Kam umiestniť pubertiakov počas prázdnin?
Ahojte,
Nenašla som podobnú diskusiu, tak hľadám typy, kam s pubertiakmi, ktorí odmietajú ísť na dlhšiu dovolenku s rodičmi?
Syn má 15, radikálne odmieta ísť s nami v stredu do Chorvátska. Neviem, či ho nútiť, či čo mám robiť. Sám doma byť 10 dní nemôže, moja mama nie je nadšená, že by u nej tak dlho bol, boji sa zodpovednosti. Už to nie je malé dieťa, čo s ním pôjde na ihrisko a má ho stále na očiach. Ako túto situáciu riešite vy?
Dakujem
@6mia6 Ja mam dcery /zatial/ uplne v pohode, nepiju, nefajcia, nevymyslaju, co by nemali. Byvame na stredne velkej dedine, napriek tomu si myslim, ze vo veku 16r sa naozaj nemaju co flakat do noci vonku a chodit domov, ked my rodicia uz spime. Zvlast, ked zijeme dobu, aku zjeme a deju sa veci, ake sa deju vsade kam sa clovek pozrie.
Neodkladam, má 16, odjakživa si robíme program, keď treba bol sam, dovolenky, výlety nediskutujem. Je tak zvyknuty
@luccija áno rodiča to môže zamrziet, na druhú stranu je úplne prirodzené, že deti v tom veku radšej trávia čas s rovesnikmi. Aj ja som to tak mala, takže to viem pochopiť. My sme zvolili kompromis. 4dnova krátka dovolenka s jednym dieťaťom, potom menšie výlety. Deti majú tábory a tento rok nám proste spoločná letná dovolenka nevyjde.
Raz pracovne nemôžeme my, potom ďalší mesiac na striedačku majú tábory deti (chceli ísť) a posledný týždeň zas už staršia má nejaké povinnosti a nevieme či bude môcť.
Všetci sme spokojnejší akoby som trvala na spoločnej dovolenke za každú cenu.
U nás sú problém aj rôznorodé preferencie účastníkov- takmer nezlučiteľné 😁
Snažím sa venovať deťom každému zvlášť, rešpektovať ich požiadavky a nechať nech spolu trávia čas aj sami ako súrodenci.
Uz dlho chodime na dovolenky, ake si dieta tiez vybera, lezat v rezorte na plazi by sme ho nedonutili, to fungovalo tak to jeho 10 rokov. Takze chodi s nami, podla jeho -aj jeho vyberu. Bude mat 16, ktovie ako to bude o rok, kedze ma plany roztiahnut kridla… sameho by som ho nechala tak na 4-5 dni, je uplne samostatny, da sa na nho spolahnut, vie si navarit, oprat a hlavne mame blizko blizku rodinu, keby daco.
to nie je o "prisnych matkach" ale skor zodpovedných, lebo fakt sa moze stat x veci...to neni 1 den, ale 10, predpokladám plných dní, teda este nejake 1-2 dni cesta...To je fakt moc...
A moze sa najst aj nejaky mily sused /ludia su vseliaky/ co to nahlasi ze decko je same doma a to uz by mohli byt dalsie problemy
Snazte sa s nim dohodnut na programe dovolenky /miesto uz zrejme nejde zmenit/ - ale trebars jeden den program podla teba, druhy den podla mladsieho...Alebo dam mu dat vacsiu volnost...Ked sme boli my na dovce v juni, tak tie nast rocne decka vela casu travili na paddleboardoch, nafukovacich clnoch ...
A teda smutne ze otec nechce travit dovolenku so synom, vymyslet mu program a nejak sa snim dohodnut, ale skor chce lahsie riesenie - nechat ho doma
@anketkarka a kde ma potom akoze byt? Aspon jedna zopdovedna osoba,ved ma 15,nie 18. Tak potom nech mamicka nespekuluje a vezme syna so sebou
Povedz mu, ze aj tam bude wifi, ze je to uplne jedno, kde je. Alebo ho trosku motivuj, ze moze dva dni vybrat program on. Nech si pogoogli co by chcel vidiet. Ja by som 15 rocneho sameho doma nenechala.
@janage ale veď samozrejme, že s kamarátmi je lepšie ako s otravnými rodičmi🙂 ale majú cez prázdniny dosť času byť s vrstovnikmi, ale áno každý ma iné dieťa, preferencie.Moja dcéra zase pomaly nemá s kým ísť von, lebo všetci na dovolenkách s rodičmi u babiek atď...veľa detí je z rozvedenej rodiny a to 2 dovolenky a ostatná rodina dvojmo🙂to máš fajn, že ti chcú deti chodiť do táborov moja ani za nič, ale bola som taká istá🙂
Urcite by som 15 rocne decko nenechala same doma.
Isiel by a hotovo. Na buduci rok uz budete vediet. Kazdopadne, ani 16 rocneho by som nenechala doma. Takze jedine tabor a pekne z brigady nech si ho zaplati, ked nechce ist na rodinnu dovolenku.
Ja mam 13 ročnú pubertiacku. Tiež nechcela ísť s nami na dovolenku tipu byť v rezorte, lezat na plazí. Vôbec sme neuvažovali ísť bez nej. Tak padlo rozhodnutie, bud budeme cele leto doma a bude bez zážitkov alebo ma možnosť vybrať niečo s tatom. V utorok ideme na poznávacku na týždeň podľa jej a tatovho výberu. Je v tom aj kúpanie pri mori 3 poobedia. Veľmi sa teší.
