icon

Náklady na puberťáka

shopoholocka
30. dec 2014

Dievčence koľko Vas vyjde mesačne puberťak,puberťačka?Moja ma takmer 17 a akosi sa mi zda,že ma vyjde dosť 😀 😀
Tak
Každy mesiac nechty 14eur
posilka 15 eur
nejaka kozmetika vždy nieco tak 10eur
vreckove dostava 10 eur ale to kvoli tomu,že vždy si popritom ešte vypyta okolo 20eur postupne na tzv kavičky s kamoškami
diskoteku ma povolenu 1krat mesačne cena 10eur
Keď to zratam je to 69eur a nepocitam ani s oblečenim 😀
Alebo ja malo zarabam?😀

zeriempizzu
30. dec 2014

Nechty? Posilka? Si robis prdel? No iste by som toto platila 17nastke. Oblecenie, skolske potreby, telefon, cestovne, zakladna kozmetika. Koniec. Na zvysok nech si zarobi.
@shopoholocka

zeriempizzu
30. dec 2014

@natalym ano ciste upravene nechty su standard. I nalakovane. Za par eur lak ktory vydrzi dlho. Nie gelove ostudy - to nie je standard nikde.

womankc
30. dec 2014

@shopoholocka no , gélové nechty sa mi zdajú úplne zbytočný mesačný náklad na tak mladé dievča, jediné čo by som z toho , čo si písala platila je posilovňa aj to za predpokladu, že sa tomu venuje skutočne seriózne. Moja má čoskoro 16 a platíme jej cestovné čo je asi 25E mesačne, ďalej stravu , čo je 2E na deň, keď sa stane , že nemáme peniažky ten mesiac a nevychádza, tak si aj berie jedlo z domu . k tomu dostane vreckové tak zhruba 20E na mesiac niekedy menej , veľmi zriedkavo viac a to je schopná si z toho zaplatiť aj veci v škole ,alebo veci čo potrebuje. Kupujem samozrejme aj oblečenie , častokrát z bazárika. A podľa financií , ak je mesiac , že je menej financií , tak sa jednoducho nákupy odkaladajú na priaznivejší mesiac. Kozmetiku máme spoločnú , sem tam si dokúpi deodorant a krém svoj , keď potrebuje. takže 10 len na kozmetiku na mesiac a len pre ňu , to nikdy neminula teda. A čaká na dovŕšenie 16 rokov, aby si mohla dáku brigádu zabezpečiť. Robí intenzívne cyklistiku , takže tam platíme klubové a samozrejme drahú výstroj a chodila aj na violončelo, či výtvarnú, ale to platím, lebo chcem aby sa rozvíjala. Ona si je toho vedomá a tak aj svoje požiadavky tomu prispôsobuje. Okrem toho aj dosť pomáha v domácnosti , Kino a posedenie s kamoškami si musí ušetriť z vreckového , nie je to pravidelne takže niekedy jej tie 3 , či 5E dám ak mám , ak nie prispôsobuje tomu aj svoje aktivity . A manikúru a pedikúru jej urobím s láskou doma , to je náš spoločný rituál . gélové nechty by som jej nedovolila .

mimikas
30. dec 2014

@shopoholocka podla mna to nie je zle ak ti to nejde velmi do penazi, myslim ze nechty a posilka su v pohode, mne to rodicia tiez platili, moja mama dokonca aj kozmeticku koli akne, podla mna je super ze ide radsej do posilky ako po baroch, to bud rada 🙂

sissy27
30. dec 2014

@shopoholocka 17ročná si na takéto atrakcie môže zarobiť sama na brigáde, nie? 😅

bubinko1506
30. dec 2014

nechces ma za dceru? ale teraz vazne - v 17ich som dostala vreckove 200 sk mesacne, a z toho som si musela zaplatit kavicky, sminky a podobne veci. rodicia mi zaplatili cestu do skoly, kupili mi oblecko, co som potrebovala a ostatne zakladne veci.
u svojich deti to planujem rovnako - potrebne veci dostanu, na ostatne si bud nasetria z vreckoveho alebo pojdu na brigadu 🙂

