icon

Náklady na puberťáka

shopoholocka
30. dec 2014

Dievčence koľko Vas vyjde mesačne puberťak,puberťačka?Moja ma takmer 17 a akosi sa mi zda,že ma vyjde dosť 😀 😀
Tak
Každy mesiac nechty 14eur
posilka 15 eur
nejaka kozmetika vždy nieco tak 10eur
vreckove dostava 10 eur ale to kvoli tomu,že vždy si popritom ešte vypyta okolo 20eur postupne na tzv kavičky s kamoškami
diskoteku ma povolenu 1krat mesačne cena 10eur
Keď to zratam je to 69eur a nepocitam ani s oblečenim 😀
Alebo ja malo zarabam?😀

simonka77
31. dec 2014

na nechty a posilku si moze zarabat na brigadach, ked ma dost rokov na to, aby si vedela na taketo nieco pytat peniaze od rodicov, ma dost rokov na to, aby si vedela na to sama zarobit. Sorry, ale brigaduju decká od 15-16 rokov, a nie na nechty, ale castokrat na to, aby pomohli financne rodicom. Lebo bohuzial aj takato je situacia na slovensku.

fra
31. dec 2014

@shopoholocka moja má 17 preč - na posilku jej dám- ved aj ostatnym deťom podporujem kružky, tak prečo jej nie? na zvyšok si zarobí sama-občas brigaduje v malom obchodíku a aj chodí stražiť jedno dieťatko- chodí aj na kavu s kamoškami aj občas na diskoteku ale na tom sa finančne priamo nepodieľam ... parkrat do roka nakupime oblečenie všetkym deťom cca za rovnaku sumu a ak chce niečo navyše tiež si to musí kúpiť, podobne aj kozmetiku.... ale aj tak sú také pubertalne dieťa obrovske naklady, u nich v škole za posledné 2 roky len taká stužková aj so šatami bola 400€ (no nedaj, ked ide celá trieda), vodičák dokopy 450€ (to vnímam ako investiciu do vzdelania a buducnosti - vyhoda je, že teraz od 17 možu deti jazdiť pod dohladom rodiča takže v 18 už nebude taky typicky zbrkly vodič- začiatočník ktorý precenuje svoje schopnosti), geografická exkurzia kam šli celá trieda do zahraničia 450€ aj s vreckovým, dva školské splavy 120€ a školsky lyžiarsky tiež 120€ .... u dievčat je to ešte super, nejakú tú kozmetiku či handry si občas kúpia ked si na ne nabrigadujú, horšie je to u chalanov (16,18), tí s prepáčením žerú- no a to sa nedá nejako vydeľovať, denne doslova zožerú kvantá jedla - tiež chodia brigadovať a tym si potom financuju rozne technicke hračky a občas aj oblečko.... ale to im nemožem povedať, že prispej si na svoje jedlo ked si schopný na posedenie zjesť kilo gulášu 😀 samozrejme nesťažujem sa, ved som ich všetkých chcela a rátala s tým, len konštatujem a počítam 🙂 náklady na malé bábetko sú v porovnaní s nakladom na puberťaka podla mna prakticky zanedbateľné ak má žena možnosť kojiť a mať látkové plienky a kočík z druhej ruky, ten finančny zahul prichádza až s pubertou, vtedy by tuším mali vyplácať ten veľký príspevok na dieťa 😀 😀 😀

