icon

Mám 16 rokov a som tehotná

kik655
21. dec 2020

Ahojte potrebovala by som poradiť 🙏
Mam 16 rokov priateľ má 18 čakáme babo...
No problém je v tom že som zverená do opatery z rodinných dôvodov staršej sestre ktorá je dosť prísna a neviem ci to pochopí keď jej poviem ze som tehotná...
Prosím nejaké rady ako jej to povedať?
Alebo ci ma môže dať do ústavu alebo niečo také...
A ci môže mať priateľ z toho nejaké problémy alebo niečo?
Ďakujem za každú radu

queen_mary
22. dec 2020

@kik655 tak si zozente byvanie, budete rodina. Chuda dieta, uz narodene bez sance na dobry zivot.

ivanka12311
22. dec 2020

@ninusa221 divím sa tomu ako skoro dnešna mládež sexuje, ja som v 16 tich mala iné záujmy študovala som sedela do noci nad knihami..vôbec nie chlapcov naháňať a rozťahovať im nohy 🤦🤷 neviem si to ani predstaviť keby raz moja dcéra prišla v 16tich domov že je tehotná🤯... Sú to ešte deti

queen_mary
22. dec 2020

@ivanka12311 ja som aj nahanala aj studovala 😁 ale kedze som studovala, tak som vedela, ako sa chranit 😅

nistika
22. dec 2020

@ivanka12311 a teraz z odstupom casu uz "roztahujes nohy?"
poviem ti tajomstvo ked som ja chodila na strednu a to som rocnik 88, v 16-tich sexoval kazdy. dnes viem ze hranica ide omnoho nizsie a je velmi bezne ze uz sexuju 14-rocni. ci je to dobre alebo zle hodnotit nebudem, jednoducho je to fakt. mozno maju potrebu, mozno su ti mladi splachnuti spolocnostou ked sa sexualita na nich vali z kazdej strany. ale aby jedna dospela zena, matka sa tu vyjadrovala o roztahovanych nohach je na mna moc.

acrobaleno
22. dec 2020

@nistika Ja som ročník 87 a veru u nás nesexoval každý na strednej 😂 Ja tiež nie. 😂 To je taký argument zase, že "všetci". Niekto sa vedel rozhodnúť pre niečo iné a niekto "podľahol tlaku spoločnosti".

nistika
22. dec 2020

@acrobaleno ja len vravim ze je to bezne....u nas to robil kazdy neviem s kym si chodila do triedy ty...a vravela som ze to nehodnotim ale prijmam ako fakt.....takze to nebol argument...a ano pravo volby maju mladi aj dnes....ale nebudem na nich zazerat ak sa rozhodnu inak, nez som sa kedysi rozhodovala ja. a nebudem tu moralizovat jak stara panna pred smrtou.

elizabet173
22. dec 2020

@nistika nevies, ci to robil kazdy, alebo o tom len rozpraval, aby zapadol do kolektivu

nistika
22. dec 2020

@elizabet173 taka moznost tu je...ale uz tym ze sa niekto tvaril ze to robi, vyjadril suhlas. ale skor verim tomu ze to aj naozaj robili.

miskajulo
22. dec 2020

Neboj, veď ti hlavu za to neodtrhne. Mohli ste si dať pozor, ale čo už. Idú Vianoce a raz zistíš, že to dieťa bol najväčší dar. Sestra pochopí, poradí, keď aj ona bola tak skoro tehotná, pýtaj si od nej rady, pomáhaj jej s deťmi, ktoré má. Pôjde to, neboj sa. Partner pracuje, to je dolezite. Rýchlo jej to povedz, nech z teba opadne stres a užívajte si Vianoce. Krásne sviatky vsetkym

katulienkax
22. dec 2020

@belllinka VERU veru zly zaciatok pre novonarodene dieta, skonci ako jej meminka a tatinko ten zdrhne kadelahsie, nema ani starych rodicov co by pomohli, cele zle

kik655
autor
22. dec 2020

@miskajulo ďakujem za radu toto mi naozaj pomohla takáto odpoveď konečne normálny prístup a nie kde a kedy rozťahoval kto nohy.... Samozrejme ďakujem aj za ostatné pekne rady ktoré mi naozaj pomohli.... Tiež prajem všetkým pekne sviatky ☺️🙏

