Môže učiteľ oznámkovať písomku z iného predmetu?
V skratke, nepísal som písomku z ekonomiky, mali sme zastupovanú hodinu psychológie s učiteľkou ekonomiky a ona mi na tej hodine dala písať písomku. Písomku som nenapísal s odôvodnením, že hodinu ekonomiky nemáme tak z nej písomku písať nebudem. Učiteľka mi z písomky dala 5. Môže toto učiteľ spraviť ? Môže mi učiteľ udeliť písomku z iného predmetu ako toho, ktorý práve vyučuje ? Môže mi tu písomku oznámkovať ak som ju nenapísal ? Je to v jej právomoci alebo sa môžem isť stažovať ? Veď tá hodina psychológie nieje určená na písanie písomiek z iných predmetov, ale na preberanie jej učiva, prípadne písanie písomky z nej a nie na písanie písomky z ekonomiky, však ?
@aurelia2000 stare casy uz davno nie su. Si teda pekna mrcha ked to robis a ziakom nedas vopred vediet. Ine je ak je to odkomunikovane vopred. A tie komisionalky? Ty vyzeras, ze si to este aj uzivas. No fuj
Myslim, že tu chyba hlavne dôvod. Nedosiel si na pisomku, tak chcela ucitelka vyuzit to, že tá na nejakej hodine odchytila?
V škole mojej dcéry je to tak, že kto nenapíše písomku má proste 0b z plného počtu. A študenti vo vlastnom záujme sa snažia písomku dopísať a čím skôr.
@lonely66 moja dcera je stredoskolacka, zijeme v zahranici. Tu ak ziak nepise pisomku z akehokolvek dovodu, tak skola ma stanovene pevne terminy, kedy sa vynechane pisomky nahradzaju. Cize nie ze si ucitel odchyti ziaka a da mu pisomku v ramci hocijakej inej hodiny, proste aj ucitelia aj ziaci vedia, ze ak ziak nepise (z akehokolvek dovodu, aj ak spekuluje), tak tu pisomku bude dobiehat v skolou pevne stanoveny termin. Vtedy tam sedia ziaci co nepisali pisomky z hocijakych predmetov, su spolu, kazdy pise nahradnu pisomku, jeden ucitel na nich dava pozor, aby nepodvadzali. Myslim, ze takto je to spravodlivo, aj ziaci, aj rodicia a aj ucitelia vedia, ze vsetci budu mat napisane vsetky pisomky, ci uz v normalnom termine alebo nahradnom. A funguje to, ziaci veru nechcu pisat v nahradnom termine, lebo ten je vzdy az po vyucovani.
@metjusaurus my sme tak písali, ale bolo to dopredu dohodnuté, napríklad bol koniec roka a žiak mal medzi dvoma známkami tak po dohode ho normálne preskusala, alebo dala písomku...
Ale len tak na suplovaní z ničoho nič tak to nie.
Raz sa nám stálo, že učiteľka prišla z dlhodobej PN a všetkých začala skúšať z učiva ktoré sa ani neubralo... Každý dostal päťku, ešte aj najlepšia žiačka z triedy, lebo ani sme nepochopili čo sa pýta...Jeden bifloš čo sa učil dopredu to bohužiaľ vedel, tak to nechcela uznať...
A na konci roka musel ísť triedny orodovat za samých jednotkarov lebo im nechcela dať z predmetu jednotku lebo tam mali tú jednu nespravodlivú päťku...
@andrejka1974 toto je inak fakt perfektný systém 🙈. Syn tak mali napísané že miesto technickej výchovy bude angličtina . Z techniky mali mať písomku. Učili sme sa, presne pre to, že proste sme neverili že ťa písomka sa presunie. Anglictinarka ju priniesla a dala deťom. Čo sme sa rozprávali s deťmi aj rodičmi, deti nerozumeli viacerým otázkam a samozrejme ani anglictinarka nerozumela čo tam učiteľ techniky vyžaduje. Priemer triedy bol 2,5. 🙈🙈🙈.
@lonely66 Ja len k tomu dodám, že keď si to takto učiteľ nastaví, tak sa zase nájde mamička, ktorá bude vykrikovať, že jej dieťatku už skončil rozvrh a že učiteľ nemá právo ho zdržiavať v škole po vyučovaní a bla-bla-bla. Takže pre takýchto neodchytitelnych je inštitút komisionálnej skúšky alebo rôzne "prepadove" metódy.
@metjusaurus myslim, ze nevieme vsetko, aby sme mohli sudit ucitelku, ale ak to bolo v ramci toho dna, ze si napr. zamerne vynechal hodinu a nadabil si na suplo s nou, necudujem sa jej. Nevieme, kolko tam mas znamok, ako si na tom s touto ucitelkou, lebo keby si sa ucil z hodiny na hodinu, bolo by ti jedno, kedy ti ju da. Predpokladam, ze to bola ohlasena pisomka.
