Pomáhajú vaše deti v domácnosti?

1. jan 2023

Čaute, pomáhajú vaše deti v domácnosti? Mám 9 ročnú slečnu a domáce práce cielené nemá.

viestta
1. jan 2023

Náš nepomáha. Naš sa zapája do domácich prac. Uprace po sebe, aj kupelnu, vysáva, vesia prádlo. Podľa toho čo treba robí. Okrem toho spolu varíme, nakupujeme.

simsalabim
1. jan 2023

Moji maju od malinka pridelene povinnosti. Vsetci tu zijeme, vsetci mame doma povinnosti.

jana_eyre_2
1. jan 2023

Áno, pomáhajú, ale čím sú starší, tým viac im to musím pripomínať..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lienka.7
1. jan 2023

Moja 2,5 rocna so mnou vynasa smeti🤣 akonáhle beriem kos, stoji nachystana pri dverách, čipom otvara bránu na smetiakoch.
Ked vesiam prádlo, "pomaha" mi ho vytriasat a podava mi ho. Pripadne svoje nohavičky si uz sama prevesi cez susiak. A co teda jedine musi, to je upratať si svoje hracky pekne na miesto.
Myslím ze je uplne bezne postupne zapájať deti do domácich prác. Primerane podľa veku.

autor
1. jan 2023

Tak neviem deti si majú užívať detstvo a pomáhať pri varení? To fakt? Akože príde a pomôže ale aby som jej povedala že ideme variť pod mi pomôcť yo nie. Izbu neupratuje lebo to nevie poriadne. Bola menšia upratovala ale nemohla som sa na to pozerat

autor
1. jan 2023

@elizabet173 a nemám jej aj povedať nech vymení žiarovku?

tarvika
1. jan 2023

Deväť ročnú mam aj ja. Ma na starosti kŕmenie psa, utieranie prachu, umývanie dlazky, to v celom byte. Potom umytie kúpeľne a vynášanie smeti , kompostu, plastov a papiera. Občas musí ešte navyse vyložiť mycku. A samozrejme jej izba je jej starosť. Aké veľakrát jej to musím všetko opakovane pripomínať a často sú z toho hádky a nervy.

lienka.7
1. jan 2023

@autorka ja poznám chlapov, ktorí nevedia ani to... zjavne mali asi ich matky taky "postoj" k životu a domácim pracam ako ty 👌👎

4stanka4
1. jan 2023

Tak potom tu o pár rokov nevyplakavaj keď nebude robiť vôbec nič a budeš jej chodiť len okolo zadku a robiť jej služku. Toto si chcela počuť?

0silvia0
1. jan 2023

Ja som v tomto veku vzdy uptatovala ich izby s detmi, popritom sme sa rozpravali, vysvetlovala som im ako sa dokladne upratuje, tiez si nevedeli izbu poriadne a dokladne upratat.

accountant2022
1. jan 2023

Ano to fakt. Deti sa maju podielat na chode domácnosti ako aj muzi. Ako pise
@elizabet173

lucinka1988
1. jan 2023

Mám 4,5 ročného syna a 2 ročného a áno, obaja sa zapájajú, starší syn vie dať prať, vybrať a povešať prádlo, vyberie smeti a odnesie pred dvere, vie dokonca vysávať, utiera si prach v izbe na poličkách, keď žehlím, skladá a páruje ponožky a odloží si veci na kôpky do skrine, ošúpe mi vajíčka, urobí kávu, pozametá..Mladší samozrejme opakuje a snaží sa tiež..Robia to veľmi radi a mne príde prirodzené ich takto viesť, chcem vychovať samostatných a poriadkumilovných chlapov..Ktorí budú tieto práce prirodzene vnímať aj v case, keď budú mať sami rodinu..Držím si palce💪☺️

autor
1. jan 2023

@lienka.7 to neznamená že neumyje riad, nepomôže alebo nevynesie kôš, povysáva aj utrieť prach ale cielene že ideme upratať, to nie. Soboty neupratujeme, upratujeme priebežne. Hovorím že cielene nemá, niekedy sama od seba umyje riad ale aby mala napr na to zoznam to nie

accountant2022
1. jan 2023

@4stanka4 No veď nech si "uziva detstvo" lebo ak utrie prach ci povysava tak z dietata ubudne...Ale ved mamicka urobí ako asi aj za tatinka.

