Kam umiestniť pubertiakov počas prázdnin?
Ahojte,
Nenašla som podobnú diskusiu, tak hľadám typy, kam s pubertiakmi, ktorí odmietajú ísť na dlhšiu dovolenku s rodičmi?
Syn má 15, radikálne odmieta ísť s nami v stredu do Chorvátska. Neviem, či ho nútiť, či čo mám robiť. Sám doma byť 10 dní nemôže, moja mama nie je nadšená, že by u nej tak dlho bol, boji sa zodpovednosti. Už to nie je malé dieťa, čo s ním pôjde na ihrisko a má ho stále na očiach. Ako túto situáciu riešite vy?
Dakujem
Ja sa divim, ze nechce ist s vami 🙈 ja som v tom veku uplne bez akehokolvek pdporu a vyhrad s mamou na dovolenku chodila a brat rovnako. Poslednykrat som bola “ako dieta” s mamou pred magisterskymi statnicami. Brat bol aj tentorok a to ma 21. Mna by to ako rodica teda extremne mrzelo, ze dieta nechce ist.
Ale k veci no. 15r by som 10 dni nenechala sameho, isiel by s nami a hotovo. To fakt chce ist radsej na 10 dni k babke ako k moru? 🙈
Ja som v 15tke ostala normálne sama doma, babka bývalá cez ulicu takže som tam každý deň zbehla. Žiadne bujaré párty sa nekonali a fungovala som normálne ako aj s rodičmi. Ak je babka blízko a on nemá problém behnut tam každý deň alebo babka prísť skontrolovať, nechala by som ho
Sú tábory pre teenage. Letné jazykové školy a pod. Ty ho poznáš či je zodpovedný či nie, nakoľko by si si dovolenku užila či neuzila s ním či bez neho. Lebo v kuse rozmýšľať či je OK, tiež ktovieco nie je.
Pripadne kompromis. Kúpiť štuple do uší, cez deň sám a večer cupi lupy k babke.
Ja by som 15 ročne dieťa bez dozoru veru doma nenechala ani na noc nie ja týždňovú dovolenku. Ako rodič som za neho stále zodpovedná a keď bude prúser budem mať problém aj ja. Pekne by šiel s nami či sa mu to páči alebo nie.bo tom by som ani nediskutovala
nie je problem v komunikacii??
moji maju iba 13 a 14 a teda uz tretie leto riesim dovolenku po konzultacii s nimi, mi to pride take uplne automaticke, dohodnut sa.... Urcite by som si nedovolila len tak direktivne im urcit ze v stredu ideme tam a tam, pretoze to posledne co chcem je pozerat sa na dovolenke na zduteho pubertiaka....
pokial viem, tak do 18r su za neho zodpovedni rodicia, takze by siel s nami.
Snazila by som poskladat dovolenku tak, aby si kazdy v nej nasiel "nieco svoje" a tak isto respektoval ostatnych a prispôsobil sa.
A potom tu citame same staznosti partnerov/riek, ako sa nik nikomu nechce prispôsobovat. Zivot nie je o JA, ale o my, pokial zijeme v rodine.
Takze by siel s nami, isto by som ho sameho na taku dobu doma nenechala.
Teraz sme to iste riešili. Syn bude mať v decembri 17 rokov. Na dovolenku sme išli prvý krát aj s manzelovmi rodičmi. Do poslednej chvíle sa zduval. Neustúpila som. Sme teraz na dovolenke a užíva si.
Co by chcel robiť? Čo ho zaujíma? My keď niekam ideme, vždy sa dohodneme. Ja milujem chodenie a historiu, staršia zábavu, mladšia umenie a muž zvieratá. Tak sa snažime pokombinovať. Možno skús takto naňho. Nech si aj on príde na svoje. Doma by som ho určite nenechala. Ale viem, že tinedžeri sú kategoria sama o sebe tipu: nič nechcem, nič ma nebaví 😁 Pevné nervy želám.
