Nezvládnuteľná 11 ročná pubertiačka
Pred asi dvoma týždňami som sem pridala podobnú diskusiu. No napriek mojej snahe, sa absolútne nič nezmenilo. Ja už fakt nevládzem. Každý boží deň chodím s plačom do roboty, s plačom idem spať, lebo vkuse so mnou moja dcéra bojuje. A je jej jedno či mi ublíži, absolútne to s ňou nič nerobí. Dnes to vyvrcholilo až tam, že mi povedala, že by bola radšej ak by som zdochla, alebo odišla bývať niekam do Bystrice. (Jej kamarátkina mama odišla od nich, a tam pracuje a býva, preto tá Bystrica). Odkedy sa vrátili nazad do škôl, tak to je masaker. Mám pocit ako by sa predbiehali v škole medzi sebou. Stále rozpráva len to, že ostatné môžu byť hore dokedy chcú, aj do polnoci, majú Facebook, Instagram, môžu si písať s cudzími a mať online kamošov, ktorých nepoznajú, ale ja naozaj nemám pocit, že FB a Insta má mať 11 ročné decko. Už takto nonstop visí na mobile, a pozerá dookola nejaké hlúpe videá, potom je len podráždená, a na každom si vybíja nervy. Ak jej odstavím wifi, lebo je to už veľa, tak zasa cirkus, lebo ja som tá najhoršia. Ak má stanovené hranice, zase ja som tá najhoršia matka na svete. Proste má také kamarátky v škole, kde sú rodičia "povoľnejší" alebo ako to mám nazvať, nie sú proste doma. A decká si robia čo sa im zachce, ráno si neupracú po sebe, neodložia posteľ, nepoumývajú sa, a idú tak do školy. Ja na tom trvám, že si má minimálne posteľ odložiť a určite strapatá neumytá do školy nejde. Ale ona nevidí, že je to normálna vec, ale jej kamošky to nemusia a ona to musí, a preto som ja zlá. Jej kamošky sa nemusia učiť, ale ja trvám na tom, aby sa učila. Iné by bolo, ak by jej nejaký predmet nešiel, lebo proste nie každé dieťa má na všetko hlavu, ale nie že je lenivá a ani sa do toho nepozrie. Skúšala som už aj odmenu vo forme vreckového ale nepomohlo ani to. Skúšala som spraviť si program len mi dve, ale ona nechce. Ak pustíme film, aj počas neho visí vkuse na mobile. Proste ma nemá rada, nemá. Je jej jedno či mi ublíži, či plačem. Je jej to jedno. Nič to s ňou nerobí. Už mi vyletela aj ruka, ale nevedie to absolútne nikam, takže mi prosím vás ani nepíšte, že by ste ju strieskali a hneď by sa nespamätala, lebo ona sa nespamätá. Skúšala som jej to už vysvetľovať toľkokrát, že predsa by nemala žiadne zákazy ak by sa správala normálne. Ale ona vkuse klame, podvádza, vkuse s nami papuľuje, ale už tak, že to nie je normálne. Ja viem, že puberta je proste taká, že decká vystrkujú rožky, ale toto je už fakt cez. Ja som si v živote nedovolila, voči svojej matke povedať niečo také nech umrie, a byť tak bezcitná ako je ona. Nie som prísna, fakt nie. Ja jej dovolím ísť von, aj na kofolu s kamoškami, aj na pizzu. Ale ona to nevidí. Vidí len tie svoje tri kamošky, ktoré môžu všetko. :(
@0silvia0 áno uvedomujem si to, že to všetko na to vplýva, ale bohužiaľ bolo to mimo mojich síl, a neviem ani som s tým nevedela nič urobiť. Výber nesprávneho partnera, sa so mnou ťahá. Preto som pri nej stále stála, som dúfala, že to pre ňu bude niečo znamenať. Nečakala som ani v najhoršom sne, že kvôli nejakému blbému FB alebo Instagramu mi bude takto škaredo rozprávať. Má dovolený messenger, kde si môže písať s kamarátmi. Ale FB je pre ňu podľa mňa zbytočný.
@a_adamcova ako 11 ročná som sa hrala s barbinami, nieze na cofolu alebo pizzu s kamarátkami. Je to cez, tiez si myslim. Mam dve dievcata sice este len 2 rocne ale uz teraz sa bojim co bude ked vyrastu. Skazena doba toto. Nad detskym psychologom si uvazovala?
