Lyžiarske výcviky a školské výlety
Preco niektore decka nechodia?Z dcerinej triedy bola len polovica.Podobne exkurzia,tiez cca polovica triedy.Len sa zamyslam,naozaj su rodiny,pre ktore je v dnesnych casoch tych 100 eur na lyziarsky vela?(zvysok je statna dotacia)Poznate take rodiny?alebo je to cisto o tom,ze detom sa v dnesnej dobe skoro nic nechce?aj to ma napadlo...my sme na tom financne dost blbo aktualne,ale skrabala som na ten lyziarak aj spod ciernej zeme,aby sla(nemyslim zadlzovanie😁,ale odopretie iných veci).
@mamula20 moja reč, stála som na lyžiach na mojom lyžiarskom, muž vôbec, na lyže nechodíme, ale dcéru to chytilo. Boli päť dní, naučila sa, ide jej to. Tie argumenty že to dieťa nevyužije sú stupídne výhovorky. Veď môže chodiť o pár rokov samé. Budovanie vzťahov v kolektíve, zážitky na celý život.
@zorkahorka lyziarsky je plateny statom, cize skypasy sa neplatia. Jedine co urobia rodicia, pozicaju lyze. Oblecu dieta, Daju mu desiatu do ruksaku. U nas sa doplacalo iba ak isli na pobytovy, a to ubytovanie.
Áno ja mám skúsenost že to je o peniazoch. Nie je to totiž iba o tých 100€,už len požičanie výbavy stojí podstatne viac a sú ľudia ktorý nemajú len tak nazvyš napr 500+ €.
Mi nepodnikáme, ale keď som na rodičovskom navrhol,že by som zaplatil nejakému spolužiakovi ten výlet,tak práve rodičia,čo im očividne nechýba podľa áut na akých sa vozia a chalúp kde bývajú s tým nesúhlasili.
@nepic pozicanie vybavy stoji do 50EUR na cely lyziarsky, zadnych 500EUR na lyziarsky :DDD
Že 100€? A zadarmo? To kde sú takéto lyžiarske.
Syn bol na začiatku mesiaca na lyžiarskom za 260€ na 5dni! Plus 50€ požičovňa výstroji. Dokupovala som mu ešte jedny oteplovacky s lyž. bundou, rukavice, keďže u nás nie je potrebné aby mal dvojo, bežne ich nevyužije.
Tých 100€ dotáciu môžeš využiť RAZ za celý školský stupeň na ŠvP alebo lyžiarsky, takže raz za 4 roky keďže náš je tretiak. To sme využili minulý rok na ŠvP.
Úplne chápem, že si to rodiny nemôžu dovoliť a ak majú viac detí už vôbec nie. Veď to je pomaly polka platu niektorých ľudí za jedno dieťa. To nie je, že tento mesiac sa uskromnim a je to vybavené.
u syna išli z 20 iba 3 a dôvod - peniaze ( lebo treba kúpiť aj výbavu, dať vreckové )
a aj teraz ako zdvihli obedy 10 odhlásili rodičia z obedov, pre peniaze a aj sami sa vyjadrili na rodičovskom...
@kittykat22 ale ja to prave nehovorim akoze mam navrch.mne je len luto a som v soku,ze mozno niektori su este horsie na tom ako ja co naskrabkam😥ze naozaj rodinam na SK je teraz mozno tazko?som clovek ktory uvazuje a zamysla sa a rodicov v triede sa nepytam,tak sa pytam tu
@simca06022011 ale ak maju ist lyzovat mimo lyziarskeho, tak skipas platit musia. Moj muz bol tento vikend v jasnej. Syn to mal zadarmo, jeho to stalo 57 eur 🙈 samozrejme, jasna je extrem, ale vsade inde stoji celodenny cca 30 eur pre dospelaka, len o cosi menej dieta. To je pre niekyore rodiny fakt dost
@patrica8 moje dieta nemalo ani na lyziarskom 2 oteplovaky :D Ani dvojmo vybavu ziadnu, na co? jasne, da sa aj 1000EUR minut na lyziarsky🙂
Ano keby sme isli naprespavaci, nacenili nam ubytovanie a stravu na cca 220EUR na 5 dni. Ale takto sme to mali uplne zadarmo, dochadzali, vleky a stravu platili v skole (a akej dotacie neviem), autobus na dochadzanie zaplatila skola z nejakeho fondu (neviem ci zrps, alebo 2%, proste bezne z toho nieco platia, vylety, alebo knihy.. alebo obe... podla stavu).
@zorkahorka to moze byt, ale tu sa bavime o skolskych vyletoch. tie nie su iba o lyzovani, ale aj o kolektive a zazitkoch
A jasna je draha, mne sa dcera lyzovala kade tade v okoli bb a nebolo zadarmo, ale ani ziadna katastroficka suma to nebola, na to ze bola asi 4x za zimu je to v pohode...
@simca06022011 chapem, co chces povedat. Ale naco maju rodicia vyhodit peniaze za nieco, co uz ich dieta nevyuzije? Na stmelovanie kolektivu su aj vylety
Ja vzdy tvrdim, ze za chudobnu by som sa oznacila vtedy, kebyze nemam dietatu ako zaplatit SvP. To je must have.
Ten lyziarsky je ale otazny. Ak napr ide o skolu v lucenci, rodicia ani surodenci ani sesternice, nikto nikdy nelyzuje. Je otazne ci decku treba lyziarsky, ked uz nikdy na lyze beztak nepojde 🤷 mozno je lyziarsky prezitok ak aj vezmeme do uvahy kazdorocne sa zhorsujuce snehove podmienky. V okoli kosic je napr vsetko okrem jahodnej zrusene, levoca i krompachy tuto sezonu neotvorili kvoli cenam za elektriku.
