Nezvládnuteľná 11 ročná pubertiačka
Pred asi dvoma týždňami som sem pridala podobnú diskusiu. No napriek mojej snahe, sa absolútne nič nezmenilo. Ja už fakt nevládzem. Každý boží deň chodím s plačom do roboty, s plačom idem spať, lebo vkuse so mnou moja dcéra bojuje. A je jej jedno či mi ublíži, absolútne to s ňou nič nerobí. Dnes to vyvrcholilo až tam, že mi povedala, že by bola radšej ak by som zdochla, alebo odišla bývať niekam do Bystrice. (Jej kamarátkina mama odišla od nich, a tam pracuje a býva, preto tá Bystrica). Odkedy sa vrátili nazad do škôl, tak to je masaker. Mám pocit ako by sa predbiehali v škole medzi sebou. Stále rozpráva len to, že ostatné môžu byť hore dokedy chcú, aj do polnoci, majú Facebook, Instagram, môžu si písať s cudzími a mať online kamošov, ktorých nepoznajú, ale ja naozaj nemám pocit, že FB a Insta má mať 11 ročné decko. Už takto nonstop visí na mobile, a pozerá dookola nejaké hlúpe videá, potom je len podráždená, a na každom si vybíja nervy. Ak jej odstavím wifi, lebo je to už veľa, tak zasa cirkus, lebo ja som tá najhoršia. Ak má stanovené hranice, zase ja som tá najhoršia matka na svete. Proste má také kamarátky v škole, kde sú rodičia "povoľnejší" alebo ako to mám nazvať, nie sú proste doma. A decká si robia čo sa im zachce, ráno si neupracú po sebe, neodložia posteľ, nepoumývajú sa, a idú tak do školy. Ja na tom trvám, že si má minimálne posteľ odložiť a určite strapatá neumytá do školy nejde. Ale ona nevidí, že je to normálna vec, ale jej kamošky to nemusia a ona to musí, a preto som ja zlá. Jej kamošky sa nemusia učiť, ale ja trvám na tom, aby sa učila. Iné by bolo, ak by jej nejaký predmet nešiel, lebo proste nie každé dieťa má na všetko hlavu, ale nie že je lenivá a ani sa do toho nepozrie. Skúšala som už aj odmenu vo forme vreckového ale nepomohlo ani to. Skúšala som spraviť si program len mi dve, ale ona nechce. Ak pustíme film, aj počas neho visí vkuse na mobile. Proste ma nemá rada, nemá. Je jej jedno či mi ublíži, či plačem. Je jej to jedno. Nič to s ňou nerobí. Už mi vyletela aj ruka, ale nevedie to absolútne nikam, takže mi prosím vás ani nepíšte, že by ste ju strieskali a hneď by sa nespamätala, lebo ona sa nespamätá. Skúšala som jej to už vysvetľovať toľkokrát, že predsa by nemala žiadne zákazy ak by sa správala normálne. Ale ona vkuse klame, podvádza, vkuse s nami papuľuje, ale už tak, že to nie je normálne. Ja viem, že puberta je proste taká, že decká vystrkujú rožky, ale toto je už fakt cez. Ja som si v živote nedovolila, voči svojej matke povedať niečo také nech umrie, a byť tak bezcitná ako je ona. Nie som prísna, fakt nie. Ja jej dovolím ísť von, aj na kofolu s kamoškami, aj na pizzu. Ale ona to nevidí. Vidí len tie svoje tri kamošky, ktoré môžu všetko. :(
len tak zo zvedavosti baby vy mate niektora doma informatika? ale myslim profi a nie "synacik nainstaloval program"... lebo hodina denne na nete? moj muz neraz spomina ako bol do 2 hore a surfoval a hladal info, chatoval v programatorskych komunitach ako programovat atd. bez tychto "zakladov" by sme dnes mozno mali akurat tak auto na leasing a 2-3izb na hypo v panelaku (ano, priklad financny lebo vsetko je o peniazoch). som rada ze svokra to az tak neriesila lebo moj sikovny muz by sice vedel umyt riad (to predsa vie aj teraz) ale nevedel by napisat riadok kodu... samozrejme aby si upratali po sebe, no denny rozpis uloh? na kruzky nechodia? a kde si maju budovat svetonazor ak im neumoznujete pristup na internet? potom budu teliatka ale hlavne ze budujete charakter ustlanou postelou 😉
@zuzanka.zuzu mám informatičku, dcéra študuje prvý rok VS. A upratuje aj ona v pohode. Pri PC vysedáva aj do noci, ale je dospela. V puberte chodila spat v normálnom čase.
