Lyžiarske výcviky a školské výlety
Preco niektore decka nechodia?Z dcerinej triedy bola len polovica.Podobne exkurzia,tiez cca polovica triedy.Len sa zamyslam,naozaj su rodiny,pre ktore je v dnesnych casoch tych 100 eur na lyziarsky vela?(zvysok je statna dotacia)Poznate take rodiny?alebo je to cisto o tom,ze detom sa v dnesnej dobe skoro nic nechce?aj to ma napadlo...my sme na tom financne dost blbo aktualne,ale skrabala som na ten lyziarak aj spod ciernej zeme,aby sla(nemyslim zadlzovanie😁,ale odopretie iných veci).
@slniecko5 to je relativne, skutocne byvanie je velmi drahe, hlavne v mestach, rovnako vysoke poplatky za jasle, skolky... velmi vysoke... ja myslim, ze sa nam zije velmi rovnako, len to rozlozenie nakladov je rozne.. uz len ranna druzina 45e v skole, 70e obedy, kazdy kruzok - doucko 135e mesacne, 35e/1 hodinu spevu a dalo by sa pokracovat... vravim pod ciarou si ani v nemecku pri dvoch platoch zas nejake iluzie netreba robit... plus nase danove triedy, mne tahaju dole doslova polku platu su dane a odvody...tak to hore pekne vyzera a dole vypadne polovica... aj odvody do zdravotky teraz zdvihli riadne vysoko... jedno z druhym tretim... dali CO2 dan na odpad, takze aj to drahsie... proste dokola vsetko hore...
@anjelicek26 aha, jasné, rozumiem.
@anjelicek26 Co2 daň? What is this?
@slniecko5 ja ked som sestre povedala, ze moje odvody do zdravotky su tisicka mesacne, skoro odpadla... ale tak idem piatok na laparku, tak si to zas vyberiem 😂 CO2 dan - proste dan za to, ze znecistujes ovzdusie, asi tak najjednoduchsie... nemci maju vladu zelenych, tak cim viac odpadu vyprodukujes, tym viac zaplatis a este viac to zdania, lebo to neni bio odpad, ale zvyskovy odpad... do roku 2026 idu tu cenu este zdvojnasobit... ono su to "male" polozky, ale ked sa to nazbiera tak je to furt nieco... platy zas tak rychlo nestupaju, aby toto vykryvali.
@anjelicek26 fúha, tak toto nás čaká určite tiež..
@slniecko5 ja len ked si pozriem mojich rodicov, tak akoze fakt pri tych dochodkoch neviem ako to ustoja... uz rozmyslam sa ich spytat, ci im nema zmysel posielat mesacne nejaku sumu ako pomoc... ked to takto pojde dalej... musim sa porozpravat zo sestrami, co si o tom myslia.
@kristiii ruadne to islo hore. Mna bunda vysla tusim 20, oteplovaky 16, termo 6, rukavice 5, ponozky asi 3. November 2021
Tak nie každý je na lyžovanie alebo nejaké dobrovoľne výlety v rámci školy. Ja som nechodila tiež na lyžiarsky. Nebola som k tomu vedená, nechodili sme nikdy ako rodina na lyžovačku a ani som si moc nesedela so spolužiakmi, čiže neviem čo by som tam robila. Bola som raz v škole v prirode ešte na prvom stupni ZŠ a nebol to pre mna žiadny zážitok. Čiže aj od toho ako je dieťa k tomu vedené či je vedené chodiť na výlety, cestovať a či rodina chodi pravidelne na lyžovačky a hlavne či má o to dieťa záujem. A nechápem prečo to riešiš ty keď sa tá to vlastne netýka. Nemyslím si že ide o financie u väčšiny
U nás tiež polka triedy nechcela ísť ďalší čo chceli ochoreli na chrípku.150 sme platili plus výstroj...sneh nebol, dovážali ich úplne inam, potom pršalo nestalo to za nič.A ešte išli 2 týždne pred Vianocami veľa rodičov sa sťažovali kvôli výdavkom.
Poviem za seba - môj syn nikdy na takéto akcie nechcel chodiť. Na 1. stupni som ho "donútila" ísť, pretože mi prišlo, že odmieta niečo, čo ani nevyskúšal. Bol teda na štyroch SVP. A neprišiel tomu na chuť, odtrpel to tam a tak som ho viac nenutila. Išiel potom ešte raz na 3 dňový výlet ako puberťák, už sám od seba a vyhlásil, že to bolo posledný krát, že mu to nič nedáva. Na lyžiarsky sa vôbec nehrabal, absolútne ho lyžovanie nezaujíma. Takže som ho samozrejme nenutila. No a vlastne som bola aj rada, nakoľko kupovať zimnú výbavu na lyžovačku mi prišla ako zbytočná a drahá investícia. Uz len také zimné topánky potrebuješ x2, a keďže môj nikdy zimné topánky nenosí, on chodí aj v zime v teniskách, tak by som mu musela kúpiť dvojo topánok, ktoré by nosil 5 dní na lyziarskom a viac nič. To isté gate, on nenosí nikdy oteplovacky a pod. Takže viem si predstaviť, že naozaj veľmi veľa rodín na to proste nemá, resp príde im zbytočné investovať toľko peňazí na 5 dní zábavky.