mummy01
30. dec 2014

@shopoholocka ja by som urcila nejake vreckove-kolko uznas za vhodne a z toho nech decko hospodari a rozmysli si co chce viac-ci kozmetiku,fitko,kino...Kupovala by som jej len zakladnu kozmetiku ako sampon,sprchac,hyg.potreby,zakladne oblecko,stravu,cestovne a mozno kruzok ak by som uznala ze ju v zivote nejako posunie dalej a ked chce nieco viac tak nech si najde brigadu.Ja mam sice len 8rocnu ale presne takto to budem riesit.

marlenka75
30. dec 2014

Ani neviem či sem mám písať aby ste mňa neukameňovali 🙂 Moja 15 ročná dcéra má mesačné náklady :
20 euro nechty
15- 20 euro kaderníčka
20 euro kozmetika
50 euro vreckové
priemerne 100 euro mesačne šatstvo a doplnky
10 euro kredit do mobilu
a už si ani nespomeniem čo všetko ešte, darčeky kamarátkam, sem tam kozmetička - úprava obočia, čistenie pleti...

natalym
30. dec 2014

@marlenka75 Prečo? Ak s tým nemáš Ty problém.

marlenka75
30. dec 2014

@natalym Nemám s tým problém, mám fajn dcéru, zaslúži si, len tu čítam samé príspevky typu : Nech si sama zarobí ☹

natalym
30. dec 2014

@marlenka75 Tak je to v poriadku. Len sú decká, ktoré na to prosto nemajú, napadlo dakedy dať z toho kúsok inde?
Naučiť sa si zarobiť, nie je zlé, či?

xenicka13
30. dec 2014

Každý dáva podľa svojich možnosti, len si treba všímať, ci si aj vedia niečo usporiť, odložiť, lebo mam okolo seba kopu dospelých ľudí, ktorý mali od rodičov vsetko a nemajú nic

marlenka75
30. dec 2014

@natalym Ako myslíš inde? Pravidelne prispievam na dobrého anjela, do nášho psieho útulku, detičkám u nás v detskom domove a dokonca aj tu mamičkám na MK darujem vecičky a sem tam aj korunky.Neviem kde by si dcéra zarobila, len teraz mala 15 rokov.

natalym
30. dec 2014

@marlenka75 Veď v pohode, ale nechty za 20 € pre 15 ročnú?

andreafan
30. dec 2014

No možno tu teraz mňa zlynčujete ale musím si normalne ulavit: Vďaka za môjho syna, bude mat 17 , denne uz akosi sam od seba povysava, vynesie smeti, postrazi drobca a nič zato nechce.dostava vreckove 10€ okrem toho denne 2€ do skoly na sladkost, mineralku a nikdy nehundre, nesťazuje sa ze ten ma to ten ono,v lete bol na brigade ako prve kupil sladkost svojim braskom, oblecko pre seba a ostatne drobne si nechal aby nemusel pytat od nas.Ale tesilo ma, ze bol na seba hrdy ze si sam zarobil.A co sa tyka dievcat v jeho veku, maminky fakt vas obdivujem,neodsudzujem, sama mam dospelu este studujucu neter a vidim ako musi drzat krok z babami zo " smotanky" pretoze bohuzial vedia byt niektore tip top slecinky pekne krute k dievcatam, ktore si to dovolit nemozu.

stiewe
30. dec 2014

@marlenka75 áno, keď na to máš, však dávaj dcére tie peniaze. Ale potom nech sa nečudujú tí rodičia, že z ich detí vyrástlo to, čo vyrástlo. Nedaj Bože sa niečo stane a nebudete mať toľko financií a dcéra si zvykne na istý luxus, myslíš že to len tak pochopí? mne to príde ako rozmaznávanie dieťaťa, ako píšem, odtiaľ-potiaľ, raz za čas ale inak, peniaze nerastú na stromoch a plus, 15 ročná nechty a kaderníčka mesiac čo mesiac??? a potom, že sú dievčatá v dnešnej dobe, aké sú, nič v zlom, nemusí sa to správanie týkať tvojej dcéry

marlenka75
30. dec 2014

@natalym Jej spolužiačky majú všetky, bohužiaľ doba ide rýchlo dopredu, viem že má na to ešte čas, no nevadí mi to.Pre mňa je doležité, že keď je treba, ide so mnou pomocť psíkom do útulku upratať zakakané koterce a nevadí jej to, doležité je, čo má vnútri v srdci, nie vonku na tele.

