icon

Kam umiestniť pubertiakov počas prázdnin?

9. aug 2024

Ahojte,

Nenašla som podobnú diskusiu, tak hľadám typy, kam s pubertiakmi, ktorí odmietajú ísť na dlhšiu dovolenku s rodičmi?
Syn má 15, radikálne odmieta ísť s nami v stredu do Chorvátska. Neviem, či ho nútiť, či čo mám robiť. Sám doma byť 10 dní nemôže, moja mama nie je nadšená, že by u nej tak dlho bol, boji sa zodpovednosti. Už to nie je malé dieťa, čo s ním pôjde na ihrisko a má ho stále na očiach. Ako túto situáciu riešite vy?
Dakujem

Strana
z5
nelca84
10. aug 2024

@ladybaby3 tak do 18-tky chybaju len 3 roky. Podla zakona uz moze mat aj sex, ale sam doma ostat nemoze? 🙈
Ked citam tuto diskusiu, tak rozmyslam, co je to s dnesnymi detmi, my sme boli daleko samostatnejsi. Moj syn v tom veku dokazal byt sam doma a aj ist kamkolvek sam. Teraz ma 18 a dovolim si tvrdit, ze je schopnejsi do zivota, nez vacsina dospelych. Dnes rodicia ofukuju pubertakov ako male deti...

jana_eyre_2
10. aug 2024

@nelca84 ja by som sa napríklad nebála 15r nechať samého doma, nemyslím že by sa malo stať niečo zle aj keby to bolo 10dni..

ALE myslím že ešte stále patrí k rodine a aspoň raz - dva krát ročne dokáže prežiť že má so svojou trápnou rodinou tráviť čas, nie je snáď na Tom nič zle.. predpokladám že v bežnom dni cez rok je zavretý v izbe na mobile, alebo vonku s kamarátmi, tak nerozumiem prečo by nemohol ešte prekusnut že s rodinou prežije nejaký týždeň.. keď už bude mať 18+ tie dni bude tráviť s priateľmi/priateľkou, neskôr s rodinou ktorú si založí.. tak to má byť.. ale kým nie je dospelý, nechapem prečo by som ho mala natoľko ofukovat, že už si bude môcť totálne robiť čo bude chcieť.. čiže ak si dupne nozickou že ho to s nami nebaví tak hneď cukneme a necháme doma.. práve to mi zaváňa viac ofukovanim ako to, že proste ešte musí s nami niečo prežiť..
(Samozrejme nech sa každý rozhodne ako potrebuje, len ma irituje ak niekto tvrdí že tým že s rodičmi ide na dovolenku tráviť čas je nejaké ofukovanie.. samostatnosť je snáď o niečom inom)

nelca84
10. aug 2024

@jana_eyre_2 prekusnut to moze, ale naco je to dobre? Ja tiez nejdem niekam, kam nechcem. Tak pojde inokedy... treba sa na to pozriet aj z ineho pohladu, ja si neviem predstavit dovolenku, kde som nasilu. Alebo preto, ze to mam prekusnut.
Podla mna to prehanate. To akoze ked nejde na dovolenku, tak uz nepatri k rodine? Ja to vobec takto nevnimam. A ani nerobim z dovolenky nejaku specialnu zalezitost. Sama by som k moru nesla ani nahodou... neznasam tento typ dovolenky. Mozno aj chalan by radsej siel niekam inam.

janage
10. aug 2024

@nelca84 moze mať sex, ale na sobáš potrebuje súhlas rodičov, tak isto na lekárske úkony, nemôže piť, nemoze sa sam nikde ubytovat, vycestovat mimo SR bez suhlasu rodicov ....atď. je kopec veci, ktoré nemôže, hoci niektoré áno.
A netreba zabúdať ani na to, že nie každý má ciperne babky pod nosom, že niekedy napr.drogy neboli tak rozšírené, teda aj šanca stretnúť na verejnosti niekoho pod vplyvom drog bola omnoho menšia. Pribúda násilia "za bieleho dňa"
A celkovo v spoločnosti stúpa agresívne konanie.
A nie 15 nie je 18. Tak ako 12 nie je 15. Všetko má svoj čas.
Mladý ešte bude na dovolenke sám bez rodičov kopec dalsich rrokov.

janage
10. aug 2024

@nelca84 ak nechcel ísť mohol dat vedieť skôr a riešiť to dospelo. Vysvetliť prečo a aký má iný program. Ako bude riešiť, keď sa niečo zomelie, kúpiť štuple do uší a súhlasiť, že prespi u babky. Mohol dospelo navrhnúť riešenie. On však iba ako decko dupka nohou na poslednú chvíľu,že on nejde

jana_eyre_2
10. aug 2024

@nelca84 Takže vlastne prenesené vravíš že treba všetko prispôsobiť pubertakovi ako on chce - ak on chce iný typ dovolenky tak podľa neho to zmeníme.. ak on chce byť doma, tak ho nechať doma.. ostatní nech sa prispôsobia.. a to vážne hovoríš že toto nie je ofukovanie?