Dovol jej socialne siete(fb), to su uplne zbytocne zakazy v jej veku a vyprovokujes jej vzdor a vyziadaj si za to plnenie povinnosti. Deti v skole sa posmievaju, ked niekto nema fb, iphone,... A asi maju na nu vplyv aj kamosky. Iba jej obmedz cas na internete na urcity cas, priklad 4-5 hodin denne max.
@a_adamcova hlavne sa neobvinuj za zly vyber partnerov, uz minulost neovplyvnis. A hlavne necakaj vdaku, ze si ju chranila, deti toto neocenia, vsetko beru ako samozrejmost. Ako presne mate nastavene pravidla na socialne siete?
@liljana Jediný dôvod prečo jej sociálne siete nechcem ešte dovoliť je ten, že je vkuse na mobile. Potom bude dupľom. :/ Ja som jej povedala, ak mi ukáže že jej môžem dôverovať a nebude mi vkuse klamať ako to robí teraz, tak jej ten Instagram dovolím. Ale ona nerobí preto nič, proste ona sa nezmení, neurobí nič, ale ja jej to mám aj tak dovolit.
@nikoleta1234 áno už začínam nad tým uvažovať, len neviem či to v nej nevzburcuje ešte väčší hnev :(
@liljana 4-5 hodín denne na FB? A učiť sa bude kedy, keď príde domov o 2 ej zo školy?
@a_adamcova ahoj, a dcérka sa predtým chovala normálne? Lebo náš je asperger a má rovnaké chovanie. Tiež má 11rokov a posledný rok má veľmi zhoršené správanie. Darmo ti tu niekto bude vypisovať, že by ju vyfackal a že by sa rýchlo spamatala. Dieťa s aspergerových syndrómom sa nespamatá!!! ani po výprasku, ani po iných zákazoch, ktoré bežne u normálnych detí fungujú. Chýba im empatia, takže si s kľudným svedomím ti povedia, že aby si zdochla, vynadala ti a pod. Nevedia sa vcítiť, ako človeku v danom okamžiku ubližujú a u dievčat sa to v tomto veku už horšie určuje táto diagnóza, lebo to vedia maskovať.
@a_adamcova rano hodina, poobede 2-3 hodiny, zvysok povinnosti a skola. Co si uz len pozries na nete za hodinu denne? Zase maj realne predstavy. Aj do skoly sa musia pripravovat online.
@monitka80 Tak nejak extra nebola citlivá ani predtým, ona vidí len to ak JEJ niekto ubližuje. Pre ňu je ubližovanie to, že ak papuľuje tak jej nedovolím mobil. Pre ňu je ubližovanie to, že nemá Facebook, len Messenger.
@liljana Nepripravuje sa do školy online.
Povol jej ten instagram pod podmienkou že jej ho budeš kontrolovať ale určite jej nedovol aplikáciu snapchat 🙏sú tam samí uchylaci ktorí pýtajú od dievčat nahé fotky....
@sunshine_18 Mi hovor, presne viem, včera mi na FB cudzí chlap poslal fotku svojho pohlavného orgánu. Nikdy sme si nepísali, ani som mu nepotvrdila priateľstvo nič. Neviem si predstaviť, že by tam bola ona. A darmo jej to vysvetľujem, nechápe to. Skúsim si s ňou dneska sadnúť. A dať si podmienky nejaké, za akých ten Instagram môže mať.
@a_adamcova ano poznám to...u nás je týranie aj to, že si má umyť zuby :D
@a_adamcova zrušila by som jej mobil úplne, kým sa nespamätá. A vysvetlila jej, že decka v škole sa možno chvália, ale isto to takto v tých rodinách nefunguje, že 11-rocni nemusia robiť nič a môžu všetko. Možno v nejakých asociálnych rodinách.
A možno by som jej týždeň dovolila, nech dk robí vo chce, sle zrušila všetky vyhody. Chceš jesť, obed je v kuchárskej knihe na strane 35. Chceš oblečenie, oper si. Chceš telku, zaplat internet. Mobil si kúp ak chceš mat. A v izbe nech ma aj na.., ty jej nič neupratuj.
@a_adamcova FB je oficiálne od 13, ale tvoja dcéra ho už isto má.
baby, az ma mrazi... ja mam este len 6 a 2 rocne dcery, ale uz teraz pri niektorych excesoch starsej mam obavy, co to bude o 5 rokov, ze si s nou nedame rady, ked uz teraz nam vykrikla, ze sme najhorsi rodicia na svete a chce byt uz dospela, aby si mohla robit co chce.. chvalabohu, ze sa otvaraju uz kruzky a tam sa este stale tesi a aj vyventiluje..