kik655
autor
22. dec 2020

@katulienkax prosím odkiaľ viete že mi nemá kto pomôcť? Nič také som nenapísala.... Sama sa tiež starám o malého syna sestry keď si užíva... Viem aká je to zodpovednosť mat na starosti dieťa a ešte k tomu malé.... Co sa stalo sa stalo... Neľutujem ani ja ani priateľ to malé keďže obaja ho chceme a mame všetko ako tak premyslené co sa týka staroslitovisti, bývania, školy a tak ďalej.... Primitívne komentáre som tu moc nechcela čítať skôr som. Chcela rady a nie takéto niečo ale nevadí je to váš názor akceptujem ho ☺️

tulipanicek
22. dec 2020

Keď teda tvrdíš, že pomoc od sestry nepotrebuješ, oznam jej to keď vyriešiš s partnerom bývanie, financie a všetko potrebné. Potom to iste zoberie lepšie. A jasne že je prísna, keďže vie, čo všetko to obnáša mat dieťa v takom veku.
Btw píšeš, že vieš, čo je to starať sa o malé dieťa, lebo aj jej sa staráš o syna. Ver mi, nevieš, čo to znamená. Myslela som si to tiež, lebo tiež som sestre pomáhala. A teda to, čo sa staráš ty, je len zlomok z toho, čo je realita. A nemyslím to v zlom. Ani ta nechcem strašiť. Dieťa je úžasný dar, len hovorím, aby ta to potom príliš neprekvapilo.

kik655
autor
22. dec 2020

@tulipanicek ja to chápem všetko.... Ze to nieje hračka... Ale verím ze mi ma kto pomôcť... A áno tak to chcem aj urobiť najprv si vyriešime kompletne bývanie a potom jej to poviem... Pretože nechcem aby mala starosti navyše chcem si to po riešiť nejako sams... Viem a je mi jasné že jej pomoc potrebovať budem ale nechcem ju zaťažovať aj s týmto keďže je to takzvane ,,moja vec,,..

nika82
22. dec 2020

@kik655 a co cakas ake krasne komenty ze ta budeme zato chvalit , ale evidentne to mate v rodine zacat velmi skoro sexualny zivot

nistika
22. dec 2020

@nika82 myslim ze autorka sa vyjadrila jasne ohladom toho co ocakava....ocakavala radu "ako povedat sestre o tom že som tehotna" tiez ocakavala nejake pravne rady, o tom ci bude mat sestra alebo ona problem kedze jej je zverena - z pravneho hladiska.
a vy mate v rodine navzajom doseba len rypat a tvarit sa ze ste vsetci naj?alebo si len ty cierna ovca? to ja vidím potenciál, kde by sme mohli autorku pochválit takze idem na to

@kik655
velmi si vážim že aj dnes existuju v tak skorom veku zodpovední ludia, ktorí sa dokážu postavit čelom k situáciám, v ktorých sa ocitli. vážim si tvoju odvahu a odhodlanie vsetko zvládnut. vážim si, že sa dokážeš na úrovni rozprávať na nepriatelskom fóre, kde ta vecsina len odsúdi. vážim si že si natolkl mudra, že sa netvaris, že všetko dokážeš a ovládaš najlepšie a tym padom hladas nove odpovede a ďalej sa rozvíjaš. je úžasné že máte so sestrou pekný vzťah, kde jej ty pomáhaš s jej deťmi a rovnako sa nebojíš požiadať o pomoc aj ju.
si proste úžasná, mnohí 16-rocní by sa mohli schovať do tmavej diery.verím že ty so svojim osobnostným rozvojom budeš práve tá ktorá to zvládne a mozno pojdes prikladom raz matkam v podobnej situacii a zachranis este vela nenarodených zivotov.
mas moj obdiv a velmi ti držím palce

kik655
autor
22. dec 2020

@nika82 nepýtala som sa na váš názor ale na rady ktoré mi aj nejak pomôžu a nieje vaša vec kedy začíname s našim sexuálnym životom... Vy ste snáď svätá? A nie som prvá ani posledná a samozrejme ze som nečakala že ma tu budete chváliť alebo krásne komenty... Jedine co som čakala ze je to tu nato aby sa tu radilo a nie odsudzovalo alebo nadávalo alebo niečo podobné.. Čakala som skúsené rady od starších múdrejších a normálne odpovede 🙂

kik655
autor
22. dec 2020

@nistika hrozne moc ďakujem za konečne niečo pozitívne a pekne.. Snažila som sa o normálne rady no vidíte.....