@zorkahorka áno, šli hore tie ceny, tiež som si pamätala nižšie, lebo tiež mal odtiaľ už kedysi bundu. Ale rozmýšľam teraz, či to termo nebolo po 10 a 12 či nebolo dospelácke, to som sa možno kopla. Ale ako nehovorím, aj tak fajn ceny v porovnaní so športovými obchodmi a na takúto jednorazovku (lebo môj okrem tej bundy ostatné z toho fakt nevyužije) to úplne stačí.
no u nas sme decka prihlasovali este v septembri, mali ist do jasnej, doplatok 100eur.. reku OK, nelyzujeme, ale tak lyziarsky je presne o tej socializacii a proste ja som na lyziarsky nemohla, lebo neboli peniaze a pristup mojich rodicov - ved aj tak s tebou nik potom na lyze chodit nebude, takze.. toto som decku spravit nechcela.
nakoniec sli do uplne ineho strediska, v polovici marca takmer, snehu minimalne.... vytocena som na skolu neskutocne, ale teda decko sa mi odtial vratilo spokojne..
nesla viac ako tretina triedy - argument, nevedia lyzovat..... pozicanie ma stalo 50 eur, oteplovaky a lyziarsku bundu nastastie mal /este moju kupovanu 20 rokov dozadu/ , inak na obleceni ma to stalo dalsich minimalne 150 eur - sa to nezda, ale iba lyziarske podkolienky ze 10 eur, rovnako tak stoji lacne tricko / spodky.... Lyziarske rukavice - tiez po cca 12-15 eur boli... sa to nezda, ale v sucte to proste spravi peniaz.
takze ano, pre mna ako matku samozivitelku bol ten lyziarsky celkom palka. A celkom som ostala prekvapena, ze synov kamarat, z kompletnej rodiny, jedinacik, ja mam deti dve, na lyziarsky nesiel lebo --nelyzuje, a je to drahe... takychto rodicov proste nechapem... Akoze ja nemam vztah k lyzovaniu, je to drahy sport, ale ak syna to bude drzat aj o rok - poziciam mu vystroj na celu sezonu a budem sa snazit ho bravat na lyze, aj ked by to znamenalo ze budem tocit auto na jeden den hore dolu 150km a ja budem niekde pri svahu na caji, len aby si on mohol zalyzovat..... (mam kamaratky, ktore obcas zvyknu rekreacne lyzovat, takze by som ich poprosila aby mi na neho na svahu / vlekoch dohliadli --- to na margo toho aby sme sa chapali ze nie, nepustim same decko ze na, tu mas skipas, lyzuj si 🙂 )
@kristiii nwviem,ci to termo nebolo v akcii. Ale detske byva lacne. Ja som kupovala synovi pre 6-8 rocne deti, a to mal 4 roky, takze on ho este dllllho vyuzije. A vetrovku s oteplovakmi by som kupila tak ci tak, kedze byvame na severe a mavame tu sneh
Mne je luto deti, ktorych rodicia razia cestu, ja som nebol a ani ty nepojdes...ale na cigarety a alkohol sa vzdy najdu euricka 😒
ani ja som nechodila. po prve, peniaze, nechcela som rodinu zatazovat. po druhe, chlastalo sa tam, decka machrovali, nic pre mna. hovorime o tinedzeroch 14r plus...
Ja mam 36r, muza z Popradu a nikdy sme nestali na lyziach, nic na tom nevidim, prechadzky po zimnej krajne milujem, ale na lyze nemam zaujem ist. A nie je to o tom, ze na to nemame.
@kaktusik007 Vyborny napad s kamaratkami, ale bohuzial zrealizovatelny maximalne 1-2x s kazdou. Ako lyziarka Ti poviem, ze ked zaplatim 35-55E za skipas, chcem si zalyzovat a nie robit opatrovatelku. Hodinka sa da, ale potom aj ta najlepsia kamaratka povie, ze uz mu to ide a bude lyzovat svojim tempom. Nerozmyslala si sa postavit na lyze?