Pripájam sa k väčšine, tiež by som 15 ročného samého doma nenechala. Tento rok bol s nami náš 18 ročný, myslela som, že nebude chcieť, ale nakoniec sa rozhodol, že pôjde. Boli sme v Turecku v hoteli adults only, mala som obavy, že tam budú sami dôchodcovia. A bola som veru prekvapená, cca 2/3 hostí boli rodiny s "deťmi". Dokonca som videla nejakých teenage aj so starými rodičmi. A nikto sa neoduval. Fakt je, že sa s nami už trochu nudil, ale zas na druhej strane myslím, že mu dobre padol oddych po tom, co zvládol maturitu a prijímačky na vš.
Boli sme toto leto v Chorvátsku a boli sme aj deti (15 a17) a šli aj do tábora. Nepadlo z ich strany ani pol slova o tom že by nechceli. Tiež by som 15 dieťa nenechala samé doma
@autor To mal mlady pan povedat, ked sa dovolenka vyberala, ze nechce ist a preco, nie teraz pred odchodom. Teraz by proste isiel, s telefonom, tabletom ci notebookom moze byt aj na izbe alebo plazi, ak to inak neprezije. Program tam by som prisposobila jemu (resp. aj jemu, nieco musi zniest aj mladsi), podnikli by sme nieco pre neho atraktivne, nech je spokojny. Na buduci rok sa pytaj pri vybere, nech to dopadne, ze vlk syty aj ovca cela.
S nami chodi takmer 17 rocny vzdy, chodi aj dospela dcera ( a ta este ako rada a vdacne), nikdy v zivote mi nepovedali ani nevymyslali, ze nejdu. To by ma velmi mrzelo, pre mna je to velmi cenny rodinny cas. Finalny vyber vzdy konzultujem aj s nimi, predstavim im moznosti, co tam mozeme este pridat, navstivit, absolvovat, aby bol kazdy spokojny a kazdy si to uzil.
Nestíham sa čudovať aké sú tu "ženy -supermatky" rozkazovačné a pokakané ,žeby stredoškolak chudáčik nemohol byť sám doma a pritom už veľa od 15tky brigádujú sú to úplne samostatné veľké deti. Ale každý si pozná to svoje...tak väčšinou si to každý vie zariadiť a občas pozrie na nich dospelý.Ale ak nechce ísť na dovolenku nech nejde. Má uz dosť rozumu sa rozhodnúť aj sám.
15 rokov je dosť málo na to, aby dieťa rozhodovalo, či pôjde na dovolenku alebo nie a 10 dni je dosť veľa na to, aby bol cely čas sám doma.
Môj syn má 16 a tiež už nie je 100x nadšený keď ho voláme na túru alebo poznavačku. Keď ideme na 4-5 dni je sám doma, ale 10 minút autom od nás býva jeho dospela sestra, keby niečo, má za kým ísť a a oni majú taký dobrý vzťah, že tento víkend keď sme boli preč 4 dni, polovicu strávil aj tak u nej. Keď sme behali v Európe, tak to nechcel vôbec ísť, lebo si chcel užiť starých rodičov, ktorých vidí raz za čas, tak to sme ho nepresviedčali a ostal s nimi, ale na dlhšie by s nami musel ísť a doma by sám určite neostal 10 dní a mohol by hučať koľko len chce….
Ja som mala 14 alebo 15, ostala som doma sama, lebo som mala akurát prijímačky a naši šli na dovolenku. Žiaden problém. Sem tam prišla babka alebo ujo skontrolovať, či niečo nepotrebujem.
Ale dôverovali mi, vedeli, že som zodpovedná, že nič nevyvediem.
Ty si musíš poznať dieťa.
(ale v dnešnej dobe by som mu na výber nedala. Ideš s nami a hotovo. Pre mňa za mňa seď celých 10 dní na izbe).
Nenechala by som tak dlho samého pubertiaka doma. A že by mi chcel kaziť dovolenku oduvaním? Mexické vlny by som neočakávala, ani účasť na všetkom na dovolenke, ale základný program by absolvoval bez komentov. Vyberala by som po dohovore a krotiť hormón sa musí naučiť, keď nežije na pustom ostrove ale s ľuďmi. V každom kolektíve sa od mala učíme spolunažívať, tak prečo nie v rodine a na dovolenke? My sme ako deti už len po 18ke nechodili s rodičmi na dovolenku, lebo sme nemali rovnaký vkus.
