icon

Otec mi dal facku, lebo som k nám doniesla chlapca

14. máj 2022

Mám už 16 rokov tak by mu malo byť jasné že už sa zaujímam o chalanov a mal by byť pripravený že si tým pádom budem občas nosiť domov nejakých na návštevu... Dneska som doniesla k nám kamaráta z internetu a on mi urobil úplnú scénu že som mu to mala aspoň povedať a že kto to je a skade je a že úplne hocikoho vraj k nám donesiem a totálne ma pred ním strápnil. Musela som toho chalana poslať domov aj keď bus mu išiel iba o dve hodiny a potom som mohla počúvať prednášku o tom že ako si dovoľujem k nám len tak doniesť zase niekoho cudzieho bez toho aby som to povedala a že na toto všetko mám ešte čas atď... Dal mi aj facku. Po tomto si môže byť istý že už nikoho nedonesiem k nám a ani mu nikoho už nepredstavim!

sissy27
14. máj 2022

A má pravdu. Čo máš čo domov vláčiť ľudí ktorých ani sama nepoznáš a ešte aj bez ohlásenia. O chlapcov sa zaujímať môžeš, to je normálne, ale stretávaj sa s nimi na verejnosti, na neutrálnom mieste a domov si niekoho priveď až keď ho lepšie spoznáš a vopred s tým oboznámiš tých, čo platia nájom…

sissy27
14. máj 2022

@vroni aj u nás sa bežne vyskytujú neohlásené návštevy typu spolužiaci, zo športu, z práce atď. Nemám problém, aj prespať môžu. Ale aby si niekto dotiahol úplne cudzieho človeka o ktorom sám nič nevie - tak to ozaj nehrozí ani od dcéry, ani od nás dospelých. Ale keby náhodou - tak tiež letí preč.

moonlight1210
14. máj 2022

Bud rada, ze otcovi na tebe tak zalezi.
On je chlap. Dobre vie, ako muzi vedia pozerat na cudzie zeny. A kludne i chalani na druhe dievcata (mimo rodiny).
Urcite si pamata, ako vedeli s kamosmi zmyslat o babach, i ked im navonok lichotili a kamosili sa s nimi. Ake reci o nich vedeli mat. A predstavy.
A predstava, ze mu takto pozera na dceru iny chlap/chalan ho netesi.
Lebo dcera je nieco ine, dcera je nieco viac.

Tento chalan mozno taky nie je. Ale on ho nepozna. Ani si mu o nom nepovedala, ani si sa nespytala, ci ho mozes pozvat. Tak sa nediv, ze sa mu to nepacilo a videl za tym hned to horsie.

Ty sa urcite uz citis dost dospela, ale ver, ze je v tej dospelosti este vela naivity v tom, ze si myslis, ako sa vyhnes pasciam a nebezpecenstvam, odhadnes ludi a nenechas sa nachytat. Vsetci sme si to v tom veku mysleli. A vsetci zazili situaciu, ktora nas presvedcila, ze sme sa precenili (i ked to dopadlo nakoniec dobre).
Ani nevies, ako do nejakej zlej situacie padnes. Stava sa to i dospelym zenam.

Bud rada, ze otcovi na tebe zalezi. Facku ti dat nemusel, to nie.
Ale nenechaj zo seba hovorit zranenu hrdost. Mas nad sebou niekoho, pre koho znamenas vela.
Co je stokrat lepsie, akoby mu bolo ukradnute, kde a s kym sa vlacis a ci ti dotycny nejak neublizi (uz len tym, ze ked bude nieco chciet a ty povies, ze nie, tak ta douraza a ponizi ako poslednu chuderu. Aj to vie velmi skaredo zaboliet na dusi a vie to dlho boliet.).