filipkaja
30. dec 2014

Podla mna je to tak akurat . Ja nam dceru kt bude mat v maji 16 rokov. Sice ma brigadu upratuje susedke 🙂 kazdy tyzden ale to ma tak 15 eur tyzdenne, platime jej vsetko a tiez ma to mesacne stoji cca 100 eur. To co si zarobi to je samozrejme jej a nech si sama rozhodne kde to minie. Za mesiac je to cca 60 eur. Ale dostava aj vreckove. Ved len kino stoji 10 eur:( ked t komu priratam pitie a pukance... take reci ja by som nedala nic nech si zarobi len zakladne veci.... a co zijeme v stredoveku? Nato mam deti aby som im aj radost urobila nieco pekne kupila ked si zasluzia no nie?

eludka
30. dec 2014

@marlenka75 neukamenujem, zrejme patrite k zamoznejsim rodinam a ak ma kamosky s rovnakym zivotnym standardom, tak zapadne, ale nie vsetci su na tom tak, takze vlastne zije v takej bubline, ak je rodina s priemernymi prijmami, tak musi rozmyslat nad vydavkami, druha vec je, ci si bude tvoja dcera schopna udrzat zivotny standard, aky ma u vas rodicov aj ked sa osamostatni - dobre sa vydat nemusi byt zaruka, v zivote sa stava vselico..., a moze nastat situacia, kedy si tieto vydavky jednoducho nebude moct dovolit, ako sa nauci poznat cenu penazi, atd. ..., nemam s bohatymi problem, len pri vysokom zivotnom standarde by som sa obavala vyssie uvedenych veci, svoje decka vyborne zvladli napr. Trumpovci (USA), ked by som mala uviest priklad bohatych ludi

natalym
30. dec 2014
maznacik007
30. dec 2014

mne osobne sa nepaci ked sa tak mlade dievcata takto licia a obocko, asi aj mihalnice umele podla foto
@marlenka75 farbenie vlasov a pod... neviem asi som staromodna ... ale ak to tebe nevadi tak je len na tebe kolko a na co jej das...

my sme toto mali tu u nas v skole v dedine kde sme sa prestahovali .. uz na prvom stupni si niektore farbili vlasy, a malovali sa a obliekali sa jak keby sli na E55, dcera chodi teraz do skoly do BA a tam to tak vobec neni ... pekne prirodzene dievcata... ziadne pol hlavy vyholenej a pazuriky ... umele riasy a pod...

ale je to na kazdom ako to jemu vyhovuje ... a co je ochotny tolerovat...

mima4
30. dec 2014

@shopoholocka

posilka, nechty, kozmetika, diskotejky si 17 rocny clvoek ma uz hradit z vlastneho, t.j. z vlastne zarobenych penazi.
Su tu brigady, nech sa páči, nech si na to zarobí. Do tesca dokladat tovar, upratovat kancelarie..praca a vypomoc v pekarni..moznosti su 😉
Na takéto veci by som takmer dospelému človeku určite nedávala peniaze. To uz nie je dieta, ale za par mesiacov dospelý jedinec

Ja od 16r. som brigádovala a vela veci som si financovala sama.

eeffka
30. dec 2014

@marlenka75 no nedobre skoncite... takto dotovat dceru, sama mam slusny prijem, a tolko kolko pises ty ze das na dceru ja nedam na seba, nie ze nemam ale nevidim dovod...

