Lyžiarske výcviky a školské výlety
Preco niektore decka nechodia?Z dcerinej triedy bola len polovica.Podobne exkurzia,tiez cca polovica triedy.Len sa zamyslam,naozaj su rodiny,pre ktore je v dnesnych casoch tych 100 eur na lyziarsky vela?(zvysok je statna dotacia)Poznate take rodiny?alebo je to cisto o tom,ze detom sa v dnesnej dobe skoro nic nechce?aj to ma napadlo...my sme na tom financne dost blbo aktualne,ale skrabala som na ten lyziarak aj spod ciernej zeme,aby sla(nemyslim zadlzovanie😁,ale odopretie iných veci).
@slniecko5 ono aspon tak, ale myslim, ze je to neudrzatelne dlhodobo. Ale myslim, ze na vsetkych ostatnych polozkach to clovek citi. Stale mate vyssie ceny potravin ako ja v nemecku a uz mne sa zrenicky pretacaju, kolko platim v obchode :( Je to neporovnatelne s 1-2 rokmi dozadu. A jest je nieco, co sa neda obijst. Zla strava - zle zdravie... potom to clovek odtoci na zlej imunite, gastro problemoch, nadvahe... ale ked si vezmes, ze sladkosti a junk food je momentalne najlacnejsi, je to hanba... moje decka len ovocia a zeleniny tyzdenne zjedia nad dvadsat kil a to je len zaciatok zoznamu.
@anjelicek26 áno, tak v tomto máš úplnú pravdu. Žiaľbohu. Slovenské ceny potravín asi lámu EU rekordy.
Ôsmaci boli všetci, najprv frflali, a nakoniec mali parádne zážitky....požičala sa celá výbava, resp.skola dohodla s požičovňou čo treba doniesť (zistilo sa, kto čo potrebuje) a následne to naraz doviezli pred školu keď sa odchadzalo, my sme požičali celú výbavu+prilba, aj nohavice a okuliare, všetko mali.....my nelyzujeme a zbytočne to budem drahé kupovať, kúpila som len rukavice a kuklu.....decka boli rozdelení do 2 skupín: začiatočníci a tí čo už lyzovali, po skupinách pekne spolu na kopec a spolu s inštruktorom (učiteľ tv ich viedol) sa pekne naučili....tie videá čo posielala učiteľka sú bohovske, ako idú pomaly dole z kopca za sebou ako kacicky🙂
@simca06022011
Áno dá sa aj lacnejšie,preto som tam napísal cca. Aj bežné autá sa kupujú od cca 10 po 100tis. Aj na dovolenke sa dá jesť lečo s vajcom a sáčkové polievky a niekto si rád dopraje. Ale najviac sa ušetrí,keď dieťa nepôjde nikam. 🤦
@nepic lenze to tvoje cca je prehnane ;) ale ano, teda ked lyziarsky porovnas s mercedesom, ok... beriem. Len potom netreba nariekat. Ja nepotrebujem na lyziarsom setrit, ale nevidim dovod vyzadzovat peniaze von oknom, napr. na lyziarsu vybavu, ked sa realne pozicia do 50EUR :DDD a co naratas do 500EUR netusim..
@mamula20 niečo podobné som občas zažívala aj ja doma, preto keď vieme pomôcť mile rada pomôžem.
Syn si robil desiatu - tým, že je pubertiak máva veľké desiate ale toto bolo dosť. Pýtam sa ho, komu berieš ešte desiatu a to som povedala len zo srandy a on, že áno. Lebo..... nenosí desiatu, ani peniaze do bufetu. Nemala som problém. Potom o mesiac bolo rodičovské a dotyčného mamina nám s plačom ďakovala, že nerobí nikomu problém robiť desiatu navyše pre jej chlapca a vysvetlila situáciu doma. Klamať nebudem, myslela som ai svoje -detí kopec a....
@tiezjedna ďakujem 😊
Matky samozivitelky to maju v tejto dobe velmi tazke, isto je aj niekolko rodin ktore napruek dvom prijmom v rodine to financne nedaju a je to pre nich vela. Potom je tu aspekt socialny, dieta sa neciti dobre v triede, nejde jeho najlepsi kamarat atd tak nechce ist ani ono..
@simca06022011
Dobre
@autorka este mi napadlo, ze okrem financnych dovodov to moze byt i o tom,ze vela deti sa nauci lyzovat mimo lyziarskeho... casto vidam na svahu deti, ktore ucia instruktori alebo rodicia.
