icon

Môže učiteľ hodnotiť test pri chorobe žiaka?

anive
14. apr 2024

Nedá mi. Syn je vyše týždňa chorý a dostal 5 z informatiky za to, že nevypracoval online test. Termin bol síce do nedele, ale aj tak tomu nerozumiem.
1. Ako to vlastne je zo zadávaním online testov a ich hodnotením? Nemalo by to náhodou byť v rozsahu vyučovania? Čiže do piatku? (podotýkam, že nejde o online vyučovanie)
2. Môže byť hodnotený, ak chýbal viac ako týždeň?
Ďakujem za vaše názory.

nika3136
15. apr 2024

Ked tu citam niektore komentare, mam dojem, ze su tu same jednotkarky alebo total prisne mamy. Skuste sa v prvom rade ukludnit. Male chore dieta tu nazyvate vselijakymi privlastkami a dvihate si tu ego. Chcela by som vidiet vas, vasich muzov a aj vase deti.

Autorka, sucitim s tvojim synom. Ja sama som bola ciata jednotkarka (ooooo ano, aj ja), ale okrem toho, ze som bola chora, som sa niekedy aj niecomu chcsla vyhnut. Proste som si to dobrala a urobila test na dalsi termin alebo isla odpovedat solo. Dnesna doba je skvela v tom, ze informacie su rychlo, da sa poradit, rodic o vsetkom vie; ale chyba mi take to "obycajne". Mozno bol chory naozaj, mozno bol len vycerpany po chorobe a mozno sa mu ozaj nechcelo. Ruku hore, kto to nezazil. Dodnes nezabudnem mojej mame, ked ma v poslednom rocniku SS chranila, lebo som sa rozila po dlhsej dobe a na tyzden ma vyplo, nechodila som vobec do skoly 🙈😃 sice ma velmi vykricala, ale pred triednou to vyzehlila a nikdy jej to nezabudnem. Vam mile damy odkazujem, ze by som chcela vidiet vase denne 100%-tne tempo a ci nikdy v nicom nepolavite alebo sa nevykrutite. Tym neobhajujem lajdactvo, ale na jednej takejto situacii (ani na dvoch ci troch) studium nestoji. Treba v dietatu prebudit zaujem o vzdelanie, potom si ucivo bude chciet dobrat aj ono same, na to by sa skoly mali viac zameriavat.

anive
autor
15. apr 2024

@nika3136 Súhlasím a ďakujem. 🤗

diablikovci
15. apr 2024

@anive Sama si si odpovedala, že známka nieje podstatná. To iste je aj v práci je tam určitý termín a keď sa nesplní nemáš odmeny. To iste ak si pn - nepodieľala si sa na plnení plánu v práci nemáš variabilnú zložku - resp odmenu. A dieťa tiež nesplnilo zadanú úlohu tak ma zato hodnotenie. Musí tam byt určitý termín lebo inak by to nikto nerobil v skole veď načo. A toto rodičia chceli aby ich učili pre život učitelia.
Lebo že učíš sa pre seba už tak neplatí.
Teraz sa učíš pre biznis, ale aj aby si sa vedel sám na seba spoľahnúť a nedal sa oklamať, aby si bol použiteľný pre trh prace, aby si vedel reagovať na zmeny.

zuzulka558
15. apr 2024

U nás online test nemame, písomky testy iba v škole na papier,,, keď bola chorá do učila sa ale písomky jej dali o týždeň neskôr aby niečo chytila aj v škole alebo raz napísala a učiteľka sa jej sama spýtala ci chce opravný alebo tu známku co ma

drakvak
15. apr 2024

Moje deti majú učiteľku na technike, ktorá za neodovzdanú úlohu či výrobok dá 5 na výstrahu, aby nezabudli na to, že úloha ešte nebola splnená do daného termínu a keď potom úlohu dodatočne splnia, tak 5 vymaže a zadá reálnu známku. Možno niekto povie, že je to nepedagogické, takto však tínedžerov prinúti urobiť, čo treba (aj po chorobe napríklad). Vo vašom prípade, ak ste vopred vedeli termín vypracovania testu, bolo vhodné kontaktovať správou cez edupage vyučujúcu z rodičovského konta, či kvôli zdravotnému stavu dieťaťa môže jemu posunúť termín vypracovania na neskôr.

zuzanaete
15. apr 2024

Syn bol chory a pisali v skole diktat. V edupage mu svietila za to 5. Ked prisiel do skoly, diktat napisal a ucitelka znamku prepisala. Zistite moznost dodatocneho pisania testu. Ale u vas, kedze test bol online, tak je na zvazeni, ci to mohop zvladnut/stihnut alebo nie.

mandzula
15. apr 2024

Uz som tu viackrat citala, ako ma chore dieta dohanat zameskane ucivo a rodic sa s nim ma ucit (co nie je kazdy schopny, keby bol, naco teda potrebujeme vystudovanych pedagogov) a na druhej strane staznosti zamestnanych zien, ked od nich zamestnavatel cez PN ziadal plnit pracovne ulohy. Odpovede v tychto dvoch situaciach sa vyrazne lisili - dieta musi, zamestnanec sa ma vykaslat, ved je chory.