@zuzanka.zuzu tvoj muz toto robil vo veku 11 rokov? Lebo bavime sa tu o tejto vekovej kategorii, ktoru zaujima povacsine vsetko mozne len nie rozsirovanie si it zrucnosti a obzorov...
Ale verim, ze su aj vyspeli jedinci, ktori makaju na sebe hoci aj od 11 tich.
@basska_b veď ja sa snažím ju zapájať, ale ona nič nechce. Toto ma štve najviac, predtým si rada čítala, išli sme do mojej izby, tam sme sa vyvalili na moju posteľ a čítali si, ona svoju knižku ja svoju. Teraz nič nechce, volám ju von, na bicykel, alebo len tak sa prejsť, ona nejde. Poviem nech navrhne ona, tak mykne plecom, že ona nič nechce robiť.
@renka30 mám ten family link, a o tom už ani nerozprávam ako som tyranka, že som jej to nainštalovala, a kade chodí všade na mňa kydá.
@elizita dodrziavat rodicmi stanovene pravidla, mat svoje domace povinnosti a tie ako rodic kontrolovat. Nelamat si nohy, ked dieta nieco nutne potrebuje, nechat ho cakat, tuzit. Priklad, dned si dieta nieco zmysli, co videlo v reklame a do vecera s tym rodicom piluje usi. Tak rodicia vecer o osmej nasadnu do auta a letia do dracika, aby videli v ociach svojho dietatka ligotajuce sa hviezdicky - takto fungovala moja sestra s jej dcerou....
Nenechat sa vydierat dietatom. Ked rodic povie, ze to plati, tak to plati. Podla mna bezne veci... Moj muz napriklad nedovolil, aby deti s jedlom behali kade tade, u nas sa jedlo za stolom. Sestrine deti behali kade tade, sestra ich nahanala, pchajuc im lyzicky jedla rychlo do ust, deti to vypluvali, potom po tom slapali atd. Jednoducho mat doma nejaky poriadok, ktory vyhovuje vsetkym a neobmedzuje vzajomne spoluzitie.
@luckalukas_1 toto platilo aj u nas... 😂
@zuzanka.zuzu mne internet nevadí, pokiaľ ho nebude využívať 4 hodiny denne na pozeranie debilných influencerov na youtube. Pretože toto jej do života prepáč fakt nič nedá, ak by hľadala niečo čo ju zaujíma, nejaké hobby, ak by skúšala podľa tých videí tancovať, alebo neviem čo robiť, ok beriem. Ale to sú tak blbé videá, že až. Pozerať ako niekto iný hrá playko a natáča si to? To má ďaleko od kódovania. Ak by pozerala niečo osožné a užitočné, zaujímajú ju zvieratá, ak by o nich niečo pozerala, tiež jej na to nič nepoviem, lebo zároveň sa z toho niečo naučí. Ale od týchto influencerov, ktorí tam iba nadávajú sa teda nenaučí nič.
