Náklady na puberťáka
Dievčence koľko Vas vyjde mesačne puberťak,puberťačka?Moja ma takmer 17 a akosi sa mi zda,že ma vyjde dosť 😀 😀
Tak
Každy mesiac nechty 14eur
posilka 15 eur
nejaka kozmetika vždy nieco tak 10eur
vreckove dostava 10 eur ale to kvoli tomu,že vždy si popritom ešte vypyta okolo 20eur postupne na tzv kavičky s kamoškami
diskoteku ma povolenu 1krat mesačne cena 10eur
Keď to zratam je to 69eur a nepocitam ani s oblečenim 😀
Alebo ja malo zarabam?😀
@namornicka @stiewe ja si myslim ze pravda je niekde uprostred a velmi zalezi na samotnych rodicoch a na tom ako sa k svojmu zivotnemu standardu dostali oni. Napriklad si myslim, ze ked niekto vyrastal v chudobnejsich pomeroch a podarilo sa mu na zaklade vlastnej sikovnosti a urcite aj vdaka snahe rodicov dat mu co mohli aby mal vzdelanie a tak zabezpecit si dobry prijem a zlepsit svoju zivotnu uroven, potom aj svoje deti bude ucit ake je dolezite ucit sa a snazit sa a podobne. Potom z deti vyrastu sikovni slusni ludia a vobec nevadi ze rodicia im toho dali viac, prave naopak. Ako problematicke by som videla deti roznych mafianov, dedicov, zeniciek ktore prisli k svojmu standardu tak ze sa vydali za bohateho chlapa a podobne... A tiez u tych chudobnych - ked su to slusni pracujuci ludia, preco by ich deti nemohli byt sikovne a dotiahnut to dalej?
Mam sesternicu ma 10 a teraz uz mava hlavne s otcom. Boli sme u nich a sli do mesta a ona pol hodiny pred odchodom nema si co obliecť pricom mama jej kúpila dvoje tricka a skrina plna veci . Od maličkajej daval vsetko co jej vidi na očiach. Povie si nejaku hracku .. ma ju ..
@lucka188 ja s tvojím názorom nesúhlasím, vidíš život čierno-biely a pritom reálny život je oveľa zložitejší. presne si vo svojom príspevku vyjadrila to, čo si dnes mnohí ľudia myslia a to že chudobný človek rovná sa dobrý človek a bohatý človek rovná sa zlý človek.....lenže to tak nemusí byť!....Prečo by dieťa, ktoré sa narodí do bohatej rodiny malo byť hned problematické? Ved aj bohaté dieťa môže byť slušne vychované a naopak, poznám veľa chudobnejších ľudí, ktorí sa poctivou prácou a šikovnosťou dopracovali k majetku a pritom z ich detí veru nevyrástli žiadni slušní ľudia. Naopak, nevážili si mozole a prácu svojich rodičov a zdedený majetok prehajdákali / gamblerstvo, alkohol a podobne/.
@shopoholocka nerieš
ak sa ti zda ,ze ta dcera stoji dost penazi,tak si tu prave ty ako rodic,aby si upravila jej finacne naroky na jej zaluby a zamyslela sa nad jej zivotnymi prioritami a mozno aj nad svojimi.
ak si vsak myslis,ze v tomto smere je vsetko v poriadku,tak treba zarabat viac alebo hladat inu financne viac ohodnotenu pracu u teba alebo manzela,ktora by plne uspokojila tvoje i dcerine potreby. 🙂
@hrustik1 ???????????Akoze co mala Tvoj prispevok spolocne s mojou temou?Tpo chces povedat,ze mojej dcere dovolim fitko nechty tak je z nej zmalovana cundra ktora vysedava po kavickach v mini sukni????????Sa trochu preber 😠 😠 😠 😠 😠
Vies co, ty sa trosku preber .... Co si cakala, ze ti tu budeme vsetky tlieskat co uzasne financujes a dovolis svojej dcere????? Nakoniec je to tvoje dieta, rob si s nou co chces - plat jej nechty, vlasy, trebars i tie sosovky, plastiku atd .... Len necakaj, ze vsetci budu s tebou suhlasit a aplaudovat 😎 Mam kamarata co pracuje ako kriminalista a obcas nam rozpovie, co za typy dievcat unasaju, znasilnuju .... Ja som nepisala konkretne o tvojej dcere, ale v vseobecnosti .... ale asi si si to vzala prilis k srdcu....