nelca84
15. apr 2024

@anive ucitel moze hodnotit predsa aj domacu ulohu, nemusi to byt iba v ramci vycovania. A pochopila som, ze cez vikend uz bol zdravy, ci? Preco to teda nevypracoval?

simca06022011
15. apr 2024

Z informatiky posledné termíny bezne bývajú v nedeľu alebo aj iný deň ale neskoro večer. To je posledný termín, aby si to.stihlinurobit aj deti ktoré nemali po skole.cas atd a zase tie, ktoré cez víkend nemajú čas si urobia cez týždeň. Cvičenia a "testy" z informatiky robíme vždy aj ked chybame, potom by to dieťa nikdy nedobehlo. Keď je veľmi chorá.prve dní nerobí nič, to.len značí co robili a potom doraba ked neumiera v posteli. Predpokladám ze syn celý týždeň leží v posteli a pozerá do stropu ked nemôže si nejaké drobnosti dorobiť;)
Napísala by som vyučujúceho, či je možnosť si to opraviť / urobiť znovu, že je dieťa choré a tak. A urobila by si to moja potom ihneď.

sense
15. apr 2024

Tak mne to v poriadku nepríde, ak je dieťa. Raz choré je choré, obzvlášť ak bola úloha zadaná počas choroby.
Určite by som kontaktovala učiteľa a porozprávala sa s nim

kamatopo
15. apr 2024

Aj učiteľ je len človek. My sme vlani mali podobnú situáciu z geografie. Aj keď dcéra si počas týždňa absencie pravidelne vypracovavala zadania od spolužiačok po príchode do školy písala test z geografie a učiteľku absolútne nezaujímalo, že bola týždeň mimo tým pádom dve látky nedovysvetlovane ( ona totiž išla mimo knihy ,tak dcéra nemala odkiaľ vedieť odpovede keď nebola priamo na hodine)...totálna ignorácia ospravedlnenia a pre istotu dostala dve známky (4,4). Tak nech sa pani učiteľke uľavilo ,keď si nemá na kom inom pohonkat ego.

maciatkolulu
15. apr 2024

@kayyaa
@gleep1 tak a u nás je to tak,,e pokiaľ dieťa nemá vysokú horúčku a proste dôvody na to,aby nepracoval doma,tak nemusí,ale musí mať potvrdenie od dr.... Inak KAZDY deň vypracované materiály,čo mali v škole a poslané do večera učiteľke naskenované. Ak niekto nemal od utorka teploty,tak akože pardon do nedele neurobiť online test? Trochu zvláštne.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
annm81
15. apr 2024

Samozrejme by som kontaktovala učiteľa a vysvetlila situáciu s tým, že predpokladám, že známku zmaže, a dá nový termín testu aj s dostatočným časom na dobratie učiva. Píšeš, že syn mal horúčky a väčšinu času spal - je chyba učiteľa, ak predpokladal, že stav dieťaťa je dostatočný na to, aby sa doma učil. A možno nakoniec zistíš, že učiteľ dal známky automaticky všetkým a nedošlo mu, že niekto bol chorý.

zuzubb007
15. apr 2024

Dieťa si to malo spraviť jednoducho, na vine je rodič čo na to nedohliadol za jedno a za druhé, keď je dieťa choré aj v 40tkach teplotách nikdo sa na nič nepýta všetko treba zobrať, nastúpi do školy a hneď test žiadne mojkanie

candii
15. apr 2024

Mne to normálne nepríde aby učiteľ žiaka hodnotil keď je na maródke. A je jedno či je to online alebo nie. Čo on vie ako je žiak chorý? Možno má horúčky, zvracia, hnačky a nie je schopný sedieť nad PC a premýšľať. Taktiež zamestnávateľ nemá právo vyžadovať od zamestnanca prácu keď je na PN a je jedno či je online. Určite by som to riešila s učiteľom.

luccija
15. apr 2024

U nás, keď je dieťa choré a nechodí do školy nerobí online úlohy.Spravi test, keď príde do skoly

januska12323
15. apr 2024

Učiteľ zadal test pre celú triedu na týždeň, nemohol dopredu vedieť, že tvoj syn bude celý týždeň chýbať. Úplne by stačilo napísať učiteľovi či sa to nedá spraviť inokedy namiesto filozofovania.

staleja
15. apr 2024

U nás online test znamená známka zadarmo, známka ktorou sa opravujú zlé známky. My sme vždy vďační za každý online test 🙂

pandorra
15. apr 2024

@kayyaa tiez nad tym zasnem, kam to skolstvo speje..Chore dieta ma pisat test pocas choroby… Nezda sa mi to a urcite by som sa ozvala.

