Moja skoro 18-ročná dcéra fajčí
Úplne neviem čo mám robiť. Našla som jej cigarety, povedala že to trvá už rok ale že si cigarety skrývala kade tade. Nie som z toho vôbec nadšená, ale bude mať 18 o štyri mesiace, takže nejaké zakazovanie neviem či je na mieste. Veľmi ma to mrzí, neviem, kde som urobila chybu. Peniaze si zarobila sama, takže som nad jej výdavkami nemala taku kontrolu. Čo by ste robili okrem nejakej intervencie?
Možno dcéra rieši vnútorné problémy zopár balíkov ešte nikoho nezabilo. Proste musí sama chcieť môžeš jej zakazovať koľko chceš... A v dnešnej dobe cigarety sú nič keď vidím na čom mladí frčia. Ja by som ju zobrala do riadne zafajčeného baru nech sa nadýcha na dve hodiny a povedala by som jej nech ide do školy neumytá a v tom istom oblečení a vlasy by jej smrdeli. Taká napáchnutá by sa hanbila a možno by to prehodnotila. A povedala by som jej keď chce byť cool takto tak nech je a môže tak chodiť každý deň ak si vybrala takúto cestu.
Vy nefajčíte ani ty ani jej otec doma? Potom asi vplyv partie. Ja by som neriešila, zakázané ovocie najviac chutí. Ak nemá príklad z domu, že fajčenie je ok, tak podľa mňa časom dostane rozum a prestane sama.
ja by som sa s nou len porozpravala... ze takto minat peniaze je dost pod uroven, nech si fajci tam s kamaratmi, ale nie pri mne, zakazovat celkovo nema cenu. Asi je len viac ovplyvnitelna, ked sa partiou nechala zlakat takto, a ano aj vychova ma na tom podiel.
Neurobíš nič. Vysvetlila by som jej prečo cigarety nie, našla jej články o rakovine pľúc a to je asi tak všetko. A odomna by na cigarety € nedostala
@mirkava Hmm, tak zaprve do 18 rokov je za mladu zodpovedna a tato zodpovednost sa tyka aj zdravia.
Za druhe, kde by si ty nakreslila hranicu? Sladene vody, energetaky, alkohol, cigarety, makke drogy, tvrde drogy. Lebo toto vsetko su drogy a preto sa pytam, pokial si ochotna zatvarat oci a co je uz akoze za ciaru?
Za tretie si myslim, ze treba dat jasne najavo, ze je to problem a zvolit radsej radikalnejsie riesenie ako chodit po spickach. Samozrejme, tu zalezi na hodnotovom rebricku autorky, za ako velky problem to povazuje ona.
Ja hovorim len za seba, uvidime ako a kedy prekvapia mna moja deti. Inak, ja neviem ako to funguje, ale to nepoznat na obleceni dychu, ze dieta mi fajci?
Pockaj... Uo 2x zdvihnu cenu a prestane ju to bavit. Aj to s tou vonavkou je dobry pribeh... Alebo nech prejde na iqos, ten tak nesmrdi
@mirko84 nejdem sa hádať 😉 ale zákazom nič nevyrieši a ešte u takmer dospelacky. Chodila som na strednú školu keď sme na stanici potajomky fajčili "kusovky". V dospelosti ani nefajčím ani nepijem. Viem ze vtedy nejaký zákaz by mal u mňa opačný efekt. Rozhovor je určite lepšia možnosť.
Po pravde nemáš čo spraviť. sama si na ne zarobila peniaze a ak by si jej to aj zakázala, tak si myslím, že by si to aj tak robila zbytočne. Pokiaľ nebude sama chcieť, tak bude fajčiť naďalej. Dúfaj možno v to, že zdvihnú ich ceny na toľko, že na ne proste nebude mať
@kitycat iqos je zdravotne horsi ako cigarety...
Možno skúsiť sa spýtať všetkých svojich známych, ktorých dcéra pozná a akceptuje ako rozumných ľudí, či v minulosti fajčili. A potom ich pozvať na priateľskú návštevu a medzitým hodiť reč aj o fajčení. Vlastný príklad prečo začali, čo bol zlom že sa rozhodli prestať, ako s tým bojovali jej môže dať viac ako odborné články o pre ňu anonymných ľudoch.
Prípadne aj nejakého fajčiara čo si uvedomuje svoj zlozvyk, bojuje s tým, ale nedokáže prestať. Nech jej povie ako ráno kašle, aké má pocity keď si nedá, koľko mesačne minie.
