icon

Neposlušné deti a výchova

heli525
2. apr 2016

Ahojte 😉
Som tu novacik a mam dve deticky chlapci (
5,7,)..starsi sa dneska pobil,uplne ma ignoruje aj moje zakazy...ked bol mensi dostal na vareskou na rit a bolo,a dneska ked uz prekrocil vsetky medze a tak odpapuloval, ze to manzel vyskusal diskusiou a tak 😝 ale nic to si zacal dovolovat do ocka, tak bola vychovna a riadne po zadocku 😵 ono to zafungovalo sa aj ospravedlnil...jasne ze svoje deticky bit nikdy nebudeme ale tak toto ked sa uz neda a funguje to?..a ked kricime mladsi sa smeje maminka nenamahaj si hrdielko budes chorucka 😝

miskakyblik
4. apr 2016

och.. ze vareškou, po zadočku, detičky... moje nervy, ti ti budu jedneho dna pekne skakat po hlave. generacie, ktoré dostali poriadne po papuli su omnoho vychovanejsie nez to, co vyrasta presne v tychto ,,rodinkach ťuťumuťu´´. nehovorim ze to clovek musi trieskat od rana do vecera, ale treba si uvedomit ked si toto dovoli v takom nizkom veku, co bude robit neskor ? pojdu mamicke a ockovi na nervičky ? ano aj vstekym okolo. budu vediet ze si mozu robit co chcu, lebo rodicia im iba povedia no no dietatko moje. vyrastu z nich idioti ktorí su nepouzitelni v spolocnosti.. netvrdim ze je to presne pripad zadavatelky, ale vacsinou ked vidim to spravanie deti a reakcie rodicov, som presvedcena ze k tomuto speje kazdy kto nema svoje deti normalne skrotene a nemaju ujasnene ako ma vyzerat ten vztah a ucta.. vykat si zrovna nemusia, ale vysmievat sa matke pri karhani a 7 rocný ? uff..nezavidim.

kali23
4. apr 2016

@renulka111 a kto da po riti rodicovi, ked si dovoluje na dieta? Kto zbije dospeleho? Ci to len vacsi moze maleho?
Jednoznacne chyba vo vychove...
Bitie dietata je zlyhanie rodica... Nezvladnutie vlastnej agresie... Neznasam to... A prave preto su deti ake su... :-/

kali23
4. apr 2016

A teda vtzadovat respekt od dietata, ked k nemu rodic sam nema respekt je chore... Zlomit jeho osobnost, drzat ho v strachu pred bolestou z bitky, no to je fakt krasne detstvo :-/

renulka111
4. apr 2016

Kali23 zlyhanie rodica je ked vychova cloveka ktory neuznava hodnoty v zovote necti si mamku otca starych rodicov nic a nikoho netespektuje. To je zlyhanie dospeleho alebo velkeho ked chces. Ak to nenaucime svoje deti tie to nenaucia svoje resp. Nasich vnukov. A ja som nenapisala ze deti sa maju bit od rana do vecera ale ked zlyha uz vsetko. Dieta vedies predsa laskou rozhovorami prikladmi. Ked vsak toto zlyha ako aj u zakladatelky temy tak tu najdes aj x dalsich prikladov a diskusii na konovi tak bohuzial ide trest. Trochu dost si to otocila ze velky moze bit maleho. To nikdy nie. Ale rodic pri vychove moze ma pouzit "na zadok" ak vsetko dostupne uz zlyhalo.

gaja78
4. apr 2016

@kali23 Nechcem tymto obhajovat alebo zastavat fyzicke tresty, ale normalny rodic nestrieska svoje dieta domodra alebo do krvi, obcasne capnutie po zadku ani nie je fyzicky trest, ani s bolestou to nema nic spolocne. No a kto zbije dospeleho? My sme tiez dostali sem tam na zadok ako deti, ani nas to nepoznacilo, ani nas to nezlomilo, so surodencami sme normalni slusni vychovani ludia. Svojich rodicov si vazime a vobec nam neublizilo to, ze sme pravom dostali po riti. Ziadny normalny rodic necapne svojmu dietatu len tak bez priciny, aby v nom vyvolal strach, alebo inu traumu, je to skor na to, aby si uvedomilo ze spravilo zle. Ja svoje deti nezvyknem takto trestat, zatial nebol dovod, ale tym rodicom, ktori to v rozumnej miere praktikuju, to vobec nezazlievam

renulka111
4. apr 2016

A som tiez nazoru ze nevychovane deti su casto nepouzitelne pre spolocnost problemove v skole kde nemaju ucitelia na nich paky. Vychova ako tu nazvala predomnou nejaka baba tutu-mutu je na skodu samotnej rodine skole a vsetkym okolo ktori s nevychovancom prichadzaju do styku.

