Nenastúpim do posledného ročníka na strednej škole
Dobre ráno potrebujem poradiť, nenastupim v spptembri do posledného ročníka na SŠ, z vlastnej vôle. Takže do kedy musím poslať škole ten papier ze končím? Ešte v júni alebo môžem aj cez leto?
Vybav si prestup na školu, kde ti dali možnosť externého studia. Dokonči ročník a následne škole oznam prestup. Nová škola si vyžiada od pôvodnej tvoju dokumentáciu.
A ak ta učenie nebaví, tak externe to neurobíš, nedonútiš sa. Ver mi, 20 rokov robím v škole. Je to len rok, Zlatni zuby a normálne doštuduj.
A tvoji rodičia sú s tým v pohode? Nevadí im to? Si myslíš, že akú prácu zozenies v dnešnej dobe so základným vzdelaním? Upratovačka? Pomocná sila do kuchyne? To je tvoj sen? Vieš ako sa tam narobis za pár supov?
Nedavaj externe chod za riaditelkou a popros o individualny plan....
Vsetci sme sa museli do ucenia vela krat nutit.. myslis si, ze si jedina? A kde beries tu istotu, ze praca ta bude bavit, ked si nikdy nepracovala? Pracovat budes za svoj zivot ovela viac rokov ako studovat.. potom toho nebudes mat plne zuby za tie roky? Boze spamataj sa kym nie je neskoro!
Prácu už máš keď tam vymýšľaš?
Kamoska odisla z gympla v 3.roc., no mala vaznejsi dovod ako ty, bola tehotna. Myslela si, ze manzelstvo a rodina jej budu v zivote stacit. Lutovala som ju, zili velmi zle. Ked som videla co jedia, tak som mala chut otvorit penazenku a dat jej peniaze. Mala zakladnu skolu, tak robila bud len upratovacku, skolnicku, neskor skladnicku. Mala toho plne zuby. Horko-tazko potom nejako popri detoch vystudovala uplne inu skolu, lebo tu povodnu neprerusila, ale ukoncila. Nakoniec si spravila aj maturitu. Teraz robi uctovnicku a deti uz ma velke, no uzila si veru tazky zivot..
Podľa Teba sa v práci neučí? Jedlo príde na stôl samé? Domácnosť sa uprace sama? Chceš skončiť pod mostom?
Neviem, aké máš doma podmienky. Chápem, že cítiš nepochopenie. Ale napíšem Ti, že ak by si bola moja dcéra a stačilo by mi raz povedať, že Tebe sa nechce, čokoľvek spojené so základnými návykmi, posledný krát Ti navarím večeru a usteliem posteľ. Ráno by si odo mňa mala nachystané posledné raňajky, odviedla by som Ťa ku zariadeniu určeného pre ľudí bez domova a nechala Ťa pozerať. Ak by si našla v sebe chuť, pozhovárať by si sa s tými ľuďmi. Našla by si odpovede na mnohé otázky. A áno, aj to by bolo ,,učenie". Potom by bolo na Tebe, či sa vrátiš so mnou domov a odnechcie sa Ti nechcieť, alebo by si tam od lenivosti zapadla prachom.
Po 13 r učenia sa do školy už ten jeden rok musíš dať.Nevymyslaj raz to budeš veľmi ľutovať nájdeš si chlapa, ktorý bude na teba pozerať ako hlúpu aký dáš príklad deťom?.Viem, že teraz nad tým nepremýšľas, ale je to veľmi dôležité.budes chcieť niekde bývať s v papieroch zakl.vzdelanie.Keby sme všetci robili iba to, čo nás baví to by vyzeralo😜na individuálny stud.plan prinesies od psychiatra papier, že máš úzkosti, sociofobiu, ale ver tomu, že keď vypadnes z režimu už sa nenaučis nič a skončila si na to treba mať pevnú vôľu.
Si zamilovaná či aký je dôvod takej zmeny?asi si sa neucila už ani počas distancneho a teraz máš strach?to potom si nemala študovať ani tie 3 roky zbytočne...čo študujes?
