Má zlé známky z matematiky, má budúcnosť?
Myslíte si že to niekde dotiahne keď má z matiky 4?? Ja to vidím na učňák, keď som jej to povedala začala plakať. Síce je pravda že ostatné známky má 1,2.. ale predsa matematika je dôležitý predmet.
Ako prepáč ale tvoje zmýšľanie je v dnešnej dobe úplne odveci. Známky nie sú všetko. Určite sa dostane aj na normálnu strednú s maturitou, nepoznám ani človeka čo by musel ísť na učňovku a to sme mali aj spolužiakov čo mali zle známky na základnej. Ja som mala počas strednej tiež štvorky na vysvedčení, dokonca posledný rok asi 3x. Mala som minimálne 1,2 väčšinou som mala trojky. Nie ze by mi učenie nešlo, ale mala som iné priority ako školu, nedávala som do toho veľa času. Dnes študujem na VŠ v BA a zobrali ma na 2 školy z 3 čo som sa hlásila. Tiež mi mama hovorila že či ma vôbec zoberú. Takéto deptanie je úplne zbytočné lebo dneska už svet a vzdelanie funguje úplne inak. Moje 2 spolužiačky ktoré mali so školou veľký problém, nedalo sa im učiť a mali najhoršie známky sú obidve na VŠ. A paradoxne spolužiačky co sa najviac učili, mali samé jednotky, pre ktoré bola VŠ samozrejmosť, to ukončili a pracujú. A sama ti môžem povedať, že aj na strednej sme mali ľudí ktorým je škola absolútne jedno a stačí im si tým len prejsť, neučili sa a dokonca aj títo úplne pohode zmaturovali. Takisto aj na VŠ je veľa ľudí čo ktorým je škola úplne jedno. Samozejme dobre známky jej otvoria viac možností ale nie je pravda že zlé známky = neúspech v živote.
Môj brat mal z matiky 4, ostatné samé jednotky... Je právnik, robí na ministerstve... Nechápem, prečo sa staráš o jej známky... Na to má rodičov ...
Ja som mala spolužiačku co mala same 1 a sólovú 4 ku z matiky. A aj to z milosti lebo nikto nechcel nechat inak šikovne dievča prepadnúť…
Matika je taká, budto ti ide alebo nie. To sa nedá nabiflit, musíš tomu pochopiť, co niekomu ide hneď ale niekomu to trvá dlhšie Veľa spraví aj učiteľ, bohužiaľ zrovna matikárom to vyučovanie moc nejde. Ľudia s talentom na matiku majú častokrát horšie sociálne schopnosti, síce rozumejú číslam ale ľudom moc nie, takže aj ked vyštudujú pedagogiku a matika im ide, v praxi je to potom nanič ked to nevedia podať ďalej . Niekedy stačí nájsť niekoho iného na doučovanie a aj 4 kar môže mať lepšie znamky.
@autorka ja som bola cely zivot 4karka a vystudovala som zdravotnu, vysoku a teraz studujem 2 vysoku. Preco ju davas dole? Nemusi ist na ucnak. Nechaj ju napokoji. Nech robi co ju bavi.
Ty si fakt uzasna
Ovládam niekoľko rečí, mám VŠ a z matiky som mala 4 😬
Ty si tetka za trest, čo ju dávaš dolu. O seba sa staraj.
Inak este ma napadlo, co keby isla na ucnovku? Mame tu jednu susedku, sama jednotkárka, nikto sa s nou neučí, je sikovna, rozumná. Na ZS isla do matematickej triedy. A vies co? Chce byt kadernicka. Uz od prveho stupňa po tom túži. Jej rodicia sa vyjadrili, ze nepojde na gympel a pojde za kadernicku, lebo po tom túži. Hoci ich to mrzi, lebo oni vedia, ze ma aj na VS. A co je na tom zle, keby aj chcela ist na ucnovku, bude mat remeslo a bude robit co ju bavi? Naco jej davas ucnovku ako strašiaka, ze to je najhorsie co sa jej moze stat?!
@betulinka1 Lebo teraz vsetci chcu mat maturitu a ked maju maturitu, tak potom aj VS. Potom, ked potrebujes nejakeho remeselnika, tak nezozenies. A hoci dieta evidentne nie je studijny typ, tak rodicia urobia vsetko preto, aby sa dostalo na SS, ucnovka im smrdi. Lenze dieta potrebuje zazit aj uspech a ak nie je studijny typ, tak je mala sanca, ze ho v tej skole zazije. Potom nam na VS prichadzaju cerstvi maturanti s vedomostami na urovni dvojrocnej ucnovky, bohuzial, uz aj na VS sa robi skor nabor ako vyber.