libka1
31. dec 2014

@shopoholocka ja to vnimam tak, ze ked na to nemam, tak to neplatim, ked na to mam a povazujem tie vydaje za potrebne tak to proste dietatu kupim a neriesim s nikym.
z doteraz spominanych veci tu u mna do toho potrebneho absolutne nezapadaju napriklad nechty, umele mihalnice, farebne kontaktne sosovky a pod. to by mi muselo asi prepnut aby som do niecoho takehoto vrazala peniaze u nastrocnej slecny. ked si na to zarobi kludne si moze dopriat, ale svoje peniaze viem pouzit aj lepsie ako na taketo pre mna voloviny. posilku by som ja napriklad platila s radostou ze ma vztah ku sportu (beriem to ako kruzok), aj obcasne "kavicky", kina, pizze s kamaratkami by som nemala problem financovat, ale asi by som skor dala vreckove a nechala by som na zvazeni slecny ako si ho rozdeli. minie na nechty, nebude na "kavicku", jednoducha matematika. ty si nemusis lamat hlavu nad tym co kolko stoji a mlada sa nauci hospodarit, ked jej nebude stacit tak bude hladat sposoby ako si privyrobit aj sama. uz len primerane stanovit vreckove (tvrdy oriesok) a mas po probleme...
co sa tyka oblecenia ja by som bola najradsej keby sa na skolach zaviedli rovnosaty, ale to uz je zase ina tema 🙂

natalym
31. dec 2014

Och aké som rada, že mám také decká ako mám.

malabiba
31. dec 2014

@shopoholocka to som rada, že si sa pobavila 🙂...ja viem, že si sa pýtala na sumu koľko stojí puberťáčka a nie na moralizovanie....ale keď sa pýtaš, asi ťa to mrzí, inak by si tu s tým nevyrukovala....nikto neodsudzuje teba ani tvoju dcéru, ani to, že dievčatá sa chcú páčiť, ale odtiaľ potiaľ, len sme napísali svoj názor.....popravde, možno budem hrozná svokra, 🙂 ale keď vidím tie dnešné baby ( bývame oproti SOŠ) chytá ma des...

womankc
31. dec 2014

@fra áno pravda, ak človek chce tomu dieťaťu trošku podporiť rozvoj, tak amen tma ............. u nás tiež tak všetko do posledného centu je fuč. ja mám sice jedného chlapca a dve dievky , ale huce to rovnako a to aj tá najmenšia, občas sa cítim ako závodná jedáleň 😀

blahowoman
31. dec 2014

@malabiba suhlasim.

womankc
31. dec 2014

@dejnas majú súčasne na školách predmet - finančná gramotnosť

womankc
31. dec 2014

@malabiba máme rovnaký vkus na profilovky xixixixii 😀

namornicka
31. dec 2014

@womankc Neviem, či ten predmet finančná gramotnosť nie je skôr na škodu ako na úžitok. To sa má dieťa podľa mňa naučiť v rodine a je to veľmi relatívne. Niekto prekávičkuje a prekozmetikuje 100 eur za mesiac, pre niekoho je to rozpočet na stravu na mesiac. Deti sú kruté na nedávajú si servítku pred ústa, skôr mi príde, že to upozorní na rozdiely.

emilia25
31. dec 2014

No baby ako totu citam cim vecsie dieta tym viac penazi.aj preto sa hovori male dieta male starosti velke dieta velke starosti.no ja mam 3 synov sice este malinkych ale uz aj buduceho prvacika tak tam uz to bude trosku viac nez do teraz veru.a najmladsi tak isto uz bude buduci skolkar.tak tam tiez uz aj skolka.ale v porovnani s vasimi uz skoro dospelymi detmi je to nic.

namornicka
31. dec 2014

Niektoré ste tu písali, že "dieťa nedopadne dobre" alebo "neudrží si sama ten štandard", ja však mám opačnú skúsenosť. Keď dieťa vyrastá v rodine, kde rodičia pracujú, sú vzdelaní, majú dobrý príjem, cestuje sa, tak to dieťa tú morálku nasáva od malička (nie úplne od plienok, ale postupne to začne chápať) a vie, že mama a oco pracujú a potom zarobia a môžeme si dovoliť to a hento, tak prirodzene inklinuje k tomu ísť na školu s tým že chce mať dobrú prácu a mať sa fajn. Proste keď ti záleží na vzdelaní dieťaťa, na jeho školských výsledkoch, na to aby sa učilo jazyk, pracujete na tom, v rodine je tá morálka ...... neviem či sa dosť jasne vyjadrujem. A na druhej strane, tá chudoba sa tiež tak nejak dedí, ale to nie sú gény, ale zas ten príklad doma - nemám prácu, peniaze, nemôžeme si dopriať. Samozrejme nemyslím situácie, keď príde choroba alebo nečakaný výpadok práce, vtedy to treba rozchodiť a prekonať. To, na čo už 17-ročnej peniaze dáte alebo nie, to je už iná téma, ide o to zachovanie si štandardu, myslím, že sa to tým deťom podarí.

