icon

Nezaslúžené známky

30. jún 2023

Zažili ste už niekedy prípad že niekto dostal nezaslúžene známky, napríklad žiak ktorý na to mal dostával 3 pretože bol učiteľ zasadnutí a ten čo na to nemal dostával 1 lebo rodičia sponzori a podobne ?

mamusa123456789
2. júl 2023

Ja som to zažila... Na strednej ma matematikar 'úplne zboznoval' samé štvorky sem-tam päťka a keď som prestúpila na iné gymnázium tak to boli jednotky a dvojky a na vysokej všetky skúšky z matematiky za A akurát raz za B... Prečo ma nemal rad naozaj netusim

taja567
2. júl 2023

Ja som to zažila, spolužiačka, zlaté, príjemné a učenlivé žieňa, jednoducho "nesadla" našej učiteľke Rj, v tom čase to nebola žiadna sranda, pripravovali sme sa na prijímačky na stredné školy a učiteľka ju okrem iného bombardovali 5 za otočenie hlavy a podobne somariny, všetku jej aktivitu a výsledky hodnotila ako dobré aj keď sme mali napr. rovnaké odpovede v písomkach, ona 3 ostatní 1. Každý to videl a vedel, poriadok urobila až naša triedna učiteľka, ktorá nás ako svoju triedu mala úprimne rada a vedela sa za nás postaviť, keď vedela, že sa deje niečo nekalé voči nám, jej žiakom. Mimochodom ta učiteľka Rj mala v skupine svoj liblink, svojho miláčika, spolužiačku, ktorá jej robila poskoka, nevedela nič a známky z Rj mala vždy super a zadarmo. Takže áno, dejú sa tieto veci a omnoho horšie, niekto sa drie na prijímačky na vysokú školu, prijímačky urobí, ale pre veľke množstvo záujemcov skončí tesne pod čiarou, a niekto 150 v poradí, hlboko pod čiarou sa na školu dostane a ešte sa s tým nieže chváli ale chvastá....prosim Vás, ved tu sa dejú veci....

majada35
2. júl 2023

@marca12 no, neverím...ak áno, potom tam taky učiteľ nemá čo robiť...

taja567
2. júl 2023

@anjelicek26 mne to príde ako tolerovať nespravodlivosť, lebo že neprepadá...keď raz bude pracovať a šéf bude rozdávať odmeny lenivcom a darmožráčom, tiež si ma povedať, však vydržím, šéf raz odíde a možno bude lepšie...

taja567
2. júl 2023

@mamusa123456789 možno ťa chcel dotlaciť k doučovaniu, predpokladám platenému..

lenkakravcova
3. júl 2023

@sisaka vieš čo ale to známková nie telesnej je kus psycho.
Áno, bola som drevo.. Mala som pár krát dvojku, raz trojku z telesnej. Inak jednotky.
Mať jednotku aj z telesnej, tak dostanem štipendium. Lenže telesnú kondičku, napr skok do diaľky ovplyvniť nevieš. Taktiež najpomalsia som bola, keďže som bola najnižšia. Podľa mňa ti znamkovanie telesnej telesnú deťom len totálne znechutí. Pretože telesná nie je len o snahe, je aj o genetike.

diamand2326
3. júl 2023

Áno, na základnej škole na malej dedinke na severe Slovenska. Kde všetci boli miestni učitelia a niektorí až okato vylepšovali horším žiakom zlé známky... Ale takých učiteľov bolo zopár, boli tam aj skvelí učitelia, ktorí naučili, ktorých si pamätám doteraz a ktorí nemali problém dať žiakovi aj sólovú dvojku (😅 - napríklad aj mne, ale tak mne tá matika fakt išla horšie ako iné predmety, takže ani vtrdy som sa nehnevala).

number19
3. júl 2023

@anjelicek26 Nesuhlasim s tebou.
Mam z prvej ruky, ze detickam sponzorov sa vzdy trosicku prizmuria (casto dokonca obe) oci. A maju vynikajuce hodnotenie a na tie deti sa dokonca ani nikdy nezvysuje hlas.
Je to neferove, ale tak zase sa deti hned naucia, ze skratka v spolocnosti bude stale niekto kto je "vyvolenejsi".

