icon

Je sexuálna výchova voliteľná na stredných školách?

29. dec 2024

Dobry den, je tento predmet sexualna vychova iba na strednych skolach a da sa vybrat ci tam dieta chce rodic dat?
Alebo ako to je?
Je to volitelny predmet?

slovakboy
29. dec 2024

A kto ma deti učiť sexualnu výchovu ak nie odborník? Kto uči sexualnu výchovu tvoje deti? Ty im to vysvetľuješ? Ty im to vysvetlíš? Alebo to necháš na ulicu a internet ako väčšina? Aj za socializmu chodili na stredne školy prednášať sexualnu výchovu psychologičky. Učili nás tam o antikoncepcii a aj o HIV a gayoch. Vtedy to bola veľká téma. Čoho sa obávaš? Veď tie externe firmy budú mat odborníkov tam. Asi ich niekto pred tým schváli. Či lepší je na to matikár?

andreafa
Odpoveď bola odstránená
lasona
30. dec 2024

Za mňa je sexuálna výchova v školách veľmi potrebný predmet. Plus k tomu by mali vyučovať aj finančnú gramotnosť. Lebo niektoré tie témy, ktoré tu čítam, cele zle....naposledy mi tak rezonuje téma o žene, ktoré chcela dieťa vyučovať doma, lebo mala ďaleko škôlku, školu...ze musí dlho čakať na autobus, a sú tam cesty klukate, ci musí dieťa absolvovať povinnú predskolsku prípravu...🙈🙈no a takáto osoba ma vzdelávať dieta🙈🙈

autor
30. dec 2024

@slovakboy ani matikar, ani "schvaleny"
A kto z toho vtedy robil vtedy velku temu?
V niecom si je toto obdobie s tym co bolo vtedy ked si ty chodil do skoly akosi podobne.

@lasona to co ty pises je posledny rok pred nastupom do skoly

autor
30. dec 2024

@slovakboy lepsie vyjadrene zacina sa v niecom podobat

autor
30. dec 2024

@viestta
Lenze ja neviem co je podla teba nezelane tehotenstvo,
ani sexualna vychova znasilneniam nedokaze zabranit,
ale z mojho presvedcenia pojem nezelane tehotenstvo nepoznam,
Ani ked 16 rocna pride tehotna a to ma frajera, to tiez podla mna nieje nezelane tehotenstvo, mozno to nieje idealne nacasovane, ale nie nezelane,
Ani ekonomicke dovody pre mna niesu dovod na nezelane tehotenstvo.

autor
30. dec 2024

@andreafa to si sa predstavila s tym exotickym menom?
Po spanielsky je to vysvetlene asi na stvrtej strane diskusie.

shee11
30. dec 2024

Áno, sexuálna výchova je veľmi potrebná, ale má smerovať k zodpovednosti, k príprave na manželstvo a rodičovstvo a nie k návodom a odobrenim, že ak to v 14 tich tak cítim,.môžem sexovat a k mnohým iným veciam, ktoré sa tam podsúvali. Veď nech študujú anatómiu, pozerajú obrázky, to je to o čom tu vy stále točíte. Ale sex a sexuálny život je omnoho viac. A tam sa to podsúva. Propaganda = podsuvanie myslienok. Ja súhlasím so s.vychovou, ale nie v takej forme, ako sa mala zaviesť. Veď sa nakoniec ani nezaviedla našťastie. Nič viac nič menej. Sa divím, že sa na to dívate tak kratkozrako

letfenixa
30. dec 2024

@lenkakravcova na našej škole je vždy nbv/etv spolu, aj tak pri tých deťoch, ktoré by mali voľnú hodinu, musí byť dozor. Ak však máte 1 hodinu etv pre celú školu, tak to je dosť ťažké to vymyslieť pre všetkých, možno by bola lepšia nulta hodina.