stiewe
31. dec 2014

@namornicka ja mám práve iný názor a viackrát sa mi potvrdil, keď rodičia nemajú veľa financií a ťažko pracujú, tak skôr sa snažia deti viesť k tomu a dajú za to všetko, aby išli na dobrú školu, získali nejaké vzdelanie, aby sa mohli mať v živote lepšie, ako oni (tu hovorím o vzdelaní a krúžkoch a nie umelé nechty, kaderník mesiac čo mesiac a atď. nepotrebné veci). A práve naopak, tí čo mali peniaze nazvyš, tak z tých ľudí vznikli dosť pekné kvietky, ktoré považujú tých druhých za špinu, keďže oni na to majú a skôr využívajú to, že ich rodičia financujú a sami sa nič nesnažia (pár takých kvietkov poznám). A že chudoba sa dedí??závisí od šikovnosti daného jedinca! Ale zväčša to nie je pravda, že chudoba sa dedí. Len nedajbože príde kríza a stratí niekto tú dobrú prácu a nebude mať možnosť nájsť tak dobré platenú a hneď sú iné podmienky.
Takže rozlišovať či sa tie peniaze dávajú do vzdelania, na krúžky a čo na iné, fakt naozaj z väčšej časti nepotrebné veci (niektoré mamičky to nerozlišujú,ale treba, lebo vzdelanie je na prvom mieste).

lipicano
31. dec 2014

dat detom /ano, aj tym 17 rocnym/ len to najnutnejsie v pripade, ze si mozem dovolit aj viac, to volam "studeny odchov"...deti by mali zdielat rodinny standard, nielen ten ked peniaze nie su, ale aj ten ked je fianancna pohoda. Teraz sa nebavim o extrémoch - multimilionari a pod. Ja sama som bola vychovana tak, ze sme neboli bohati, ale ani sme nemali malo...vreckove som dostavala na gymnaziu asi nadstandardne, ako to tu citam - 200 Sk na tyzden. Ano, zasla som so spoluziackami aj na pizzu, kupila som si kozmetiku, male darceky k narodeninam pre najlepsie kamaratky...a vsetko ostatne mi financovali rodicia, oblecenie, cestovne do skoly, zubara, vylety...dost casto mi prihadzovali aj stari rodicia nieco na prilepsenie, proste niekdy som nebola bez penazi. Nieco som si vedela zarobit aj sama, ale nemakala som ako otrok po brogadach - predavala som kozmetiku, tusim Orofalme. Zo znamych a kamaratok si vzdy niekto nieco objednal...Nemyslim si vsak, ze som bola rozmaznavana, mala som ine problemy, ktore ma rozmaznanou nikdy neurobili. V neskorsom obdobi, ked som sa osamostatnila od rodicov, som sama prisla na to, ako gazdovat, a tam som si prezila aj tazsie chvile. Doucovala som anglictinu a hned po zaplateni za hodinu som isla do potravin...zivot ma naucil, a kazdeho nauci, skor ci neskor. Teraz moje dieta prichadza do puberty, domace prace musi robit ako samozrejmost, zatial vreckove nema, platim jej priebezne co potrebuje, a je toho veru dost. Aj sukromne hodiny anglictiny a francuzstiny, lebo zatial na to mam a vnimam to ako investiciu. Investiciu do môjho vlastného dietata! Do coho iného mam investovat? Milujem svoje deti a chcem, aby sa mali dobre vo svojom zivote - v tom dlhodobom slova zmysle. Nie je mojim snom chvalit sa kolko si dieta zarobi brigádou uz v 15. rokoch.