@a_adamcova osobne si myslím, že jej kamarátky v škole ani zďaleka nemajú až taký voľný režim, ako ona tvrdí, skôr ona ich používa ako argument (falošný) na boj proti tebe. ja mám tiež 11,5 ročnú a tiež má riadnu papuľu, ale teda raz by mi povedala, že mám zdochnúť a letela by za dvere a neotvorila by som jej do večera. akože toto je extra neskutočné, čo čítam, že sa deje u vás. ono viem, ľahko sa niekomu píše, že nastaviť hranice a bla bla bla, proste veľa závisí aj od povahy dieťaťa, od jeho empatie, pocitov a citov - či vôbec nejaké má, atď... a keď príde do puberty, tak možno polovica je výchova. žiaľ, veľakrát povaha prevláda. ja teda mám papuľnatú osobu doma, ale som pre ňu všetkým, aj keď sa pochytíme, pohádame alebo čo. ráno zuby, učesať, umyť, to je samozrejmosť. jasné, nechce sa jej. neučeše sa? tak ju tam dotiahnem a češem ju tak, že druhý deň sa radšej učeše sama 😀 som nepríjemná mama, ale niekedy to inak nejde, pre všetky dokonalé mamičky odkazujem, že áno, skúšala som to všelijak predtým. aj milo, aj hranice, aj neviem čo.... proste povaha. u nás, naopak, odkedy chodí do školy, výrazné zlepšenie vzťahov (a to oproti vám sme sa teda "milovali"). dieťa je konečne zaneprázdnené školou a učením, čas so mnou si váži omnoho viac, pretože celé dopoludnie je v škole. neviem ti poradiť, je mi to ľúto, že to máš tak, možno pohovor so školskou psychologičkou? s triednou učiteľkou? aby skúsila na triednickej zistiť v prvom rade, či naozaj tie deti v triede majú až taký voľný režim? ak nie, tak bude sakra problém hlavne v tvojej dcére. a tam už jedine vydržať alebo psychológ. držím ti moc palce.... a na záver: s ex to mám podobné ako ty. berie ju, keď sa mu to hodí a prakticky všetko jej dovolí. hoci čím ďalej, tým viac sa žerú, hoci sú spolu len raz za 3 mesiace dajme tomu. a to preto, že sú obaja rovnaké tvrdohlavé povahy. no tak im treba 😀
Praveze byvaju v pohode decka do polnoci hore, aj dlhsie. By ste sa divili co su schopne urobit. Oni si normalne posielaju screenshot mobilu, alebo spravu na Whatsup kde robia preteky kto posle spravu neskor - kludne aj o tretej rano 🙂 . Alebo pocka kym zaspia rodicia a zoberie si mobil potom. Vsetko toto dcerini spoluziaci robia - ako fakt si realne neviem predstavit ako to moze jedna single zena (aj ked s partnerom) zastavit - je to v podstate nemozne, pretoze to dieta ma ovela viac energie a napadov ako rodic. Jediny a najucinejssi sposob je vypnut wifi router ale takym sposobom ze dieta ho nevie zapnut naspat, pretoze oni zase taky blbi nie su a vedia to zapnut 🙂 A napr. tie appky, ako family control , parental control tiez maju chyby ktore sa dokazu obist - sam som na to pozeral (a to robim cely zivot v IT) ako blazon ako je to mozne ze sa mobil nevypol ked sa mal a pod - az potom mi dcera prezradila ako to robia (vedela to od spoluziaka).
Ako realne je to prehraty boj, zakazy nevyriesi absolutne nic. Treba uplne otvorene komunikovat, bez akychkolvek naznakov a byt 100% ferovy ku tomu dietatu - taketo su pravidla, toto sa bude robit, mame ta radi , ale takto to bude - a potom s uplnym kludom to dodrziavat - aby ked bolo treba sa to dieta nebalo prist a povedat ze sa nieco deje.
@0silvia0 u nas su nastavene pravidla a aj sa dodrziavaju a z toho vacsinou vznika problem, lebo slecna ich chce menit a rusit a akosi sa nenapadne dopracuje k samonasieracemu efektu 😀 s nakupmi - darcekmi, hrackami nikdy nebol problem, to neviem, co je.. lebo to vie aj to sama skomentuje, ze nemusi mat vsetko.. toto v mojom ponimani prisnost a ani recept na vyhnutie sa problemom v puberte nepredstavuje.... ja som z 3 deti, rovnake pravidla a kazdy sme mali inu pubertu, niekto vyraznejsiu, niekto menej... takisto uz ako dospeli mame ine priority a rozne vztahy k rodicom... podla hodnotenia mojho doterajsieho vlastneho zivota vidim najvacsi problem v tom, do akej partie sa dieta dostane... ale ovplyvnit sa to az tak moc neda... nemozme detom predsa vyberat kamaratov..
@elizita Veď toto, má svoju naj kamošku, zlaté dievča. Má super rodičov, ktorí tiež očakávajú určite pravidlá u nich doma. Proste super výchova. Ale počas lockodwnu ako boli doma, si vkuse vypisovala s ostatnými spolužiačkami, a tak sa nejako zblížili. To sú presne tie, čo majú rodičov, čo im viac dovolia. Jednej mama s nimi nežije, má staršieho otca, ktorý nikdy nie je doma, takže sú so staršou sestrou samé doma. Tá je však rada, keď má od sestry pokoj a tak jej všetko dovolí. Druhej mama od nich odišla bývať a pracovať do BB, tiež to otec u nich nejako nekoriguje. A tretia, to ani nekomentujem.