"Dievčence koľko Vas vyjde mesačne puberťak,puberťačka?Moja ma takmer 17 a akosi sa mi zda,že ma vyjde dosť" tot veta z tvojho prispevku. Tak ak sa ti zda, ze ta vyjde dost, tak to skres alebo posli dceru na brigadu... Ak ti to vyhovuje, neries. Kazdy rodic ma ine priority, ine vychovne metody a inak plnu penazenku, takze je uplne jedno, co ti tu kto povedal, ty si matka, ty vies, co chces u svojho dietata dosiahnut. Ja ako som pisala predtym nie som ochotna financovat veci, ktore su z mojho pohladu vystrelky, takze ak niektore z nich moja nedospela dcera chce, musi si na ne zarobit brigadou. A su vystrelky, ktore nedovolim, kym je pod mojou strechou ani ak by si na ne nasetrila.
@shopoholocka
zeny, ale spamatajte sa! dvacka na "kavicky" - to je 10 "kaviciek" u nas v BB, v BA este asi menej. nebodaj ak si baba chce dat ovocny shake. tak to je na 5 poharov a hotovo - takze nerobte z mladej cundru, co posedava na kavickach ...
aj ked aj podla mna by si mala dcera na niektore vymozenosti zarobit sama (ja by som jej neplatila fitko, ani nechty urcite, ked chce sportovat, nech beha) - ale nejake vreckove je predsa normalne. dohodla by som sa s nou - tu mas napr padika na svoje sukromie a volny cas a viac necakaj.
@nikawero12 Vobec si ma nepochopila, prave to som sa svojim prispevkom snazila povedat ze nezalezi na majetku ale na charaktere rodicov. Skus si to precitat znovu 🙂
@lucka188 nehnevaj sa, ale nie ja teba, ale ty mňa si nepochopila. Snažila som sa ti povedať, že charakter rodičov nemusí byť zárukou charakteru detí. Charakterní, slušní a pracovití ľudia nemusia mať zákonite charakterné, slušné a pracovité deti. Naopak, deti novozbohatlíkov a mafiánov môžu byť v dospelosti charakterní a nemusia byť zákonite ako ich rodičia.....väznice sú tiež plné darebákov, ktorých vychovávali slušní ľudia 😉
@shopoholocka ja osobne si nemyslim ze ma nejake extra velke naroky, ved je takmer dospela, je vo veku, ked posedenie pri kave s priatelmi vela znamena, ako aj ist sa zabavit na diskoteku a teda samozrejme chce aj dobre vyzerat, to je zivot pubertakov, neriesit starosti dospelych a uzivat si mladost. A to samozrejme podla penazenky rodicov, das kolko ty uznas za vhodne a kolko mozes. Je vo veku ked sa chce pacit. Mna by najviac asi skreli tie nechty, uznavam ze je to pekne, ale velmi to nici je vlastne nechty, hlavne ked si ich robi pravidelne, aby jej to uplne neznicilo jej pazuriky, ale to je od temy. Ak inac nie je problemova, dodrziava pravidla a je to v tvojich financnych moznostiach, tak v tom nevidim nic prehnane
@nikawero12 No mas pravdu ze tuto cast tvojho prispevku som nepochopila, tiez som si to mala radsej precitat dvakrat 🙂 Nejako ma zaslepilo obvinenie ze vidim svet ciernobielo co vobec nie je pravda 🙂 (vzdy som vravievala ze svet nie je ciernobiely, ale farebny ;) ) Myslim ze nema zmysel rozoberat to tu do detailov, uviedla som skor standardne priklady a samozrejme ze vzdy existuju vynimky... A reagovala som na to ze som vraj povedala ze chudobny clovek rovna sa dobry clovek a bohaty clovek rovna sa zly clovek co som nikdy nenapisala. Koniec koncov osobne poznam jedneho z najbohatsich Slovakov a je to skvely clovek (a je prave z tych co si to vydreli) aj keeed musim povedat ze jeho syn bol pomerne problematicky kym trosku dozrel 🙂
@lucka188 dakujem za tvoju reakciu na môj príspevok. Som rada, že sme si niektoré názory vyjasnili. Skoda, že takých ľudí ako ty nie je na MK viac, ved aj slušne sa dá diskutovať. Prajem ti pekný večer.