(A nikde som nepísala že by nepatril k rodine, vravím o spoločnom case, ktorý v Tom veku už dosť možné s rodinou moc v bežnom dni netravi, to je dosť rozdiel)

lavender94
10. aug 2024

@jana_eyre_2 tiež nechápem, na čo je dobré aby to tam “prežil”. Čo z toho bude mať on alebo rodičia? Navzájom si tam budú prekážať, nikto z nich si to neužije tak ako by chcel a budú po sebe len zazerať. Možno sa matka bude snažiť zachraňovať situáciu a hrať sa na rodinku na tripe, ale dosť pochybujem, že by niečomu pomohla. Podľa mňa keď už chceli aby išiel na dovolenku, mohli mu dovoliť zavolať nejakeho kamaráta alebo sa dohodnúť s druhou rodinou, čo ma podobne staré deti. Fakt na čo to je dobre? Aby si 20 rokov spomenul na “krásny čas s rodinkou”, kde na seba celý čas zazerali a dohadovali sa o každej blbosti a nakoniec nebol nikto spokojný? Ja som jednu takú dovolenku prežila a na konci sme sa všetci zhodli, že sme mohli ísť radšej každý sám.

nelca84
10. aug 2024

@janage tak kazdy najlepsie vie, co vychoval a ci svojmu dietatu veri alebo nie. Ja sa nebojim ani alkoholu, drog, party a podobnych veci. Aj ked prilezitosti by mal, casto ma dom pre seba. Lenze on si neda ani blby radler, lebo sa to bije s jeho zivotnou filozofiou... Je to zodpovedny mlady muz a ktovie, mozno je to scasti aj tym, ze my sme mu umoznili takym sa stat 🤷‍♀️

nelca84
10. aug 2024

@jana_eyre_2 prenesene hovorim, ze to uz nie je male dieta a bolo by fer sa opytat aj jeho na nazor, diskutovat o spolocnej dovolenke...

byvala
10. aug 2024

Boháča 😄🙈 tak mne je ľúto že nechávam psa doma a nastarosť "starým rodičom" keď ideme na dovču do zahraničia a nie to vlastne 15ročne decko nechať doma lebo sa tak rozhodol 🙈🙉🙊

jana_eyre_2
10. aug 2024

@lavender94 ja som práve na dovolenke s deťmi.. troma s mladšími.. dosť sa hádajú, začiatok puberty je fakt náročný.. myslíš že by bolo lepšie keby sme jedného nechali doma? Myslíš že taký puberťák ak pôjde na dovolenke celú dovolenku len pretrpi? Ja o Tom vážne pochybujem, že vážne 10dni sa nenájde ani jeden zážitok ktorý by ho zabavil a bolo by lepšie keby bol 10dni doma sám... 😏

jana_eyre_2
10. aug 2024

@nelca84 čiže ak by povedal, že si praje ísť sám s kamošom k moru, tak mu to treba splniť? Nepochybujem o tom, že každá pricetna mama prispôsobuje plánovanie dovolenky aj tomu aké má deti.. čiže ak vie že napríklad jej deti neznášajú chodiť po múzeách, nepôjde na miesta kde sú len múzea, alebo ak neznáša túry, pôjde len do lesa..

nelca84
10. aug 2024

@jana_eyre_2 prepac, ale to je dost hlupe prirovnanie. A nic take som nepovedala. Len, ze by som ho nenutila, ak nechce ist. Nabuduce si to mozno rozmysli. Ale ty rob ako uznas za vhodne. Ja len hovorim, ako to vidim ja. A hlavne to uz vidim s odstupom casu, kedze syn ma 18. Nemam pocit, ze by som v tomto spravila chybu alebo ze by nepatril do rodiny ked sa parkrat rozhodol neist s nami na dovolenku.

janage
10. aug 2024

@lavender94 toto ale nie je len o ňom. To je aj o zvyšku rodiny a o "klude" matky. U nás najstaršie dieťa nešlo teraz, ale dalo dôvody akceptovateľné, je spoľahlivé a boli to 4 dní.
Keď sú na táboroch píšu 1 kratku správu denne a ja som úplne v pohode lebo viem kde sú a že program je fajn a ak nepíšu dobre sa bavia.