Prepáč ale si neuveriteľne hlúpa, neviem to inak napísať! Takto ponižovať a udupávať dieťa, to sa len tak nevidí.
Ale k veci...mojej dcére nešla matika, bolo to jasné už od prvej, druhej triedy. Snažila som sa s ňou učiť, neskôr sa jej venoval muž, mal väčšiu trpezlivosť. Časom sme pochopili, že proste matika jej nejde, ostatné predmety boli v rámci normy. Prestali sme na ňu tlačiť a vyvíjať nejaký nátlak ohľadom známok. Neskôr sme jej platili doučovanie z matematiky. U dcéry bol problém v tom, že matematika jej naozaj nešla a zároveň bola dosť nepozornorná a roztržitá, čo prispievalo k zbytočným chybám.
Tiež bol problém v pani učiteľke v druhom ročníku, keď išla veľmi rýchlo so základným učivom a dostatočne si deti neupevnili preberané učivo. Šikovné deti to zvládli, našej to uškodilo. Na druhom stupni nemala tiež moc dobrú učiteľku...viem to posúdiť, lebo sama som mala na ZŠ aj SŠ fakt excelentné učiteľky matematiky. Tak sme to suplovali individuálnym doučovaním. Samozrejme, že tento fakt mal vplyv na výber strednej školy. Dcéra si nakoniec vybrala strednú školu s umeleckým zameraním a následne pokračovala aj na vysokej škole , ktorú bez problémov skončila. Mrzelo ma, že dcére nešla matika, lebo výber škôl mala naozaj obmedzený, ale vedela som, že sa vo svete nestratí. Dcéra je šikovná, empatická a aj napriek hendikepu s matematikou, je počítačovo a technicky celkom zdatná.
Takže keď to mám zhrnúť, keď chceš neterke pomôcť, neznižuj jej sebavedomie, skús jej s matematikou pomôcť, hľadajte jej silné stránky, hľadajte v čom je dobrá a tieto jej stránky spolu s rodičmi treba podporovať. Hlavne treba stavať na tom, v čom je dobrá.
Ešte doplním...moja dcéra v konečnom dôsledku robí v úplne inej oblasti ako vyštudovala, ale sama povedala, že je rada, že mala možnosť bližšie študovať oblasť, ktorá ju zaujímala. Inak pani učiteľka matematiky, ktorá učila moju dcéru, ju tiež smerovala na 3 ročný odbor, to dcéru nakoniec naštartovalo, že sa svedomitejšie pripravovala na talentové skúšky a nakoniec sa na vysnívanú školu aj dostala.
To je pravda, že ju ponižujete. Nikde nie je napísané, že sa jej to nemôže podariť. Čo takto ju trochu povzbudiť a skúsiť jej pomôcť spolu s jej rodičmi?
@dskjhfdlkdjhl ona však má dobré známky, len tá matika jej nejde, možno stačí trošku viac potrénovať alebo dovysvetliť. Niekedy aj nesadne učiteľ, že učí štýlom, ktorý žiakovi moc nepomáha.
Ja som mala v deviatom ročníku väčšinu 3ky, mam skončení zdravotnú školu odbor zubny asistent a lekári sa o mňa bijú. A nebolo to 30 roko dozadu ale 12. Mne slovenčina nešla, ja som ju nevedela pochopiť, rovnako jazyky ostatné ale šla mi chémia, fyzika a matika. Dá sa dostať aj na normálnu školu a nie ju hneď v septembri zdeptat ze sa nikam nedostane. Mne to robil otec a nemáme najlepší vzťah. Vravel mi ze sa na zdravotnú nedostanem, potom ze ju neskončim. A teraz mi vola ci mu viem vybaviť zubára aby nemusel toľko platiť.
@dskjhfdlkdjhl
Súhlasím s tvojím názorom. My sme na deti netlačili s vysokou školou. Dcéra sa rozhodla na VŠ študovať, nebola síce nikdy excelentná študentka, ale bola svedomitá a spolahlivá, vedela si zorganizovať čas, čo jej pomohlo školu úspešne zvládnuť.
Syn nikdy nebol študijný typ, tak sme sa snažili smerovať ho na praktickú strednú školu, kde sa aj dostal a úspešne skončil aj keď bol občas lajdák. Robí vo svojom vyštudovanom odbore, práca ho baví, je v tom výborný a hlavne spoľahlivý. Vďaka tomu si vie aj slušne zarobiť.