vevesh
22. dec 2020

@nistika no neviem do akej triedy si ty chodila, ja som par rocnikov skor a u nas to v 16tich nerobil nikto z triedy. A v 19 mala az 1 baba znamost, cize 1 dievca z 19. Z dalsich tried by som na rukach mohla poratat. A ani dnes to nie je normalne- mas typy, ktore zacinaju skoro a typy, ktore maju rozum a zacinaju neskor a vobec by som nesla do zovseobecnovania "vsetci to robili" (teda, ak mam byt uprimna, na ucnovkach bola vascina v 18tke aj vydata, ale na klasickych SS to nebolo normalne a ani klasika...)

nistika
22. dec 2020

@vevesh chodila som na normalnu ss-zdravotnicka....viac k tomu nemam co povedat. ale mala som aj kamosky z inych skol. chodila som aj na zakladnu a boli tam typy, ktore to skusali v 13tich-uz vtedy. u nas len tri. cize netvrdim ze je to bezne ale viem celkom urcite ze dnes uz ano....stale plati - bez ohladu na to kde sme vyrastali my alebo ako sme sa vtedy rozhodli, nemame pravo posudzovat inych.

cervenaruza123
22. dec 2020

Ano, vsade sa diskutuje o tom, aky je sex dolezity, kto vo vztahu nesexuje pomaly od prveho rande, tak je staromodny a trapny a robi velku chybu a je povazovany za normalneho. V diskusiach sa tu najde vela takych nazorov. A potom v takejto diskusii zrazu kazdy odsudzuje, preco dievca sexuje. A myslim, ze ziadna zena nie je pripravena na vsetko okolo dietata, kym nema prve a je jedno kolko ma rokov.
@kik655 Normalne to sestre povedz, uvidis co bude, myslim, ze nijak specialne sa na to pripravit neda. Mnohi ludia su prisni, aby takym veciam predisli, ale pritom rataju, ze sa moze stat a potom z toho nerobia velku vedu. Ked sama sestra bola v tom veku tehotna, mozno ti nieco povie, ale asi to nebude prezivat extra specialne. Na pobavenie, ked moja mamka necakane otehotnela (mala vyse 40 rokov uz), tak sa tiez triasla, ked nam to ostatnym oznamovala a bala sa, ako zareagujeme. Taze ani vek niekedy neriesi taketo problemy 😀

majulino
22. dec 2020

@cerz wau klobuk dole, ze ste to zvladli ♥️

cecilia29
22. dec 2020

@nelca84 iff.. este ze nie kazda sestra je taka ako ty...

nelca84
22. dec 2020

@nistika naozaj si myslis, ze je zodpovedna? Keby bola, tak neni v takejto situacii.

nelca84
22. dec 2020

@kik655 ako to, ze priatel v 18-tich pracuje? Vychadza to len na 3. rocnik SŠ.

nistika
22. dec 2020

@nelca84 a ty mas o sebe aku mienku ?

cecilia29
22. dec 2020

Vies, vekom clovek neziskava patent na rozum a ani super rodicovske schopnosti. Ukáž sestre v nasledujúcich mesiacoch ze si zodpovedna - v skole, uceni sa, pomoz jej v dacnosti, zariad si externe studium ...a ked sestra uvidi snahu, urcite mebude mat problem podporit vas a pomoze vam postavit sa na vlastne nohy. Držím prsty a gratulujem k bábätku. Mat dieta je narocne, ale spociatku je to hlavne narocne psychicky a fyzicky, potom je to narocne na vychovu,a financne az nakoniec

kik655
autor
22. dec 2020

@nelca84 ukončil školu skôr aby mohol pracovať pracuje už vyše roku.. No to je nepodstatné... Ma dobre platenú prácu tak je to v poriadku

kik655
autor
22. dec 2020

@cecilia29 ďakujem moc 💕

lauxx3
22. dec 2020

@nelca84 kľudne môže mať skončený 3 ročník. Môj manžel má tak isto len 3 ročnú dokončenu s výučnym lístom a teraz na 27 rokov a zarába slušne. Aj bez maturity