icon

Mobily v škole

gabriela855
14. apr 2023

Ahojte ,chcem sa len spytať ohladom mobilov v škole ..Syn mi chodí do 9 .ročníka ..
Rano pred vyucovanim maju odovzdat vsetke deti mobili ucitelke na stol do krabice .( a po vyucovani si maju zobrat )
Ako chapem mobil do skoly nepatri ,ale moja otazka znie ci moze toto riaditelka dat takyto oznam /rozkaz .
Ak neda dieta mobil k detom sa spravaju ucitelky akoby ....
Ma to niektore vase dieta toto v skole ?
Dakujem

matabb73
14. apr 2023

@gabriela855 naši majú v školskom poriadku, že nosiť mobily do školy je zakázané. Môžu len na výnimku povolenú riaditeľom. Niektoré deti nosia aj tak, moja dcéra ho necháva doma. Tiež je deviatačka. Ak to tak majú v školskom poriadku aj oni, tak učitelia majú právo im tie mobily zobrať a po vyučovaní vrátiť. Keď má dieťa zdravotný problém, volajú rodičom učitelia.

kristiii
14. apr 2023

@gabriela855 tak mobil, ak nemá obal, sa mu škriabe určite aj inde, nie len v učiteľkinej krabici, ale aj vo vrecku, v taške...
Ale primárny problém u vás rozhodne nie je mobil. Podľa toho ako si popísala situáciu, syn ti napisal, ale za učiteľkou nešiel. Nato učiteľka reagovala ako reagovala. Akcia-reakcia. Nech syn rešpektuje pravidlá, potom môže chcieť, aby učiteľka rešpektovala jeho. Keď klame o mobile, prečo by mu mala veriť, že mu je zle?

daniela2202
14. apr 2023

@gabriela855 zákaz mobilov !!!!

maranco
14. apr 2023

Tu je spomenutý stav zručností detí, že techniku vedia využiť hlavne ako konzumenti obsahu, namiesto vzdelávania/tvorby/práce.

Výsledky posledného ročníka totiž ukázali, že nielen slovenskí žiaci výrazne zaostávajú v oblasti práce s kancelárskymi nástrojmi, v porozumení tabuľkám, grafom či v čítaní s porozumením a sú skôr KONZUMENTI OBSAHU.
https://zive.aktuality.sk/clanok/RdMWvIp/zacalo...

babalenka
14. apr 2023

Už za mojich čias boli telefóny zakázané.Sice ich malo iba pár deti aj to väčšinou tie čo boli na internáte, ale museli ich mať vypnuté zvonenie a v taške.Ja som mobil dostala až no 18 stku.Moje deti vôbec nenosia telefón do školy .Maju v školskom poriadku,že telefón vypnuté zvonenie ostáva v skrinke dieťaťa.Ak ho zoberú do triedy a učiteľka zbadá telefón berie do školského trezoru.Uz sa stalo ,že deťom zmizli telefóny a už sa nenašli hold smola darmo sa sťažovali rodičia telefón sa nenašiel a mali smolu keďže mobil v triede a nie v skrinke

deniseee
14. apr 2023

V nasom skolskom poriadku je prisne zakazane mobily nosit do skoly, ucitelia na to upozornuju na kazdom rodicovskom. Ked ho niekto prinesie, moze ucitelka mobil zobrat a nie, nevrati ho ziakovi po vyucovani, vrati ho az rodicovi, ktoreho si zavola do skoly a upozornili aj na to, ze pokojne zavolaju do skoly rodica aj kazdy den, aby si pre mobil a dieta, ktore skolsky poriadok porusuje, prisiel osobne. Najprv si deti z triedy mobily nosili, napriek tomu, co je pisane v skolskom poriadku. Rodicia ale rychlo vytriezveli. Dnes je to tak, ze mobil ma v triede iba jedna ziacka, ktora ale ma iny problem, takze tam je dohoda s ucitelkou, ze mobil ma, je vypnuty a keby nieco, dohodne s ucitelkou, odfoti co treba, pripadne zavola a odlozi. Inak ma ucitelka u seba svoj mobil a naozaj poctivo telefonuje rodicom zo svojho mobilu, kedykolvek niekomu z triedy pride zle alebo ochorie. Tento system je funkcny, deti su nutene spolu komunikovat slovne, nielen cez pismenka a pozerat len na obrazovku. A aby som nezabudla, taktiez nas upozornili, ze ak niekto mobil ma a poskodi sa mu ci uplne znici, skola za nic take nenesie zodpovednost, poistenie taketo nieco nekryje a opravu si teda zaplatia rodicia sami.