jajka257
3. júl 2023

@mamusa123456789 mala som takého matikarka. 1 rok na gymnáziu, vždy mi hovoril, že netreba mať na hlave (mala som dlhé, ryšavé a kučeravé vlasy), ale v hlave. Tiež som bola vdacba za 3 ci 4. Potom nám vymenili učiteľa, lebo sme strajkoval8 celá trieda. Zrazu 1 alebo max 2. Stanica z matiky za A 🤣

foxie95
3. júl 2023

@lenkakravcova a ty si myslíš že je to tak iba s telesnou? Ani ostatné predmety nie sú iba o snahe ale aj o tom, na čo máš hlavu. Niekomu idú predmety ako dejepis, geografia, niekomu zas jazyky. Iný je zas skvelý vo výtvarných.... Veď o tom napríklad je tá základná škola, nájsť to, čo ti ide, čo ťa baví a potom si vybrať školu alebo povolanie, kde budú tie veci, čo sú pre teba vhodné. Preto máme známky 1-5, pretože každý je dobrý v niečom inom. Ja som mala z výtvarnej zlé známky, z angličtiny mi povieš dnes 3 slovíčka, zajtra sa ma spýtaš aké boli a nepoviem ti ich. Ale povedz mi nejaký matematický, fyzikálny alebo chemický vzorec a ešte o mesiac ho vysypem z rukáva. Lenže to rodičia sú nastavený tak, že dieťa musí mať samé jednotky. Pre mňa zlé známky nikdy neboli demotivujúce. Skôr tie keci, ktoré som počúvala od okolia, že ako môžem mať napríklad 4ku alebo že sa nikam nedostanem s takými známkami. Zrazu som si strednú vybrala takú, čo ma bavila a jednotky dvojky. Išla som na výšku a končila som s červeným diplomom. Myslím si, že nie sú zlé známky, ale zlé nastavenie vnímania známok. Berieme to ako dobrý žiak a zlý žiak namiesto tento je dobrý v tomto, tento je dobrý v tomto.

vevesh
3. júl 2023

@drakvak no ale je rozdiel bilingvalko a normalna skola. U nas sa tiez tomu nemecki ucitelia cudovali, preco mame stale jednotky, dokym sme nemcom nevysvetlili, ze neucia "hocikoho", ale najlepsi vyber na sk, ktory presiel speci testami a kazdy jeden z triedy bol najlepsi vo svojej triede na zs. Sice su v nemecku rozne znamky, ale ja som sa tu napriklad stretla s umelym znizovanim znamok u moslimov a predpisanymi kvotami, ake znamky v triede mozu ci nemozu byt, aby im vysli pocty v 5 triede na stredne skoly🙄🙄🙄🙄

mamusa123456789
3. júl 2023

@jajka257 mňa nechal robiť aj reparát... A to bola posledná kvapka, vtedy sme sa s rodičmi poobzeral po inom gymnáziu... Vieš človek, ktory sa dokáže umiestniť alebo aspoň byt úspešný riešiteľ matematickej a fyzikálnej olympiády, vyhrať pytagoriadu ma určite v hlave 💩spolužiaka nechal prepadnúť a dnes je z neho sudca takže určite mal tiež v hlave 💩 zbožňujem takýchto ľudí... Dcéra má výbornú učiteľku, neskutočne motivuje všetky deti, aj tie, ktorým to nejako extra nejde, nejde to v com sú dobrý a pochváli ich za to a potom im povie v com by sa mohli zlepšiť, ale nepovie, ze ty nevieš čítať alebo ty škaredo píšeš... Na poslednom rodicku mi ju v chválila, ze mala z matematiky ako jediná plný počet bodov z matematiky, ze pekne spieva, dokáže sa naučiť dlhé texty naspamäť, pekne maľuje a tvorí na výtvarnej, čítať vie, len ze číta ako robot, ze by sme mali viac trénovať, pre prvaca úplne perfektne, bola pri tom aj dcérka a aj napriek nie úplne perfektne u čítaniu odchádzala s úsmevom na tvári, keby bolo viac takých pedagógov