V tom veku s nami dcera zacala odmietat chodit na plaz cez vikendy (zijeme pri mori), ale na dovolenky chodila, aj ked nie vzdy tam bola cely cas pri nas, raz takto na Maldivoch prelezala posledne 3 dni v bw so sluchadlami a tabletom😂, mala vtedy 16.
Bolo to len raz, co sa chovala takto otrasne, potom som uz planovala do olenku aj s ñou, aby to nebolo len lezanie pri mori, v Me iku si to uzila, chodili sme aj hore dole po pamiatkach, a neskor dalsie dovolenky, kde bola tiez kombinacia roznych miest a par dni more.
Nech si mlady nachysta elektroniku, ktoru potrebuje ku stastiu-mobil, tablet, playko, nintendo.... A zabezpecte wifi. Mozno ale nakoniec bude vela casu travit s vami, ak nie, nech si robi program podla seba. Ale budete ho mat pod dozorom
Môj má 13 a neviem si predstaviť, že by s nami o 2 roky nechcel ísť. Asi by som sa ho v prvom rade snažila presvedčiť. Ak by trval na tom, že ísť nechce, snažila by som sa zvoliť dovolenku podľa predstáv všetkých členov rodiny. Samozrejme, ak by to malo byť v predstihu. Nie, že v stredu idete a on si zrazu zmyslí, že nechce. V tom prípade by musel mať sakra vážny dôvod, aby som ho nechala doma. Mal povedať skôr, teraz už smola, ide a hotovo.
On má akú predstavu o dovolenke? Či akúkoľvek, len nech to nie je s rodičmi a malým bratom?
Baby, tie co tu pisete, ze do 18-ky by ste to nedovolili, ze stat sa moze hocico a zodopovrdni budu rodicia. Napr. poziar. Ale ved to sa moze stat, aj ked dieta pride zo skoly a rodicia su este v praci. To do 18-ky nenechate dieta vovec same doma? Mate opatrovatelky, ci co? 🙂
@h2 tak ako je veľký rozdiel mať 3 a 5, 11 a 13 hoci sú to 2 roky, je veľký rozdiel mať 13 a 15. 15 a 17. Potom už sa to stiera.
Boli sme na dovolenke, kde 15rocný nedošiel po prechádzke večer s ostatnými späť. Išli 3, stretli nejakú partiu na plazí. 2 sa vrátili a ten 1 nechcel, tak ho nechali tam No milá partia sa presunula a rodicia ho potom 3h hľadali. Bola to síce doba, keď mobil mal málokto, ale poznáme všetci, keď puberta nedvíha lebo...
Teda hej môže dovolenku aj pekne pokaziť. Na druhu stranu tiež by som 10 dni nenechala úplne bez dozoru.
Ponúkla by som možnosti. Vezme štuple a ide spať k babke, ide na tábor (ak si najde), alebo proste ide s nami ešte tento rok a budúci sa v predstihu dohodneme.
Keďže mám v rodine mnoho detí rôznych vekových kategórií, tak som už nad touto temou veľakrát premýšľala, hoci nemám tak veľké deti ešte.. úprimne, ja by som nútila, tých pár dní s rodinou prežije.. možno v 17stke už nech nejdu ak nechcú..
Ale v rodine je to často vek, keď už decka nešli a boli samé doma, ja mám ale často odlišný prístup ako moji súrodenci.. ja som bola takto doma v 16tich.. do dnes mi je ľúto že som radšej nešla.. pár rokov nato som mamu stratila..
@cukroska 15 ročne na Sk oficiálne môže brigádovať len na výnimku udelenú inšpektorátom práce lebo nemá ukončenú povinnú školskú dochádzku, tak asi ťažko veľa detí v tomto veku brigaduje, oficiálne určite nie.
@belllinka za mňa je rozdiel keď urobí prúser cez deň, keď sa počíta, že dieťa je nejaký čas samé ako keď je 10 dní bez dozoru aj v noci.
@matullienka rozdiel v com? Ked ten poziar zalozi cez den ked pride zo skoly je ine, ako ked ho zalozi vtedy, ked su rodicia na dovolenke? V prvom pripade rodicia nie su zodpovedni?

@autorka a aký má nahradny program? Tábor? Alebo dúfa, že bude 10 dní
"Sam doma" bez úplnej kontroly?
A je niečo iné ho nechať samého počas dňa pár hodín a samého 10 dní.