú knihu o týchto vývinových zmenách. Pomôže ti to v ďalšej komunikácii s ňou. Alebo aj tu na MK je dosť veľa diskusií k téme

andreakotesova
5. mar 2025

Dcéra má 14 a už cca rok preferuje čiernu farbu. Vlasy čím ďalej, tým viac skracuje.... (chvalabohu sa aspoň nemaluje 😅). Pozri, aké si kúpila topánky (ma výšku 154 cm, velkost nohy 35) 😁 Ešte stále sa oblieka obstojne, narozdiel od jej kamošiek...

kiki68
5. mar 2025

Normalka, zacina mat svoj styl, chce vyzerat inak. Ano, to je puberta. Spravila som v 13 to iste,strih na 1cm, kratka ofinka, taky gender bender 😀 A ciernu preferujem dodnes, ortodoxny goth 😀 Zrovna som si dala dve veci sit na zakazku- cierne. Moj svokor povedal, ze keby ma vidi v pastelovej ruzovej, tak vola sanitku 😂🙈🙈 Ale moze sa jej ten vkus menit, cize o rok z toho moze byt ta pastelova ruzova

kiki68
5. mar 2025

@andreakotesova take sme nosili 🖤 Boze, co clovek setril, rok nejedol, len aby sme to mohli ist do Viedne kupit 🙏🏻😀 Teraz uz objednas asi vsetko. Ja mam jedny odlozene. Na pamiatku.

andreakotesova
5. mar 2025

@kiki68 😁 ja som teniskova, tak nech aspoň moja dcéra nosí platformy 🙂 aspoň je trosku vyššia. Tie topánky sú lahulinke a vraj aj pohodlné. Ja inak tiež milujem čiernu farbu 😊

kiki68
5. mar 2025

@andreakotesova tenisky som kupila po 35 🙈😂😂 Cierne a bordove, aby bolo jasne, horko som prekusla bielu podrazku na tych ciernych 😂😂😂

euka210
5. mar 2025

@eva_krenjugova tu v skole osmacky chodia na 90% v ciernom. Susedova bud cierne alebo biele oblecko, velkost akoby mala otcovu mikinu 😁
...myslim, ze je uplne ok k danemu veku

estellas
5. mar 2025

@eva_krenjugova
Prečo by mala chodiť k psychológovi ?
Skôr by som išla k psychológovi ak by bola veľmi naviazaná k rodičom.
Je prirodzené že chce tráviť viac času sama. V 13. rokoch nebude chodiť s rodičmi za ruku nie je malé dieťa.

jana_eyre_2
5. mar 2025

Áno, v 13r je úplne prirodzené že sa začne meniť a hľadať si vlastný štýl.. ja som si v 13-14 prefarbila vlasy na modrocierno, začala maľovať na čierno a všade som mala zicherky.. hlavne na gatiach a v uchu.. v 16som si vystrihala hlavu na ježka.. 🤪 vždy som bola štýlová, preto teraz nerada vytrcam z radu a vyzerám nudne.. ale čierna je stále moja obľúbená farba.. a moja dcéra je pomne.. (podľa mňa aj bude v štýle obliekania, pretože už teraz k tomu inklinuje keď to vidí.. mne sa to páči a hodí sa to k puberte.. ale som s ňou dohodnutá že priveľmi experimentovať môže len do takej hranice, ktorá je v školskom poriadku 😅 teraz má 11, myslím že to extrémnejšie príde neskôr..)

lujza123
8. mar 2025

@andreakotesova bože aj moja ich chce, skoro ma vykotilo ked mi ich ukázala 🤦‍♀️😂😂
Ale však kúpim jej ich, prečo nie. Tiez je krpata, 160 a už asi moc neporastie, tak tomu aj chapem

lujza123
8. mar 2025

@eva_krenjugova je to vekom, podľa mňa také “bezpohlavne” obdobie, veľa dievčat sa takto oblieka na začiatku puberty 12-13 rokov, krátke vlasy, čierne nadrozmerné unisex veci. A potom v 14-15-16 zas úplne otočia, make up a viac ženské veci (dakedy až moc).