icon

Moje handikepované 17 ročné dieťa často rozmýšľa nad tým ako by chcelo zomrieť

10. apr 2021

Dobrý deň mam 17 ročne dieťa (dievča), ktoré je hendikepované od malinká nevie chodiť a teraz to začína vnímať viac ako ked bola menšia hovorí že by bolo lepšie zomrieť lebo by tam vládala chodiť ako jej pomôcť,vysvetlit že je proste chorá a nie je to dôvod zomrieť? Ďakujem

Strana
z4
cocolino234
Odpoveď bola odstránená
autor
10. apr 2021

@cocolino234 priateľov má jedine zvieracích má 1 psika a 1 kocúra plus zajačika, ľudských priateľov nemá vôbec a tiež ju to veľmi trápi, koníčky, rád číta, pozerá rôzne seriály hrá sa so svojimi zvieratkami...tie myšlienky má už istý čas tak 1-2 mesiace, áno hovorí to mne a Ján naozaj neviem, čo s tým...hrozne má to trápi, ale neviem ako jej pomôcť...

autor
10. apr 2021

@cocolino234 rada, pardon

janinah
10. apr 2021

ste veriaci?

silvus138
10. apr 2021

Cíti sa veľmi osamelá. Deti v jej veku potrebujú nejakú kamarátku/ kamaráta. Skús jej v tomto pomôcť, nájsť niekoho, v skupinách na FB - niekoho primeraného jej veku s handicapom aspoň na dopisovanie.

pribinak
10. apr 2021

Nechodí ani do školy? Nie je v nejakom klube kde sú decka s jej alebo podobnou diagnózou?
To je fajn že má zvieracích kamarátov, ale potrebuje aj ľudí okolo seba. Možno aspoň nejakých virtuálnych na internete. Nie je to nič moc, aké aspoň na začiatok.

sara07
10. apr 2021

smer skutočne dobry psycholog ale taký čo skusi najskôr terapiu a nie hned naštope liekmi to nie je riešienie lieky
nerozmýšlali ste nad niečim takým že by nejaká bab prišla bola s nou, čitala, zobrala von, hrali karty atd
v zahraničí to funguje, napr aj v čechách a to pri diagnozach ako autizmus, že príde dobrovolník - má 3 mesačné školenie ako čo - je s dietatom alebo ho niekde zoberie, napr, 2x do týždna na 2 hodiny ,ak dieta zvlada je to aj iný človek
len tam je organizácia, prispieva na nu aj štát na fungovanie, a ona má databazu dobrovolníkov aj ich školí , potom ten čas s dietatom / dospelým už nie je plateny
ono by to fungovalo aj tu len to by musel niekto zorganizovat a žial pochybujem že to teraz štát nejaku podporu dá pokial do toho krestanstvo nenarypu

kacena4
10. apr 2021

ahojko urcite chodte k psychiatrovi, evidentne tam bude depresia, odporucam nastavit ju na liecbu a sedenia, aby si uvedomila, ze nie je sama v podobnej situacii ale treba bojovat a hlavne chodit s nou do kolektivu, kino, divadlo.... aby mala nieco co ju bude bavit. drzim palceky ak chces napis mi ip mam podobnu skusenost ☹

autor
10. apr 2021

@janinah dcérka má sväté prijímanie, svadbu sme mali v kostole...verime v boha, ale nechodime do Kostola ani nič také...

autor
10. apr 2021

@pribinak do školy chodím s ňou 1x týždenne, ale vôbec ju to nebaví, nechodí tam rada...nie je v kolektive kde sú deti jej podobné....má sociálne siete aj si tam občasne s niekym píše, ale akonáhle povie o svojej diagnóze už jej nikto neodpíše, a ona nevie zostať v kontakte s niekým s tým spôsobom, že nevie o jej diagnóze....

autor
10. apr 2021

@kacena4
@sara07 bojím sa ako by zobrala keby, že ju vezmem psychológovi príp. Psychiatrovi...