stanulienkat
4. apr 2016

@kali23 Ved nikto nehovori o bitke do bezvedomia. Tu sa hovori o symbolickej po riti. Nerob z komara somara a pomaly tu pises o tyrani. Dieta ma vediet, kde su hranice. A nie kazdy ma asi take dobre dieta ako ty. Ja mojej malej sem-tam slabucku capnem a vtedy sa spamata. na nu niekdy ani peknym slovom, ani upozornenim a niekdy ani krikom nezabera. A nema ziadnu traumu z toho a ni psychicku poruchu. 😀

charlie1980
4. apr 2016

Darmo tu budete polemizovat, ktory sposob je nsjvhodnejsi, lebo ani jeden ! Kazde dieta je ine, zatial Co jednemu staci dohovorit, druhe musi clovek slovne vydierat, tretie okriknut, stvrtemu capnut a piate si to doslovne pyta😜 Manual neexistuje. Stale hovorim o detoch vo viacpocetnych rodinach. Ako mi vysvelite, ze na jedno z 3 surodencov platil dohovor a na druhom mama lamala varechy ??? Kazde dieta ma svoj charakter, vsakze, ako aj My dospeli.

sardinka335
4. apr 2016

@renulka111
@gaja78
baby toto je uplne zbytočne....pretoze tu sa vzdy povie, ze nikto predsa nema bit dieťa do modra fialova, vybijat si na nom svoje frustracie a prve čo spravi ked dieťa ,,neuposluchne,, je ze vytahuje trstenicu a polienko dava do kuta...ale proste vzdy sa najdu ,,humanistky,, ktore všetko mozne len nie na zadok, všetko mozne len nezvyčiť hlas, všetko mozne len byť kamoši....proste z extremu do extremu...ziadna zlata stredna cesta.
A dokonca ja si myslim ze aj s tým zvyšeným hlasom treba šetriť - lebo ono potom uz deti otupeju a nereaguju na zvyšeny hlas mozno prave v situácii kedy by mali zbystriť uz nepočuvaju - napr. ked ide auto, hrozi nebezpečenstvo.
@charlie1980 suhlas...synovi stači dohovoriť, dceru treba občas ,,vykmasať za cop,, a to tretie uvidime...

charlie1980
4. apr 2016

@sardinka335 😄😄😄 Ja mam syna zase "samonasierajuceho", takze niekedy Sodoma gomora. Uvidime, Co druhe 😄

sardinka335
4. apr 2016

@charlie1980 ono kazde to dieťa je ine, na kazdeho plati ine...aj moj syn je ,,samonasieraci,, to čo s mojou dcerou ani nehne a ma za 5 minut na salame tak moj syn rieši a mrnčí koli tomu ,,pol dna,,. Cim ma vytača....Dcera tu treba ,,hurtašiť,, ale zase vidim ze je to povaha ktora sa nestrati, priebojna a do ,,tohoto sveta,, nemam o nu obavy ze si v zivote neporadi, ale keby som ju nechala rast ako drevo v lese tak by nam skakala po hlave uplne. Syn je dobrák cilivý..s nim sa da, tam nemam problém, ale do dnešného sveta byť ,,citliva duša,, a ešte k tomu chlap? No neviem zase v tomto sa o neho bojim ...tak uz ,,poručeno pánu bohu,,. Uvidime...

gaja78
4. apr 2016

@sardinka335 suhlasim s tebou, preto nesudim ziadneho rodica, ktory vychovny prvok zvoli. A tie zastankyne dohovarania a prehovarania beriem s rezervou, velakrat som ich praktiky sledovala na ihrisku v kolektive, ako svoje ratolesti vludnym hlaskom presviedcali, aby inym detom nesypali piesok do vlasov a deticky ich mali v pazi, este na mamicku sa oborili, ze "mami, ticho bud" a pod. a spravali sa ako z retaze, nemali ani sajnu co im mamka hovori, cudzie mamicky potom zasahovali, este aj tie dostali od decka vynadane, az sa mamicka-dohovaracka spakovala a zahanbena odisla. Podla mna, tu by jedna po zadku bola na mieste. A este poznam take deti, ktore pri tychto dohovarackach a mierumilovnych rieseniach do rodicov kopu a zahanaju sa na ne rukami, to je podla mna neprijatelne spravanie u deti a konstatujem, ze som sa s tymto stretla u deti, ktorych rodicia riesia dohovaranim a komentarmi. Tie kamaratky, ktore sem tam daju na zadok tento problem nemaju.