@metjusaurus mily autor, nonstop obhajujes svoj postoj, ale neodpovedal si na otazku, ci pisomka bola vopred oznamena alebo p. ucitelka iba prisla a supla ti pisomku bez ohlasenia. A uprimne, asi sam citis, ze tvoje jednanie nebolo uplne ok, ak mas potrebu to riesit na Modrom konikovi...
Je to na staznost....je to to iste ako ked ides na vyberove konanie napr do statnej spravy a namiesto kompetentneho cloveka ti tam dojde elektrikar a da ti namiesto testu zo zakonov test z druhov obvodov s ich zapojenia ...uz len to nieje v poriadku aby cielene nejaky ucitel na zastupovanej hodine z ineho predmetu si vobec dovolil onoho cloveka takto vyzvat na test
Len tak na okraj - ktore v vas by si dovolili do oci povedat ucitelovi, ze pisat pisomku nebudu? 😅 Na ferovku mu odfrknut, ze to pisat nebudete 😂 Toto spravit a dozvediet sa to moja mati, tak nemam hlavu 😅😅😅
@kittykat22 V tejto dobe by Ti mnohe matky zatlieskali a este by isli ucitelke vynadat.
@kittykat22 ja by som si to dovolila, keby som sa citila v prave. Odmalicka ma otec ucil, ze si mam stat za svojim nazorom a nebat sa ho povedat, a hlavu by mi doma nikto neodtrhol. A to bol on tiez ucitel 😁
@metjusaurus ty sa stále vyhováras, ale robíš to zbytočne. Radšej sa priznaj, že si nevedel nič, nenaucil si sa to, co si mal. A dobré si vedel ze mate písomku. Ze si vtedy nebol v škole, ešte neznamená, že si sa to nemal naučiť. A teraz sa tu rozčuľujes ze si dovolila učiteľka ti dať písomku. 🤔
@liv1 mne to uplne jasne nie je a autor naozaj na danu otazku neodpovedal aj ked sa ho pytali viacere. Mozno prehliadol, moznonsa mu to nehodilo do kramu ako by povedali ceski brqtia. Neviem. Casto decka robia veci z frajeriny a potom si spytuju svedomie alebo hladaju utvrdenie/ospravedlnenie, ze boli v prave. Aby sme sa mohli vyjadrit, mali by sme poznat situaciu komplexne a nie ist po skratkach.
Drzàň. Naučiť sa nevie ,ale aké práva má, to skúma . Aj povinnosti máš nielen práva. Tvoja povinnost je učiť sa , povinnosť učiteľky je vyskúšať ťa,aby zistila,či si sa učil. 🤷
@metjusaurus ahoj. Za 20 rokov mojich skolskych cias som nezazila, aby nieco taketo urobil mne alebo inemu spoluziakovi ziaden ucitel/profesor.
Ak ziak chybal na pisomke, chybala mu znamka z pisomky. Pri odpovediach pred tabulou na kazdej hodine boli uprednostnovani pri vyvolavani ziaci, ktori mali menej znamok.
Ak to bola velka dolezita pisomka - stvrtrocna/polrocna, ziak ju dostal na dalsej hodine.
Zacala som citat uvodne komentare a som teda v poriadnom soku. Radsej som dalej ani necitala.. Ak je toto pre niekoho normalne, tak potom nema v slovniku slovo respekt. On ma totiz fungovat aj opacne, nielen smerom k profesorom. A respektovat pravo studenta na dostatocne skore informovanie o nahrade pisomky pocas inej hodiny je na mieste.
Neviem ti vsak v tomto poradit, skusila by som si nastudovat skolsky poriadok a ak by som nic nenasla, isla by som sa slusne opytat priamo riaditela. Vysvetlila mu situaciu a poziadala ho o jeho nazor na danu situaciu.
Ak nie si problemovy ziak a pisomku si nepisal z dovodu choroby/navstevy lekara, neviem, preco by ti ucitelka/profesorka nemohla min. den dopredu oznamit, ze ked bude zastupovat, mozes si pisomku dopisat.
@michellemary @aurelia2000 no neviem a nerozumiem preco by to ten ucitel robil. Ako sa mohol ucit, ked nevedel ze bude ta hodina ekonomiky?
Moze ti dat napisat pisomku, kedze som to z celeho pochopila tak, ze sa ulievas z pisomiek pravidelne...a tu si to ides overit, ci sa to moze, nemoze... ani ulievat z pisomiek sa nemoze... z coho ta potom maju oznamkovat? ...
@rybka1987 hneď na začiatku píše ,že nepísal písomku z ekonomiky. Musel vedieť,že ju ostatní písali a oni sa na ňu podľa zodpovednosti každého rôzne aj asi pripravili. Takže očakáva sa,že aj keď na hodine nebol predtým tak by aj tak mal byť pripravený lebo je to učivo ,ktoré už majú zrejme za sebou. Takže je oprávnené ,že ak ju nepísal,tak si ju proste napísať musí. Podľa mňa sa vyhýba tej pisomke preto to tak učiteľka urobila.

@dskjhfdlkdjhl ak je to tak, ako si napísala, čo sa mi zdá, že vyplýva z popisu, tak tiež by som ti tú písomku dala @metjusaurus