Ale ideálne samozrejme: mali by ste ale nejako obnoviť dôveru. V nej sa to všetko bije. Otec neprítomný. Otčim ho plne nenastúpi. Porovnáva sa s kamarátkami. To je prirodzene. Nech si hnev ventiluje pri športe, manuálnej práci. Ten lockdown asi nepomohol. Deti by nemali doma sedieť na zadku. Čítala som, že pubertiak nevie byť oduty pri manualnej práci. Miesto pozerania filmu choďte von... varte spolu...
To, že tvoje zákazy boli dobré a nie zle, uzná az za 10 rokov, ak vôbec
Nečítala som všetky príspevky...mám 13 ročnú dcéru a 11 ročného syna, skúšajú moje nervy dennodenne, ale pochopili ,že musia fungovať v domácnosti ako ostatni členovia rodiny..čiže ich práca je škola (byť pripravený do školy), keď prídu majú nejaký oddych (popravde syn hodina na Pc, dcéra vybehne na prechádzku s kamoškou), keď sa vrátia je na nich, či si najprv spravia úlohy a potom upratovanie alebo opačne, potom je spoločna večera, ďalej spoločne trávime večer (bavia ich spoločenské hry), kto nechce môže si čítať knihu alebo tv (aj to obmedzujem, resp.sledujem čo idú pozerať, lebo niekedy fakt v tv dosť násilia), mobil majú na hodinu potom vypnem wifi a je jedno či ma nahnevali či nie, v tabuľke máš čo musia v daný deň poupratovať, v podstate ich povinnost je škola a upratať, ja nakupujem, varím a periem+zehlim
Pozri, aj moja 14 ročná ma za všeličo neznáša, ale vo svojich nárokoch nemienim poľaviť, aj ja mám pocit, že stále spolu bojujeme ale to k tomu veku asi patrí. Rozhodne nemôže byť hore do polnoci, nemôže byť stále na mobile, nainštaluj family link a obmedz prístup na určitý čas, ak sa nenaučí, sedím nad ňou pokiaľ aspoň niečo z učiva nevie, skúšam ju učivo hoci je ôsmačka, viem, že učenie jej veľmi nejde, ale aby sa na to úplne vyflákla, tak to jednoducho nedovolím. Proste si treba nájsť čas a stúpať im na päty, samozrejme musí to byť vyvážené aj nejakým tým voľným časom a robením si "čo sa im zachce".
Dievčatá, poradiť neviem, lebo zatiaľ puberťáka nemám (hoci sa to už blíži). Ale dovolím si jeden malý postreh: To, že Vám Vaše pubertálne dieťa rozpráva, že všetky kamošky môžu byť na mobile, koľko chcú, byť hore do polnoci, chodiť, kam chcú a kedy chcú a nemusia doma nič robiť, ešte neznamená, že to tak naozaj je. Pravdepodobne je to u nich presne tak, ako u Vás a tiež rodičom rozprávajú, že všetky ostatné môžu všetko, len oni nič. A samozrejme, všetci ostatní rodičia sú lepší, než tí vlastní.
@elizita uz som to viac krat pisala do diskusii, mne osobne sa osvedcilo byt na mensie deti prisna. Deti fakt surne potrebuju hranice a hlavne v tejto internetovej dobe. Hranice im davaju pocit bezpecia a opory bez toho, aby o tom vedeli. Naopak, ja som v puberte zacala od prisnosti polavovat. U nas to fungovalo, akoby si to tie decka zacali vazit, tu moju doveru. Vzdy o mne hovorili ako o dobrej mame v porovnani s ostatnymi, cize ja som spokojna. Ked to ide opacne, ze male dieta sa ofukuje a tutuli mutuli, davaju sa mu kompetencie, ktore mu neprinalezia, tak decko sa nevie vpratat do svojich medzi a zrazu idu rodicia vychovavat rozvolnene decko v puberte a ono to nefunguje... takze moja rada znie, pravidla odmalicka, dodrziavat a potom sa puberta zvlada lahsie. V tomto veku mali moje deti mobily tiez, ale pamatam si, ze mi ich pekne odovzdavali, jednoducho som to mala pod kontrolou.