kristiii
14. apr 2023

@deniseee toto by sa mi zas ale tiež nepáčilo, ak by napríklad moje dieťa dochádzalo do školy autobusom, prípadne by malo vyzdvihovať mladšieho súrodenca a pod..U nás sa vzťahuje poistenie na mobily zamknuté v skrinke, tam sú kamery, pokiaľ by sa stratil niekomu mobil v triede alebo inde, kde ho dieťa nemá čo mať, má smolu. Celkom fér kompromis za mňa.

8aslan147
Odpoveď bola odstránená
deniseee
14. apr 2023

@kristiii u nas ziadne skrinky nie su, satne su spolocne, len na oblecenie a prezuvky, nic ine sa tam nenechava a osobny priestor zamknutej skrinky neexistuje. Nie kazda skola je rovnako vybavena. Mladsi surodenec sa vyzdvihuje len vynimocne, pretoze deti mladsie koncievaju skor, alebo idu do druziny, z ktorej sa ale ase daju vyzdvihnut az ovela neskor, ked uz ti starsi zase skoncili. Pre tieto pripady ale mame skolsky zvoncek na skole, kde sa musis dozvonit priamo do triedy a az potom ziaka, ktory ma ist domov z druziny, poslu von. Mobil u nas na toto nesluzi. U nas v skole bol problem s mobilmi vyrazny, vznikla aj sikana, dohodli sa rodicia najprv na isty cas detom mobily zatrhnut uplne, nakoniec prisli na to, ze dieta mobil skutocne mat nemusi. U nas ma mobil len najstarsi, ktory je ale uz dospely, mladsie deti ho nemaju vobec. A som za to vdacna. Pritom vedia pouzivat autobus, navzajom sa pockat, vedia sa vopred dohodnut na vsetkom. Ja som vyrastla v casoch, ked mobily neboli a zvladali sme s uplnym kludom. Paradoxne ten najstarsi, co mobil ma, si ho velmi rad “zabudne” doma a ide bez neho. Jednoducho chce mat pokoj, nebyt otravovany.

jesenzima
14. apr 2023

@gabriela855 podľa mňa to je v poriadku. Ten čas v škole bez toho prežijú ...Vieš, ako to teraz napríklad vyzerá, keď sa mi príde zaúčať brigádnička? Obe ruky ľavé, a každých 5 minút čumí na displej, hlavne že sa má zaúčať... A keď ju upozorním, ešte sa zdúva... Z 10 mladých ľudí je to takto s ôsmimi... Hrozna doba .... A keď toto zažívajú aj učiteľky, hrôza...

simca06022011
14. apr 2023

@jesenzima nech sa zduva, aj starsi sa urazia.. ja som si po rokoch raz otvorila usta do kolegu, ktory viac casu venuje manzelke na telefone a v kuse sa myli, ako sa venuje praci a ten bol fialovy hadam od hnevu a co.. aj tu niekde uz bola debata, ze proste "nema mi pravo zamestnavatel zakazat mobil".. no.. keby nemusel, nezakaze, ale ked vie, ze miesto rpace sa tam niekto zabava tak ano, moze.. :DDD cize kludne upozornuj. Nie je platena za tukanie, to nech si zacne zarabat ako "youtuber" 🙂

maranco
14. apr 2023

@jesenzima potvrdzujem, mali sme na praxi vysokoškoláka, vysvetľujem mu čo má robiť počúva na pol ucha a v druhej ruke prirastený mobil a ďobe tam.
Pýtam sa ho čo ho baví na škole prečo si vybral tento odbor, tak že rodičia chceli aby mal titul, tak si vybral ten odbor lebo bude ľahký.

