Mám školákov, ktorých nechcem nechať samých doma počas online vyučovania
Ahojte. Zaujimalo by ma ako by ste riesili vy danu situaciu, pretoze ja uz neviem, co robit.
Mam 2 deti. 10 a 11 rokov.
Od 16.3 do 31.5 som bola na pandemickej ocr. V sucasnosti som pn so sebou od 17.9. Chcela som nastupit do prace od 9.11. Lenze nastal problem. Skoly su zavrete. Deti doma same v ziadnom pripade nenecham. Nezvladli by byt same od 5.00 do 17.00, ucit sa online, robit ulohy atd. Takze som uvazovala, ze deti dam ku rodicom. Ale dalsi problem. Rodiacia nemaju internet, pc, notebook. Cize deti by sa online uit nemohli. Myslela som ze sa vykaslem na ma vyucovanie. Lenze doslizo skoly, ze musia byt online 2 hodiny tyzdenne, co ja splnit nevirm.
Cize mi z toho vychadza ze do prace nemozem a musim ostat dalej ocr. Ale to zase bude problem v praci. Pridem o plat, budu mi kratit dovolenku. Predpokladam ze do konca roka budu skoly zavrete. Cize pridem o 4 dni dovolenky, plus plat, plus bude problem v robote, ze som tak dlho doma.
A teraz mi poradte, co robit.
Podotykam, som samozivitelka. Otec deti nijako nepomozr, ci uz financne, ci uz byt s detmi. Napisal mi ze mam zit z lasky...
Co dalej??
Vdaka za vase napady
ty mas na vsetko to preco to nejde skus hladat to co ide navrhov mas plno
za mna dat deti k rodicom a dohodnut sa so skolou ze ulohy budete posielat ako budu stihat proste inak sa neda a hladala by som primarne moznost ako ist do roboty kedze si samozivitelka
@fokuska ja som odpovedala staremu_ujcovi ktory pisal ze mam dat u babky antik. Odpovedala som mu ze dam detom radsej mobilne data. Tak bud taka dobra a poriadne si to precitaj. Nemusis mi tu davat vykricniky ked si to nepochopila
Ja som pochopila - napisala si ze ich das k rodicom aj ked nebudu online a ze das vediet ucitelkam svoj problem.
@loginexistuje ale ved som pisala vyssie, ze deti dam k rodicom a budem to riesit s ucitelmi. A ze bud im dam mobilne data alebo budu bez online vyucovania. Tak ja uz nechapem potom ci to aj niekto cital.
@janinah ja tiez pracujem od 6-15h
Ked nam pride tovar aj dlhsie ..a plus cesta kym sa dostanem domov.
Nastastie u nas na 1stupni zatial online vyucovanie nie je ...ale tiez by som bola v podobnej kozi ako autorka...
Samozivitelka a starsi rodicia.
No zatial mi vzdy vysla skola v ustrety...len treba s nimi komunikovat...
Takze este raz pre nechapavych a necitajucich. Deti dam k rodicom. Zajtra budem kontaktovat ucitelky a poviem im ze zial musim ist do prace a deti nebudu moct byt online. Detom bud dam nejake data, pripadne nedam. Uvidim podla rozpoctu a dohode so skolou.
Dakujem vsetkym chapajucim, ktory chapu moju nie dobru situaciu. A temu uzatvaram.
Prajem vam aby ste to vy nemuseli nikdy riesit, pretoze kto nezazije, nepochopi.
Pozdravujem
A este taky detail. Hovorilo sa, aby sa deti nedavali ku starym rodicom, aby boli chraneni. Preto som aj skoro 3 mesiace rodicov nenavstevovala, aby sa nahodou nenakazili. Inak by som aj pri 1.vlne pracovala. Ale chcela som chranit aj mojich rodicov. Teraz zial ich chranit nemozem, lebo uz musim do prace. Takze aj o toto mi slo a toti nikto nespomenul, ani ja. A ano, syn ma zdravotne problemy a dost velke ktore tu nechcem a nebudem rozoberat. Aj z toho dovodu som bola s detmi ja. Aby som rodicov od toho usetrila. Skuste si niektori nastudovat co je asperget a ostatne diagnozy.
Nejeduj sa, nie si sama v takejto alebo podobnej situácii. Tiež som sama so synom, máme wifi ale akurát nám začali prerábať panelák, čiže vŕtanie celý deň a otriasanie celým panelákom, on-line sa doma učiť nemôže. Takže bude musieť chodiť k babke, nosiť tablet či telefón a fungovať (sám, moja mama je z netu väčší somár ako ja). Má 10 rokov-piatak, tvoja dcéra má 11, určite to doma zvládne a tvoj syn, keďže má diagnózy, nájde určite pochopenie u učiteľov. Len nehľadaj dôvody ako sa to nedá, ale ako to vyriešiť
tak popri opatrovatelskom môžeš chodit aj do prace len ti ho skratia tam je podmienka nesmie plat presiahnut určitu sumu , corona tu zase nebude len dva mesiace , pozastavit sa dá vždy formou že máš prácu s vyššim prijmom
takto ak ta vyhodia preto lebo v podstate nemôžeš nechat pas dieta doma a lataš to očr alebo pn atd máš aspon nejaky prijem
len ten opatrovak to je tak zo 3 mesiace kym to schvalia vybavia ale mohlo by ti to pomôct
toto pochopí len ten čo má doma pas alebo adhd dieta , žial
@sara07 dakujem za odpoved. O opatrovatelskom som ani neuvazovala. Len syn este nema na papieri potvrdeneho aspergera. Testy ma az v decembri. Cize tiez to riesit neviem.