Do práce budeš chodiť...vieš ako sa na takých ľudí pozerá?chces stáť v reštaurácii a umývať riady?teraz bude toľko nezamestnaných, že ti vyuceni to budú robiť a nie niekto so zakl.vzdelanim.Clovek má napredovať a prekonávať sa a nie sklopiť uši a utiecť😊
A na akej škole si teraz? Keď máš problém s učením, tak prestúp len na ľahšiu 🙂 ja som bola na ozaj ľahkej SŠ, moc som sa neučila.. a možno budete mať aj budúci rok také maturity ako boli tento a minulý rok.. potom to budeš len ľutovať 🙂 a hlavne pri externom máš viac učenia. A to mi ver.. takže keď je toto skutočný dôvod prečo chceš ísť externe tak ťa sklamem ale externé je o extrémnej sebadisciplíne a všetko to učivo je len na tebe. Skúšky musíš dať.. určite je denné jednoduchšie. Keď nie si na to učenie tak ako som spomenula, skús nájsť nejakú ľahkú školu 🙂 ale bola by škoda keby sa na to vykašleš v poslednom ročníku..
A ešte praktická vec, akonáhle skončíš denne štúdium, do 8 dni sa musíš nahlásiť na UPSVaR alebo sa zamestnať. Inak si platíš zdravotné odvody sama, prestavas byt poistencom štátu a nemáš ani žiadne sociálne zabezpečenie. Rodičia strácajú automaticky nárok na rodinne prídavky i daňový bonus a nemusia ta už ani živit.
Posledný ročník strednej? Kks že nechce sa mi učiť🤦♀️ a to si predstav, že niektorí idú dobrovoľne aj na vysokú.
Ahoj ja som chodila na strednú školu "externe". Volalo sa to individuálny študijný program, s tým, že som "musela" absolvovať praktickú výučbu v škole, pokiaľ som nemala potvrdenie od lekára, že mi to môj stav nedovoľuje. Posledný ročník, teda maturitný mi ale nedovolili takto študovať, kvôli tomu, že ak nemáš už urobenú jednu maturitu, vylučuje sa to s nejakými zákonmi a tak podobne, skúšala som viacero škôl, na ani jednej mi to neschválili, lebo sa to vraj nedalo zoficialniť. Avšak ak si zoženieš papier od lekára, že máš nejaký problém, kvôli ktorému nemôžeš chodiť do školy musia to schváliť. 🙂
Aj ja som nenávidela učenie... A tie skúšky, čo ma čakali v poslednom ročníku ma fakt netešili. A úprimne, som rada, že v tejto dobe neštudujem. Ale napíšem, čo som si odpozerala na sebe a na známych okolo mňa. Moja spolužiačka, asi o 4roky staršia nastúpila s nami do triedy, keď sme boli prváčky na strednej. Zistili sme, že musela prerušiť štúdium, lebo otehotnela. Mala len vyštudovanú základnú školu. S tým sa ďaleko v živote nedostanete. Len na podradnú prácu upratovačky, kde vás každý vedúci sprdne i za dokonale vyčistený záchod za minimálny plat... Nie je to krásna vyhliadka do života... Takže bývalá spolužiačka horko-ťažko dokončila aspoň tie 3roky, aby mala aspoň výučný list. Už má základ do života a mohla robiť ako tak akúsi kancelársku robotu a nie leštičku podlahových krytín...
Pre mňa bola stredná nočnou morou, ale na žiadosť mamy som tam vydržala tých 5rokov. A ten posledný rok mi na vráskach a šedinách ozaj pridal... Bolo to náročné, ale zvládla som to. A naplnená s týmto optimizmom som si dala žiadosť na výšku. Nezobrali ma a tak som rok počkala... Zobrali ma o rok, ale školu som nedokončila. Nemala som už na to hlavu... Chcem tým povedať, že nech si v štúdiu spravíte akokoľvek krátku prestávku, už sa k tej škole nikdy nedostanete... Aspoň ten základ - výučný list je potrebný, aby ste si zaslúžili normálnu prácu. Dovtedy sa každý jeden zamestnávateľ bude k vám správať ako k podradnej špine a môžete sa s ním súdiť, nikdy to nedokážete...
Je to len jeden rok... Je to ako behať 50km maratón a 1meter pred cieľom sa otočiť a kráčať späť ku štartu... Nevzdávajte sa... Maturita a ostatné skúšky sú také, že buď vám pomôžu preliezť plot, alebo to zubami-nechtami podleziete...
