icon

Pomáhajú vaše deti v domácnosti?

1. jan 2023

Čaute, pomáhajú vaše deti v domácnosti? Mám 9 ročnú slečnu a domáce práce cielené nemá.

accountant2022
1. jan 2023

@mondolina No s radosťou nie. Ale robi. Ty robis domace práce s radosťou? 😂😉

mondolina
1. jan 2023

@accountant2022
hej, rada upratujem.
ale netvárme sa, že pubiš v 12 rokoch bude proaktívny čo sa týka upratovania. tak ako bol keď mal 2 roky.

jana_eyre_2
1. jan 2023

Nechápem načo si sa pýtala keď ťa tak popudilo že deti pomáhajú.. nemám pocit že by si moje deti neuzivali detstvo preto že si upratali bordel v izbe.. práve hraju spolu nejakú spol.hru potom ako si každé malo upratať izbu.. veď keď tebe vyhovuje ako je to u vás, tak nech je to tak ako je - iní to zase majú inak.. nerozumiem načo to porovnávať? Moje deti napr. Ešte zase nikdy neobalovali rezne, ale vôbec ma to nerozhodilo že ine deti aj mladšie z tejto diskusie to už vedia.. veď každý má doma inak zaužívaný život..

viestta
1. jan 2023

@mondolina pozri sa, mňa radosť z upratovania prešla dávno pred pubertou. Asi ako každého. Lenže upratovať, variť a mnoho iných vecí je nevyhnutné a robíme ich ci nás bavia ci nie. Najprv u rodičov, potom vo vlastných domácnostiach. A tak isto to bude aj u našich detí. Život nie je prechádzka ružovým sadom, treba robiť aj to co sa nám nachce. Je to krutý fakt, ale je to tak. Ak by sme robili len to co nas baví a vtedy kedy sa nám chce ako by sme dopadli?

lucinka1988
1. jan 2023

@accountant2022 presne tak, ja to tiež nerobím rada, ale robim, lebo musím..v puberte som to tiež nemala rada, ale napr od 10 rokov som doma komplet žehlila a od mala som bola vedená k poriadku v domácnosti..A som mojej mame neskutočne vďačná za to, ako ma viedla a ako teraz ja vediem svoju domácnosť, presne vďaka tomu. Dokonca aj moji bratia v puberte robili, čo museli, aj keď neradi..Každý mal svoje povinnosti, takže chceli/ nechceli, urobili..A moji v puberte tiež urobia, lebo budú musieť, aj keď neradi..Od naivity mám ďaleko, ale viem, že proste budú robiť, čo budú musieť..Akuraz pre tých mojich to bude úplne prirodzené, lebo to robia od mal- a to sú chlapci. Aj zuby sa im nevhce umývať a musia..Aj posteľ si starší ráno kompletne uprace, robí to od 3 rokov..A som na neho veľmi hrdá..

accountant2022
1. jan 2023

@mondolina Ja sa netvarim. Pisem ako je u nas-nauceni su ze "bez práce nie su kolace"...Ja neznasam upratovanie a aj tak to robim.

janewithane
1. jan 2023

Tak prave varenie (a pecenie) nas ako deti - aj mna aj surodencov bavilo najviac a velmi radi sme sa zapájali..to nam ostalo pomerne dlho..

markus1
Odpoveď bola odstránená
mondolina
1. jan 2023

@accountant2022
ja som to celé písala ako reakciu na to, že malé deti ešte s radosťou upratujú a že ich tá radosť potom prejde. Nikde nepíšem že upratovať sa nemá.

mondolina
1. jan 2023

@viestta
reagovala som na nadšenie jednej mamičky, že jej malé deti s radosťou pomáhajú, a že ich neskôr tá radosť prejde.
nikde nepíšem, to čo píšeš ty😉

matabb73
1. jan 2023

Čím skôr začneš dieťa zapájať do domácich prác, tým lepšie. Zvykne si, že je to bežná vec a o to menej bude s tebou v puberte bojovať. Moja dcéra má 14 a už dávno pomáha pri všetkom, čo treba. Ako 10 ročná sama napiekla všetky medovníky keď ja som musela nečakane odísť do práce. Ako 12 ročná za mojej asistencie umývala okná, lebo ju to bavilo a sama chcela. Teraz nemá problém sama napiecť, oprat si veci v práčke, nakúpiť, uvariť jednoduché jedlo. Tak isto som viedla syna, akurát jeho pečenie nebavilo, on radšej variť. Pre mňa je to príprava do života. Aby keď budú bývať sami vedeli všetko, čo budú potrebovať.

viestta
1. jan 2023

@mondolina tak sa v tom aspoň zhodneme

maickamf
1. jan 2023

Aj ja mam 9r slecnu. Niekedy pomaha viac, niekedy menej, ale vela veci zvlada porobit co sa tyka upratovania, ale aj v kuchyni (najradsej obaluje rezne). Ja si myslim, ze nenasilnym zapajanim deti do beznych domacich prac im detstvo neutecie😉

autor
1. jan 2023

@asocial čakala som že napíšu normálne, a nie hneď že toto a toto a človek sa cíti že sa dieťaťu nevenuje

viestta
1. jan 2023

Ale venujeme sa deťom napriek tomu, že robia domáce práce. Kým spolu varíme pokecame o kadečom. Ešte si aj zopakujeme učivo zo školy ani nezbadá ako. Keď dačo sam urobí mame viac času povedzme na prechádzku.