@elizita tak samozrejme toto treba vnimat v sirsich suvislostiach v sulade s povahou dietata. Ja nepoznam tvoje dieta, takze nejaky super navod sity na mieru ti nedam, to musi urobit kazdy rodic sam. Mam dve diametralne odlisne deti a vychovu som teda rovnaku nemohla mat. Ku kazdemu som musela pristupovat individualne a synovi vychovu viac pritvrdit. Aj ja pochadzam z troch deti a do partie chodila len najmladsia sestra, my ostatne dve sme ziadne partie nemali, len par kamosiek. Ani moje deti nemaju nejake extra partie, raz sa stretnu s tym, raz s druhym, ale samozrejme, v urcitom veku su kamarati ovela dolezitejsi ako rodicia... deti ovplynuje vsetko okolo, okolie, rovesnici, rodina, skola. Ale to, co moze rodic urobit, je dat dietatu pevne piliere a zaklady a spoliehat sa, ze mu budu navzdy oporou. Niektore veci rodic neovplyvni.
@a_adamcova Moja, ja ti prajem vela sil. Nie si najhorsia matka, a ze nedovolis fb, ci instagram ti iba schvalujem. Este dlho to bude boj, kym pride zadostucinenia, ci podakovanie.
Jedine, co ti mozem poradit, je viac casu s nou osamote, len dve, hocico, a najst si k nej cestu. A skusit ju chvalit za male veci.
Tiez sa na to pripravujem, ze co vsetko mi tie deti povedia
Ja mam pocit, ze tento prisprosty fcb uz funguje ako úradná tabuľa. A clovek, ktorý toto neuznáva je jednoducho nenormálny, iny, divný. Decka ani nehovorim. Moja minule prisla zo skoly s nainštalovaným fcb v mobile. Ma 12. Skoro ma vystrelo. A podarilo sa aj napriek family link. Nestiahli aplikáciu ale isli cez prehliadač. Ona vie, ze to ma zakázané ale “kamošky” su predsa kamošky. Pochopila az ked som sa jej pytala, ci sa nebojí, ze niekto zneužije jej heslo kedze jej ho vymysleli a bude pridávať nieco pod jej menom. Tie decka chcu byt strasne mudre a dospelé ale stale su to len deti. A bohuzial samotné matky vytvárajú 10 ročným dievčatám profily comu uz teda ozaj nerozumiem.
Keby mi moja povedala, aby som zdochla alebo sa odsťahovala, zbalila by som jej jednu tašku a nech sa páči, odstahujes sa ty. Mas otca, ktorý na teba sral este si bola len zhluk buniek, moze sa o teba začať starat teraz. A nech si vyskúšajú obaja. A mlada by velmi rychlo zistila, kde je sever. Lebo toto su typy, kde sa po dobrom asi neda. Treba spadnúť na hubu v jej prípade.
@elistek13 no len asi univerzálne to nefunguje, ale za pokus to stojí 😀 našťastie moja dcéra má taký celkom prirodzený rešpekt, takže u nás fakt väčšie problémy neboli a keď trošku vybočí z medzí, tak ju rýchlo zase zaradím späť. Len teda už je pomaly dospelá, takže aj to rozmýšľanie je už niekde inde a uvedomuje si podstatne viac vecí ako 11-ročná...
@elizita pre 6ročnú akurát 😀 je to normálne rozprávka? príbeh? neviem ako to nazvať, nie je to žiadna psychologická príručka, proste knižka pre deti.