Určite by som nenechala samu doma v 15 rokoch.
@terina25 preto hovorím že ak to máte brať takto tak nikdy nedavaj deti babke na prázdniny lebo čo keby sa niečo stálo. Našťastie toto môj problém není a ja sa o svoje deti viem postarať aj sama. Neviem o akom decku hovoríš, má 15 rokov nie 5....bože aké nechať babke na krku to fakt potrebuje podľa teba dohľad 24/7. No v noci bude predpokladám že spať....ako som písala ak je zodpovedný a není to nejaký pobehaj nevidím problém ale tak keď vidíš všade najhoršie a zle čo sa stane tak nenechávaj deti doma samé do 18stky lebo keby niečo
@sablinka píšem niekde, že všetci? Drvivá väčšina sú deviataci a kopec deti má tradične na Slovensku odklad, tak končili dokonca len ôsmu triedu. Aj keby všetci skončili prvý ročník strednej školy v tomto veku sú to stále viac deti ako dospeli.
Btw - som z tých, pre ktorých 18. ročný nie je dieťa a nevodim deti za ručičku, ale všetko má svoj čas, aj robenie rozhodnutí o travení/netraveni dovolenky s rodičmi
Autorka ešte ma napadlo, že syn známych takto začal vystrajat tesne pred dovolenkou odmietol ist lebo sa veľmi zaľúbil a chcel byť uz iba s novou láskou.
To by som už nenechala v prázdnom dome že vooobec.
Normálne keby vás niekto nahlási, máte z toho na sociálke problém. 15r naozaj nemôže ostať 10 dní sám doma a mať rodičov v zahraničí.
Mám síce malé dieťa, ale išiel by s nami a keď sa nepáči, nech sedí na izbe
V žiadnom prípade by som nenechala 15 r samého doma taku dlhu dobu. Maximálne tak cez noc, ze od rana som preč a pridem až druhý deň večer.
Nie niesom ani pokakaná ani prísna, len som realistka. Jasne ze 15 ročný už sú samostatne jednotky, mali by si vedieť navarit, oprat, postarať sa o seba ale stále sú to ešte deti, ich reakcie v krízových situáciách sú úmerne ich nízkemu veku. Mozog pubertiaka skratka funguje inak než u dospelého, nevie vyhodnotiť riziko, preceňuje svoje schopnosti.
Slepé črevo, silná alergicka reakcia, panický atak sa môže vyskytnúť úplne hocikedy, decku ked je zle nerozmýšľa, nerozozná co to je, nenapadne ho ze sa mu môže stav zhoršiť .
V byte/dome nejaká havária čohokoľvek takéto decko si v panike nespomenie kde je uzáver plynu, vody, kde sú poistky.
Nehovorím ze 17 ročný je už superdospely, ale tie reakcie a myslenie je už inde ako u 15.
Mladému by som tento a ešte aj ďalší rok dala na vyber - dovolenka, letný tábor alebo k babke. Samého doma až od tých 16,5 - 17 tich.
Treba v prvom rade mysliet na seba. Ja osobne by som si dovolenku vôbec neuzila keby sa mám 2 týždne triasť co je s deckom doma. To sa fakt radšej budem pozerať na zdutu tvar na pláži
@matullienka A predsa...
@cukroska každý má iné podmienky tebe sa to zdá vhodné, lebo babky sú po ruke to znamená, že určite mal syn navarené, napečené, babky na skok.
Ja si neviem predstaviť, že o pár rokov u staršej čoskoro bude jedna doma, druhá s nami.Su na seba nalipnute, partacky.Mne sa 15 r nezdá parťák na diskusiu a je to aj o prispôsobeni sa rodine je to rodinná dovolenka,takže ide.
@cukroska to nie je o privolávaní. Nám sa proste reálne v rodine také stávalo. Ako ja hovorím, verím v najlepšie, ale som už pripravená na všetko.😉
Ak by autorka nemala pochybnosti o synovi, nepíše tu. Ak pochybnosti má a nechá ho samého doma, celú dovolenku bude ako na ihlach, duchom pri synovi.
Nevieme ako babka na tom je. Vekovo, fyzicky, psychicky. Vieme len že k synovi autorky spať ísť nechce.
Mňa by zaujímalo čo syn mieni robiť tých 10 dní. Akú má on predstavu o programe a trávení času. Prečo zrazu ísť nechce. Na poslednú chvíľu
Lebo kukat do mobilu, tabletu, byť na slúchadlách to môže aj na dovolenke.

Mne by vôbec nešlo o strach či spôsobí požiar, alebo dostane virózu.Ale o to, že sme rodina je to jediný čas v roku kedy nie sú povinnosti a môžeme tráviť čas spolu niečo vidieť, zažiť.Samozrejme, že treba vybrať dovolenku s ohľadom na to, čo ich baví.Neviem ja mám inú vzorku okolo seba nikto deti nenechal doma a práveže aj 19, 22 r idú s rodičmi niektorí už aj s frajerkou...asi by som bola dosť sklamaná, keby mi 15 r dieťa povedalo, že nejde a nechce tráviť čas s nami