gabika99
1. jan 2023

@tarvika fuuu, to má toho teda dosť.

vladinka
1. jan 2023

Ja mam skoro 13rocneho, neznáša neporiadok (ako ja) tak upratuje aj sám. V izbe si udržuje poriadok, to mu nemusim ani hovorit. Pomaha mi pri varení, obcas povysáva, ked pridem z nákupu, všetko vyloží sam, to mu nemusim ani kázať. Ale on je taký gentleman ,presne ako môj manžel, takže ma všetko odkukané😀.

tarvika
1. jan 2023

@gabika99 tak býva tam tiež 🙂 aspoň bude vedieť ako to funguje, keď bude mať vlastnú domácnosť. Ja toho robím oveľa viac 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lucinka1988
1. jan 2023

@elizabet173 👏👏👏Presne!!!

gabika99
1. jan 2023

@tarvika samozrejme. Moja bude mať 12. Keď bola menšia v kuse pomáhala, teraz sa jej veľmi nechce. To však neznamená, že nič nerobí. Vidím, že ju skôr bavia práce okolo domu, s manželom, v dielni 😁. Ona je skôr taký umelecký typ, pre ňu je v izbe poriadok, pre mňa je to bordel. Snažím sa to tolerovať, ale vie, kde sú hranice, sama uzná veľa x, že musím si upratať.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lucinka1988
1. jan 2023

@elizabet173 veľmi pekne si to napísala, vidím, že stále sa tu nájdu (aj keď je ich ako šafránu) mamičky, ktoré to majú v hlave upratané🤗

accountant2022
1. jan 2023

@elizabet173 vyborne zhrnuté.👍 Ale zrejme autorka robi slúžku ako detom tak aj muzovi. Ako tu väčšina čo čítame diskusie.

viestta
1. jan 2023

Treba si, milé mamičky, uvedomiť, že vychovávate budúcich dospelakov. Vychovávate budúce zeny, ktoré sa raz budú starať o vlastnú domacnost. Teda mali by základné ale aj zložitejšie veci zvládať. Navariť, upratať, upiecť. Vychovávate budúcich mužov, ktorí sa raz osamostatnia, založia rodinu a ak nechcete aby vám boli budúce nevesty "vďačne" naučte ich, že doma sa nič nespravi samo, že sa treba o chod domácnosti postarať, že to nie je len "ženská robota". Denne tu čítame o mužoch co doma krížom slamy neorelozia, lebo oni sú chlapi. Ak nechcete aby z vašich dcér vyrástli ustvane ženy, ktoré sú na všetko same, keď nechcete aby z vašich synov vyrastlí gaučaci z presvedčenia ukážte im ako to v domácnosti chodí. Domácnosť je naša spoločná a každý sa ma na jej chode podieľat, bez ohľadu na vek a pohlavie ale primerane svojim danostiam.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
kristiii
1. jan 2023

Syn má 12 a áno pomáha, ale momentálne len na povel 🤣. To na margo mamičiek malých detičiek, ktoré baví s nimi napríklad vysávať. Aj môjho to bavilo prevelmi, keď mal dva, teraz povysáva s predchádzajúcim prevrátenim očí a pohundraním, ale povysáva (mňa to tiež nezačalo baviť doteraz, ale čo už). Sám od seba sa akurát tak vychysta do školy, naučí, nakŕmi zvieratká. Že má pookladať riady, pozametať či utrieť prach mu musím povedať, ale vie a spraví. Teraz sa začal zaujímať o "varenie", sám si chce vedieť spraviť krupicovú kašu, palacinky, praženicu a podobne jednoduché jedlá, tak skúša

viestta
1. jan 2023

@elizabet173 môj muž zažil "kultúrny šok" keď zistil, že sa od neho požaduje podieľať sa na chode domácnosti. Ale našťastie ma viac rozumu ako jesitnosti, takže pochopil. Akurát to co ho mala naučiť mama ho učím ja. Už sa nebojí ani sporáka, ani vysávača a pri zapínani práčky už nemáme polhodinovy videohovor ako to bolo na začiatku. Som si istá, že svojej budúcej neveste sa aj tak nezavdacim, ale syna vychovávam tak, aby prezi bez uhony ak by aj náhodou ona bola lavoruka. A že by mohla byt lavoruka sa začínam obávať, pretože ona môže byť jednou z tých co tu mamičky ofukuju a nechcú aby v detstve "otočili".

autor
1. jan 2023

@accountant2022 ja robím slúžku? 🤣🤣🤣 Nerobím slúžku, dcéra si vie odpratať tanier, vie umyt riad, a izbu upratať štýlom že ustelie posteľ ale veľké upratovanie robím ja s ňou.
@viestta milé že budúce ženy ktoré sa budú starať o domácnosť atď, a hneď na to že mužov ktorí budú sa oženia atď 😀

@kristiii o tom hovorím že určite maličké deti to baví ale väčšie nie. Ja keď poviem že pod ideme upratovať tak upratujeme. Malá nemá ani na mobile limit a pritom vie stráviť hodiny a hodiny legom.

letfenixa
1. jan 2023

Tito anonymni autori, zalozia akože v pohode tému a potom v "diskusii" kopu okolo seba.
@autorka na čo sa pýtaš, keď ťa odpovede nezaujímajú?