Prestan sa hnevat a nabuduce bud doma trosku zdielnejsia. Predides komplikaciam.

danica2711
14. máj 2022

len tak trochu od veci: návštevy sa domov nenosia, ale vodia. Či si ho fakt doniesla na rukách? A inak, facku ti otec dať nemusel, ale aspoň vieš, ako to vníma. Bývaš uňho, živí ťa, jeho byt, jeho pravidlá, zas nechce nič mimoriadne, ty to musíš dodržiavať. A zle ti určite nechce

andrea_86
14. máj 2022

Ja mať takúto dcéru, neviem neviem mno. Asi by mi neuletela ruka, ale hlas by som určite zdvihla a dala zaracha za vodenie "známosti" z internetu domov bez opýtania sa rodičov a informovania. Mne to príde akokeby si neviem čo s tým chalanom chcela robiť a myslela si, že otec nie je doma. Slušné voči rodičom je aspoň informovať dopredu nie že "bum tu je známosť z internetu". Mňa by vystrelo na Mesiac. A očividne sa to u teba nestalo prvýkrát, keď píšeš, že "ako si dovoľujem k nám len tak doniesť zase niekoho cudzieho bez toho aby som to povedala", zase? To ako bežne si vodíš k sebe domov cudzích chalanov z internetu bez informovania rodičov?
Počkaj, keď ťa jedného pekného dňa takto taká známosť nabúcha, si budeš trieskať hlavu o stenu, že si nepočúvla otca, ale chcela vodiť internetové známosti len tak domov alebo budeš v jeho koži jedného dňa, kedy si budeš chrániť svoju dcéru.

vroni
14. máj 2022

@sissy27, lenže to fackou nevysvetlis. Ten rozhovor sa mal konať už dávno. Ale navrieskat na decko, dat mu facku.... To je dosť debilny nápad. Nabudúce pôjde s chalanom do hotela alebo kdesi po nočnom meste, aby otec nesilil a to ešte len môže mať následky....

dollyzv
14. máj 2022

Ich? Akoze koľkých? 🤣🤣 Moji rodičia poznali môjho najlepšieho kamaráta,ale ja som s ním bola od škôlky..čo sa týka frajerov minimálne 2-3mesiace som a ním už chodila kým som ich doniesla predstaviť..to akože každý týždeň donesieš domov iného chalana ukázať? 🤔

lintu
14. máj 2022

A keď si si doviedla spolužiaka, aká bola reakcia? Tiež bol problém? Možno by si stačilo o návštevách s ocinom pokecať. Každý rodič má tieto veci inak. Raz mi jeden dvadsaťročný (!) kamarát hovoril, že k nim nesmeli ani dievčatá ani chlapci ani na návštevu ani na prespatie.

denithestrange1993
14. máj 2022

Frajerov si vodit do domu odporucam,len po predoslom rozhovore. Nepatri sa to. Aj celkovo kamosky a navstevy. Nie je to tvoj dom,nemusi to byt rodicom prijemne kedykolvek prist domov a najst tam cudziu osobu. Ale fackami sa toto urcite neriesi!!!

svetlana16
14. máj 2022

Je to normálne, že sa ľudia SPOZNÁVAJÚ cez net ale normálny človek si ho nepozve k sebe domov, stretnú sa 1x určite ! Mimo svojho domu... Veď je to imaginarny svet 🙈 fotku ti aj JA pošlem, že vyzerám ako Rihanna a v skutočnosti som Smolinka 🤦‍♀️.. To vážne !!! Máš 16!!! Rozmýšľaj trocha viac dopredu, čo sa môže stať.... Myslím, že je najvyšší čas pozrieť si český dokumentárny film- V Sieti.... Aby si si uvedomila, čo všetko ten "internetový svet" obnasa...

spilicek
14. máj 2022

@vroni 100% súhlas, tiež som veľmi prekvapený zo všetkých ostatných reakcii.