20 euro nechty - WTF??? este pliesen nemala?
15- 20 euro kaderníčka - OK, ale mesacne u 15ky s rovnými vlasmi? zaco?
20 euro kozmetika - ja a to nekupujem smejdy nedam rocne 240e na kozmetiku
50 euro vreckové - ak su to kavy s kamoskami OK, ale ja zarabam
priemerne 100 euro mesačne šatstvo a doplnky - 1200eur na handry??? ste sa museli zblaznit

pozrela som fotku dcery ( @maznacik007 ) a ma len 15a vyzera na 20... ze musi drzat krok s kamoskami? zeny to k comu vediete dcery? k slepiceniu? nie som ziadna biozena, klebetim, kupujem glupociny, cacky macky ale za svoje zarobene a 3x si rozmyslim ci to potrebujem alebo chcem alebo som v rausi...
Teraz mate, to je pekne a ocividne si kompenzujes nejaky nedostatok zo svojej mladosti ( ze decku das vsetko), mam takých svokrovcov ale dcera vystuduje daj boh a najde si miesto za par sestakov, co potom? budete jej doplacat do najmu, kaviciek, nebodaj na MD vyrovnavacia davka rodine mladej???

toto je problem ktory vas caka. 15r slecna ma mat ovela ovela nizsie financne naroky a od 16 keby mala schody umyvat by si mala na svoje hluposti zarobit. Nie preto ze na to nemate ale preto aby pochopila ze peniaze nerastu na bananovniku.

katrin21
30. dec 2014

@shopoholocka na " kavicky "( varena cokolada a pod.) si moja dcera musi vystacit z vreckoveho... dostava mesacne 12eur na veci, ktore chce mimo toho, co jej kupujeme .. mimo dopravy, kruzkov, proste vreckove.. na kupi si z toho krajec pizze kde je dlho v skole a na hudobnej, alebo pitie, alebo ma na kamosky... jej vec .
nechty by som 17r dievcatu asi neplatila, jednak je to chemia, ktora prenika do tela cez nechty, jednak neviem, ale ak sa ti to zda vela, taak proste to neplat a hotovo.
Posilovna?? nech cvici doma... moja cvici podla nejakej aplikacie v mobile 😀 na karimatne doma 🙂 alebo ide na korčule,na bicykel... to nic nestoji 🙂
Je fakt, ze vekom tych narokov narasta... po 15tke jej asi budem davať 15E vreckove..... ked sa ide raz za cas do kina, vacsinou jej to zaoplatim mimo toho vreckoveho, lebo Kino je drahe,ale chodi tak 4x do roka 🙂
horsie bude, ked pridu diskoteky.. do 17r ju aj tak nikde nepustim asi , max. tak do polnoci a pridem ju zobrať osobne 😀 a potom uvidime... tam budu vyssie vydavky, lebo ved vstupne , nealko nejake.... nieco treba.... a dost to v dnesnej dobre stoji...
No a co sa tyka oblecenia - veru, kazdy mesiac sme kupovali aj teraz, ako vyrastla, resp. znicene uz mala, tak sme kazdy mesiac isli aj do 100E, podla toho, co sa kupovalo.... ale uz ma dufam vsetko, takze pocitam, ze teraz minimalne rok budem nakupovať veeelmi sporadicky...

jo a je zavisla na kozmetike, - laky na nechty, odlicovacie, plet. vody a take... šminky. spiraly, konec japonec... je to baba, darmo.... Kupuje si Essence a pod. znacky si vie kupit aj z vreckoveho.... Proti pubert. akne jej kupujem ja z Orifu nejake veci... a ostatne si taaha sama... ale krotim ju, lebo ma uz vacsi arzenal ako ja.... a nechcem, aby bola az tak na tom zavisla ( aj ked, nemam jej co kazať, ja sa komplet malujem od 15r 😀 tiez, teraz paradoxne menej, ako vtedy)
Jo a nausnicky roznych druhov, mozem si otvorit bizuteriu 😀

