icon

Kam umiestniť pubertiakov počas prázdnin?

9. aug 2024

Ahojte,

Nenašla som podobnú diskusiu, tak hľadám typy, kam s pubertiakmi, ktorí odmietajú ísť na dlhšiu dovolenku s rodičmi?
Syn má 15, radikálne odmieta ísť s nami v stredu do Chorvátska. Neviem, či ho nútiť, či čo mám robiť. Sám doma byť 10 dní nemôže, moja mama nie je nadšená, že by u nej tak dlho bol, boji sa zodpovednosti. Už to nie je malé dieťa, čo s ním pôjde na ihrisko a má ho stále na očiach. Ako túto situáciu riešite vy?
Dakujem

anketkarka
10. aug 2024

@belllinka toto je pravda čo píšeš. Ale tu nejde o takéto, že požiar a tak. Ale to, že nie každý pubertiak je v tomto veku zodpovedný k svojmu zdraviu napríklad. Alkohol, ponocovanie, párty, stravovanie jedno cez druhé, alebo nestravovavovanie lebo proste nie je čas piť, jesť, spať a umyvať sa. Sú ,,dôležitejšie" záujmy. A pár dní keď necháš dieťa takto, tak to si ešte za neho a jeho zdravie zodpovedná. Ale keby to bolo zodpovedné dieťa na svoj vek, tak by som ho naozaj na tú dovolenku nenútila. Lenže väčšinou tí ,,pubertálni rebeli" rebelujú práve pre svoju nezrelosť proti dovolenke a rodičom.

janage
10. aug 2024

@cukroska keď ten stredoškolák chudáčik bude mať úraz, dostane virozu so silnými horuckami, tak ti rodicia si tu dovolenku absolútne nežijú a on darmo stredoškolák sa sám o seba nepostara nehovoriac o tom, že ku každému ošetreniu je potrebný podpis zákonného zástupcu. To nie je teta, dedko ani babka.
To je ten hlavný rozdiel medzi 15+ a 18.
Moje puberty chodia na tábory a všade je upozornenie, že v prípade choroby, úrazu rodič okamžite musí prísť.
Prísť z BA do Žiliny či Košíc asi nebude to isté ako trepať sa z 10dnovej zaplatenej zahraničnej dovolenky domov.
Moja mladšia min rok cez prázdniny akútny slepák. Rušili sme dovolenku. A mali sme šťastie lebo týždeň predtým bola na tabore, tam by ju niesli do najbližšej nemocnice. A musel by niekto z nas vycestovat za ňou. Mala trocha netypický priebeh, inde slepak položený a keď to nabralo na obrátkach išlo to veľmi rýchlo. Viem ja čo by boloi v nejakej malej nemocni, kde nemajú možno toľko skúsenosti s atypickym stavom?
Takže nie bez dozoru by som 10 dni resp. nocí nenechala 15 rocneho samého.

6mia6
10. aug 2024

@beloved asi máme rôzne deti.

matullienka
10. aug 2024

@belllinka samozrejme, že sú len veci vedia riešiť promtnejsie ako keď sú na dovolenke. Veď ty si urob ako chceš ja by som 15 ročné dieťa doma samé 10 dní nechala

janage
10. aug 2024

@h2 moje jedno by ti na každý návrh v istej fáze života odpovedalo neviem, nebaví ma to, nechcem ísť nikam. 😉

6mia6
10. aug 2024

@janage zase nepreháňaj, s mojimi deťmi chodí k doktorom aj moja mama, normálne sa podpisuje. Na sálu aj tak nepôjdem. Jednoducho ak ide na dovolenku niekto s tým že čo ak sa náhodou niečo stane tak ano berte celú domácnosť. Očividne to má každý inak a ani ja sama som už 15 ročná nechcela ísť na dovolenku. Možno ide aj o zloženie partie kde sme boli najstarší. Milovala som tie dovolenky a rada spomínam. Chodili sme veľké partie. Oni sa trhať nechceli tak sme ako najstaršie deti pomaly vypadávali.
Samozrejme ako to tu pár báb píše. Nejaká kontrola prebehne. Suseda, stará mama...
Bývame na dedine, momentálne sú tu pubertiaci, jeden 15 ročný a jeden 16, sami doma. Majú spoločný znak. Malých súrodencov. Takže im je lepšie doma.
Keď ideme do extrémov. V ZA zabila 15 ročná spolužiaka. Nikto sa nepýtal kde boli rodičia. Jednoducho je v base.

janage
10. aug 2024

@h2 a druhe tak empatickejsie, že chápe, že chcem aby išlo a ľúbi má a nechce ranit moje city, ale jeho to omnoho viac baví na tabore s kamošmi.
Ja som od 14 už s rodičmi tiež nechcela chodiť, takže to viem pochopiť.
Nemusia ísť s nami, ale nemôžu ostať samé doma dlho. Teda 18+ už môže

marcelka49
10. aug 2024

dajte mu na vyber - pojde s vami a zazije rodinnu dovolenku alebo bude pri babke s tym,ze vecer von bude do napr .21.00. Ze babka sa nechce stresovat. Nech si vyberie.