Jasne, moze ist na nieco humanitne zamerane, zdravotka, pedagogicka
@lauricka Ja som v mojich prispevkoch pisala vseobecne, nie priamo o tomto dietati. Jednoducho su deti, ktore nie su studijne typy a tym by bolo lepsie, keby si nasli remeslo, ktore by ich bavilo, casom by videli, ze ich dokaze mozno lepsie uzivit, ako to, co im linkuju rodicia.
@ronie338
Toto je také smutné, keď vlastný rodič takto ničí sebavedomie...
Ja som sa snažila deti chápať a podporovať, aj keď neboli takí tí premianti, ako sa hovorí. Dcéra to dosť ocenila, lebo je fakt, že obaja, syn aj dcéra sú tak prakticky zameraní, vedia si povedať svoj názor, sú zdravo sebavedomí, dokážu vychádzať s ľuďmi. A to sú veci, ktoré im v živote viac pomôžu, ako samé jednotky...
@dskjhfdlkdjhl syn je vyslovene neštudijný typ, škola bolo jedno trápenie- nie preto že by na to nemal intelektom ale mal poruchu pozornosti a niekoľko porúch učenia. ak by mal isť na remeslo by bolo pre neho horšie ako iśť na gympel - lebo správnym prístupom a motiváciou čuduj sa svete mal aj monitor nad 90%, aj na vyšku sa dostal bez prijímačiek lebo z oboru čo chcel študovať získal niekoľko certifikátov - teda na gympli 4- ky z niektorých predmetov, ale v jazykoch excelentný študent… ak má neter autorky dobré známky a iba z matikou má problém- buď vybrať školu kde matiku nebude potrebovať- alebo ak na škole matika bude, dávať jej doučká aby aspoň so 4- kami preliezla…
@dskjhfdlkdjhl Akoze maturitu povazujem za dôležitú ale robia ju aj na učňovke. To je take minimum, ktore by mali mat vsetci toho schopný. Jasne, ze su deti s diagnózami, co ju mat nebudu, to je uplne ina situacia. Ale učňovské vzdelanie konci vacsina deti, ze si robia aj maturitu. Ja som skor narazala na to, ze preco ucnovku tak autorka haní. V tomto zivote nejde o skolu ani o znamky a ani o to, aby boli deti podla nasich predstav. Ide o to, aby si kazde to dieta naslo pracu, ktora ho bude bavit, ked ho bude bavit, bude sa aj vzdelávať, lebo vo svojim odbore, bude chciet byt dobry. A je jedno ci je ti doktor alebo skladník na vysokozdviznom voziku. Kazdy z nich vie byt so svojou pracou spokojny. Mne je velmi luto deti, ktore su psychicky deptane za to, ze im nejde skola. Ano proste niekto je jednotkár a niekto nie. A je to v poriadku. Skor by si mali rodicia všímať to, ci sa to dieta aspon snazi, ci je priebojné, lebo to bude v jeho zivote dolezite. Moj maly ma z matiky 2 ale ja mu na to poviem, to je v poriadku, učil si sa a snazil si sa a proste je to na 2. Horsie by bolo keby si sa naucil a flakal a je to na 5. Alebo ked detom vonku povie, ze este nema ulohy a minule suseda, cooo este ste sa neučili. Hovorim nie, Ved je pekne, slniecko. Nech sa zabavi vonku, trosku zrelaxuje, vybeha a ulohy spravime kludne aj o siedmej, Ved to je 30 minut aj s opakovaním. Nebudem drilovat dieta dve hodiny este zo skoly. Potom od psychológov v praci pocuvam ako je stale viac a viac deti s úzkosťami, depkami, príjmami potravy, s pokusmi o sebevrazdu. A to len kvoli veľkému tlaku od rodicov, zo skoly a pod… hlavne sa treba ukludnit a dieta si svoje uplatnenie v zivote najde a nemusi mat vybrane jednotky, lebo rodic chce.
@biba_18 Ja Ti tvoj nazor neberiem, ale mam iny. Osobne by som sa v pripade svojho dietata isto nerozhodla pre gymnazium, keby malo poruchy ucenia a nebolo by studijny typ. Je tolko inych moznosti.
Už dávno ste mali riešiť to, že vaša neter má problémy s matematikou a nezobudiť sa v deviatom ročníku. Je to trocha neskoro. Odporúčam vám zájsť za výchovnou poradkyňou a poradiť sa o výbere strednej školy. Je veľa škôl, kde sa robia talentové skúšky v marci a tam nerozhodujú až tak známky. Tiež by som zašla za matikárkou a porozprávala sa s ňou v čom je problém a samozrejme zabezpečila doučovanie. Ak by šlo, zlepšiť si známku na trojku. Veľa bude záležať aj na tom ako dopadne testovanie 9. Ak by došlo k najhoršiemu, dnes sú SOŠ, nie učňovky, ktoré končia maturitou. Nevešajte hlavu. Dnes v praxi nie je dôležitá škola, ale šikovnosť. Porozprávajte sa s neterou ako to myslí ona do budúcna, čo by chcela robiť a vyberte tú najlepšiu alternatívu. Je to jej život a najdôležitejšie je, aby bola šťastná.