Mozno by to chcelo vymysliet cyklisticky kruzok, turisticky... Menej nakladny, viac rodin by malo zaujem.
U nas nebolo na lyziarsko 5 deti... Dve rodiny nedali ze je to skoro, su prvaci na ZS.. tie zvysne tri deti neboli kvoli financiam...stalo to 140€...su rodiny kde maju tie peniaze na stravu minimalne na dva tyzdne...takze chapem, ze je to vela...moj prvy syn tiez nechodil na vsetky skolske akcie...bola som slobodna matka, nemohla som si vsetko dovolit...takze si vybral na com mu zalezalo viac...
U nas to tak vyslo tento rok, ze isli dve moje deti na lyziarsky, kazde platilo 200 E. Ked boli mensie tak sme chodili lyzovat cela rodina, ale posledne dva roky sme neboli, teraz im cela vybava bola mala. Nastastie nesli naraz, ale postupne, tak si brali moje veci. U mladsej nesli 2 deti z triedy, u starsej isla len polovica. Tento rok boli uz na tyzdennom vymennom pobyte v zahranici, tam sa tiez doplacalo 300 E.
@simca06022011 su rodiny, ktore obracaju kazde euro...
Je to ich vec, nie je to len o peniazoch ale pre niektorých sú to zbytočne vyhodené peniaze. Ak vieš, že nikdy predtým ani potom nebude lyžovať tak radšej peniaze investuješ do obyčajného triedneho výletu - menej peňazí, viac zážitkov.
90% zla financna situacia a velakrat sebeckost rodicov(Staci odkladat 0,50E denne rok dopredu a mas 182,50E)
10% zdravotne dovody deti
@kalifka tak,asi to budu tie peniaze.cize situacia pre rodin sa nezlepsuje,skor asi naopak
@kornelies 😥ako som pisala vyssie.islo mi o to vyzistit,ci naozaj problem su tie financie.ze ci ozaj rodiny nepotiahnu tieto vydavky.je to smutné.aj ked moje deti boli na lyziaraku tento rok s odretymi usami,je mi smutno za tie ostatne co nemozu ist ani tak
Ako rodičia hovorili otvorene, že nemajú peniaze a kde je viac detí je to horšie.
Syn má jedného spolužiaka, kde ich je 5 detí a ten chlapec nikdy nemal desiatu, iba obed v škole. Tak mu spolužiaci nosia na striedačku desiatu, napríklad dnes a zajtra to má syn môj na starosť.
@autorka vieš čo, ono to nemusí byť o tom, že aktuálne tie rodiny na to nemajú. Niektorí určite majú, ale vzhľadom na neistotu kalkulujú a obmedzujú niektoré výdaje. Blížia sa prázdniny, možno už teraz vedia, že budú musieť platiť deťom letné tábory, aby to nejak vykryli (nie každý má babičky a rodinu), takže peniaze šetria skôr na to... To bol príklad, podobných dôvodov môže byť viac a nemusia nič vypovedať o ich dnešnej finančnej situácii.
Urcite je vela takych rodin. Kazdy mesiac je tu xy prispsvkov - pride mi rodicak/Pn dnes alebo az zajtra? Takze asi ano. A lyzovanie je jeden z tych drahsich sportov. A ak nelyzuju rodicia neucia to ani deti ak nemaju vlek za domom.
Celkovo si myslim, ze vela ludi prave tuto zimu ma velky problem zo zvysenymi nakladmi. Energie neskutocne hore, viem, ze vela rodin ani nekuri pomaly, resp. minimalne, strava sla tak hore, ze si tiez rozmyslia, co kupia a 20% hore niektore rodiny proste dorazi, teda tie, co uz teraz sli len tak tak, jeden doma s detmi/dietatom a len jeden plat a hypoteka na krku... paprika 3,60 kilo, sme fakt dosli, ma to v sobotu tak vytocilo v obchode... asi prihodim viac zahonov do zahrady tuto jar-leto... uz len s principu 🙄
my sme doplácali 150 Eur + 50 požičanie výstroje + ďalších 150 oblečenie, prilba, rukavice a podobne, čiže určite to nestálo 100 Eur... nečudujem sa, že niektoré deti nechodia
@anjelicek26 ale ty si v Nemecku, tam je nárast týchto položiek obrovsky, my máme na SK zastropovane ceny, ale asi nás to tiež postupne čaká 😕..lebo ten dlh je obrovský a neudržateľný

Poznam decka, ktorym lyzovanie nic nehovori. Ani ja som ako jedna z mala ako decko nebola. Bolo to aj o tom, ze vybava v tom case bola dost nedostupna a celkovo - lyzovanie je drahy sport. Moj syn lyzuje cely v lidlovom - termo, oteplovaky, vetrovka, rukavice - dokopy to mohlo stat 50 e, co nie je take hrozne. na bazari sa da aj lacnejsie a deti to vdaka dvojcislam nosia aj 2 zimy. Syn toto oblecenie vyuziva sj mimo lyzovacky, je to taka zakladna zimna vybava aj na sankovacku, korcule.
Lenze to nie je len o obleceni. Lyziarky a lyze su drahsie - my sme ich nastastie zdedili. Aj skipasy su drahe. Niekde maju deti do 5-6 zadarmo, inak vsade platia. Ak rodicua nemaju peniaze na skipasy, naco maju davat deti na lyzovacku?