sardinka335
4. apr 2016

@gaja78 no tak a to ked čitam ze deti biju rodičov...aj ja som to videla u nas v rodine, švagor ma tiež ,,besneho,, syna a tam sa tiez hlavne dohovara, na riť som nikdy nevidela ze by dali....no ked som videla ako ho päsťami bije a on nič...100 čertov do mna išlo.
A asi je aj rozdiel dohovarat a dohovarať...tiez vidim ze mater na pieskovisku dohovara, ale ten ton taky neisty, prosiaci, liškajuci sa....proste ziadna raznost, ziadna pevnost v hlase ze halo myslim to vazne....
Tiez som take videla, ze hadzalo dieta kamienky do ineho...tutuli mutuli, tak poviem, ak neposluchne chytim ruky a razno nono, a ak ani to nepomoze odchod z ihriska s tým ze ,,ked hadzeš do deti tak sa nemozes tuto hrat,,. NEDOSLEDNOSŤ...ja to stale hovorim....ak deti vedia ze čo sa povie to plati tak uz potom ani neskušaju. Moji skušaju len vtedy ked vidia ze som neista, ze by ,,vyhandlovali,,...no a potom aj ja sklznem do dohadovania sa. A ked som razna, nekompromisna ze napr. o 20:00 sa ide spat lebo rano mas problém so vstavanim a neustupim tak potom sa deti podvolia rychlo lebo vedia ze dlhšie nebudu hore ani keby traktory padali.

charlie1980
4. apr 2016

@gaja78 Moj mi raz vonku skocil do vlasov, ked som ho mala na rukach. A naposledy! Lebo som ho dalsich 10m vliekla za vlasy domov. A nech si mamicky dohovaracky len dohovaraju...moj syn je vytrvaly, autoritativny aj medzi detmi, neoblomny, tvrdohlavy, temperamentny, navyse je napol Talian, takze si pritvrdzuje. A toho treba drzat nakratko. Ak budem mat druhe dieta take, ze mu bude stacit dohovorit, budem len velmi rada 😄😄😄 Na sicky dokonale, za 20r nepolozia ruku na dieta a este sa z neho stane dokonaly clovek 😄 Jasne 😄

celasapremenim
4. apr 2016

zaklad je drzat sa dohody a dostat si slova :D
ale nikto nikomu navod na vychovu neda, to je na kazdom, chvalabohu nemusime vzdelavat a pomahat cudzim ludom cez net, o ktorych nic nevieme a vdakabohu za mozog v hlave
ja mam super deti a priatelia nam vzdy povedia, ze to tiez tak chcu mat, aby to takto aj u nich bolo a to su ludia, co su s nami cojaviem dva tyzdne na chalupe a co sa casto stretavame aj v beznom svungu v priebehu dna
a dobre viem, ze su aj problematicke deti na svete a to by som sa isla vyslovene vzdelat ako na to
ja som si bola dat vysvetlit par veci dobrej klinickej psychologicke aj bez problemov s detmi, ked som si nebola ista, ako sa k comu postavit
a nie som moderna mamicka, co vsetko doma dovoli :D ale kludne si to myslite a vsetkych vyhadzujte do extremov, ak vam to pomoze ospravedlnit varechy a vreskoty

celasapremenim
4. apr 2016

@charlie1980 zato, ze tebe nieco nejde, to este neznamena, ze to neexistuje :D

dakto tu pisal, ze nema doma fukaca bublin...inak uzasny nazov horana :D:D :D tak to sa ani nam nestalo, mame dvoch zivakov chlapciskov a jednu kocku v puberte :D

charlie1980
4. apr 2016

@celasapremenim Ja nehovorim, ze to neexistuje. Ja hovorim, ze kazde dieta je ine😜