@dai áno presne tak , povaha je rozhodujúca , pôsobenie rodičov dôležité, ale ako vravím, ja dokonca viac úsilia vynakladám ,č o sa výchovy týka ako na ostatné dve. A niekedy sa mi zdá , že je to zbytočne odvedená práca . Myslím , že prosto v určitých veciach bude taký celý život . 😀
@shopoholocka myslím, ze ta suma je primeraná dnešnej dobe, ja mám menšie deti a za šport mesačne dám cca 40 EUR každému, plus športové oblecko, lebo dieťa rastie. Tie čo písali, ze ma dcéra cvičiť doma, baby ved15 EUR mesačne za posilku nie je až tak veľa. Vaše dieťa keď baví tanec tak ho nedáte na tanečnú ale mu poviete nech si zapne CD a tancuje doma? Alebo nech vybehne hrať futbal von na trávu?
Po precitani niektorych prispevkov mi az srdce zmrzlo. Ved je to vase dieta a vy mu poviete, ze nech si zarobi. Na druhej strane tu citam mnoho prispevkov, ako vam nepomahaju rodicia, nedaju a neurobia a neviem co este. A vlastne vy to robite tiez svojim detom.
Ano aj ja som si zarabala a vlastne zaplatila sama vsetko aj stuzkovu aj VS aj neviem co vsetko, ale to bolo ine. Mama v nemocnici s rakovinou, otec mrtvy, nemal mi kto dat. Ale kym zili a boli zdravi dali mi vsetko, co som si vymyslela a nijako ma to neovplyvnilo v zahalcivom zivote, lebo som sa chcela mat tak dobre, ako som bola zvyknuta a nie je plakat, ze nemam. A mam sa dobre a dufam, ze aj moje dieta sa bude mat dobre a bude chciet svoj standard udrzat a ano bude brigadovat, ale len aby pochopila, ze peniaze nepadaju z neba.
@shopoholocka vsetko je o tom,co jej dovolis.nechty a kozmeticka,kavicky s kamoskami ? :-O OMG to nech si madam praktizuje,ked si na to zarobi. mne az zle,ked vidim nastky ako hraju na dospele damy niekde v nakupnom centre...ja by som sa od hanby prepadla,keby som od rodicov pytala na take somariny.vsetko som si kupovala za peniaze z brigady,ale nas tak rodicia naucili a som im zato vdacna.ja planujem potomkov vychovavat k skromnosti a aby si vazili ludske hodnoty a nieze vsetko dostanu zadarmo
@jajka257 nie je o tom,ze by niekto nelubl svoje dieta.lenze rodicia presne ako ty si myslia,ze ak daju decku vsetko,zahrnu ho majetkom,statkami,tak mu prejavuju neviem,aku lasku.laska nie je o materialnych veciach,ale aj o tom,co mu vstepis a ako sa bude chovat k okoliu.dnesne decka su neskutocne nesamostatne,nulova tolerancia,slusne spravanie a ucta k ludom a bliznym nula bodov.nevidim dovod,preco by 17 rocne dievca malo chodit ku kozmeticke a na nechty a podobne hovadiny.to je fakt nadstandard.nech je kreativna a zabava sa doma s nechtami.kazdy mesiac jej to ozaj netreba.podla mna,ked uz tak velmi chce raz za pol roka nech ide.
@sunshineka hmmm, ako vies aky som rodic? Poznas ma? Vies ake zasady vstepujem svojej dcere a svojim detom v skole? A co sa tyka majetkov a statkov, po skusenostiach zo zivota, laska ta neuzivi a neoblecie, ale praca, majetky a statky ano. A co sa tyka deti a pubertiakov, kedze s nimi pracujem uz 16 rokov a vidim generacie roznych deti od roznych rodicov, poviem len jedno, tie co nezapadnu trpia a trpia velmi. Nikomu neprikazes, aby sa s nimi priatelil a potom to dieta hlada unik, niekedy sa len uzavre inokedy sa dostane do zlej partie alebo zanevre na ludi okolo seba. Tak a o par rokov sa rodicia cuduju, kde sa stala chyba. Deti treba viest k zdravemu pohladu na svet a treba im ho ukazat v celej krase aj zkazenosti. A co sa tyka prace pre moju, urcite bude brigadovat, ale nie preto, lebo som jej neprispela, ale preto, ze bude chciet este viac a aby si uvedomila, ze praca je cesta k lepsiemu zivptu.