betulinka1
15. apr 2024

@anive úprimne podľa mňa to nie je Ok. Ale ak by to bolo do nedele, urobím to s dieťatom alebo aj nestíha, tak to urobím za neho. Malý mal raz projekt z hudobnej, bol ale lyžovať s dedom a prišli až v nedeľu večer a to po 8 hodinovej ceste autom. Projekt mal vypracovaný. No a čo. Učiteľka spokojná, malý spokojný, ja spokojná a hotovo. Tak ak malý nevládala alebo nevedel, mala si to spraviť s ním. Inak u nás v škole ak niekto chýba a učiteľka píše písomku s deťmi v pondelok, tak vždy píšu aj deti čo chýbali. Aj nám sa stalo po chorobe, s písomky bola 3 ale malý sa hned dohodol s učiteľkou, že sa doučí a odpovedal na ďalšej hodine toho predmetu za 1. Uciteľka zapísala obe známky ale aspoň si upravil priemer na 2, lebo 3ka narobí väčšiu šarapatu s priemerom ako 2. Malý sa vynašiel a mne sa to jeho riešenie veľmi páčilo.

anive
autor
15. apr 2024

@zuzubb007
@pandorra čakám na odpoveď p. učiteľky....

maciatkolulu
15. apr 2024

@betulinka1 vy ste sa o Tom projekte dozvedeli v nedeľu pred odchodom na lyžovačku? Lebo inak nerozumiem. Ja svojho syna učím takému niečomu....volá sa to zodpovednosť. Tzn.dostane úlohu,vypracuje úlohu. Normálne takto. Nie ja,ale on. Vážne👍. Takže kebyže vieme o Tom,že má vypracovať projekt,tak ho urobíme zaručene pred lyžovačkou. Mám tri deti a nikdy som za nich nič nerobila. Myslím,že to nie je podstata zadaných úloh. A to pozor dieťa chodí v at do školy a tí sú o rok popredu.minimaone v matematike. A ona drezúra ako na sk. Ale hold,myslím,že je to pre dieťa lepšie,ako bezkaj syncek, zábava je dôležitá,chudatko prepracované,ja to za teba urobím,aj pôjdem do školy učiteľke vynadať,že čo si to dovoľuje,dávať úlohy, beštia jedna 🤣🤣🤣. Normálne neverím. A som šťastná,že dieťa chodí do školy,kde ešte ako tak funguju nejaké pravidlá a dieťa sa reálne niečo naučí.

30katrusa40
15. apr 2024

@anive kedy im ho zadal ? Bol vtedy syn ešte v škole ?

mizoko
15. apr 2024

@anive keď bolo dieťa choré tak to znamená že sa nezúčastnuje na vyučovaní a teda nemá ani čo robiť testy aj keď sú online. Rieši to s triedou učiteľkou a keď nepomôže tak vyššie,zástupca alebo riaditeľ. Nie,nie je to normalne. Dieťa má normálne absenciu tak ako mu chce hodnotiť test počas absencie? To je čo za blbost?

felycity
15. apr 2024

Som toho názoru, že pravdepodobne si to p. učiteľka neuvedomila, keďže išlo o online test a bol tam fixne daný deadline že dieťa bolo choré. Osobne by som sa spojila s p. učiteľkoua vysvetlila situáciu. Ak raz dieťa je choré, tak by sa na neho nemali vzťahovať ani online úlohy počas neprítomnosti v škole. Tak či tak to bude musieť potom dorobiť. Prestaňme neustále tlačiť na žiakov, študentov či zamestanancov, že ešte aj počas choroby musíme pracovať... tento tlak nevedie k ničomu dobrému. Už aj tak v školách je nastavený systém, že hneď po chorobe deti musia dopisovať testy, t.j. ničomu sa nevyhnú.

anive
autor
15. apr 2024

@30katrusa40 už nie....už chýbal týždeň

betulinka1
15. apr 2024

@maciatkolulu nie dostali to v pondelok, kedy už bol na lyžovačke a mal to odovzdať v pondelok. Inak si všetky projekty robí sám a s jedným sa dokonca dostal na výstavu. Ale nejde o to....ide o to, že môžu prísť nepredvídateľné okolnosti, tak prečo by som dieťaťu nepomohla. Aj keď v práci alebo v živote prídu nepredvídateľné okolnosti, tak to potiahne v práci tím a v živote partner, je to prirodzené a normálne, a nikto nie je kvoli tomu flákač.

kp7333
15. apr 2024

zeny, to vazne by ste dali choremu decku s horuckami pisat test? nie je prvorade, aby vyzdravelo a nabralo silu, potom dobehlo ucivo a ucilo sa na testy?

maciatkolulu
15. apr 2024

@betulinka1 v pondelok cez prázdniny dostal projekt??? Ale no taaaaak😜a do nedele ho nedokázal spraviť aj na tej lyžovačke...za týždeň by to snáď bol schopný urobiť. A dieťaťu pomôžeš tak,že ho nebudeš učiť od mala klamať,lebo je to podvod. Odovzdal prácu,ktoru neurobil. A ešte ste boli aj spokojní... Divne ,veľmi,ale tak to som ja.
@kp7333 nie určite nie,len toto dieťa podľa autorky bol od utorka bez teplôt.