jaass
10. apr 2021

Ahoj ak chceš napis mi súkromnú správu

autor
10. apr 2021

@jaass Ahoj, vieš mi pomôcť?

jaass
10. apr 2021

Snáď ❤️

syslik81
10. apr 2021

urcite psychologa .. nieje to hanba ..skus vygooglit ci vo vasom okoliniesu kruzky pre deti s postihnutim.. neake stretavania sa ludi s podobnym osudom ... zaradit ju do kolektivu aj ked teraz odmieta isto sa jej zapaci .. je vo veku ked potrebuje kamaratov a aj je vo veku kedy prichadzaju prve lasky etc... ona proste potrebuje ludi okolo ..

lubiss
10. apr 2021

urcite su nejake skupiny zdruzenia deti, mladych s podobnym hendikepom kde by si urcite nasla spriaznenu dusu..moja suseda slepa si takto nasla partnera...zo socialnych sieti nech si priklad neberie a nedivim sa ze ma potom take myslienky ukazuje sa tam len vsetko pekne a dokonale ale tak to nefunguje. Bekima nech sleduje ten po nehode ostal ochrnuty a aj tak si uziva zivota naplno..takisto u nas v meste mlady chalan po nehode ochrnuty a takisto si uziva zivota, dievca na voziku zrejme od mala takisto kopu priatelov..pomohol by urcite aj psycholog aby sa nastavila na to ze zivot sa vie pekne uzit aj takym hendikepom

tinapa
10. apr 2021

Na začiatok jej skús dať pozitívne príklady- ako napr.Bekima- nenútenou formou- a samo. smer psychológ.. Ja mám syna s handicapom- hypochondroplázia- a tiež neviem, čo bude, ked bude mať 16- 17r., teraz má 8r. Myslím si, že ked bude zle, zoberiem ho k nemu podobným a poviem mu- pozri, nie si sám..sú aj horšie na tom. No, snažím sa mu dodať sebavedomie, že je proste taký aký je, nemôže za to..

andreatytler
10. apr 2021

Ja by som to urcite riesila s odbornikmi. Ked o tom ludia zacnu rozpravat, je to vazne... ak by to aj nespravila, ta bolest ktoru citi, musi byt hrozna.
Mozno zajdi najskor za psychologom sama a porad sa ako a to, ak sa bojis dcernej reakcie.
My sme mali susedu a jej dcera, ktora bola vzdy zdrava a stastna, zacala mat v puberte (okolo 16 rokov) urcite psychicke problemy. Podla mna je to velmi tazky a citlivy vek, aj pre nehandikepovaneho mladeho coveka... nieto este pre niekoho kto ma handikep.
Neviem aka je situacia na Slovensku so zaradenim handikepovanych ludi do spolocnosti ale tu kde zijem je to velmi propagovane a podporovane. Mozno ak vie dcera anglicky, nech skusi najst virtualnych kamaratov z inej krajiny.

deti95060810
10. apr 2021

prečo chodí do školy len raz za týždeň? Nie je to málo? Aj postihnuté deti chodia častejšie... keby chodila denne zvykla by si a možno aj našla spriaznenú dušu...

tenerifka
10. apr 2021

nechapem dobre celej teme, ake postihnutie ma tvoja dcera? Kedze pises, ze od mala nechodi, je to razstep chrbtice? Prip DMO? Ma aj inu diagnozu okrem tej, ze nemoze chodit? Ako je na tom mentalne?

deti95060810
10. apr 2021

@tenerifka tiež tomu moc nerozumiem... do školy chodí raz za týždeň a na druhej strane rada číta... deti čo chodia do školy raz za týždeň sú mentálne postihnuté a čítať ani nevedia...😉

tenerifka
10. apr 2021

@deti95060810 snad to nebude tak, ze dieta ma zniceny zivot len preto, ze ma fyzicke postihnutie. Lebo byt takto izolovana od spolocnosti je zahul. Este by sa dalo chapat, ak by to bolo problemove dieta s psychickymi problemami, co ale podla prispevkov zakladatelky nie je. Mña vzdy zaboli pri srdci, ked vidim, kolko deti je na Sk uvrhnutych do samoty len preto, ze sa malicko odlisuju.... s heslom "co oko nevidi, to srdce neboli", ako v stredoveku

deti95060810
10. apr 2021

@tenerifka školstvo je v mizernom stave...