V kazdom pripade - velmi pekne, ze chces v tomto smere svoje dieta podporovat a nevyriesila si to mávnutím ruky, ze na lyziarsky peniaze navyse nemas 👏
Moji synovia chodia v podstate na všetky školské výlety, starší bol v škole prírode dokonca 2x a ešte v čase, keď nebola dotácia. No mladšie tento rok na lyžovačku nešiel. Dôvod boli peniaze. Pôvodne sa malo doplácať cca 100e, tak jasné prihlásili sme ho. Čiže reálne by to bolo cca 250, lebo my nelyzujeme, čiže teplé oblečenie a plus nejaké vreckové. No asi mesiac pred termínom nám poslali správu, že im nedajú dotáciu, čiže treba zaplatiť celý kurz. Ono nie sme natom finančne až tak zle,ale ostatné ročníky dotáciu dostali,no naši siedmaci nie, že možno budúci rok. Tak pôjde budúci rok
@zorkahorka jasne+beriem to aj z toho hladiska, ze je to o vztahoch v triede, nielen o lyzovani
A ešte mi nedá, tá 100ka, ktorú spomínaš. Náš stal 400, s dotáciou sme platili "len" 250. Plus vreckové a chýbajúce časti výstroja a oblečenia.
@anjelicek26 pre moje info..ak je aktuálny nárast cien elektriny a plynu v Nemecku? Prosím o vyjadrenie v percentách. Máte nejaké zastropovanie niečoho? Aká je iná protinflacna pomoc v Nemecku? Pýtam sa, lebo často Slovensko kopíruje Nemecko v čase..
@slniecko5 sice energie mame zastropovane, ak myslis to, ale ostatne ceny napr. potraviny mame asi najdrahsie v sirokom okoli spomedzi statov
U nás sa bolo treba napríklad ešte v septembri záväzne prihlásiť, pritom sme vôbec nevedeli, kedy, kam ani približne za koľko sa pôjde. Čiže niektorí neprihlásili už len preto.
A čo sa týka nákladov, ja som to zo zvedavosti zbežne prepočítala a vyšlo mi to cez 250 eur. 80 sa doplácalo len v škole, u nás požičanie výbavy 50-60, oblečenie som nakúpila prevažne v Lidli, ale ani to už nebolo len 50 eur ako tu niekto spomínal, ale cez 80 tuším + dvoje rukavice po 10, kukla, lyžiarske podkolienky, ono sa to nezdá, ale nazbieralo sa to. Ako ja som tiež povedala, že pôjde nech to stojí, čo to stojí, ale tak je pravda, že na 5 dní je to dosť drahý špás.
Autorka.
Áno, áno, viem.
@kristiii ja som kupovala minuly rok, pocitala som len oteplovaky, vetrovku, jedny rukavice a jedno termo. Mizno aj ponozky. To určite vtedy nestalo viac. Prilbu a okuliare ma z decathlonu za cca 20 eur, takže dokopy cca 70. Ale polovicu veci ma na niekolko rokov
@zorkahorka ja som kupovala asi v novembri, myslím. Oteplovaky 20, bunda 22, dvakrát termosuprava, tuším po 12 a dve flísové mikiny neviem či po 7-8. Prilba a okuliare boli vo výbave
@zorkahorka boli 5 dni.100 Eur bolo komplet cestovne , vleky, ubytovanie,strava,vylet na mieste.toto sa velmi lisi od skoly ku skole, neviem, od coho to zavisi. poznam skoly, kde sa doplacalo 250 Eur, a take, kde sa nedoplacalo nic. vsetko porovnatelne sluzby...
@zorkahorka a nie, nie sme blizko lyziarskeho strediska. deti spali aj sa stravovali normalne v hoteli.
@jaroe ako som pisala inej pani, bolo v tom komplet vsetko. poznam triedy, ktore doplacali 250, aj take kde nedoplacali nic. my sme doplacali 100 Eur. zavisi to od skoly. nase deti do strediska cestovali autobusom, nemame to blizko. spali v hoteli pri vleku, komplet celodenna strava, vleky, vylet za atrakciou do okolia +cesta lanovkou.islo sa na 5 dni.