@mirkava Ved ano porozpravat. Ja som vo svojom prvom prispevku tiez hovoril o rozpravani / vysvetleni toho, ze ked sa takto rozhodla a ma na fajcenie peniaze, tak ich ma viac nez dost a ja jej nebudem na tento a ziadny iny nadstandart prispevat tymi mojimi. A ze ako dalej sa musi rozhodnut sama. Nenapisal som ani jedno slovo o zakazovani, skorej vecierke alebo obmedzovani kontaktu s partiou.
Pre boha, čo z toho robíte takú tragédiu 😂 tak fajčí..veď sa nejde zrútiť svet.. úplne zbytočné zakazovať a kontrolovať ju..
@alex2299 tak niektorym nam zalezi na zdravi nasich deti...
@chillibubble v poriadku.. s tým súhlasím , ale niektorí všetko strašne prežívate😂 a za druhé , má skoro 18násť nie 12 😂
@chillibubble všetkým mamám záleží, ale úplne sa stotožňujem s @alex2299 . Jednoducho príde čas, kedy my rodičia už budeme iba pozorovateľmi našich detí a ich rozhodnutí, tých dobrých aj zlých. Nemôžeme im stat za zadkom donekonečna a hikat nad tými blbymi nápadmi.
@marisoul17 lepšie by som to nenapisala😉
@marisoul17 ok, ved kazdy to ma inak. ja to mam tak, ze spravim vsetko pre to aby moje dieta nefajcilo. lebo to ovplyvnuje akukolvek chorobu, ktoru v zivote bude mat, ovplyvnuje to organy, ovplyvnuje to plod v tehotenstve atd. ked vam nevadi, ze si dieta nici zivot ok, mne by to vadilo tak, ze by som mala potrebu ju presvedcit nech s tym pre vlastne dobro prestane. cize ano, pre mna by to bola "tragedia". prve co sa vas lekari pytaju pri akomkolvek vysetreni je, ci fajcite, pijete...
@chillibubble ale jasné že by mi to vadilo, ako každej matke... Aj by som dohovorila, ale nerobila by som z toho koniec sveta. Keď prestane, budem sa tešiť a keď nie, nezabijem ani ju, ani seba.
@anjelicek26 ja ti verim, u nás sledujem rovnaký trend… ale u nás je pre teenagerov aj dosť ťažké sa dostať k cigaretám, u nás sa nesmú vystavovať v obchodoch, sú schované buď pod pultom, alebo v skriniach a ľudia si musia vypýtať, bez ID im to nik nepredá.
Syn (14) sa zatiaľ drží, pohybuje sa medzi deckami športovcami a len malo detí v tejto skupine je tak sprostých, žeby si ničili zdravie cigaretami, ale v škole nejaké decká fajčia, teda skôr vape. Ja len dúfam, že mu to vydrží, lebo na rozdiel od dcéry sa rad prispôsobí partii, tak mám trochu obavy…
V práci u nás to isté, je nás 70, jedna baba čo fajčila odišla pred nejakými 3-4 rokmi, odvtedy sme nefajčiarsky kolektív… tak ale sme lekáreň a všetci mame vzdelanie v tejto oblasti, takže asi sa niet čo čudovať.
@diewcatqoo jediných ľudí, čo poznám a viem, že fajčia sú všetko Česi a jedna Slovenka. Mi to príde, že pre Čechov je to nejaký národný šport, zvlášť pre mužov.
Keď malo moje dieťa 10-11 rokov, tak kreslil mojej sestre,ktorá fajčí, obrázky rakovinou napadnutých pľúc. Neznášal pach cigariet..... Bola som presvedčená, že je dobré vycvičený, že fajčenie škodí zdraviu. A ejha.... nebol 🤐 . Neteší ma to, ja som silný antifajčiar, ale peniaze si zarobí na brigáde a občas je vzťah dôležitejší. Ako tu bolo spomenuté,aj tak sme momentálne len trápne matky s trápnymi názormi.... Vie, že nesúhlasím, ale to je nateraz tak všetko, čo môžem dosiahnuť. Raz hádam rozum dostane.
Nikde si nezlyhala ani neurobila chybu. Dcére som takto našla tabakové žuvacie podložky 16 rokov má. Pár krát som jej ich vzala a povedala som jej, aby si dávala pozor, lebo na to vzniká veľká závislosť a že prečo to má. Pár krát sme sa porozprávali a potom sama prišla za mnou, že si uvedomuje aká je to blbosť. Skús jej dôverovať, že sama bude vedieť čo je pre ňu najlepšie a rozprávať sa s ňou.
tak ked jej zachutilo, nezakazes. Amen
@anjelicek26 no mne sa stačí prejsť okolo zastávky a tam všetko mladé a dokonca aj Melania hovorila,že spolužiaci fajčia aj kamošky

@mirko84 to by viedlo k tomu, žeby fajčila ďalej a pokazil by si si aj vzťah s dcérou 😉