@jajka257 a preco nezapadnu?lebo su skromnejsie obleceni,nemaju umele nechty a vlasy ako pochcanu slamu? ako potom vstepuju rodicia svojim detom hodnoty,ked odstrcaju biednejsich?nevravim doslova o otrhanych detoch,ale o detom z normalnych rodin.potom sa aj obycajna rodina musi trapit,aby zaobliekla deti co najlepsie a superia medzi sebou,aby sa nemuseli hanbit pred bohatsimi rodicmi .toto presne sme riesili teraz cez sviatky so svagrinou.synovec chodi do prveho rocnika a ona sa pohorsovala nadtym,co vsetko davaju rodicia detom,co vsetko im dovolia.zamoznejsi nosia dary do skoly a ucitelia su z nich poondiaty a deti privilegovane.tak to bolo za mojich cias,tak je to aj teraz.
@dai presne ako pises, poznam rodiny, kde je vela penazi a detom rodicia nakupuju oblecko v tescu a potom poznam rodiny, ktore ledva prezivaju z mesiaca na mesiac, ale handier s pasikmi a podobne maju plne skrine. 😀
mne nasi platili ako pubertacke kade co v ramci moznosti, dokonca mi po maturite zaplatili dofcu pri mori, na ktoru som sla s kamoskou...nemyslim, ze by som bola nejaka rozhadzovacna a nevazila si peniaze. skor naopak. mozno prave ten ich pristup ma nakopol, aby som nesedela na zadku so zalozenymi rukami, ale snazila sa, aby som sa mala v zivote lepsie a nemusela v potravinach rozmyslat, ci kupim decku jogurt za 30 centov alebo za 80. handry nakupujem v beznych obchodoch a je mi smiesno z ludi, o ktorych viem, ze nemaju co do huby , ale teplaky s pasikmi a podobne nesmu chybat.
@sunshineka ale to nie je o uciteloch, ktori su ako si napisala a citujem : poondiati z takychto deti... to je o rodicoch, ktori si myslia, ze deti nic nepotrebuju, to je o rodicoch, ktori sa o deti zaujimaju kym su malicke a ked dosiahnu urcity vek, tak sa podla nich stanu prizivnikmi a maju sa starat sami o seba. My mame doma jedno heslo: to dieta sa na svet nepytalo a ani sa samo neurobilo a je teda nasou ulohou zabezpecit mu zivot, aky sa zasluzi a aky sme mali my. Nam svokrovci tiez nic nedali a poviem ti, ze ked vidim mojho manzela, ako mu to je luto a hlavne, ked mne pridu peniaze, lebo rodicia, aj ked su mrtvi, sa o mna postarali a nechali mi majetky a statky, tak by som im najradsej nadala. A to su presne ludia , ktori zodpovedaju tvojej predstave. Len oni a oni a oni. A ked pride dochodok a staroba, budu cakat, ze dieta sa o nich postara. Potom co? Co im ma povedat dieta, ktoremu bolo stale opakovane, staraj sa sam?
@sunshineka a este nieco, mladeho cloveka treba naucit sabavedomiu a nie sa uskromnovat. Ak sa bude len uskromnovat, tak sa z neho stane otrok, ktory nebude poznat vlastnu cenu a to nehovorim, ze treba minat miliony , ale treba robit urcite ustupkz, hierarchia medzi mladymi sa buduje na blbostiach a ver ci nie, aj blbe fitko patri medzi ne. Ak raz nepustis alebo nedas, mlada pomaly ale isto vypadne z kolektivu. To iste ist s kamaratkami, hovori sa tomu udrziavanie socialnych kontaktov, mozno ta to teraz stoji par eur, ale nikdy nevies, kde sa raz vdaka kamaratsvam z detstva dostanes. A ano, mi malej budeme organizovat party na narodeniny, a ano bude niekde v restauracii a an nebude to lacne. A to vsetko preto, lebo my sme ju chceli a my to chceme spravit a ona bude mat radost a moznost hrat sa s kamaratkami. Neuveris, uz tak male deti si oslavami buduju prestiz v kolektive. Tak a teraz mozes povedat, aka som bezducha a majetnicka. A mozes ma odsudzovat kolko chces, len jedna vec, rodicia, ktorym som pomohla s ich detmi a poradila ako dalej, ci usmernila ich deti mi doveruju natolko, ze ked je problem, volaju mi kedykolvek a velmi si ma vazia.