16 ročná dcéra je plnohodnotným členom domácnosti a má právo vodiť si domov návštevy ako uzná za vhodné. Ak chceme niečo výchovou dosiahnuť, tak snáď najdôležitejším prvkom vzťahu s deťmi je dôvera. Keď bol otec doma, tak je snáď jedno, či mu návštevu vopred ohlási, alebo sa zoznámia v predsieni. Vyhodiť chalana na ulicu preto, že ho vopred nenahlásila nadutému patriarchovi je tak neuveriteľne cez čiaru, že táto jediná udalosť môže permanentne zbúrať väčšinu dôvery, ktorú medzi sebou možno niekedy mali. Keď autorka píše, že "Po tomto si môže byť istý že už nikoho nedonesiem k nám a ani mu nikoho už nepredstavim!", tak má úplnú pravdu.

Očakávať, že známosti mojej dcéry, alebo vo všeobecnosti ľudia, sú pravdepodobne úchyli a zločinci je veľmi smutný pohľad na svet. Fakt ich až toľko nie je, ani na tom obávanom internete!

Koncept príliš skorého zoznámenia nápadníka s rodičmi mi tiež príde mimoriadne bizarný. To majú tak málo času na dcéru, že ich obťažuje zoznámiť sa hoci aj s každým, ktorý sa jej práve zapáči? Radšej až keď príde na pytačky, lebo kto by sa unúval zapamätať si 4 mená navyše a podať si s nimi ruku? Nech si teenageri riešia svoje vzťahy medzi sebou v kaviarňach a hlavne nech s tým, čo ich v tom veku možno najviac trápi a zaujíma neobťažujú svojich rodičov, lebo tí sú zaneprázdnení dôležitejšitejšími veciami, ako napríklad tvorbu a vynucovaním pravidiel pre návštevy, tak?

Vyzdvihovať bezpečnosť stretávania v meste, ideálne potajomky, radšej než v byte, v ktorom je otec?

Na záver, facka dcére je úplne rovnako domáce násilie ako facka manželke. Čerešnička je to, čo píše @liljana. "Ta facka je divna, ta nemusela byt. Nevybehla si po nom nahodou?". To je z nejakej učebnice obviňovania obetí??

abbey1
14. máj 2022

@vroni
@spilicek Pre mňa je podstatný rozdiel prísť domov s kamarátmi a prísť domov s priateľom z internetu, lebo má 16 rokov a právo, aby sa jej búrili hormóny.
Preto sa asi aj otcovi vzbudila krv.
Ja som sa aj autorky nejaké otázky spýtala, ale nevieme nič bližšie.

sissy27
14. máj 2022

@vroni no len zjavne to slečna neurobila prvýkrát a dohováranie malo nulový efekt, keďže to urobila zas. Tak sa nečudujem, že otcovi uleteli nervy aj ruka…

vroni
15. máj 2022

@sissy27, nic také v texte nebolo. Domyslat si, že možno bolo to alebo ono síce môžeme, ale klasicky obviňujeme obeť, že možno hento a možno tamto. Keď už tu niektoré spomínajú film V sieti, tam je práve varovanie, povedať o všetkom rodičom. Baba to v podstate spravila a schytala za to. A ešte tu jej fotrovi tlieskaju. Však ho stretla a videla, že to nie je 50 ročný uchyl, čo sa chystá na mladé masko. Ani si s ním nešla domv vrznut, ako tu predpokladajú niektoré hysterky.
@abbey1, ten chlapec z internetu bude ťažko "priateľ, keď sa videli prvýkrát. A áno, v 16 sa hormóny búria. To nie je právo ale biológia. Dospelý je na to dospelý, aby sa vedel ovládať. Keby si k nim otec na polhodinu sadol, mohol on i dcéra o chalanovi vedieť hodne a nič by sa nestalo. Rozhovor s dcérou mohol počkať. Takto zareagoval najidiotskejsie ako mohol.