belllinka
10. aug 2024

@anketkarka toto mi nemusis vysvetlovat, ja to chapem, vyjadrujem sa konkretne k situaciam, ze dieta sposobi nejaku skodu, ze niektore sa vyjadruju, ze su zodpovedni rodicia

anketkarka
10. aug 2024

@marcelka49 babke by som to neurobila. Však autorka píše, že babka nechce. Pubertiak má rozhodnúť o babke, keď ona sa na to necíti?

kvietok2012
10. aug 2024

Mám 14ročneho a išiel by s nami.bez diskusie....bodka.

anketkarka
10. aug 2024

@belllinka sa mi zdá, že od 14 má už dieťa trestnú zodpovednosť na nejaké skutky. Takže za požiar určite. Od 11 môže byť samo bez dozoru po škole, takže tam je kopec priestoru na škody a kadejaké vylomeniny aj za pár sekúnd.

gerci90
10. aug 2024

Darmo nazývaš matky ktoré tu rázne napísali že by na dovolenku šiel napriek tomu s vami "prísnymi matkami" podľa mňa je to normálne že rodina trávi spolu dovolenku bez rozdielu aku má puberťák momentálne náladu. Mám deti v tvojom veku (15,9) a teda niečo také že my odídeme do zahraničia a mladému sa nechce tak si rob čo chceš . Vidíš že ani tvojej máme to nepríde ako dobrý nápad a pozná si vnuka teda , preto to aj odmieta...
Každopádne je to decko rovnako ako to mladšie aj to by si nechala doma kebyže si zmyslí? Lebo zatoze je puberťák o 7r starší už o sebe môže rozhodovať a zodpovedať ? Kľudne to ukáž manželovi že ak mu príde teda že len prísne matky nútia deti ísť s rodičmi na dovolenku tak nechajte oboch doma a máte vystarane 😀

tilly
10. aug 2024

Tiež mám aj 15 ročného aj staršieho. Starší s nami ešte chodil, ale teda vymýšľali sme miesta pre neho, aby tam mohol trénovať a na mieste sa už zabavil sám. Ale mladší má veľa kamarátov, nechce s nami už chodiť. Ešte v júni som ho nahovorila do španielska, ale to sme išli k nám a vedel kam ide a má tam aspoň jedného kamaráta.
V júli sme išli na predĺžený víkend do Álp len s mužom a teraz sme tiež. Už uvažujeme, že predáme karavan, nemá to význam len pre nás.
Rady, že musel by ísť nasilu sú na prd. On by bol znudeny a zničil by dovolenku aj vám. My sme nechali nášho u mojich rodičov. Ale oni sú s v pohode, aspoň majú aj oni zmenu a teda sme len pár dní.
Riešením by mohlo byť, ísť na dovolenku s niekým ešte, alebo mu zobrať kamaráta. Môj bol takto s tromi kamošmi v chorvátsku začiatkom leta.
Doma samého 10 dní by som ho určite nenechala

janinah
10. aug 2024

@6mia6 na okraj....babka nie je zakonný zastupca dieťaťa a jej podpis nemá nijakú váhu po právnej stránke,cudujem sa ,že to ydravotníci akceptuju a vyrabaju si tak možný problem....

janinah
10. aug 2024

@janage určite by nik neodkladal ošetrenie či akutnu operáciu preto,že rodič sa nemôže narýchlo dostaviť a podpísať

cafelatte
10. aug 2024

Náš ostal prvý krát tak dlho sam doma ako 17 a pol ročný, odmietol ísť s nami na dovolenku aj prespať u babky. Jeho náhradný program bol hrať v garazi s kapelou, ležanie na plazí je pre neho total nuda. Zvládol to, babka k nám chodila s jedlom ktoré mu nechala v chladničke, pár krát si varil aj sám co som ho naucila, polieval kvety, kosil travnik a staral sa o domácich maznáčikov, keď sme prišli domov všetko pekne upratané. Zhodnotili sme, že to bolo dobre rozhodnutie. Tvoj ma 15, to by som sa ho bála doma nechať, pokus sa ešte s nim dohodnut.

janage
10. aug 2024

@6mia6 neviem odkiaľ si, u nás sa sami dr.chránia a takéto dieťa ti vezmú možno raz. Väčšina ti povie, že rodič musí byť prítomný. Lebo keby k nastal problém, tak nie babkin podpis nie je podpis zákonného zástupcu. Presne tak ako babka nemôže ísť s vnučkou či vnukom na zápis do školy. Teda moze, ale podpisovať nemôže nič.
Moja mama tiež spomína ako v 14 chodila sama po lekároch a nechápe prečo ja chodím s deťmi a nejdu samé.
Doba sa zmenila, podmienky sa zmenili a zrejme je iné či si z malej dediny, kde sa všetci poznajú, či ideš k pediatrovi, kde chodíte roky, či máš úraz a je nutné podpisovať papiere k operácii či vyšetreniu, kde sa ako rodič musíš rozhodnúť či súhlasíš či nie.
Áno stať sa môže aj cez deň, aj keď sú rodicia blízko. Ale autorka píše o 10 dňoch, idú ďalej a babka nie je z nejakého dôvodu ochotná prísť k nim na noc k vnukovi.

