Nasla si ho cez net,zevraj si pisali a volali 4 mesiace a teraz prisiel za nou.Nesuhlasim s tym ale ex jej to dovolil.Podla mna dcerka este nema na toto vek.Preto by ma zaujimalo od akeho veku vy tolerujete frajera vasim dceram.Dakujem.
Ja si myslím, že v tomto prípade je už ťažko na cestu späť, teraz v puberte jej zrazu dávať povinnosti ked ich doteraz nemala a hlavne toto je najhoršie obdobie na zákazy, lebo zakázané ovocie chuti najlepšie a ona sa len viac a viac bude vzpierať keď jej vy budete zakazovať, prikazovať pripadne blokovať telefón- to by bolo pre pubertacku to najhoršie. Podľa mna by v momentálne situácii bolo správnejšie to prijať, zoznamit sa s chalanom a zavolať si s jeho rodičmi aby ste sa aspoň ako tak poznali a dalej v kľude a s pochopením stanoviť dcére nejaké hranice a podmienky tak, aby aj ona bola spokojná ale aj vy. Napríklad stretávať sa môžu to áno. Ale žiadne prespavačky na to je ešte skoro. Čas kedy ma byt doma-večierka. Hlavne sa s nou veľa rozprávajte aj o bežných veciach, budujte s nou dobrý vzťah hlavne v tomto pubertálnom obdobi je to veľmi dôležité.
Ja som s mojím terajším manželom od 14tich🙈🙈🙈🙈
Dievča má očividne (podvedomú) traumu z otca, hľadá inde, síce skoro ale 🤷♀️. Ona potrebuje pomoc psychológa, čím skôr, tým lepšie. Mám skúsenosti z veľmi blízkeho okolia. Držím palce, najmä jej.
Ja s Vami uplne suhlasim, je este na frajera mlada, ma sa venovat skole, rozvoju svojho talentu, chodit na kruzky, pomahat v domacnosti. 13 rocna je naivne dieta, 16 rocny chalan si s nou moze robit co chce.V dedine odkial pochadzam sa 12 rocne dievca a 13 rocny chalan stali rodicmi.A to este dobre obisli, viem .o pripade, ked 18 rocna dievcina je HIV pozitivna.Treba sa o tychto veciach s dcerou rozpravat, vysvetlit jej ake su nasledky,ktore jej mozu znicit zivot vysvetlit jej aby sa zamerala na svoj rozvoj, ze ziadny frajer jej stastie neda, ani ju nezabezpeci.Musi makat sama na sebe.Skuste ju mozno nasmerovat na to co ju bavi, podporovat ju v jej snoch.Bavil by ju sport, hra na hudobnom nastroji, kreslenie? Skusila by som mozno aj psychologa aby poradil ako s nou komunikovat, ci nema traumu z detstva, ktoru treba vyriesit, riesit ako posilnit svoju autoritu..Mozno potrebuje nahradit absenciu otca, preto ta potreba mat frajera tak skoro..Mozno nechce byt ina, ako spoluziacky, lebo ma nizke sebavedomie...Existuje aj online psychologicka pomoc.Z akeho ste okresu? Som za , ze ste jej vzali mobil, aj ked sa k nejakemu dostane, nebude to mat tak lahke.
No blbé že to dospelo až sem. A že spal u vás? Akože môj muž spal u nás oficiálne až keď sme sa zasnúbili a to sme už spolu žili vo vlastnom 😀 pod 15r ani náhodou, nech idú spolu na čaj, na prechádzku a hybaj domov.
Ja viem o 12r dievčati ktoré sa oblizuje s chlapcom a keď som ich videla v lete na kúpalisku fuj ako sa po nej lepil
Moja dcera mala 14 rokov a nepytala sa ma ci môže mať chlapca..Jednoducho odrazu zacala chodit s jedným chlapcom 18 rocnym, samozrejme sa mi to nepacilo,a jej sa tiez nepacilo,ze sa to nepaci mne.Doma bol kvoli tomu ohen na streche.S muzom robime na smeny a ked sme neboli doma oni boli v byte a aj napriek zakazu.Oh co to bolo nervov,ale čo urobíte?? Priviažete ju doma?? Vonku neustriehnete s kým chodí a kde...Trvalo to 6 mesiacov a skončilo to našťastie...Ten chlapec isiel za inou ale samozrejme som bola vinnik rozchodu aj ja...🤷🤦
Uz teraz mi pride neskoro to riesit, cim viac jej budes zakazovat, tym viac sa bude plieskat, o to viac, ked otec jej dovoluje a ty nie. Treba sa skor zamerat na to, aby si ju poucila o tom, co vsetko sa moze stat. Stale lepsie, ak budu u teba doma, ako keby ti utekala z domu za nim a nevedela by si vobec, kde je. Doba je ina, ale doba je aj zla v tom, ze sa po svete tula kopec individui a podvodnikov. Zoznamovanie cez internet je dnes bezna vec, ale treba, aby si bola vedoma toho, ze ten virtualny svet moze byt na mile vzdialeny od toho realneho.