bluka2
15. máj 2022

Táto reakcia otca najhoršia aká môže byť. Keby to bol skrat, že sa potom dcére ospravedlní a vysvetlí, prečo ho to rozhodilo tak, že sa nevedel ovládať, dalo by sa to nejako trochu chápat a možno ospravedlniť, ale tieto reakcie, že dobre urobil sú mimo môjho pochopenia. Urobil zle, lebo ak si to bude autorka chcieť "vynahradiť", čo je logická akcia-reakcia v tom veku, môže to robiť štýlom ako ja. Cestovanie do najväčších paží sveta od 17tky, nastúpiť do auta hocikomu aj v Maroku - ja som vždy mala šťastie, ale poznala som aj jednu, presne s takýmito rodičmi, ktorá toto šťastie nemala - vo veku 22 rokov. Tesne pred jej tragédiou sa ma pýtala, či som zažila nejaké dobrodružstvá a ja že toľko, že už aj mám dosť.... Deťom treba vysvetliť nástrahy a snažiť sa o dôverný vzťah, nie o takýto despotizmus

jana_eyre_2
15. máj 2022

Aha, takže na modrom koniku sa vedú vojny keď da dieťaťu matka po zadku za to že sa jej cojaviem vytrhne z ruky a tu už sa súhlasí s otcom čo prefackal čoskoro dospelu dcéru za to že si priviedla návštevu, lebo ho nepoznala osobne napr.týžden.. sranda tento dvojitý pohľad..

S malými deťmi sa treba stále milo rozprávať, na pubertakov treba zjapat ak pochybia a to uz viete všetci pochopiť.. aha..

Nie, tvoj otec reagoval úplne zle a dosiahol tym len to, že v budúcnosti mu nepovieš nič.. nemyslela si zle to, že si prišla predstaviť chalana ktorého si spoznala, ja osobne by som rada videla človeka s ktorým ide moje dieťa tráviť čas, bolo by mi prednejšie vidieť a vedieť kto to je ako to, že uvidí moju domácnosť.. ja som ako pubertacka tiež neoznamovala x dní dopredu že k nám príde nejaký môj kamarát ktorého rodičia nepoznali.. a keď ho mama spoznala, bola kludnejsia s kým som vonku..

lylyjana
15. máj 2022

otec ti nemal dat facku, takto sa to neriesi, akokolvek bol nahnevany.

kepassa
15. máj 2022

Autorke
Pozri, mam 14 r dceru a viem,ze zacne obdobie kedy pridu zoznamovacky s napadnikmi. Verim,ze aj kratkodobe. Som typ rodica, ktory nema problem ustat aj kazdy druhy tyzden ineho a "zoznamit sa" ale viem s kym sa mi dcera styka, co je to za chalana, odkial je, kde chodi do skoly, z akej rodiny. Pre mna su to podstatne veci. Moj muz nemal ten nazor ale hned som mu vysvetlila ako to realne bude... Nemozeme cakat od mladych, ze kazdy vztah zo strednej skoly vyjde..mne s muzom vysiel. Moj prvy frajer. On mal par frajeriek ale tiez si ich neviedol domov. Az mna v jeho 19tich, ja som mala 17 a bola to planovana navsteva. Jeho rodicia sa zoznamili, potom nam dopriali sukromie v obyvacke. Pozreli sme film. Svokra nam priniesla ovocnu misu...o tri roky bola svadba. To vtedy ale nik nevedel. Niekedy to vyjde, inokedy nie. Jasne,ze je normalne, ze mladi skusaju,hladaju a podla mna je to ok a normalne ale treba hladat kompromis a dodrziavat hranice. Kompromisy a hranice su podla mna teda, ze spolu odkomunikujete, ze si sa s niekym zoznamila a chcela by si ho priniest domov. Potom by mal nasledovat rozhovor s rodicmi. Ako dlho sa "poznate" atd...upne inak reaguje clovek postaveny pred hotovu vec a inak ak je na to pripraveny. Ano doba je zla. Lahko sa cez online svet da vyuzit naivita mladych dievcat. Otec, hoci neprimerane reagoval, Ta chcel urcite chranit v prvom rade. Neboli sme tam pri tom a nevideli ako sa to cele udialo, co ste si vykricali. Urcite nejde o domacie basilie pokial to bolo takto raz a neopakuje sa. Co neverim,ze sa opakuje lebo inak by si nikoho nevodila alebo by vedela na tuti, ze otec nie je doma a vyhne sa.. mama na to cele co? Nebola doma?
Naozaj sa na to cele pozeras teraz ináč ako sa na to budes pozerat s odstupom casu, ked budes mat pubertalne dieta, dceru povedzme, Ty...
Su to citlive veci a tazke obdobie. Aj pre nas rodicov. Tiez sme boli mladi, tiez sme si tym presli..len s inymi skusenostami a hlavou ako mame teraz...