stiewe
31. dec 2014

žienky, má ide roztrhnúť od zlosti, keď toto čítam, tu sa píše o investovaní do vecí, čo nie sú potrebné, pokiaľ ma dotyčná 15, či 17 (umelé nechty, posilka (čo cvičiť, keď má naozaj k tomu vzťah sa dá doma)!! raz za čas áno, však to rodičia dávajú, aj na pizzu, i sem-tam na kofolu posedieť, ale nie mesačne niekoľko eur....a do toho nepatria peniaze na vzdelanie, však vzdelanie je naozaj dôležitá vec, keď sa platia krúžky, doučovanie, to je iná samozrejmosť, oblečenie, však ok, ale načo stovky eur na oblečenie, keď netreba a nemá to potom to dieťa ani kde dávať.

mia18112
31. dec 2014

Dámy, v skratke: Je rozdiel investovat do vzdelania (kruzky, doucovanie, jazyky, šport ) a do nepotrebných čačiek - mačiek ( mihalnice, nechty...). Myslím, ze ostatná debata o štandardoch a neštandardoch rodiny je uplne zbytočná.....!!!!!!!!!!!!!!!!

lipicano
31. dec 2014

@mia18112 - tak tu je asi jednoduche riesenie - mam na to/dam...nemam na to/nedam...tiez keby som nemala, nebudem ukrajovat na cacky-macky z iných potrebných veci

mia18112
31. dec 2014

@lipicano To nie je o tom, ci na to mam alebo nemam. To je o prioritách. S cim suhlasím, s cim nesuhlasim, co pokladam za dolezite a potrebné a čo nie.

womankc
31. dec 2014

@namornicka tak samozrejme bez debaty , rodičia majú viesť svoje dieťa, mám tri deti a za tie staršie dve môžem povedať , že dcéra zvládala cca od siedmej triedy si pekne zadeliť peniaze, vie čo si môže dovoliť, na čo máme , aké môže mať nároky, prosto môžem sa na ňu totálne v tomto spoľahnúť , ešte si fakt zo svojho poplatí aj školské , keď vidí, že je horší mesiac, všetko si odkomunikujeme, naproti syn je o rok a pol mladší od nej a poviem tak, že absolútne nevie s peniazmi narábať , môžem mu dookola hovoriť , čo a ako si treba zadeliť, no proste nič , mladá si kúpi dobošku v akcii a mladý predsa musí tu najdrahšiu, mladá si zoberie vodu z domu a mladý si kúpi a hneď 1,5l , a ešte sa cíti ukrivdený, že jej dávame viac, pričom ona už je na strednej a má vyššie náklady. Čo sa toho predmetu týka , nie je to zbytočnosť si myslím. Nie je samozrejme tak prepracovaný , ako by bolo treba, ale verím , že časom bude mať viac obsahu .

dai
31. dec 2014

@mia18112 trosku to ale o tom je... ja suhlasim s tym co tu pislaa myslim namornicka... proste rodina zije nejaky standart a ma nejake hodnoty - asi tento standart je normalne ze ziju aj deti... Zaroven rodicia cez svoje hodnoty ucia deti k tomu co je pre nich dolezite. toto pre mna ide ruka v ruke...
cize ked ja si kupim oblecenie za stovku eur mesacne je normalne ze za tolko kupim aj detom - ak na to mam samozrejme🙂 a neprestanem len preto lebo uz maju brigadnicky vek... Zaroven ale asi vaecsinou pracujem aby som nato mala - toto im musim vysvetlovat od mala - ze pracou sa zaraba... preto je napr. pre mna samozrejme ze napriek tomu ze mam dost aby deti nemuseli pracovat, od urciteho veku ked sa ich naroky budu zvysovat, pracovat budu musiet zacat ( aj keby aj tie ich zvysovane sa naroky viem uhradit ) - ale toto uz piseme o vychove ako takej kde si kazdy rodic zadefinuje co chce aby jeho dieta v urcitom veku malo, co je pre neho dolezite.