sara07
30. dec 2024

@shee11 obrazky su uplne v pohode
my čo sme boli v nevedomosti totálnej za komančov , tak max nemecky časopis na pradlo sme si pozerali ,neviem či je uplne dobre až tak držat v nevedomosti - v podstate robite v oblasti sexualnej vychovy to isté ak nie aj horšie
je lepšie vidiet na obrazku dopredu penis ako potom byt tak trocha v šoku, zase najkrajšia čast tela to zrovna nie je

sara07
30. dec 2024

@letfenixa u nás to riešia družinou, ak by mi dieta sedelo na naboženstve tak to by bol iny poprask

letfenixa
30. dec 2024

@sara07 deviatak v družine?

sara07
30. dec 2024

@letfenixa deviatak musi mat dozor ?????????? čo je kojenec, dám etv nab na poslednu hodinu a idu domov
myslela som prvy stupen

sara07
30. dec 2024

ja len dufam že tvoje dieta bude natolko zvedave že sa k sexualnej vychove dostane a nebude mat info len od teba
ste horší ako komanči v tomto

sara07
30. dec 2024

@slovakboy my sme nemali napr vôbec , a to čo bolo na zš v biologii sa preletelo, ani sa neskušalo nič , no pani učitelka teraz vo velkom v kostole sedi aj ked vtedy presvedčená do krvi komunistka, si pamätam raz sme neboli v sprievode na prvy maj , poprask ako keby neviem čo a nakrivo zástavka sovietskeho zväzu , myslela som že sa jej niečo stane
nás nielen že neučila o mužských pohlavných organoch atd ale ani poriadne o ženských , a ta hodina boli ešte dievčata a chalani oddelene

cafelatte
30. dec 2024

@shee11 "Keby v sexuálnej výchove učili , že sex len v manželstve, porat je zabitie človeka, a iné veci s ktorými evidentne nesúhlasíte"

Keby sa toto ucilo ušetrilo by sa veľa trapenia, bolesti a ubudlo by 50% tém denne na modrom koníku.

letfenixa
30. dec 2024

@sara07 nemôže byť žiak hocktoreho ročníka bez dozoru.

sara07
30. dec 2024

@cafelatte no tak začnite od seba 😍😂
pápež mal bežne milenky a kolko fararov ma nemanželské deti ale nezabiju to je pravda 😂
a vy ste pekne ticho šuchate nohami v laviciach ako vždy po celé storočia , nič nové pod slnkom
dalšia pekna tema zneuživanie deti fararmi, dedina odsudi ešte tu rodinu že si usta otvorila
dalšia pekna tema homosexualita v radoch cirkvi, to je ok však to robia za dverami
keby ste si toto poriešili a bol by nejaky tlak od vás a vaša energia proti sexualnej vychove ste nasmerovali na tieto témy , bolo by tiež hromadu trapenia slz ušetrenych
ja si svoje deti rozhodne sexualne poučim aj ked sa vam to nepači

sara07
30. dec 2024

@letfenixa v poriadku , riešenie je nulta alebo posledna hodina , tak aby skupiny boli oddelené
uplne najlepšie by bolo nabožensku vychovu zrušit a pekne vratit v nedelu na faru ako bola

letfenixa
30. dec 2024

@sara07 neviem, či si čítala všetko, reagovala som ako riešiť, keď je len 1 skupina etiky a sú voľné hodiny počas vyučovania.

cafelatte
30. dec 2024

@sara07 si mimo misu,
tu sa bavíme co by sa mohlo učiť v sexuálnej výchove aby to bolo maximálne osozne.

S čím konkrétne nesúhlasís?

1.že sex len v manželstve,
2.porat je zabitie človeka

autor
30. dec 2024

@sara07 ach uz som sa tu k tomuto posudzovaniu a odsudzovaniu a neviem co este neveriacich vyjadrila,
takze prepac neprisla si s nicim svetobornym,
tiez viem zhruba o com pojednava svetonazor ostatnych nabozenstiev,
a to som krestan katolik,
ale viem zhruba zaklad, princip ich viery v co veria tak im nebudem vypisovat preco toto, preco tamto,
ked o niecom pises, bolo by aspon fajn nieco si o tom zistit (zaklad o krestanstve),

a Boh to vyriesil tak ze dal kazdemu jednemu cloveku slobodnu volu,
ano aj knazom,

asi tolko,
Svoje deti si doma pouc, ako kazdy rodic, nikto ti nezakazuje.
A pisal tu inak slovakboy ze pocas komacov ste mali presne tieto veci na skolach,
Okrem toho takto sa aj vtedy stavali ku krestanstvu,
ze ucitelky museli deti krstit tajne atd.