6mia6
10. aug 2024

@janinah ten problém by mali len keby som ho chcela vyrobiť. Nerozhoduje o ničom dôležitom. Ja som skôr narazala na to, čo píšeš v ďalšom príspevku, že nejaký podpis nehrá rolu v ošetrení.

6mia6
10. aug 2024

@janage sme z malej dediny ale neviem aký to má súvis. Doktori sú v krajskom meste. Nepodpisuje darovanie orgánov. Ale napr. Očné vyšetrenie na ktoré chodia deti pravidelne. Alebo zubár.

janinah
10. aug 2024

@6mia6 pri akutnych stavoch,čo je velký rozdiel

gab
10. aug 2024

@belllinka ale je rozdiel, ked su rodicia v praci a domov sa dostanu v priebehu minut ako sa trepat z dovolenky zo zahranicia. Syn mal uraz v skole, mm ho do 15 min. od telefonatu riaditelky vyzdvihol, premyslam, za kolko by to stihol z Chorvatska 🙉.

janage
10. aug 2024

@janinah akútnu nie, ale vezmi si ten stres pre dieťa, babku a samotných rodičov, ktorí vedia, že za dieťaťom sa dostanú najskôr za napr.12h.
Nepíše autorka ako ďaleko idú, či vlastná doprava či letecky atď

zuzuliennka1
10. aug 2024

ja by som si teda v tom veku absolutne ani len nedovolila licitovat s rodicmi, ze nejdem a chcem byt doma. uff to kde sme.
15r je stale dieta. zbalis ho a pojde. kable, ipad, mobil a nech aj prelezi celu dovolenku na izbe. to uz co je, aby 15r deti rodicom po hlave skakali

terina25
10. aug 2024

@cukroska a ja sa tiez nestiham cudovat. 15 rocne dieta nechat same doma ??to fakt? Je to student na ZS a za druhe,brigadovat sa da od 16r nie 15.
Potom to aj tak vyzera ,ze sex v 15 , alkohol , party a pod. 15 rocny je stale dieta za ktore je zodpovedny rodic.by som chcela vidiet tie z vas benevolentnych co by ste robili keby vam na dovolenku zavolali ze sa nieco stalo s vasim dietatom. Asi by ste len tak nesadli do lietadla ,ci vladny special by po vas dosiel?

terina25
10. aug 2024

@belllinka je rozdiel ak je rodic v praci a dieta je same doma pretoze ten rodic inu moznost nema len nechat dieta doma same, kdezto na dovolenku ist nemusi,je to slobodna volba rodica a dieta nie je same par hodin ale tyzden ci viac. Porovnavas neporovnatelne

6mia6
10. aug 2024

@terina25 svet nie je čiernobiely

janage
10. aug 2024

@6mia6 stačí úraz, či náhly stav, kde sa máš rozhodnúť či už ideš do nemocnice, či ešte počkáš, či medzi nejakými 2 úkonmi, kde každý má svoje riziká.
Aj u nás ten slepak vyzeral najprv ako viroza. Boli sme aj u skúseného chirurga, ktorý povedal, že na slepak to zatiaľ nevyzerá, ale u detí sa to môže rýchlo zvrhnúť a mať netypický priebeh. V noci vracanie ustupilo, ale bolesť brucha hoci nie miestom typicky pre slepak bola. Muž chcel ešte počkať, že je lepšie už, ja ísť. V nemocnici sa tiež potrápili (mala ho netypicky umiestneny), ale rozhodnutie nakoniec padlo prijať. A do 2h tuším bola na stole. Podľa správy už bol slepak poriadne zapálený a zahnisany. Crp čo bolo deň predtým 6 bolo násobne vyššie...Nechcela by som, aby o tomto rozhodovali moji rodičia. Jednak nepoznajú to dieťa tak dobre ako ja, sú stará škola tiež by asi rozhodli ešte čakať, keď už nevracia tak...
Jednoducho sú veci, o ktorých má rozhodovať aj tú zodpovednosť niesť rodič.
A nemyslím, že pravidelne očné kontroly, kde o nič nejde sú ten pravý príklad.
Ak by ale mali pichať nejakú látku pri vyšetrení, ver, že už by rodič musel byť prítomný.
Tiež je rozdiel či dieťa užíva nejaké lieky, máva alergické reakcie "bez príčiny" a pod. Veci, o ktorých dopodrobna starý rodič, teta ujo nevedia.

terina25
10. aug 2024

@6mia6 ano. Ty spis a tvoje dieta je vonku. To vravi za vsetko 🤷‍♀️

natall113
10. aug 2024

Neviem ale keď to beriete takto tak nedávajte ani mladšie deti na prázdniny k babke keď bývajú niekoľko stovky km od vás. Veď tiež keby sa niečo stane nieje tam rodič a teda ako píšete babka ani nič nemôže podpísať. Ja som v 15r fungovala samostatne áno aj k doktorom som bežne chodila sama. Ak je chalan zodpovedný, nevidím dôvod nútiť ho do dovolenky