@jajka257 teoria je krasna no prax nas prekvapi.mozno budem mat prave take dieta,ktore sa nebude chciet spravat poslusne
@sunshineka to nie je len teoria, este raz, pracujem s pubertakmi uz 16 rokov a myslim si, ze ich poznam dost dobre. Dokonca ich zopar mam na starosti uz 8 alebo 9 rokov. Od ich 9 ci 10 rokov, za chvilu budu maturovat a velakrat som od nich pocula, ze keby som im neporadila, tak by neboli tam, kde su. Ked sli na stredne skoly, tak rodicia sa pytali mna, kam a preco. Teraz pojdu na VS a tiez sa pytaju mna. A moje dietatko? Dufam, ze sa mi s nou podari to, co s ostatnymi a budem sa z toho tesit. 🙂
@jajka257 nechcem ta urazit,ale je rozdiel vychovavat vlastne dieta a cudzie.ty neriesis ich neskory prichod domov,prve lasky,vreckove a podobne.poznam vela uciteliek,ktore si so svojimi detmi neporadili.konkretne moja suseda ma jedno dieta vydarene a s druhym si presla svoje od alkoholu,kradezi a dokonca aj drogy... moja svagrina je tiez ucitelka a mysli si,ze bude mat dokonale deti.no aj dobre sa uciace dieta vie v puberte potrapit.a dieta sa castokrat skor zdoveri cudziemu ako vlastnym rodicom.mam vela znamych,ktori maju decka v puberte a veru maju s nimi co robit.mozno je to len uhol pohladu...
@jajka257 ja neodsudzujem rodicov,ktori dopraju detom,pokial davaju detom aj ludske hodnoty.podla seba nemozes sudit ostatnych.mnoho rodicov nema na deti cas a tak im je pohodlnejsie zahrnut ich peniazmi,nechat ich flakat a davat im privela volnosti.neviem,ale co ma robit rodic,ktory nema na to,aby financoval priania svojho pubertaka?ktory nema na znackove veci,kozmetiku,kruzky a podobne nakladne veci?co ma robit rodic,ktory sa snazi tvrdo pracovat,aby dieta mohlo studovat VS a na ine neostavaju financie a musia sa uskromnit?ono je pekne dat detom vsetko,ale ked na to niekto nema?a nemam nic proti oslavam a budovaniu vztahov.😀

Mam uz dost rokov a rada sa elegantne obleciem a upravim, ale nikdy to pre mna nebolo take dolezite a nikdy ma to tak nebavilo a nevenovala som tomu taku pozornost ako v teenage veku. Deti v tom veku maju velmi citlive zmysly na vizualne aj sluchove vnemy, inak vnimaju farby, hudbu, vekom to zial otupieva, ved si staci vsimnut, ako sa zväcsa obliekaju zeny vo veku -dsat a -siat. Preto by som im dopriala pekne, vkusne oblecenie, doplnky a kozmetiku v ramci financnych moznosti rodicov a ich vychovnych zamerov. Co mna skor desi je to, odkial maju tieto deti peniaze na cigarety a alkohol? 😕 a ich potreba prezentovat sa a zapadnut prave takymto sposobom...
@fra hm, mozno keby som mala chlapcov aj dievcata, snazila by som sa vynahradit dievcatam to co chlapci zjedia nejako inak...neviem, pises, ze dievcata si na kozmetiku zarobia brigadami, ale od chlapcov nemozes ziadat za to co zjedia. Potreby pohlavi su ine, chlapci naberaju svalovu hmotu, dievcata si pestuju cistu plet, rozna forma prezentacie, v tom veku je to velmi dolezite, pupak vyraseny na nose hotove nestastie 😉 😎