@simca06022011 nie je 500 eur prehnane. U nás lyžiarsky 250, vreckové 50, 150 dokupenie toho, čo chýbalo a naozaj sme to nemali, lebo jednoducho nebolo treba, nebyť lyžiarskeho. Žiadna extra super kvalita, skôr slabší stred, nieco aj second hand. Nie všetci idú resp. môžu ísť lyžovať za humná a ešte aj ten malý doplatok zatiahne škola...Veď ale je super, že ste to tak mali, len tvoj posmešný príspevok, ze čo na tom môže stať 500 eur ma naštartoval🙂 No môže a to ani nemusí rodič ulietavať na super kvalite a dizajne, prípadne nevedieť nakupovať s rozumom.
napr. moj najstarší nebol kvôli zdravotným problémom, lekári mu to nedoporučili, je ZTP a tiež poznám rodiny, kde si to nemožu finančne dovoliť, napr. majú 5 detí všetko v školskom veku a matka nezamestnaná dlhé roky
@jaroe ale ved kludne, ja verim tomu, ze niekoho to nastartuje :DD A nebol to posmesny prispevok, ja sa realne pytam co. Lebo nepic pisal o tom, ze to nie je o tych 100EUR za lyziarsky, ale vybava stoji podstatne viac.. (realne do 50EUR pozicanie). Ked neratas to ubytovanie (ktore aj my sme mali platit, keby deti isli 220), tak to ma od 500EUR daleko. ani u teba neviem co ste dokupovali a este aj secondhandove za 150EUR a 50EUR vreckove tiez je volitelna vec v takejto sume.. Moja dcera bezne zimnu bundu a oteplovaky ma, kupila som navyse jedno termo v decathlone, rukavice a okuliare na lyzovanie. oo a ano.. riadne ponozky do lyziarok.. ale to vsetko vyuzijeme. Bundy, oteplovaky koncia na bazare, cize sa mi to tak ci tak vrati minimalne z polovice. Urcite som 150EUR na dokupene veci neminula.
Ale teda nebudem sa dohadovat, moj nazor je ten, ze naozaj pokym nejde o ludi v nudzi, raz za ZS tomu dietatu na ten lyziarsky viem dat peniaze. Keby osm mala 5 deti, ok asi by som ratala kazdy cent do skoly. Mozno keby ta suma naozaj bola 500+EUr u nas v tych mini rezortoch, ubytovniach niekedy naoprzaj predpotopnych, radsje by sme isli s dietatom na predlzeny vikend niekde. Proste to je suma neakceptovatelna, ja si to vzdy porovnam s cenou napr. taborov letnych.
@slniecko5 ja pisem len za nas, trochu sa to rozni podla firiem, zastropovane neni nic, decembrove energie prebrali na odlahcenie vsetkym teplo a teda 300e bola jednorazova inflacna pomoc (ktoru ti zdania a este raz zdania, realne je to na smiech, co prislo...)... my mame plyn drahsi momentalne dvojnasobne /zo 6 na 13 centov/ a elektrika sla hore "len" asi 20% . Musim doma pozriet, to taka katastrofa nebola.
No my mame deti tri - toho roku tak vyslo ze najmladsi mal korculovanie zo skolky lyziarsky a bude plavanie, prostredna kedze je prvacka tak lyziarsky a najstarsia mala mat lyziarsky lebo neboli kvoli pandemii ked bola prvacka.. takto.. my sme to zaplatili ale nebolo to 100 eur ( a ano vyuzivali sme oteplovaky vsetko co bolo doma co nie pozicali sme). Ale napriek tomu ze nezarabame uplne malo to dalo zabrat.. niekedy netreba len tu jednu akciu vnimat
@jaroe ja ratam ze len oblecenie do snehu pod tu sumu nezozenies, ale tak to som ja... kvalitny overal 250e ked ratam tie vacsie velkosti (reima), oteplovacky a bunda aj keby vezmem lindex som na 140e... ako ano nemusi byt vsetko nove samozrejme, ale bavime sa o normalnych cenach v obchode... vyssi vodny stlpec ked ma byt dieta v snehu par hodin proste musi byt... a to je len zaciatok, treba viacej veci...

To môže byť rôzne a lyžiarsky nie je práve ten najšťastnejší príklad. Niekto má lyžovanie na háku, dokonca môže mať k nemu až odpor. Ja s dvomi deťmi mám lyžovanie rada, môj muž so synom sa nepotrebujú dolamat, ani keby im za to zaplatili😁. Niektoré deti sa možno necítia dobre v kolektíve, tak takéto aktivity, pokiaľ možno, vynechajú. No a samozrejme peniaze. Alebo kombinácia dôvodov.