@a_adamcova mala som to velmi velmi podobne ako ty, nastastie dcera je uz dospela... Ja by som sa zastavila na navstevu u rodicov kamaratok, v tomto pripade si myslim, ze je potrebne, aby ste tahali za jeden povraz, pretoze tie deti si musia plnit povinnosti a ked jeden bude rozbijat moralku, tak vovnutri grupy sa budu hecovat kto to posunie este dalej, do dalsich extremov. Iniciuj poradu vramci skupiny dospelakov a zoberte ich raz za cas celu skupinu decak na nejaky vylet (do Slovenskeho raja s prespanim v stane), prestriedajte si ich atd. Zavalte ich aktivitami, kde si budu musiet nieco vyrobit, hoc aj pripravit veceru na ohni v prirode, alebo vymysliet program pre mensie deti... Ony su znudene a rychla akoze "zabava" na internete im nic do zivota neda, potrebuju si nieco zazit.
@marcellka32 to skoro každý deň vysavate? U nás sa vysáva a umýva v sobotu, decka to v pohode robia. Cez týždeň ich takýmito domácimi prácami nezaťažujem, robíme len drobnosti ako poliať kvety, vyniesť smeti, vyložiť umývačku, uzriez linku v kuchyni (ten kto vari). Bez rozpisu, podľa potreby a kto má viac času. A upratuje si každý svoju postel sám.
@h2 ano, to je pravda. Toto rozpraval aj moj syn spoluziakom vo veku ako autorkina dcera, ze kazdy den do jednej v noci hrava nejaku hru a ma tam nahratych xy hodin. Vsetci mu zavideli, akych ma uzasnych rodicov, co mu vsetko dovolia. Aj ucitelka sa ma na to pytala. Tak som ju uviedla do reality, nech neveri vsetkemu, co deti natataju. Nakolko od 21 hod sa u nas vypinala wifi a pocitac bol dolu v izbe a syn spal v izbe hore. Takze trepal dve na tri, s cim som ho samozrejme konfrontovala, asi chcel byt zaujimavy
@a_adamcova myslim ze si benevolentna matka. Dovolujes dcere veci ako kofola a pizza v 11 rokoch? 🙂 To je dost skoro. Myslim, ze ma povolene viac ako je zdrave. Blbe je, ze si si to zle nastavila uz predtym, a dieta si dovoli byt k tebe super arogantne. Keby si moj syn dovolil mi povedat to, co hovori dcera tebe - tak ho vyhodim von zatvorenym oknom. Povedz dcere, ze nazory na vyhovu sa roznia, a kazdy to ma doma inak. Povedz jej, ze materstvo je nevdacna rola, a ze byt jej matkou je velmi tazke. A ze dcera sa sprava ako maly satan - tomu vobec nepomaha. Povedz jej pravdu, ze pre teba by bolo najlahsie jej vsetko dovolit - ale pretoze si starsia, vies ze musi v noci spat - pretoze je to dobre pre pracu mozgu, vies ze je dolezite si umyvat zuby - lebo sa pokazia, tvar - aby nemala akne, a cesat vlasy - pretoze na hygiene skutocne zalezi. Ze na internete su ludia ktorych jedinym zaujmom je ublizit. A casto je ich cielom dieta. Povedz jej pravdu ako sa situacia ma. Musis s nou najst spolocnu rec - pretoze autorita je zjavne v haji. Inak z okolia viem, ze kamaratky takto bojovali proti svojim mamam - same v dospelosti hovoria ze to boli satanase ultra, ze mame doma robili zo zivota peklo. A teraz maju krasny vztah. Ak budes mat pocit, ze dceru nezvladas - niesi v tom sama. Takych mam je vela.
@marcellka32 mas to krasne. Mam nutkanie si to vytlacit. Ale ako mam len jedno dieta, hned by som napisala muzove meno 🙈😅

@a_adamcova mobil by som zobrala, aj keď nema internet.
Neurobíš veci o ktoré som tá požiadala? Ok, nechod k stolu na jedlo ktoré som ja uvarila a kúpila.
Neobliekal si veci, ktoré som ti ja kúpila. Chceš vojnu ? Budeš ju mat.
A keby prišli kamosky, že prečo nejde von? Povedala by som im pravdu čo ti povedala.
Môj otec bol majster odborného výcviku na chlapčenskom učilišti, to by bolo zážitkov to tu písať čo doma rozprával