anjelicek26
3. júl 2023

@number19 na moje deti nikto nezvysuje hlas a sponzoring nedavame😏

portret7
3. júl 2023

Zažila na vlastnej koži…s odstupom casu to hodnotím v zmysle, co ta nezabije, to ta posilní😉

number19
3. júl 2023

@anjelicek26 Mozno ti to deti len nepovedia. Na moju dceru tiez nikto nezvysuje hlas, ale na ine ano, z coho moja dcera nie je nadsnena, lebo my takto doma nekomunikujeme. Takze nie je z toho nadsena ked ucitelka okrikuje ostatne deti. A tiez nesponzorujem.
A tiez nezijem na SK ako ty a o situacii sa vyjadrujem objektive.
Ucitelky zohladnuju deti sponzorov, vsade.

lenkakravcova
3. júl 2023

@foxie95 my sme výtvarnú nemali znankovanu.
Podľa mňa by výchovy znamkovanie byt nemali. Ostatné predmety áno - a deti by si mali vyberať také školy, kde sú predmety, ktoré im idú - píšem totiž o strednej škole. Konkrétne o gymnáziu, takže mne iné, než telesná nerobilo problém.

sisaka
3. júl 2023

@lenkakravcova ja mám na to názor ako
@foxie95 . Prečo si myslíš a nielen ty, že len telesná (či iné výchovy) je nielen o snahe, ale aj genetike? Z ostatných predmetov je známkovanie v poriadku, tam to už nie je o genetike, o niečom za čo dieťa nemôže? Prečo nikto neprižmuri oko na matematike a nedá niekomu, komu matematika “nejde”, kto nemá dostatočne vyvinuté logické myslenie, alebo má jednoducho nižšiu inteligenciu 1? Ten chudák sa môže snažiť, drieť a možno to vytiahne na 3 a niekto s IQ 140 doma ani knihu neotvori a pochopi to za 5 minút na hodine a má 1 bez snahy. Prečo dieťa, ktoré je športový talent má takú istu 1 ako športové drevo, ktoré nevie ani preskočiť cez kozu, ale tam ide “len” o telesnú, tak nebudeme “kaziť” vysvedčenie, veď je to len telesná, tak ho ohodnotime tak isto ako nadané dieťa? Prečo si ľudia myslia, že deti, čo majú horšie známky sa len nesnažia dostatočne, tam neplatí, že genetika nepustí? Celý systém je zle nastavený, vrátane znamkovania a celkového hodnotenia.

lenkakravcova
3. júl 2023

@sisaka Prečo niekto ide na školu, kde je matematika? Ja píšem o stredných školách..
Okrem toho, zase až také drevo som nebola. Kožu som preskočila. 😀 Stojku urobila, vymyk 1,5 min udržala. Sed lahy 60 za minútu. Len beh a skok proste hodnotiť rovnako 1,7m žiaka a 1,5m žiaka je kus nespravodlivé.
A to nie je o tom, že žiak sa nesnaží. Ale o tom, že to proste fyzicky nedá.
Ak je pre 1,7m žiaka limit skočiť 1,5m do diaľky z miesta a zvládne to LTT na jednotku, ako si predstavuješ, že rovnakú diaľku skočí 1,3m vysoký žiak?? Príde ti to vpohode hodnotiť to rovnako? Lebo v tomto aj keď ten 1,3m žiak vynaloží 100% úsilia, ja tak to nedá. Proste sa to nedá. Chápeš?
Ja viem. Ze keď mi nejdu jazyky, tak sa nebudem hlásiť na jazykovú školu. Keď kí nejde matika nejdem na gympel ani technickú školu. Manžel nemal na strednej dejepis, vôbec. Ani biológiu.. Ale telesná je všade. Všade. Proste ta sa obísť nedá. A žeby gymnazistovi, kde ide k niečo iné než o telesne zdatnosti, skazila štipendium, mi príde scestné.