kali23
4. apr 2016

@stanulienkat
@gaja78
@renulka111 ja citam... Bol mensi, dostal vareskou a bolo... So starsim sa muz siel porozpravat a dal riadne vychovnu po zadocku... Necitam capol po riti... Dedukujem, ze bitie sa traduje uz dlho ako vychovny prostriedok. Podla mna je dieta zrkadlo rodicov... Co do toho dietata zasejeme, to budeme zat... Mnohi zabudaju, ze dieta sa uci hlavne pozorovanim rodicov... A potom sa cuduju a vyzaduju od neho respekt, ak sa nechova ako oni chcu, najjednoduchsie je zbit ho... Kazdy robime chyby... Tak nechapem preco maju byt za ne bite deti :-/

zuzka_1985
4. apr 2016

ja si myslim, ze bitka nic neriesi... navyse je to ponizujuce pre dieta a rodic tym vlastne prejavi, aky je slaby... bitkou ucis dieta, ze nasilim mozno dosiahnut co chceme... ani dohovaranie nemusi byt vzdy idealne riesenie... nedavno sa mi dostala do ruk velmi zaujimava kniha o vychove - Deti ako výzva - odporucam precitat - na prikladoch je tam uvedene, ako sa kedy zachovat, kedy dohovarat, kedy nieco urobit alebo naopak neurobit nic, kedy staci pohlad... snazim sa podla toho riadit a vidim vysledky... ale uznavam, ze je to niekedy ozaj tazke

kali23
4. apr 2016

@zuzka_1985 ...a mozno preto sa chalan aj pobil... To tu zakladatelka nepise, preco sa pobil... A to, ze sa vobec pobil... Asi to riesil, ako pozna riesenie z domu...

lanugo
4. apr 2016

@miskakyblik co cakas, ked jedna mamina sa tu vyjadrila, ze 7 rocne dieta je uz pre nu partner/ partak! Odpadnem, mozno ked hrame spolocensku hru

lanugo
4. apr 2016

@gaja78 to ti hadam sni nevrrim, ze decko kopne do rodica.To si fakt videla?

lanugo
4. apr 2016

@charlie1980 predpokladam, ze to mlademu pomohlo a pochopil odkial-pokial a nema z toho nocne momocovanie:')

sardinka335
4. apr 2016

@kali23 ...,,bitka,, je pre mna osobne najťažšia lebo varechou nechcem biť - to mi je nejako proti srsti a rukami tiež nie nakolko ma potom ruka bolí...
Bitku tu nikto neschvaluje ako hlavny vychovny prostriedok - to len ty tu ako škrknuta platna stale točíš dokola o tom. By som chcela vidieť to ,,tvoje,, zdrkadlo..kazde dieta aj povystraja a aj to najlepšie občas vymyslí niečo ,,zaujimave,,. Su to deti.
Treba si aj ujasniť čo je to rešpekt vo vychove? Rešpektujem dieta ak sa hneva, moze povedať svoj nazor, čo si myslí, čo citi, čo sa mu pači a čo nepači - a aj to mi musi povedat slušne, hučat moze na kamaratky v škole - obrazne povedane lebo ani to by sa mi nepačilo. Rešpektujem ak chce moje dieťa tričko zelene, nie modre, chce chleba a nie rozok..toto mozeme rešpektovat.
Ale určite neplanujem rešpektovat pozeranie televizora do pol noci, buchanie dverami na izbe - mame klučky, papulovanie, drzé spravanie, oduvanie sa, klamstvo a zakernost...a tam nevyjednavam.

A čo sa tyka toho pobitia, ja razim taku teoriu (nehovorim ze to je pripad zakladatelky, asi nie) ze nikdy nevyvolavaj konflikty, do ziadnych sa nezapajaj, neprovokuj.ked ta niekto udrie tak mu povedz nech to nerobi, priapdne povedz učitelke - aj ked viem ako to učitelky (ne) riešia....a ked ta niekto aj tak bude biť - tak sa brán a bi aj ty jeho. Len by ma zavolali do školy tak take ,,tóčo,, čo tam spravim ze az. Nenecha sa snad moje dieta otlkat dajakym zakomplexovanym deckom, šikanizerom...takze keby sa náhodou moj syn pobi v škole tak doma to iste nevidel ako riešenie konfliktu.