viestta
30. dec 2024

Autorka, to, ze ty pojem nezelane tehotenstvo nepoznas, neznamena, ze kazde tehotenstvo je planovane, ocakavane a zelane. Keby tomu tak bolo nebolo by treba stale dookola vytahovat temu UPT, kazde dieta by sa narodilo do laskavej naruce matky, ktora neriesi existencne problemy. Ak by sexualna vychova zabranila aspon jednemu UPT, pretoze ludia by vedeli ako funguje ich telo a ako sa maju chranit, tak aj vtedy by mala zmysel.
(a neda mi nenapisat, kdesi na zaciatku si tvrdila, ze si sexalnu vychovu v skole nemala a zrazu uz vies ako to bolo za komancov... 🙄)

lenkakravcova
30. dec 2024

@letfenixa Veď toto. Si to ani veľmi neviem predstaviť rôzne ročníky spolu. Lebo malé deti si prevažne maľujú, majú obrázkové a jednoduchšie príklady. Starší by mali ísť aj do diskusií o rôznych etických zložitejších témach.

misicka31
30. dec 2024

SEX znamená pohlavie,na sexuálnej výchove by sa učili o rozdieloch medzi mužom a ženou z biologického hľadiska a veci s tým suvisiace ...kamasútru vyučovať nebudú 🤷

autor
30. dec 2024

@viestta
nie nepoznam take slovne spojenie nezelane tehotenstvo, ale pozehnanie ked sa ma narodit novy zivot
to tu napisal jeden komentujuci co tvrdel ze to bola vtedy velka tema, takze preto som to uviedla ako priklad
Zbytocne sexualizovat od co najnizsieho veku, ale co najviac chranit pred otehotnenim
Za strednu som poznala 2 spoluziacky ktore otehotneli pocas studia,
Obe uz sice teraz maju vo veku 30 rokov 15 rocne deti,
ale vravia ze by nemenili, a su za to s odstupom casu uz rady, lebo niektore ich rovesnicky si este len teraz zakladaju rodinu,
a ony uz maju aj nejaky ten cas pre seba, lebo ich deti su uz vacsie,
Tiez mam jednu blizku kamaratku zo strednej,
ktoru rodicia donutili ist ako 15 rocnu na potrat,
dodnes si to vycita a je nestastna, ze si zabila svoje dieta

viestta
30. dec 2024

To, te ty ho nepoznas, neznamena, ze realita zivota inych je ina. Tak sa s tym zmier, ze ludia mozu mat aj ine pohlady na svet a zivot ako ty. Tak isto mozu pocitovat akutnu potrebu zavedenia vychovy k zodpovednemu rodicovstvu a vztahovej vychovy na skolach, pretoze vidia a vedia, ze toto chyba a velka vacsina rodin v tomto zlyhava. Presne tak ako zlyhava vo vzdelavani k financnej gramotnosti. Ja osobne som za to aby jedno aj druhe bolo povinnou sucastou statneho vzdelavacieho systemu, tak ako je jeho sucastovu vyuka jazykov, vratane cudzich alebo fyziky.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
selenka7
30. dec 2024

Kazde jedno "podujatie" organizovane v skole externou firmou je sprevadzane zverejnenim informovaneho suhlasu v EduPage, tak co riesis, proste suhlas neudelis. Skor ma zaujima, ako chces odfiltrovat vplyv a reci a "edukaciu" spoluziakmi, rovesnikmi, krori maju vzdy zarucene informacie a vlastne skusenosti 🙈 Ved ked dieta doma vedies a vychovavas sama urcitym sposobom a mate zdravy vzajomny vztah, tak by si si mala byt ista, ze bude vychovane spravne bez ohladu na to, ake informacie bude pocut v skole.