No nastastie moje dieta ma matku a nie takuto neter, co riesi znamky mojej dcery. Ja osobne ked mi dieta zacalo nosti zle znamky z matiky, som ju tu matiku proste naucila. A bolo po probleme. A nemuslea som ju nervovat. A kludne pojde aj na gympel ak bude chciet a dostane sa tam.
Ak spravi prijimacky, monitor dobre ma sancu sa dostat do skol... samozrejme. Nechapem , preco sa to riesi az v 9rocniku.
doučovanie z matematiky
Wau 😳 takáto komunikácia s dieťaťom....
Mala som trojky z chémie. aj na gympli. Lebo ma nezaujímala. Neučila som sa ju. Ale odrazu mi napadlo,že chcem ísť na farmáciu..zmaturovala som,dostala som sa, skončila som farmáciu,kde je chémia najpodstatnejší predmet a najväčší strašiak.
Treba ju podporiť v tom,čo jej ide. A v tom,čo by chcela
Preboha 🙏 úplne som si spomenula na prípad keď som bola asi siedmačka a matka mojej najlepšej kamarátky povedala, že v škole nemôžeme spolu sedieť, lebo ju "poukazím" dnes máme 37 rokov, dievča síce jednotkárka, zvládla aj VŠ, ale doteraz je absolútne stratená v živote ... Nechápem prečo dieťa takto deptať, zaručujem vám že od tohto dňa sa vaša neter na Vás začala pozerať úplne iným pohľadom ako doteraz. Aby tu nebol príspevok o nejaký čas, o zlom vzťahu s neterou a vy nebudete chápať prečo.
Inak neviem, ale momentálne je dosť nátresk všade, su silné ročníky. Syn šiel na bilinguálny gympel, na niektoré brali každého 10, v lepšom prípade každého 4. Kedže sa na drvivú väčšinu škôl robia prijímačky z matiky, moc by som nepočúvala názory, že niekto sa dostal na strednú a mal tam 4 pred 20 rokmi. Treba brať situáciu dnes. Najprv sa tam musí totiž vôbex dostať. Rok narodenia 2009,2010 a 2011 sú extrémne silné ročníky a dostať sa na školu je ťažké, nie sú miesta, pozri si štatistiky. Takže naozaj by som zamakala na tej matike.
@dskjhfdlkdjhl nie každý je typ na manuánu prácu… on sa v jazykoch našiel 😊 a teraz sa dokonca vzdeláva súkromne vo finančnej oblasti… známky v škole s tým nemajú nič . naše školstvo nevie pracovať s individuálnymi potrebami detí…
Autorka, nič v zlom. Úprimne toto je podľa mňa úplne hlúpa rada. Dievča si zbytočne zdeptala a ešte si ju aj veľmi zle nasmerovala.
Prečo by mala chodiť na školu ktorá ju absolútne nebaví ?
Trojročná škola je dobrá ak je dievča manuálne zručné a chce robiť nejaké remeslo, napr. kaderníčku, cukrárku, kozmetičku, kuchárku ale k tomu treba mať vzťah.
Ak sa nemá vzťah k žiadnemu remeslu tak pre ňu bude úplne zbytočne chodiť na takú školu.
Veď je strašne veľa odborných škôl s maturitou kde by mohla chodiť. Moja spolužiačka mala štvorky na vysvedčení a dostala sa na zdravotnú školu. Teraz chodí na vysokú na ošetrovateľstvo.
@biba_18 ale medzi remeslom a gymnaziom je este stale dost moznosti, mohol ist rovno na nejaku skolu, kde by sa dalo viac veovat jazykom a nemusel ist na gymnazium. Ale je to Tvoje dieta, ja som toto riesit nemusela a keby som musela, vyriesim to uplne inak. Nie je na skodu dietatu povedat pravdu, na co schopnosti ma a naco nema.

Na túto otázku ťažko dostaneš odpoveď na fóre, kde polovica ľudí nevie ani pravopis.
Ale súhlasím, že vzdelanie nestojí na jednom predmete. Takže pokiaľ sa nechce venovať niečomu, kde je matika potrebná, nevidím problém.