Ty mi prídeš tiež ako nesvojpravna, keď necháš cudzieho pubertiaka u vás prespať, lebo mladí chcú.
Tiez si myslim, ze zavisi od toho, aky je to chlapec, kolko ma rokov atd. Mozno v 13 ta laska nie je este o sexe, ale clovek nikdy nevie, ina doba je 😓(podotykam mam 26 😂😂) Ja osobne som mala frajera v 16, prvy frajer oficialny a teraz uz aj manzel a otec mojej dcery 😊 Samozrejme od zaciatku ho rodicia poznali a to je dolezite. 13 rocnu dceru by som samozrejme nepustila flakat do mesta s neznamim. A druha vec, problem je v tom ze aj ked nieco nepustis a zakazujes bude to horsie. Spoznaj chlapca a uvidis 😊
preboha 14 ročne dievcata v dnešnej dobe snáď už vie co robi, ja som v 14 chodila s 25 ročným chalanom, vozila sa na motorkách a aha tu som. Mam 26 2 krasne deti a usporiadaný život. Neviem preco s tym máš taký problem. Radšej jej vysvetli ako neostat tehotná, tvoj zákaz spôsobi max to ze ta bude klamat a hľadať si inú cestu aby s ním mohla byt. Radšej o nich vediet a mat ich doma pod dohľadom jak by ti mala utekať a prespávať bars kde.
@sendulka123 presne,bude klamať a docieli uplny opak ako chce, este urobí naschvál,ja som sa z toho poučila,aj tak si urobí po svojom a zlá budem len ja.Preto sa uz nabuduce zachovam inak.Kompromis
Porozpravaj sa s nou o anitikoncepcii, ukaz jej vsetky pohlavne choroby, povedz jej ze jej veris.
Ja som tolerovala od 13 asi, ale to bola úplne že ešte nevinná detská prvá láska... Ale my sme mali pekný vzťah s dcérou, všetko sme si vraveli a mali sme dôveru voči sebe ako naj kamky, bola som čerstvo rozvedená takže sme mali jedna druhú tak dosť silno navzajom... Potom prišla iná láska... Tam už išlo o viac... V podstate vekovo sa do týchto veci dostala ako ja. Takže som to tolerovala. Aj prvú lásku aj tu druhu... A potom už bola dospelá...
@renab 🤣🤣🤣🤣🤣 ja odpadnem
@ninusa221 a nechodí tvoj brat za autorkinou dcerou? 🤣
Mám dve dcéry . Majú 17 rokov. Jedna je po mne, od mužov si drží odstup a tvrdí, že na také veci nemá čas....väčšinou sa učí. Druhá dvojička mala nejakých kamarátov už od 15 ,ale boli to skutočne len kamoši. Ustrážila som to....ale vymýšľala teda dosť...Keď mala 16 a pol sa poriadne zamilovala. Chlapec má 20 je z iného mesta....stále si na to zvykám. Nie je to zlý chlapec, aj keď si myslím, že pre ňu je neperspektívny. Musela som ju nastaviť na antikoncepciu ....zakazovať chlapca už v tomto veku...som pochopila...by bolo dosť nebezpečné. Snažím sa s ňou rozprávať o nástrahách...je to ťažké...myslí si, že už všetko vie a je najmúdrejšia v tomto veku. Na rovinu ...modlím sa, aby sa rozišli . Je to ťažké, za každú cenu sa chce učiť na vlastných chybách a nie si nechať poradiť. Hrozný vek a dcéra introvert....strašná kombinácia...Iba sa utešujem, že to bude len lepšie ...predsa len bude staršia....a snáď naberie viac rozumu a skúseností. Držím ti palce....viem o čom píšeš!
@sidicek tak keď bolo neskoro v noci asi by som tiež nevyhnala 16 ročné decko na ulicu. Ak mu nešiel už žiadny spoj, že byva 200km najskôr by som zavolala jeho rodičom či im syn nechýba...a keby sa inak nedalo (že si po neho neprídu) snáď nepôjdem ja autom 200km ho zaniest. Spal by v obývačke a hned ráno na stanicu ...no von na ulicu by som nemala srdce.
Moja dcera bude mat teraz 14. A ma od 13 priatela ktory ma 16. Cize su spolu rok. Ked som sa to dozvedela popravde nebola som nadsena a ani to neuznavam. Na druhej strane musim akceptovat ze doba sa zmenila a bohuzial k horsiemu. Takze môj postoj je taky ze zakazat jej nezakazem,pretoze stretavat by sa stretavala aj tak. Takze s priatelom je max hodinu ,dve po škole a určite za svetla. Oboznamila som ju ze do 15 jeho noha nevkročí knam a ani jej knim.. kludne mozu ist do kina na pizzu a podobne. Taktiez som jej to vysvetlila aj ohľadom sexu ze maju nato čas a hlavne ona, u chalanov sa to bere inak ale keby ozaj uz im udieralo na hlavy tak urcite sa treba porozpravat a patricne chranit. Lepsie jak ma prist uz ked bude neskoro ze budem babka. Ale myslim si ze je jej vyhrozene dost a sa to dufam aspoň rok neodvazi....a v telefóne ma aplikaciu kde je prepojena s mojim telefon,takze ju mam pod kontrolu. Viem na ake aplikacie chodí.kolko je na telefone, kde sa nachadza a ma nastavenu vecierku. Jej priatela poznam . Síce vyzera ako slusny chalan aj pochadza so slusnej rodiny ma vysvetlene ze ublizi mojej dcere tak ma bude vidiet častejšie ako zachod. Pretože svoje deti si chranim. A sice je ina doba ale odtial potial. Netreba to preháňať.