Môj bratranec má skončenú len základnú školu. Má 22rokov, je bez práce a nemá žiadnu vyhliadku do života... Je rodičom na starosť, lebo len chodí von piť, drogovať. Stratil cieľ v živote. Vy sa, prosím, nevzdávajte. Videla som mnohých mladých ľudí chodiť po ulici, ktorí stratili týmto spôsobom života chuť do života...
Všetky múdre motivačné rady už tu máš, ja len doložím, že som takisto neznášala chodiť do školy. Môžeš veriť, že hádam aj polovica stredoškolákov to má úplne rovnako. Každý sa cíti super dospelý, ako už nechce strácať čas školou a chce robiť niečo skutočné... Nuž, celkom rýchlo som pochopila, že tak dobre, ako mi bolo na strednej, už mi bude najskôr až na dôchodku 😂 jediná povinnosť ráno sa dopraviť do školy, trochu prítomne sa tváriť, neprepadnúť a inak mať na starosti len seba? Maximálne k tomu nejaká brigádka opäť pre vlastné potreby a pomoc doma rodičom... Však to je splnený sen 😅 Keby som vtedy vedela, aký náročný je samostatný život, užila by som si stredoškolské roky stokrát viac.
Ja som strednu školu nemala rada, a nakoniec mám aj VS a v tej škole učím cely život 🤣
Preto chapem, ak niekto povie, že sa mu nechce učiť. Ale nechať školu rok pred maturitou nie je cesta. Tiež sme takých špekulantov pár mali. Väčšinou si potom tu maturitu aj tak dorábajú a platia si drahé súkromne školy. Pritom stačilo trochu sebazaprenia.
A v čom je to iné?
Ty máš vážne takú naivnú predstavu že v práci sa nebudeš musieť nič učiť? Respektíve že ťa bude práca denno denne baviť? Zobuď sa.
Ale klud čo ju tu moralizujete je to jej život.. Ale tak doteraz si chodila do školy a ten posledný rok už nedáš? Ale bude určite aj 3.vlna takže z domu to lavou zadnou zvládneš 😉 fakt sa neoplati 3 alebo kolko rokov zbytočne chodiť do školy a ten posledný rok už nie..
Sa informuj na studijnom, ja by som ten rok vydrzaa, aj tak uz su ziaci viac doma ako v skole a vlastne tento rok zmaturovali vsetci, ani maturi neboli, min rok to bolo online, tak by som strednu ukoncila s prstom v nose😄😄aj keby nechcem, sak bratranec 4kar a min.rok zmaturoval na jednotky a vzali ho aj vs, takze ak by som to ukoncila, no a skoncit s tym, ze mam len zakladnu skolsku dochadzku a uz som zabila 3 roky v skole, mimochodom externe sa musi platit a su to + 2 roky k tomu
@thoughtfulweirdo tiež si pamätám, keď nám to triedny hovoril na strednej škole a všetci sme sa uskrnali,že to iste ako nám môže byť smutno za školou🙈ešte nám dal radu chalani hneď podnikať študovali sme niečo čo je lepšie byť sám sebe pánom a nie byť zamestnancom a baby sa dobre vydať😊asi už starnem, lebo podľa mňa ta dnešná generácia nič nevydrží hneď uteka hneď chce mať výhody všetci sa z nich majú po...t.
@luccija
@thoughtfulweirdo Ja si to pamätám ešte v škôlke, že nám vraveli, ako je nám dobre. A aj môj hnev, že ako môžu vravieť také hlúposti.
@anonym 🙂 Nie si sama, kto tak uvažuje. Svoje uvažovanie môžeš zmeniť, vytrvaj v poslednom ročníku, nevzdaj to len pre takú maličkosť. Vieš, akú úžasnú silu získaš, keď to zvládneš prekonať?
hahahaha no autorka ma hrozne pobavila, ze ju hrozne nebavi ucenie sa 😂 drzim palce v zivote, aby si robila len veci, ktore ta bavia, ked uz taku prizemnu vec ako stredna skola nevies dokoncit!

Ale kde ťa zoberú so základným vzdelaním? Budeš sa pretĺkať po blbych robotach, bez peňazí...to je super vyhliadka. Ešte si moja nikde nepracovala...netušis ako niekde zdierajú...veľa šťastia😤😤