tenerifka
10. apr 2021

@deti95060810 a najma povedomie ludi. Kazdy si mysli, ze jeho sa problematika postihnutych deti a ludi netyka. Vsetko sa zacina v asociaciach a tie musia tlacit na politikov, aby sa veci menili k lepsiemu. Je to tazka tema a nie je na ñu jednoznacne riesenie, ale je to najma v nas v ludoch, podporit humannost, ulahcit ludom s handikapom zaclenit sa do zivota, nic nas to nestoji, len toleranciu, a ta je zadarmo

ukulela
10. apr 2021

Prvá chyba, že nechodí do skoly. Ak ste nezvládali normálnu, kde by bola integrovaná, mali ste hľadať špeciálnu. Škola je kolektív. Ja mám pocit, že aj ty si ju dosť izolovala. Vozičkári sa stretávajú, športujú, .... Ak nemáte v mieste bydliska nič také, treba hľadať v okrese. Nie cez FB, ale reálne združenia, skupiny. Hľadaj.

lara8888
10. apr 2021

Ahoj autorka, niesom síce hendikepovaná, ale som tiež
17 ročná baba ,ak by dcérka chcela, kľudne si môžme písať 💕

tajik
10. apr 2021

Psychológ ,,,psychiater,,navedie ju na iné myšlienky,,,pomôže aj návšteva denného stacionára,,,mám dcéru DMO,,viem čo to je

leuchtturm
10. apr 2021

mozno by jej pomohlo, keby zbierala kontakty s ludmi s rovnakym alebo podobnym postihnutim, necitila by sa tak osamelo. Mali by spolocne temy, rozumeli by si viac ako postihnuta so zdravymi. Predsa len, je aj vo veku, kedy chce byt clovek niekym milovany a ruku na srdce, kolko zdravych sa da dohromady s postihnutymi.

angel993
10. apr 2021

Nemusíš ju hneď brať k odborníkom, ale určite tam zajdi ty. Ona je v takom veku že by tam určite nešla, ale tebe poradia ako s ňou pracovať.

chrobacik41
10. apr 2021

Treba ihneď riešiť, necakat, dievča potrebuje pomôcť. Potrebuje kolektív , kamarátov s ktorými by mala spoločné záujmy. Treba sa jej viac venovať, zapájať ju do niektorých činností pokiaľ jej to stav dovoľuje aby nemyslela na zlé veci. Chod sa poradiť so psychologickou, necakaj . Treba jej pomôcť. Nenechaj ju trápiť sa. Je to možno prechodné obdobie, teraz je v puberte a aj hormóny robia svoje. Pracovala som s takýmito deťmi a mám super kamarátku na vozíčku ktorej som sa venovala . Ked mala zle dni tiež mi všeličo porozprávala, zverila sa mi , tiež mala čierne myslienky. Ked sme cvičili a kričala na mňa ze nebude cvičiť ona chce zomrieť ver mi tak ma to bolelo ze si to nevieš ani predstaviť. Ale zvládli sme to. Takéto deti to vnímajú ešte viac ako my bežní ludia. Urob pre ňu všetko co je v tvojich možnostiach. Nemáte u vás nejaké centrum pre ztp deti, kde sa stretávajú? Aspoň na tie 4 hodinky cez deň ze by mohla byt v kolektíve , lebo 1krat do týždňa v skole to je málo. Držím palčeky nech sa dá všetko do poriadku a aby ste boli ty aj tvoja dcerka šťastné a veselšie. ✊

Strana
z4