@nelca84 nepochopila si, ja sa nebojím, že by moje dieťa využilo voľnosť a začalo chlastať, fajčiť a drogovať. Bojím sa, že by jemu mohol niekto taky ublížiť. U nás si tak vytylipovali dvoch mladých chalanov, zbili, okradli. Rodicia s nimi behali na pohotovosť, políciu. Nebolo to v noci ale normálne išli z tréningu tuším o 18, 19 domov.
Moje dieťa nechodí samé na tréningy, nie preto, že by to nezvladlo, alebo by som mu behala kolo zadku, ale preto ze tesne vedľa sa zgrupuje kopec asocialov, pod vplyvom alkoholu a drog. Bijú sa tam, robia cirkus. To za mojich čias neexistovalo v centre, aby si bola na pozorne za bieleho dňa.

janage
10. aug 2024

*vytipovali

janage
10. aug 2024

@nelca84 ale autorka predsa zvažovala aspoň na noc aby išiel k babke. On nepôjde lebo tam zvonia zvony. Takže hej, on chce, aby sa jemu prispôsobili, on nič nemusí.

jana_eyre_2
10. aug 2024

@nelca84 nikto ani nevraví, že si spravila chybu, ty si si to len vztiahla na seba a dovolila si si tvrdiť že tie ktoré neurobia ako si to urobila ty deti ofukuju a nevedú k samostatnosti.. nemám rada ak niekto kritizuje druhého výchovu, lebo nepozná rodinu/dieťa/všetky okolnosti a to si ty urobila v prvom príspevku, preto som na to reagovala..

(A opakujem, nikde netvrdim že by nepatril do rodiny ak nejde na dovolenku, skús si moje príspevky prečítať ešte raz..)

terina25
10. aug 2024

@natall113 predstav si ze nebudem nechavat deti same do 18stky pretoze som za nich zodpovedna ja. Ty ked si chodis na dovolenky bez deti 15,14 ci kolko rocnych,to je tvoja vec. Ja vsak chodim na dkvolenku s detmi,pretoze sme rodina a nenechavam q5 ricne dieta same doma tyzden ci dva.

natall113
10. aug 2024

@terina25 ja nemám ani 15 ročne deti a určite nechodím bez nich na dovolenky tak neviem o čom točíś. Ja s mojím dieťaťom chodím ale pokiaľ by nechcela nenútim, veď to píšem teda že ak takto rozmýšľaš nemôžeš ho nechať ani babke ani nikomu lebo ty si zodpovedná. Ale tak je to môj názor, nemusíš ho akceptovať ale neprekrucaj čo som povedala. Jasne chalan není dospelí ale ani nesvojpravny

nelca84
10. aug 2024

@jana_eyre_2 mna hlavne zarazili reakcie typu, isiel by a hotovo, nediskutovala by som o tom a podobne. 15, 16, 17 rocny uz nie je dieta, treba o veciach diskutovat a nie autoritativne si presadzovat svoje. V tomto veku su velmi citlivi a lahko sa pred rodicom uzavru pri takomto pristupe. Mozno si niektore na to o par rokov spomenu...

jana_eyre_2
10. aug 2024

@nelca84 áno to súhlasim, že s deťmi v tomto veku treba diskutovať (preto som písala že každá pricetna mama rieši dovolenky podľa svojich detí tj plánujú podla preferencií jednotlivcov),

ale nemyslím si, že môže povedať že nebude na rodinnej dovolenke.. tak isto by mohol povedať že nebude pri vianočnom stole, lebo ho to nebaví.. su určite veci ktoré ešte musí akceptovať že tam jednoducho bude.. a fakt úprimne pochybujem že sa nenájde nic čo ho zabaví..