bubinko1506
4. apr 2016

ja si velmi dobre spominam, ako nas vychovavali nasi rodicia - väcsinou nam dohovarali a vysvetlovali, ked sme spravili nieco zle, a ked uz toho bolo fakt vela, tak sme dostali vychovnu po zadku (samozrejme naozaj len vychovnu, nie ze by sme mali potom modriny, odtlacky ruky, a podobne). vychovnu po zadku som dostala mozno 5x za zivot a myslim, ze zo mna a z mojich surodencov vyrastli normalni slusni ludia.
u svojich deti to budem praktizovat rovnako - vysvetlim, dohovorim, ale ked si naozaj zasluzia, dostanu aj vychovnu.
jednu vychovnu nepovazujem za tyranie deti, skor je to naozaj krajne riesenie, ktore pouzijem v najnevyhnutnejsom pripade.

renulka111
4. apr 2016

@kali23 aaach tie diskusne debaty vo vychove. Poznam mamu ktora synovi od mala prosikom dohovarala a ako 14 rocny nevaha zdvihnut na mamu ruku. Mamu ktora argumentuje tym ze jej 17rocny syn pouziva vulgarizmy lebo je to davova psychoza u mladych. Alebo 5 rocne dieta ktore ppvie mame ze ti j...e alebo aj co tebesibe??? Tam uz z dohovaranim a vysvetlovanim tazko pochodis.

juhseverzapad
4. apr 2016

Keď moja najstaršia s plným vedomím mladšej povedala že ty pi.., ako som pri nej stála, takú aj schytala. Bolo to prvý a posledný raz čo niečo také povedala. Dohováranie naozaj v niektorých prípadoch je viac na škodu ako úžitok.

luuubik
4. apr 2016

Nikdy nepochopim tieto akoze 'moderne', prilis benevolentne, tutulli-mutuli matky. Myslim, ze su veci, cez ktore, ako Cesi vystizne hovoria "vlak nejede" a kedy je aj capnutie po zadku viac nez na mieste (prosim, naucte sa uz raz konecne rozlisovat medzi vychovnou po zadku a tyranim dietata). Napr. ak dieta robi zle inym detom. Toto som videla na ihrisku milionkrat. Slabsi nema sancu a drsnejsi sa presadi - toto uz plati od batolata. Agresivnejsi vytrhne hracku menej bojachtivemu kamosovi a uteka s nou prec. Alebo ho este riadne postrci, ci dokonca udrie. A viete co urobi drviva vacsina mamiciek v takej situacii? Takmer bojazlivo, jemne dieta napomenie, to dieta mamu samozrejme sotva vnima. Ak sa aj zastroji, ze pojdu z ihriska prec, samozrejme to tak neurobi, ani pri opakovanych nezbedach. Ved ist domov a tam dieta zabavat a hrat sa s nim, by pre tu mamu bolo mozno vacsim trestom ako pre dieta. Cize - ako uz niekto pisal - treba byt hlavne DOSLEDNI a ozaj dodrzat slubeny trest. To je zaklad. A ked dietatu nieco zasadne vysvetlujete, uputajte jeho pozornost, povedzte mu, nech sa vam pozera do oci a nie ze sa dalej hra a ani vas nevnima... Aj ton hlasu by mal byt iny, ako ked mu rozpravate o kvietkoch a vtacikoch. Zdaju sa to byt malickosti, ale su ozaj podstatne. To, co si dnesne decka uz malom veku dovoluju - voci rodicom aj voci ostatnym je pre mna osobne zarazajuce. A ze nikdy dieta neudreli - to tvrdili minule v televizii aj rodicia jednych skolakov, ktori sikanovali slabsie dievcatko. Tak potom, kde sa to taketo deti naucili, ked nikdy bite neboli? Nie je skor chyba v tom,ze im rodicia naozaj razne neukazali, kde su hranice, ktore uz sa nedaju prekrocit?

celasapremenim
4. apr 2016

@luuubik vidis v extreme ludi, co nebiju deti, nie vsetci su taki, ze za nieco agresivne z ich strany dieta pohladkaju po hlavicke, ale mas pravdu, videla som uz aj take reakcie a tiez sa mi to teda vobec nepaci, nic v extreme nie je dobre
ale da sa vychovat aj bez bitky, dokonca aj bez vychovnej :D ani mna rodicia nebili a som im za to vdacna

nyusika
4. apr 2016

@kali23 mojtykvet...a z čoho si dovolíte dedukovať ten úžasný záver o tradovaní fyzických trestov ??
Ja nech čítam, ako čítam, furt tam vidím - dostal východnú po zadku.