@a_adamcova ja mám tiež (takmer) 11 ročnú a okrem toho 3 už dospelé deti - o 10 a 12 rokov staršie. Normálne vidím rozdiel ako bolo starší v puberte a ako je ona teraz. Teraz s najmladšou je to oveľa ťažšie. Podľa mňa hlavne kvôli soc sieťam a izolácii cez koronou. Ja by som sa snažila odstrihnút ju od tých kamarátok. Aby s nimi trávila co najmenej času. A kontrola mobilu cez family link je samozrejmosť, moja ma povolenú 1,5h cez prac deň, cez víkend 2 hodiny a to ešte aj obmezdujem aplikácie. Ja by som ju bola schopná preložiť aj na inú školu, ak by sa dostala medzi zle kamarátky. 11 rokov je strašne málo na chodenie na kofolu, pizzu atď, a ak to teraz nepodchytis, bude to horšie. Ukáž jej, že ty ju ľúbiš bezpodmienečne, ale ze také kamošky ju môžu len šikanovať, ak sa nebude správať podľa nich. Ak je to možné zober ju niekam preč na víkend, na výlet len s rodinou, snaž sa ju oceniť aj za úplné minimum, kedy sa správa lepšie. Mne sa osvedčilo napr keď príde zo školy alebo ráno keď vstane, usmiať sa na ňu, objať, povedať niečo milé (a sa robiť, že som slepá a nevidím ten bordel v izbe) to ju potom odzbrojí a nebude hneď útočiť. Je to ťažké, ale aj takéto maličké veci pomôžu. Jej kamarátky ti ju "ukradli", musíš si ju získať späť, držím palce
@a_adamcova no ja by som jej povedala, ze ta zranuje ako sa sprava, ze ju lubis a ze si jej matka, nie matka XY kamaratky, robis maximum pre to, aby bola spokojna, alebo tvrdo, ked sa zle sprava, tak take deti chodia do polepsovni,...a tam to inak funguje, mozes jej ukazat prihlasku do reedukacneho centra "polepsovna" uz by som daco predvyplnila, aby videla, ze to myslis vazne, myslim vsak ze tam treba aj odporucanie od odbornik, ale mozno sa spamata, ked nie tak co tak, keby ide k svojmu "biotatovi" a na dlhsie, ze na nu bude kaslat a sa slecna preberie,... Mozno by som jej vzala mobil, ze ked sa milostivej nepaci, co ma... Skusila by som zajst aj psychologovi po radu,...
@vendulka80 áno toto som jej už povedala, ale nedokážem to spraviť :( ono on by na ňu kašlal, mohla by si robiť čo sa jej zachce, takže toto by riešenie nebolo :/
@alazala veď kebyže sa nechá objať :( ale nenechá, ani pohladiť ... nič :( Neskutočne ma to ubíja
Skúsim ju dneska zlanáriť, že si pôjdeme zabehať, a tam sa s ňou porozprávať. Len my dve. A keď dôjdeme domov, tak jej dám papier a pero, nech mi spíše, čo by ona odomňa žiadala a čo vlastne chce. A tak isto skúsim napísať ja taký papier, a si to spolu potom prejdeme. A spolu spíšeme nejaké pravidlá. A bude ich mať vycapené na skrini. :/ Snáď to pomôže. Ja beriem, že je v puberte, a hormóny s ňou plieskajú. Aj to uznávam, že nie vždy sa jej chce, ale fakt to veľmi preháňa. Veľmi.
@a_adamcova ja by som na tvojom mieste zistovala co tie kamosky maju spolocne, co ich (spolocne) bavi a dohodla by som sa s rodicmi, ze zacnu chodit na rovnaky kruzok, alebo take nieco... Kde byvate v akom velkom meste, v byte, alebo v dome?

@a_adamcova to je pre mňa úplný masaker čo píšeš 😨 úprimne neviem si predstaviť, čo by som s ňou robila, lebo sama dobre viem, že ak sa zatnem, tak so mnou nikto a nič nepohne...
U nás to takéto dramatické ani náhodou nebolo, ale občas "vystrkovala rožky", že prečo ja môžem a ona nie, a podobne. Tak som jej to rýchlo vysvetlila, že ak chce mať moje dospelácke výhody, tak nech sa ujme aj povinností - začneme tým, že navarí obed, uprace kuchyňu, spraví nákup na celý týždeň (za vlastné €), dovlečie ho domov a cestou nech porozmýšľa, kde vezme peniaze na všetky účty čo treba zaplatiť, lebo dátumy splatnosti sa blížia a bude to jej zodpovednosť. Ja sa budem hrajkať na mobile, pozerať filmy a každé dve hodiny ju otravovať, že niečo chcem.
Inak ešte ako dieťa čítala knihu "Hľadám lepšiu mamu" a tam bolo pekne vykreslené, ako sa dievčatko urazilo na mamu, lebo povinnosti a režim, tak išla inde... a všade kam prišla, tak to bolo najprv fajn, lebo bola "návšteva" ale po chvíli tiež po nej chceli aby sa nejakým spôsobom podieľala na fungovaní v domácnosti a nakoniec zistila, že aj tak s vlastnou mamou je najlepšie. Na to už je samozrejme u tvojej dcéry neskoro, ale možno dobrý tip pre niekoho s malými deťmi.