sisaka
10. aug 2024

@nelca84 o pár rokov si deti spomenú, ako bolo super a dobre, že išli. Dcéra má pomaly 26 rokov, tiež v puberte už špekulovala, že nejde, oduvala sa a podobne. Teraz si koľko krat len tak spomenie, že mami, som rada, že ste ma zobrali, kto vie, či a kedy sa ešte dostanem na Hawaii, do Arizony, na Floridu, do Mexika… ostali jej zážitky, spomienky…
A samostatná je až-až. Strednú školu skončila v 17tich, v 18tich už bývala sama…
Dovolenky sme vždy plánovali tak, aby tam bolo niečo aj pre deti (rozdiel 10 rokov), aj pre nás rodičov. Nikdy sme sa neprispôsobovali len jednému členovi rodiny, deti sa musia naučiť prispôsobovať sa, aj v živote budú situácie, keď budú musieť ustúpiť, prispôsobiť sa či už partnerovi, dieťaťu, v práci… nevidím dôvod utvrdzovať dieťa v tom, že je stred vesmíru, všetci sa mu musia prispôsobovať a on sa nemusí nikomu a vždy bude tak, ako si on povie, veď chuďa nebudeme dieťa stresovať nejakou strašnou dovolenkou…

0silvia0
10. aug 2024

Kedze si dobre pamatam, ako mi 15rocnej bolo uz neprijemne byt s rodicmi na dovolenke, tak som deti do toho tiez nenutila. Bolo mi to vyslovene trapne, citila som sa ze taka stara koza chodim s maminkou a tatinkom a mladsimi sestrami. Kedze sa prisposobovalo najmladsej, tak ja, stara koza som sedela ako debil na ihrisku a citila som sa trapne. Tiez cca v tomto veku nase deti zacali strajkovat a prestali s nami chodit na dovolenky, najprv syn, potom dcera. Syn mal v 16tich uz frajerku a partiu, tak samozrejme dal prednost im. Dcera v 15tich sama povedala ze chodte radsej sami, vy si to sami lepsie uzijete ako sa kukat na mna ked som zduta. Vtedy mala oduvacie obdobie, radsej isla do tabora s rovesnikmi.
Cize ja som to respektovala na zaklade vlastnych pocitov pocas vlastnej puberty. Dceru to oduvacie obdobie davno preslo, ma 20 rokov a uz s nami opat rada ide na vylet, na dovolenku. Uz si to vie opat uzit s rodicmi. Syn ten zije s tou istou frajerkou, cize oni dvaja funguju uz spolu, na dovolenky s nami nechodi.

0silvia0
10. aug 2024

A ako sme to riesili? Syna sme nechali doma, dedko ho chodil kontrolovat. Dedko s tym problem nemal ani syn.

sun_shine_2020
10. aug 2024

A keby si sa s nim dohodla, ze nech sa prekona kvoli mladsiemi bratovi? Ak vydrzi dovolenku s vami, tak moze ist potom s kamosmi na nejaky vylet...akoze nieco za nieco... ci blbost?

uhnakova
10. aug 2024

Nechala by som ho doma s nejakými inštrukciami. Keď ho zoberiete nasilu, dá vám to vyžrať a nebudete mat z dovolenky nič. Ja som od 13 zostávala sama doma na víkend, v 14 som bola na pobyte v zahraničí. 15-ročný to v domácom prostredí 10 dní normálne prežije.

aurinia
Autor odpoveď zmazal
cukroska
10. aug 2024

@eliska13 Áno tak je .Starke dozreli keby niečo. Ale moji sú naučený keďže sme robili dlho s mužom nočné a chodili na dvanástky. Ja som u nás práve tá čo kontroluje aj bojí sa a stále sa snaží mať pod kontrolou syna. Môj muž ma yo učí minimálne 20 rokov. Stále mi prízvukuje,,že my sme v ich veku boli samostatnehsí a že im treba dôverovať.A tento rok som ho lámala na dovolenku ja aby išiel s nami. Lebo od začiatku nechcel. Starší ten nechodí s nami možno od 16tky.On otvorene povedal,že už sa nechodil s nami dosť a vôbec hp to nebaví..akceptovali sme to. Ani mladší uz l moru nechce..

kristiii
11. aug 2024

To je taký blbý vek, keď ich to s nami nebaví. Môj má 14, tento rok sme to vyriešili tak, že bol na dovolenke s mojím bratom, ktorý má decká v jeho veku. To si užil. A ja som ich potom zas brala po výletoch tiež pokope. Nemáte podobne starú pubertu v rodine? Prípadne nejaký kamarát by mohol byť motivácia, časom frajerka 🙂. Tento rok už neporadím, to skôr do budúcna.

babulkomale
18. aug 2024

Mne sa celkom paci ako to maju znami, deti im skoncili nedavno VŠ, byvaju a nimi este, pracuju uz aj pocas VS a chodia s rodicmi na dovolenky a uz ich pozyvaju ony - deti.

Strana
z5