zuzulka558
14. apr 2023

@adri266 nie ze dieťa nie appka oni asi majú appky ako sa hrať z vlastným dieťaťom a keď to nie je podľa toho tak su hotové 🤣🤣 mne tu úplne stačí čítať diskusie ze aplikácia a neviem co na deti ako s nimi žiť,, no už len podľa knižky, mobilu a článkov by som sa riadila, nám to funguje doma už 10 rokov aj bez toho

simsalabim
14. apr 2023

@maranco presne, toto aj ja zazivam v praci. Daco novemu kolegovi vysvetlujem a on si kludne vytiahne mobil a nieco si tam pozera 🙃

kristiii
14. apr 2023

@deniseee v takom prípade sa to dá poriešiť tými krabicami. Syn tiež dlho mobil nenosil vôbec, ale čím je starší majú po škole viacero aj neplánovaných aktivít a som rada, že mi môže dať vedieť, že sa zdrží.

deniseee
14. apr 2023

@kristiii predpokladam, ze krabice budu riesit len na skolach, kde mobily v skole nie su zakazane v skolskom poriadku. U nas zakazane su, takze ucitelka tiez urcite krabicu riesit nebude.

simca06022011
14. apr 2023

@maranco dnesni "dospelaci", neviem ci mam plakat alebo sa smiat. Ale inak bohuzial, toto je vychova rodicov. A my ked si nedupneme, nase deti budu rovnake...

lalenka33
14. apr 2023

@gabriela855 prepáč, ale cely tvoj prístup je celý zle. Vieš, že nesmú mat mobil, ale podporuješ syna v podvádzaní aby sa mu mobil nepoškriabal. Tak, keď nechce, aby sa mu poškriabal, tak nech si ho do školy nenosí alebo mu kúp púzdro a sklo. V roku 2023 úplne bežná vec. A ďalšia vec nútiť dieťa zjesť polievku aj druhé jedlo? Ako fakt mu chceš spôsobiť PPP? Ani ja, ako dospelá žena, ani môj chlap nezjeme polievku aj druhé jedlo. A ešte nasilu? Chúďa dieťa.

letfenixa
14. apr 2023

@simsalabim a povieš mu niečo?

marllik
14. apr 2023

Tvoj syn mal povedať triednej, že mu je zle a ona Ťa mala kontaktovať. Ona je za neho v škole zodpovedná, nemá ju čo obchádzať s takou informáciou. Súhlasím s tým, aby deti mali zákaz mať mobil v škole, alebo ho odovzdávali. Uvítala by som to i v synovej škole.

gabika0825
15. apr 2023

@gabriela855 áno je to normálne čo som mala kolegyne v bývalej práci tak mali doma tiež deti čo sú na základnej škole a veru sa o tom bavili že mobili odovzdávajú a su na rozdielnych ZŠ, ale ony si to pochvaľovali lebo aj tak potom väčšinu času su tie decká na mobile zavesené a cez hodinu majú davat pozor na vyučovaní. Čiže ja s tým napríklad súhlasím tiež.