roxana280
3. júl 2023

@sisaka moj syn je jednotkar, z telesnej mu dava dvojky a ? Co sa mam posrrr? Komu zalezi na nejakej telesnej, vidime ako koncia sportovci, dotuje ich stat z nasich dani, nie malo..telesna a vychovy su zaujmovy kruzok, hobby, ktore by mali dotovat len skupiny, ktore maju o to zaujem ako cirkev...mimochodm ja dotujem lyziarske plavecke vycviky, korculiarske od synoveho narodenia a ze nezabehne 100 ako futbalista, no mozem to osr..

jajka257
3. júl 2023

@roxana280 no máš pravdu. Lenže mat sólo 4 z telesnej a z ostatných 1, hlavne keď je dieťa oslobodené zo zdravotných dôvodov je už cez čiaru. Ci?

roxana280
3. júl 2023

@jajka257 uplne, chora hlava, my mame podobnu, nechcem byt vulgarna, u nas ma svoj titul

jajka257
3. júl 2023

@roxana280 no co ti poviem. A to je bývalá kolegyňa. Chcem sa mi grcat. Ale čakám na september a trosku im spestrím život.

mamusa123456789
3. júl 2023

@taja567 neviem o tom, ze by on doucoval

dadis
3. júl 2023

@jajka257 Mozno si mysli, ze je oslobodena bezdovodne

sisaka
3. júl 2023

@roxana280 práveže by si sa pos..ť nemala, ak dieťa nemá výkony na 1 ale len na 2 tak by by to ľudia mali akceptovať a nemať z toho záchvaty, že dieťa nie je dokonalé vo všetkých predmetoch a všetkých oblastiach života. Väčšina detí nie je na výbornú vo všetkých predmetoch, ale na Slovensku je to už tak, ide o známky, nie vedomosti, či zručnosti

yanni
3. júl 2023

@sisaka presne ako pises. my napr. zijeme v DE a tu je minimum deti vo vsetkom na jednotu a to uz na ZS (1.-4.rocnik). A nik sa nad tym nevzrusuje. Vychovy su normalne znakovane a aj 2-3 z vytvarnej ci telesnej nikomu netrha zily.

sisaka
3. júl 2023

@yanni u nás v Kanade to isté, výchovy normálne znamkované a za cely čas čo moje deti chodili a chodia do školy som sa nestretla s dieťaťom, čo by malo všetky predmety na výbornú a to fakt ani v prvej triede ZŠ, alebo žeby niekto dostal jednotku z telesnej/výtvarnej či hudobnej len preto, že ma jednotky z matematiky, angličtiny a neviem čoho ešte. Ale tu sa tiež tak známky neprežívajú, je to hodnotenie vedomosti a schopnosti nakoľko dieťa zvládlo dané učivo, tému atď. , keď jednoducho dieťa nemá talent na hudobnú, nemá hudobný sluch, tak nikto nečaká, že bude mať z nej jednotky, možno z nejakej časti, ale určite nie výslednú.

roxana280
4. júl 2023

@sisaka kde som pisala, ze sa posrr, praveze sa neposrr. dobre sme sa na nej zasmiali a vec vybavena, som proti znamkovaniu vychovy, je to hobby konicek, znamkovala by som jedine predmet pokial ide o strednu skola napr. sportovu, tam uz je to i nom, umelecku a tam sa predsa robia talentovky, cely skolsky system je zle nastaveny, vychovy ak tak hodnotit len slovne! Uz to, ze sa na prvom stupni na kazdej skole inak hodnotia je chore.

roxana280
4. júl 2023

@sisaka ano v BA je teraz taka sranda, ze ak nema znamky a teda body tak na dobru skolu strednu nema sancu, pretoze je enormny pretlak poctu detu na pocet SS a ak nema dobru strednu skolu tazko sa zamestna a VS tiez ma problem v niektorych odboroch s biednou SS

roxana280
4. júl 2023

@jajka257 to by chcelo inspekciu, ja by som to teda dala, uz to ze je oslobodene, hovori o zdravotnom probleme, mal by tam specialny pristup k dietatu, ja by som ho dala uplne od lekara oslobodit z Tv a pridala by som mu doma sport a nech si cez telesnu cita, vybevene, nech ju aj roztrne od jedu, jezibabu, robi to naschval