Obdivujem Vas.Mna by vobec nezaujimalo,ze sa mu nechce ist domov.Dcera domov a zatvorit dvere.Zobrala by som jej mobil,vypla net a mesiac doma.Neexistuje v 13 si priviest domov cudzieho chalana
Nainstalovala by som google family link, nastavila casovy limit na mobile, vymazala socialne siete a pri stahovani kazdej appky ti pride upozornenie a ty budto potvrdis ci moze alebo nie... Prehladne.. Vyseparujes skodlivy obsah a vidis ako dlho ktoru appku pouzila. Vsetko...... No a s dcerou by som sa porozpravala a nenechavala ju vonku hocikedy s hocikym.... Aj ked predpokladam, ze zdrhne k otcovi, ktory ak bude velmi benevolentny voci jej pubertalnym vystrelkom, moze to byt este horsie.......
Asi len 2x boli spomenuté aplikácie na kontrolu mobilu, čiže určite by som začala tam - Family link, veľmi fajn aplikácia na kontrolu dieťaťa, obmedzenie nežiadúcich aplikácií, prípadne nastavenie času, ako dlho môže tú ktorú apku používať, nastavenie času, kedy a ako dlho môže dieťa mobil používať, nastavenie večierky, prípadne úplné zablokovanie mobilu..., všetko sa dá spravovať cez tvoj mobil. Moje deti majú 10 a 16 a túto aplikáciu používam minimálne 2-3 roky. Dokonca sa tam dá odsledovať aj poloha ak má dieťa zapnuté dáta.
Taktiež sú aplikácie na spravovanie wifi siete. Nemusíte nič ručne vypínať, len si v aplikácii nájdeš užívateľa, ktorému chceš wifi zablokovať, dá sa tam taktiež nastaviť čas odkedy dokedy má byť daný užívateľ blokovaný.... sú rôžne môžnosti, len sa treba o to zaujímať...
A čo sa týka priateľa, netolerovala by som jej ho, tobôž výhovorka typu, že mladý je unavený ísť domov by u mňa neobstála. Telefonát rodičom a mladý by odišiel presne tak ako prišiel.
S deťmi je to niekedy ťažké, ale pravidlá musia byť a deti musia vedieť, že ich treba dodržiavať.
Aj keď človek dovolí, tak by bolo dobré ako sa hovorí, dôveruj ale preveruj, deti by mali mať možnosť určiť sa, robiť chyby, veď to ich posúva vpred, ale zároveň mať to aj pod kontrolou a zasiahnuť keby niečo.
@weronika171717 nie nie 😂 akože spat by ho mama nepustila k ním
Nečítala som to celé ale ak ti môžem poradiť veľa sa rozpravaj s dcérou a veľa počúvaj..jemne koriguj a dávaj si pozor aby to nebolo len zákazy a príkazy..odôvodni svoje obavy , buď s ňou...viem, že každé dieťa má iný charakter tak ako rodič ale vzťah sa buduje ..aj dôvera ..nevravím, určite v tomto veku žiadne že sme kamarátky hranice musí mať, ale tráv s ňou čas,,,opatrne akoby náhodou sa pýtaj (pri varení, pečení kedy by ti mohla asistovať) o tom prečo sa tak cíti, prečo chce utekať z domu prečo si píše s chlapmi ..hovor o sebe jasne čo je ešte fajn a kde je riziko...ja mám už takmer 18 ročnú slečnu a 20 r.syna , bez chlapa už dobrých 8 rokov a poviem Ti mám tie najlepšie deti na svete a radu akú ti dám aby to dosiahnuť je jednoduchá
Tráv s deťmi čas, počúvaj ich, rozpravaj sa, robte veci spolu ...daj im vedieť že hocico sa stane chces aby prišli a zdieľali s tebou trápenie, objímam ich často....je to práca byť dobrým rodičom. Ale na konci ťa čaká ten najpríjemnejší pocit, že z nich vychovás vyrovnaných zodpovedných mladých ľudí...príznaj svoje chyby aj pred nimi aj si spomen ako si ty prežívala pubertu nech tvoje pocity a zlyhania sú zrkadlom tvojej dcéry ...a vytúžená dôvera príde nie síce hneď aké dcéra keď uvidí teba zmenenú začne to aj ju ovplyvňovať...hlavne správ všetko preto aby neskončila zneužitá ako sexuálne lebo nástrahy sú veľké tak psychicky...