pozri ak je asperger tak má ivp
čiže ty zase až tak strikne nemusíš ist podla zadaní ale podla dohody
večer stiahni veci, ulohy, nech si ich u babky robia potom pošleš ako nebudu to mať presne podla pokynov na čas ale budú mať a ak sa budu stavat na zadné spytaj sa ich ako to máš riešit, kto ti to zaplatí však ked ho maju v škole musia vediet ako funguje/nefunguje
a raz za za čas si zober dv aby boli doma pripojeny sem tam
ako bude to o držku ale to máš doslova bud praca alebo byt doma
nad pas dietatom ked má svoj den tak neurobí ani čiarku ked niekto nad nim ako bachar nestojí doslova
aha to bez papiera s potvrdeným aspergrom od pedopsychiatra nemá ani vyznam skušat
@sara07 ved taki jej aj radili a s detmi v omnoho horsich stavoch ako ma ona ale nejako sa minalo ucinku
@loginexistuje úprimne ale toto už tu bolo v prvej vlne , že ako ulohy o pol noci a na čas a presne a odovzdat atd zvolnit je to iné ako doma a v škole
čo takto aj brat do uvahy že rodič pracuje , mne osobne vyhovoval systém zadania na tyžden ako kto si urobí jeho vec do soboty večera všetko ale nahrané, poslané , urobené
lebo každy den nahravat to bol opruz doslova
@sara07 ved preto som jej pisala nech da maleho k starym rodicom a na ulohy sa vyprdne a urobia len to co sa bude dat a v jeho tempe a dohodne to s ucitelkou pri takuchto detickach uplne normalne proste je to pre ne ztaz len sa s tym vysporoadat v hlavicke
a aby si robili samy a este bez priamej interakcie len cez pc to je utopia
Operator Styrka má neobmedzené data za 14€ mesacne. Staci karta na kredit, kde ich aktivujes. Takto môžeš napojit aj notebook aj mobil u babky. Sebe kúp nejaky mobil zo zalozne a detom daj svoj na online vyucovanie. Takto by si mohla dat deti k rodicom.
Ak ma tvoj syn individualny studijny plan, tak bude mat aj lahsie úlohy. A predpokladam, ze odoslat ulohy zvladnu aj same deti.
ja neviem, ale zistila by som ci ma skola pravo od teba ziadat aby dieta bolo povinne 2 hodiny online? A co ak rodina nema taku moznost? Verim tomu ze existuju rodiny v nudzi kde pc s internetom nemusi byt samozrejmost. Ja by som skusila toto skole vysvetlit, ziadat iny sposoby vyucby. Podla nma nemaju pravo klast taketo podmienky...
@loginexistuje ano ale ja poznám xy učitelov a škôl čo to nerešpektuju doslova a máš aj papier, aj pečiatky aj ivp aj malého boha a aj tak sa nedohodneš
pripadne kecy a neviem čo okolo že sa fakt snažiš aby si radšej ani nepisala, nežiadala
Dievcata, pisala som riaditelke, tak uvidime. Snad to pochopia a najdeme riesenie
Mne sa zdá najlepšie riešenie nechať dcéru doma, keď to zvládne, splní si školské povinnosti, čas jej ubehne, neviem, ako ďaleko bývajú starí rodičia, po vyučovaní môže prejsť ku nim a aj so synom tam na teba počkajú.
chodim do prace o 5.40. Cize varit budem o 3.00?ci o 4.00? Deti maju vyucovanie o 8.00.cize musia vstat o 7.00. A este som nespimenula. Syn ma v skole asistentku, takze u neho je to dost problematicke
Toto ma fakt pobavilo... Prečo chceš variť nad ránom stačí navariť poobede, nachystať deťom a hotovo, to fakt majú decká vstávať o siedmej keď im začína online vyučovanie o ôsmej? Ale nooo. Mama predsa môže prísť pozrieť decká a odísť. Nerob paniku.mas nejako choré deti, nejaká vážna diagnóza, keď si väčšinu roka ocr? A ty tiež? To treba riesit
@sara07 k tym ucitelom. Presne ako si pisala. Kazdy jeden podpisal isp a vie o priblemoch syna. A to je tak vsetko. 4,5, poznamky kazdy den. Nezaujima ich to. Asistentku ma 1x 1 hodinu za tyzden. Uz som sa aj pytala ci by som ja nemohla robit asistentku. Brali by to vsetkymi desiatimi. Vraj mozem vybrat dovolenku 2 tyzdne a chodit kazdy den so synom. Ano ale to moju situaciu nevyriesi. Uz som rizmyslala aj nad vypovedou a ze ja budem robit synovi asistentku. Len neviem ci by sa to dalo a hlavne, aby som za to mala aj plat ktory by nas uzivil. Len neviem kde sa to riesi. Urad prace?
@maciatkolulu to bola reakcia na to ze mam varit rano ked pojdem do prace. Precitaj si vyssie na co som reagovala
@maciatkolulu citaj diskusiu preco som bola ocr...
A som rada ze som ta pobavila

@fokuska na online vyucbu potrebuje neobmedzene data alebo byt na wifine, 1G je nic, ja som mala v piatok online prednasku, necele 2 a pol hodinky a spapalo mi to vyse 5G