mamkalentedkova
15. apr 2023

Ako každá firma ,aj škola môže mať svoje interné predpisy a nariadenia ..u nás na škole sme boli aj my ,rodičia ,oboznámení s tým ,že sa mobily deťom zbierajú .Funguje to tak u nás už od minulého školského roka .Toto nariadenie vzniklo ako preventívne opatrenie po Tom,čo sa na sociálnych sieťach objavili príbehy a fotky ,na ktorých boli spolužiaci ,učitelia ..Deti nie vždy vedia zhodnotiť všetky dôsledky svojho konania ,preto ja ako rodič vnímam toto opatrenie pozitívne ..Nerada by som ,aby niekde po internete kolovali trápne fotky mojich detí ani ich kamarátov .Myslím,že počas vyučovania ich detí naozaj nepotrebujú ,cez prestávku sa môžu najesť ,porozprávať sa s kamarátmi a pripraviť sa na ďalšiu hodinu .Na mobil majú dosť času po vyučovaní

simsalabim
15. apr 2023

@letfenixa ano... skusala som prestat rozpravat, aj priamo upozornit. Stava sa to zas a znova, u toho isteho aj u inych (novi sa u nas dost vystriedaju). Generacia Z... su ini ako my a ja im to nezazlievam, ale niektore stranky osobnej komunikacie su aj o slusnosti - ked niekto hovori a vysvetluje mi daco - pocuvam, nielen o tom, ze ked sustredene pocuvam, hned to pochopim. Ved mu nehovorim o tom, co som mala na veceru, ale ako urobit daco, co nevie a potrebuje to urobit.

letfenixa
15. apr 2023

@simsalabim neuveriteľné.

letfenixa
15. apr 2023

@gabriela855 na našej škole sú mobily počas celého vyučovania zamknuté v skrinke v triede. Ak je žiakovi zle, ma prísť za triednym/vedením. Použitie mobilu počas vyučovania bez vedomia vyucujuceho je závažným porušením školského poriadku.

gabriela855
autor
15. apr 2023

@lalenka33 mylis sa ..preto som pisala na inu temu to je ,prac ale ty o tom nic nevies ,nebudem sa rozpisovat ...ako si pisala chuda dieta ...
Ano je ale nie ze ho nutim .
On mi vobec neje ,chapes ,ranajky nezje ,desiatu malokedy ,obed bud alebo a vecaru tiez .
Ja som z nim chodila aj k lekarke .on musi z toho vyrast ..cize ten chlapec je taky chudy ze mi je do placu ako mu kosti "vidiet " .
Cize ma preto neodsudzuj ze donho nutim ..musim aby mi niekde neskolaboval .Uz sa mi s nim stalo ze tep mal taky vysoky ze hned na pohotovost ..vody nepije atd .
Nechcem tu vsetko rozpisov ano je to tzv .problemove dieta ( puberta ) ale ked nevies celu sitiaciu tak sa radsej zdrz komentarov .
Prepac ale viem svoje .

gabriela855
autor
15. apr 2023

Dakujem ,vidim ze sa tu rozbehla velka debata dakujem vam niektorym za odsudzovanie a niektorym za radu .UKONCUJEM DEBATU !!!

diamondsspaces
15. apr 2023

@maranco ono je to aj preto lebo dospelaci často nevedia používať telefón iba SMS, mesenger a FB

laurita285
15. apr 2023

Tie mobily v krabici majú svoje opodstatnenie 😀

Totiž to deťúrence natáčajú a fotia ostatných keď sa nepozerajú a následne tie fotky upravujú a chichocú sa na nich, prípadne ich dávajú na sociálne siete kde sa tomu nešťastníkovi, ktorý je na fotke/videu vysmievajú hromadne 😀 V podstate všeobecne je internet posadnutý "paparacovaním" a zachycovaním blbých fotiek 😂

lalenka33
15. apr 2023

@gabriela855 ale tým, že ho nútiš jesť nasilu a ešte 2 chody mu nepomahaš, ale prave naopak škodíš. Čo vidíš sama keďže mu je následne z toho zle. A to ti píšem ako človek, ktorý mal v minulosti problémy s PPP. Vyhľadaj odborníka, ktorý ti pomôže so stravovaním dieťaťa. Lebo tvojím prístupom mu nepomáhaš, ale ubližuješ. Ide z extremu do extremu. Na kompletku mu to zničí trávenie a organizmus. A to nemyslím ako rýpanie v zlom.