osobne nemam problem zainvestovat sumu spominanu autorkou do somarin pre dieta - ale ako som pisala, keby s tym problem mam, tak to urcite dietatu patricne vysvetlim a jednoducho by ich nedostalo...

co sa tyka deti z chudobnych a bohatych pomerov - to ake budu opaet zalezi vo velkej miery od rodicov, ich temperamentu a vychovy - je vela deti z bohatych rodin ktore makaju od svojich pomaly 12tich a uvedomuju si hodnoty veci a deti z chudobnych ktore maju nad 20 a stale cakaju ze pecene holuby napadaju do pusy... a naopak su aj deti rozmaznane bohate ktore nevedia co od dobroty a navzdy budu povolanim dcery a synovia svojich bohatych rodicov a su chudobne ctiziadostive motivovane deti podporovane svojimi rodicmi ktore dosiahnu vsetko co si zmyslia... ale nemyslim ze toto suvisi s tym ci dostanu 60 euro na nechty alebo nie 😅 tod len moj skromny nazor

dai
31. dec 2014

@womankc a presne toto je ten temperament co som pisala🙂 my sme 3ja surodenci, vzdelanie rovnake, vychova rovnaka a napriek tomu rozne narabame s peniazmi, mame rozne hodnotove rebricky etc. ... proste sme sa v urcitom veku dostali do roznych situacii ktore na nas okrem vychovy posobili a na zaklade toho sme sa formovali... ta povaha dietata zohrava podla mna obrovsku rolu ( inak sa bude spravat / mat postoj k zivotu dieta extrovertne, slnieckove... inak dieta introvertne/ zamyslene etc. )

hrustik1
31. dec 2014

Mat v 17tich prefarbene vlasy, urobene obocko, umele mihalnice,farebne kontaktne sosovky, suknu len taktak co zakryva zadok, vystrih az po pupok, koketne prelozena noha na "kavicke", sem tam cigaretka a obcas nejaky drink na diskoteke .... a potom sa cudujeme, ze kde miznu nase "male dievcatka"???? V spravach je kazdu chvilku nejake unesene dievca a preco asi???? Same tych uchylakov drazdia a vy maminky im v tom chtiac-nechtiac pomahate ☹ smutne ....

dai
31. dec 2014

@hrustik1 mat toto vsetko v 17tich je normalne🙂 mat to este stale v 19tich uz moc nie... puberta je svina hrustik, napriek tomu ja som ina generacia ako dnesne 17tky ale uz v mojom veku v tomto veku mali dievcata vsetko co bolo dostupne - kratke sukne, v skole na zachode malovanie, cigaretky na skolskom dvore etc. ( ja som teda bola nudny introvert v tomto veku takze som nebola in ) - 99% tychto bab su dnes normalne slusne mile a uspesne zeny/ matky....

dai
31. dec 2014

@hrustik1 a teraz ked sa pozriem na fotky mojej mamy ked mala 17 tak teda velky rozdiel oproti tvojmu popisu tiez nevidim ( teda nemala tie veci co sa vtedy nedali mat ale mini take ako dnes ani pubertacka neoblecie a vymalovana ako kraslica🙂 - je to fotka z gympla a su na nej vsetky baby rovnake😉 )

sue
31. dec 2014

@shopoholocka podla mna to nie je extra vela penazi...ja by som ale zmenila sposob
...ak vies,ze priemerne jej davas tolko penazi,daj je dajme tomu 60€ na zaciatku mesiaca a nechaj ju nech sama s nimi hospodari - mozes ju tym motivovat k tomu,aby si radsrj kupila jednu vec drahsiu a potrebnejsiu ako ked si pride vzdy "vypytat"...proste ako ziskavanie financnej gramotnosti mi to pripada lepsie 🙂