dejnas
30. dec 2014

ja nevidím na brigádach nič zlé... dieťa si zarobí a vtedy si uvedomí skutočnú hodnotu peňazí... až keď pochopí, koľko úsilia ho / ju stálo zarobiť čiastku, ktorú chce použiť napr. na kávičkovanie...
inak som toho názoru, že nech dáva rodič deťom také vreckové, aké uzná sám za vhodné a nech to určite nazaťaží príliš jeho rozpočet...
doba je rýchla, to je fakt, ale stále je možnosť urobiť si manikúru svojpomocne (ja teda gelové nechty na pubertiačkach nemusím), či nájsť lacnejšiu alternatívu u kaderníka a pod.... ak už je to teda "nutné"

pre mňa by bolo najlepším riešením, ak rodič zaplatí nevyhnutné výdavky - veci do školy, krúžky, cestovné do školy, zákl, kozmetiku, zákl., oblečko a určí dieťaťu mesačne nejakú sumu vreckového, podľa svojich možností.... nech sa dieťa naučí samo hospodáriť a prerozdeľovať financie... pochopí, že ak je niečo "cez", inde musí "ubrať".... neviem, ako je to v súčasnosti na školách, pokojne by som také modelové hospodárenie zaviedla ako vyučovací predmet 😉

marlene
30. dec 2014

no napr. ja ako som pisala syn mal 50 euro vreckove a 50 euro na desiate,ale samozrejme som mu financovala oblecenie,doucovanie,kruzky,sport-jednducho vsteko co taky pubertak potrebuje. ale ak isiel s chalanmi na diskoteku tak si to platil z vreckoveho. naklady na dieta ktore dieta potrebuje,su samozrejmostou,ze ich platim ja - toho som si bola vedoma,ked som sa rozhodla mat dieta. ale nastastie,mam syna ktory pozna hodnotu penazi a sam sa snazil si aj nejake zarobit. posledne dva roky na strednej skole uz pravidelne dva vikendy v meisaci pracoval ,aby si mal viac penazi a nemusel pytat od nas viac .

marlenka75
30. dec 2014

@eeffka Dcéra je prirodzená blondína a nakoľko chce mať čierne vlasy, tak si chodí davať mesačne ku kaderníčke šetrné farebné šampony. A prečo by sme sa mali zblázniť že sa pekne oblieka? A ano, má aj umelé mihalnice, upravené obočie a modré čočky v očiach.A čo? Keby ste sa tak starala o seba. Mamička si tu pýtala názor, ja som napísala svoj a nestarám sa do druhých. Toto sme my typický slováci - starať sa do druhých a o závisti už ani nehovorím, ešte že na druhý rok odtiaľto odchádzame.Ja mám svoju dcéru dobre vychovanú, nepoznáte nás, tak nekomentujte.

bona_dea
30. dec 2014

😀 by mi mama s otcom dali, keby som si v 17tich otvorila ústa, že chcem aby mi dali na nechty a kávičky s kamoškami.... vreckové som dostávala 20 € mesačne a moja vec, čo som s tým urobila, ale teda nič viac k tomu. Od 15tich som brigádovala a na kávičky, posilku, kozmetiku a pod. som si zarábala sama.
Ak sa chce slečna ukazovať s nechtíkami, nech si ide na ne zarobiť, to kde sme, aby výrastkom rodičia platili nechty a pod. stupidity... 😀

buba987
Odpoveď bola odstránená
blahowoman
30. dec 2014

@shopoholocka nehnevaj sa,ale 17 rocnej platit nechty,posilku,diskoteky a kavicky s kamoskami??? A ona je co???? Nejaka madam? Noo to si si fakt naucila teda! Ako 17r moze chodit niekam na kruzok tanecny a nie sa predvadzat pred chlapmi v posilke. Kavicky? Nejak skoro na kavickovanie,nie? Ja mam 30r a nekavickujem!!! Diskoteky v jej veku mala 100sk a 1x za mesiac ale len vtedy,ked som vyglancila cely dom!!!!! Do 18r som byvala doma do 20h!!!! A to som od 17r mala frajera,ale aj tak. Ja mam 10r dceru,ale teda kym si nezarobi tak na nechty moze zabudnut. Moc jej davas! Mala by si to merkovat.