domireb
15. máj 2022

Ešte nám povedz, čo tie tvoje tínedžerské ústa ocovi odvrkovali, že ti dal facku. Inak s ocom súhlasím, ako si to predstavuješ? Mladá, ešte si naivná, ja by som si toto nikdy nedovolila, ale nie kvôli tomu, že som mala nejaký rešpekt k ocovim

sissy27
15. máj 2022

@vroni citujem: …a potom som mohla počúvať prednášku o tom že ako si dovoľujem k nám len tak doniesť zase niekoho cudzieho bez toho aby som to povedala…
To “zase niekoho cudzieho” podľa mňa jasne hovorí o tom, že sa to nestalo prvýkrát. Takže nie ja si domýšľam, ale ty si prehliadla dosť podstatný fakt.
@bluka2 zas netreba z jednej facky robiť z otca despotu. Ja osobne mám dojem, že so slečnou plieska puberta viac ako je únosné a slušné určovanie hraníc nepomáha. Tiež som v 16 dostala jednu vzduchom chladenú že ma posadilo na zadok, ale veľmi dobre som vedela prečo a úprimne - tá jedna facka a zaracha boli len veľmi mierny trest za to, čo som vyviedla. Žiadna rebélia a útek z domu na opačný koniec sveta sa nekonali, ani nezhoršili môj vzťah s rodičmi. Chvíľu som bola urazená na celý svet samozrejme 😅 ale rýchlo mi to upratalo puberťácke hormóny aj hranice.
Nehovorím, že facka je ideálne riešenie, určite nie, ale netreba z toho zas robiť neviem čo. Proste keď niekto opakovane prekračuje hranice, tak nemôže očakávať krémeše a karafiáty, že?

vroni
15. máj 2022

@sissy27, zase niekoho cudzieho je aj spolužiak, kamarát, ktokoľvek, kto nie je rodina. Takže z toho nevyvodzujem nič. A aj chápem, že rodič pubertaka môže nezvládnut situáciu a vypenit. Ale nie pri takejto blbine. Neviem, či by som sa ovládla, keby mi dieťa vzalo peniaze, neprišlo v noci domov či vyskúšalo drogy, proste pri vážnych veciach. Ale keď dovedie domov čerstvého kamoša??? Akože Wtf??? Aký je rozdiel v tom, či sa zoznámili práve na ulici, tréningu alebo na nete?

yvanielka
15. máj 2022

Facku ti nemusel dať, ale určite si mu to mala povedať dopredu... A čo na to mama?

lienka9
15. máj 2022

Aby si teraz nenadobudla dojem ,ze mu mas tajit rande a az ked to bude vazne ho predstavit..otcovi by si za kazdych okolnosti mala povedat ,ze sa s niekym stretavas.pripadne ,ze ides von a s kym.hocico sa v dnesnej dobe moze stat,najma mladej babe ktora randi a je dolezite aby o tom niekto vedel.kde si a s kym..niesa len vyparit a robit tajnosti.pises ze si opat niekoho doviedla,tak to by som sa aj ja nahnevala keby sa to stane opakovane a ta facka nemala byt,ale kto vie co tomu este vsetko predchadzalo.