@miriam11 tak toto je drsné😢
Pridam sa aj ja. Ja mam 4 deti. Penazi nie az tak na rozhadzovanie. Ale kedze lyzujeme tak napriklad nase deti na lyziarsky isli. Ale ono to neni len o zaplateni 100 eur na lyziarsky. Ono k tomu treba aj pripocitat lyziarsku vystroj. Ak ju rodiny nemaju... tak su to dalsie peniaze na vyse. Potom ak nemaju oblecenie na lyzovanie. Ber len to ze aj lyziarska bunda tiez nieco stoji. A ak rodiny nelyzuju... naco bidu detom kupovat lyziarsku bundu na jeden tyzden. Tak nech ja pocitam ako pocitam... palice, prilba, lyze, lyziarske boty, u nas napriklad pod prilbu bola povinna kukla, bunda a oteplovacky (pozicovne za lyziarsku vystroj na tyzden u nas stoji 70 eur+10 prilba, kuklu ti nepocicaju... to je dalsich 15 euro + beriem ze oteplovacky ma snad kazdy ale +bunda 35 euro.. lacnejsiu som veru nevidela. ) to tak trochu matika. A rodina co ma deti 3 . Alebo nizky prijem.. myslim ze len tak vyhodit 200 euro nemaju. Radsej deti nech nejdu na lyzarak... ale nech maju doma co potrebuju.. veci do skoly, desiatu.. by si neverila kolkym ludom chybaju zakladne veci. Z nasej triedy islo len 7 deti. Je to malicko.. ale tie deti co neisli netreba odsudzovat ani rodicov. Kazdy nech vyskakuje do vusky svojho platu. Nie vsetko sa da kazdemu splnit.
Tak, ja ti poviem narovinu.
My teda lyžujeme, čiže neni o čo. Ale ak mám peniaze len tak tak, alebo mi deti vôbec nelyžuju, no načo kvôli tomu týždňu všetko kupovať.
Nešli by ani moje deti.
Napr moj syn nechodi, lebo ma aspergera a s tym suvisiace veci.chodi do normalnej skoly.nikdy nechcel ist ani do prespavacieho tabora.co sa svp alebo lyziarskeho tyka, nechce jest beznu stravu to je prvy problem,ma uplne iny rezim spanku,druhy problem, potrebuje byt hodinku ci dve denne uplne sam treti problem... atd. Spoluziakov ma rad, ale staci mu vidat ich v skole,par krat s nimi zajde von, ale 5 dni v kuse by s nimi nevydrzal.a podla mna toto je aj problem inych deti bez aspergera celkovo.volakedy do skoly chodili vsetky decka z jedneho sidliska,teraz mas v triede pozbieranych z roznych casti mesta,alebo aj primestkych casti.a niesu to kamarati,su to len spoluziaci.nechodia spolu po vonku tak ako my kedysi po skole
Opýtaj sa na rodičku 🤷. Čo ja viem prečo sa u vás polovica rodičov takto rozhoduje? Mne je to jedno aký pomer žiakov z triedy ide alebo nejde. Ja hlásim dcéru všade, lebo všade chce ísť. Keby nechcela, tak ju tam zas nenútim. A nemá to nič s peniazmi. O ostatných sa nestarám.
Pri zaplatený všetkého Vám ostane 323€ na život! Tak asi preto .
Chodím ako instruktorka dlhe roky s jednou skolou, a si niektore rodiny, ktore fakt na to nemaju. Ale su aj deti, ktorych rodiny nemaju na to, nejako nasetria a detom je to aj tak jedno ci sa tam nieco naucia alebo nie. Napr. Tento rok sme mali dievča, kde fakt rodina na to nema a jedina z triedy by nesla. Tak sa učitelia zo skoly poskladali a ona? Po prvom dni povedala, ze ju to nebavi a nechce sa ucit 🤦 tak som jej dohovorila a nakoniec sa krasne naucila
@ivet78 ako som uz pisala.prispevok nebol ani nahodou o odsudzovani ale o soku z reality dnesnych rodin a ze mi je uprimne ľúto,ze je to tu zle
Môj syn nešiel, bolo veľa dôvodou a áno aj finančný som s deťmi sama bez pomoci rodiny, moje deti nedostanú vreckové od babky, dedka atď. Platiť 100 eur na týždeň plus ďalších minimálne 100 investovať do oblečenia, vystroje atď je to dosť. Lyžovať nechodíme ani chodiť nebudeme nie sme zimné typy, radšej si za tie peniaze užijeme v lete. No syn tiež je introvert nemá v triede kamarátov a išla cca polovica triedy, myslím že väčšina z finančných dôvodov.

@anjelicek26 vďaka za zdieľanie! Hmm, zaujímavé, potraviny máte lacnejšie, energie drahšie..ale platy vyššie, takže to asi nikoho nepoloží.