autor
1. jan 2023

@lucinka1988 neboj prídu do puberty a vykašlú sa ti na to. 😀

accountant2022
1. jan 2023

A co nevie poriadne upratat v izbe?! A vo vlastnej?

autor
1. jan 2023

@4stanka4 ako vieš že nebude nič robiť? Aha lebo nerobí na povel ako psík 👏👏👏👏

lucinka1988
1. jan 2023

Môže byť, zhodnotím o pár rokov, zatiaľ som na nich aj na seba hrdá😉

accountant2022
1. jan 2023

@autorka Preco to hrotis?! Ze ako psik? Ved sa normalne dohodneme a hotovo. Ano mam pubertiaka a dobre vie ze treba si po sebe upratat a aj robit nieco v domacnosti,ze nič sa nespravi samo. Potom tu mame chlapov co h.vno robia a zeny sa tu sťažujú.

laila22
1. jan 2023

V 9 rokoch som bola rada, keď mala poriadok v skrini a izbe. Teraz má 14 a vie upratať dom. Včera komplet upratala dom, utrela prach, umyla WC_ka, kúpeľňu, izby povysavala, vylestila zrkadlá a umyla dlazky. Ja som varila a pripravovala dobroty na večer 🙂

autor
1. jan 2023

@laila22 to je prístup. A utierala v 9tich rokoch prach?

No lebo ja som našla na nete zoznam čo by malo vedieť 9 ročné dieťa a akože niektoré veci 🤔

viestta
1. jan 2023

No vidíš a tu je problém. Ako uprace, tak bude. Ani mňa by nebavilo ak niečo spravím a príde "vrchnosť" a zdrbe ma alebo začne po mne prerábať.
A nie, nevari pre nás nedeľné obedy. Keď varím spraví to co zvládne. Rezne obalu je od 4 rokov, už asi rok po tom nevyzerá kuchyňa ako po výbuchu. Nakraja zemiaky, očistí mrkvy skrabkou, osupe cibuľu, odváži ingrediencie ak pečieme, vymiesa cesto, rozbije vajíčko.
Ponozkam po praní hľadá súrodencov, posteľné prádlo vyvesiť nevie, ale tričká, slipy, ponožky zavesiť dokáže. Dokáže vytriedit špinavé prádlo na svetle tmavé, na to naozaj netreba doktorát. Pomáha otcovi ak niečo opravuje, na záhrade tiež.
Ja zastávam názor ako je spravené, tak je. Poprosím o pomoc, poďakujem, pochválim a viem, že časom to bude lepšie a lepšie. Ani mňa z neba hotovú nezhodili, aj ja som sa všetko musela naučiť. A samozrejme aj pripomeniem aj príkazem ak zabudne, že ma po sebe popostielat, upratat, odlozit topánky na miesto, upratať si na stole keď dopíše úlohy, nachystať tašku do školy.

laila22
1. jan 2023

U nás platí, čím je staršia, tým je to lepšie, aj keď je v puberte, uprace oveľa lepšie a ochotnejšie ako keď mala 9. 🙂

accountant2022
1. jan 2023

Ano u nas 9rocna utiera prach. Utiera ho uz cca 5rokov. Co je na tom divne?

laila22
1. jan 2023

@autor v 9 utierala prach, ale štýlom, že utriem iba to čo uznám za vhodné... 😁

sense
1. jan 2023

Ciele e nemá ale pomáha keď ju požiadam plus teda svoju izbu, a svoju kúpeľni čistí sama

mondolina
1. jan 2023

malé detičky upratujú veľmi radi, lebo to berú ako hru.
nepoznám puberťáka, ktorý s radosťou robí domáce práce.
bože aká naivita🙏🥳

marianarem
1. jan 2023

Mna mama takto volala takmer ku kazdemu vareniu, za mna to bol velky prinos. Akonahle som sa osamostatnila, vedela som uz slusne varit, aj od oka, kedze som to tisickrat videla, mala v ruke. Co sa tyka spominanej vymeny ziarovky, to si zrovna myslim, ze zvladne daleko mensie dieta 🙂 (tam kde dociahne).

asocial
1. jan 2023

Otázka: čo si čakala od tejto diskusie? Mne bolo hneď po prečítaní otázky jasné, že sa tu budú matky predbiehať a chváliť, ktoré dieťa viac toho doma spraví. Reálne to však býva ine.