sissy27
15. máj 2022

@vroni ja neviem, sama si odpovedz na otázku, aký je rozdiel medzi niekým, koho poznáš pár rokov, vieš aspoň celé meno, adresu, niečo o ňom, vieš ako reaguje na nejaké veci atď a niekým, koho poznáš len cez internet alebo si ho práve stretla v buse. Ak ten rozdiel nevidíš, tak naozaj ti ťažko niečo vysvetľovať. Zrejme máte doma dvere dokorán a hocikedy k vám hocikto vojde, trebárs sa osprchuje a naje, vezme si čo uzná za vhodné a ide ďalej 🤷‍♀️

anita6666
15. máj 2022

Neviem,kto písal tento vtipný príspevok,každopádne tvoji rodičia ťa mali vychovávať a viesť životom tak,aby k takejto absurdnej situácii,naviac v takomto veku, vôbec nikdy nedošlo a ak k tomu došlo,tak by si mali dať facku rodičia. A poriadne triezvu,hoci neskoro a už celkom zbytočne.

vroni
15. máj 2022

@sissy27, nuž, nevidím. Oklamať ci okradnúť alebo aj horšie ta môže aj dlhoročný známy. Nemáme dvere otvorené pre všetkých, ale ak niekoho vezmeme k sebe domov, rátame s tým, že je ako 99% ostatných ľudí normálny. Nepotrebujem od návštevy, aby mala bezpečnostnú previerku a odporúčanie siestich osvedčených známych.

elementissa
15. máj 2022

Ja si zasa myslím, že autorkin prístup bol správny. Stretla sa prvýkrát s chlapcom z netu práve tam, kde mohol byť pod kontrolou. Vy ste tu nejaké čudné, ženy. Zhrozené z toho, že si niekto nájde známosť cez net a hneď tu maľujete tie najhoršie scenáre, ako ju ide znásilniť a zabiť. Myslíte, že keby sa stretli prvý krát niekde v meste či v hoteli- čo by mu v tom bránilo? Ale keď ho privedie domov, kde su rodičia, čo také strašné sa môže stať? Ako môžete povedať, že vám návšteva ukradne peniaze či klenoty? To 1.nemáte trezor, zámky a máte bežne pohodené peniaze len tak na stole? 2.nechavate návštevu samú pobehovať po byte? Fakt si to neviem predstaviť, asi my chýba kus paranoja, lebo fakt neviem, ako by ba v mojej prítomnosti mohla okradnúť návšteva. Naozaj si neviem predstaviť, ako by mohol byť 16 "sopliak" nejako nebezpečný pre 40+ ročného muža. Ak môj syn spozná dievča cez internet v 16, budem rada, keď ju na prvé rande dovedie domov. Rada ju spoznám, odkiaľ je, z akých pomerov, kde študuje, aké má zázemie, čo má rada, aké má koníčky atď. A ak uvidím, že sa k synovi vôbec nehodí, tak mu to poviem, nech sa zariadi ako chce. Pravdepodobne to aj tak bude chcieť skúsiť a nevyjde to a poplače si, ale ja by som teda chcela vedieť, s kým sa moje dieťa stretáva, hlavne, ak je to neznámy človek z netu.

sissy27
15. máj 2022

@vroni iste, ublížiť môže aj dlhoročný kamarát. Len to riziko je tak nejak menšie ako pri náhodných známostiach z internetu. A minimálne v prípade krádeže alebo fyzického ublíženia je rozdiel prísť na políciu s tým, že to urobil XY alebo “ja vlastne neviem, videla som ho 1x v živote a na internete má prezývku DarkMadMan”…
Ale ok, pre teba žiadny rozdiel, tak to necháme tak 😃

vroni
15. máj 2022

@sissy27, kde si na to prišla, že nevie, ako sa vola a kde býva?

jana_eyre_2
15. máj 2022

@sissy27 čiže ak.by sa tvoje dieťa stretlo s niekým z internetu tak sa viac bojíš o svoju domácnosť ako o dieta samotne? Ak niekoho podozrievas z trestnej činnosti, tak ti príde lepšie že sa s ním dieťa stretne mimo domu, bez toho aby si ho spoznala?