hrustik1
31. dec 2014

@dai aj tak si myslim, ze to ni je uplne koser ... jedna maminka tu uz pisala o 15 rocnej co ma toto vsetko a to podla mna nie je s kostolnym poriadkom .... Ja sama mam 17rocnu sestru a teda tymto smerom sa neubera ... ano chodi obcas do fitka, s kamoskami zajdu do kina ci na hokej, ale ziadne farbenie, farebne sosovky atd u nas nehrozi.
Niektore nastrocne dievcata sa nevedie vmestit do koze a zial mnohokrat aj tak zle dopadnu ☹

fra
31. dec 2014

@dai aaano, presne ... ja som bola tiež taky introvert, malujem sa doteraz veľmi sporadicky, z cigarety som si nikdy nepotiahla, na diskoteke som bola až raz v živote, cely život nosím len nohavice a prvykrat som si vlasy farbila dávno po 40-ke - to ale neznamená, že ked je moja dcéra iná, že má aj vlasy zafarbené, na stužkovej mala gelove nechty, aj na tú diskoteku a kavu s kamoškami zájde aj tá minisukna sa u nej nájde že ju budem mať menej rada - je iná a mám ju rada takú aká je, to sa nedá prerobiť 😉
@hrustik1 nikdy nevieš vopred, či aj tvoja dcéra nebude mať v tých 14-17 búrlivú pubertu so všetkými javmi ktoré popisuješ -na základe mojich pozorovaní by som povedala, že to až tak velmi nezávisí od vychovy v rodine, skor od temperamentu toho- ktorého dievčaťa a priateliek ktoré ju- často aj náhodou- obklopia... mám ešte aj mladšiu dcéru a tej stačia ku šťastiu horolezci, skauti, jazdenie na koni a pes je absolutne iná ako jej sestra v rovnakom veku, hoci sú vychovávané rovnako

dai
31. dec 2014

@fra ja som zas len v puberte bola taka 😀 cele detstvo nenormalny extrovert, vsade ma vzdy dotlacili ked to nikto nechcel robit, tak vedeli ze ja budem ( vsetky recitacie, sportove sutaze , co prislo🙂 ) a potom v puberte akoby utalo - sedela som doma, rozmyslala nad nekonecnostou vesmiru - doslova🙂 ziadna diskoteka, len nohavice najlepsie este omotana nejakym velkym svetrom co som mala problem s mojim meniacim sa telom - vsetko zle a divne🙂 a potom to zase preslo - ja prave teraz ani nohavice nemam, malujem sa sice jemne ale rada a kazdy den, cigarety stale nefajcim, diskotekam som tiez stale na chut neprisla ale na plesy chodim rada🙂 a teda mam aj minisukne aj stekle aj umele nechty som uz mala, aj mihalnice aj sosovky - take experimenty... a vlasy si tiez farbim... moja ma 7 rokov a teda uz mala nalakovane nechty ale teda zatial len to ( ona si ich obhryzala a za prislub ze jej ich namalujem ked ich bude mat pekne prestala🙂 ) - inak zatial nic... ale som odhodlana ju v nejakych 13-14tich ak k tomu bude mat vztah sama ju naucit sa malavoat, aby nechodila vymalovana ako tie zachodove 😀

fra
31. dec 2014

@dai no čo už, možno tym diskotekam prídeš na chuť po 50-ke 😀 😝

finka19
31. dec 2014

s prepáčením ale 17 ročná koza by si mohla nechty, fitko a diskotéky už platiť z vlastného, z brigád... od 15rokov som si zarábala cez každé prázdniny a z letnej brigády som žila celý rok. Nezdierala som svojich rodičov a na nechty mi síce nezostalo, ale ani by som na ne peniaze neutrácala. Nalakovať a opilníkovať som si vedela zadarmo 😉