Poplatok ZRPŠ - prestup na inú školu

marakana
20. nov 2020

Ahojte mamičky. Syn teraz v novembri prestúpil na inú základnú školu. Je povinná škola vrátiť uhradeny príspevok ZRPS? Je to 25€. Nový riaditeľ vravel, že automaticky by mali platbu vrátiť. Ale stará škola na to nereaguje. Máte s tým niektorá skúsenost? Ako ste postupovali? Vďaka za konkrétne skúsenosti. Domnienky mi prosím nepiste 😉

veronikaszabova
20. nov 2020

@marakana poplatok ZRPŠ je dobrovolny prispevok - skola nie je povinna ti ho vratit.

nely1704
20. nov 2020

@marakana poplatok sa platí za školský rok. Čiže ak ukončil v júni starú školu a nastúpil v septembri na novú tak nie

rooskoliv
20. nov 2020

ZRPS nie je zalezitost skoly, ale nejakeho obcianskeho zdruzenia. Ten prispevok nejde skole, ale obcianskemu zdruzeniu. Cize nekomunikuj so skolou, ale s obcianskym zdruzenim, skola s tym nic nema

veronikaszabova
20. nov 2020

@rooskoliv ZRPŠ je to zdruzenie - Zdruzenie rodicov a priatelov skoly.

maryah
20. nov 2020

Môj syn, keď prestupoval zo školy, tak mi hneď vrátili príspevok ZRPŠ... Neviem od čoho to záleží...

ckatka
20. nov 2020

Och tieto "dobrovoľne" príspevky...
Mňa ide poraziť ze napríklad v našej škôlke učiteľka zoberie 50€, odfajkne si vás v zozname...A bez dokladu bez všetkého...A my ani nevieme na čo to je. Ale keď nedáš tak máš v skrinke každý deň papierik ze ešte ty chýbaš...

katunika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronikaszabova
20. nov 2020

@ckatka tak to mate dost blbe - ja som v rade skoly aj v ZRPŠ. Prispevok je dobrovolny a tak to aj prezentujeme. Nikoho nenahaname, aby zaplatil. U nas sa to posiela na ucet, takze napriklad ani ucitelky nevedia, kto zaplatil a kto nie.
A k tomu, ze nevies na co sa to vyuziva - musi sa viest podrobne uctovnictvo, kam sa peniaze davaju, co sa kupuje. Kedykolvek to musi byt dostupne rodicom k nahliadnutiu plus to musi sediet do posledneho centa.
Btw my sme napriklad tento rok dali poplatok iba 10€, nakolko je situacia aka je a mnoho rodin ostalo len s jednym prijmom. Plus sa neorganizuju vylety a ziadne akcie pre deti.

fokuska
20. nov 2020

Problem je aj to, ze rodicia sa velakrat nezaujimaju a na tieto veci doslova "kaslu". Na zaciatku roka sa zvykne na prvom rodicovskom vybrat jeden zastupca z triedy, ktory bude chodit aj na "celoskolske" zdruzenia ZRPS - u nas sa zvykli konat pred kazdmy rodicovskym. Cize zastupca z kazdej triedy tam dostal info a nasledne ho na triednom rodicovskom odprezentoval vsetkym ostatnym rodicom v triede. V pripade, ze bolo potrebne o niecom rozhodnut, tak "pozbieral" nazory v triede, alebo uroili hlasovanie a potom rozhodnutie triedy prezentoval dalej zvysku skoly.
A realne to vyzeralo tak, ze sa muselo doslova prosit, ktory rodic by sa na tuto rolu podujal, nikto nemal zaujem, potom horko tazko niekto, ale na to celoskolske rodicko nesiel, alebo meskal, takze nevedel potom triede podat vsetko info, pripadne ked uz s niecim prisiel tak v triede rodicia sa vyjadrit nevedeli, nechceli - polozi sa otazka a vsetci len pozeraju a su ticho - nepovedia ani, ze nie, nepaci sa mi to, nesuhlasim, ani ze ano, len pozeraju ako teliatka.
A potom ked to cely skolsky rok prebieha takto tazkopadne tak na konci roka si tito rodicia "spomenu" ze ved sme nieco platili a zacnu byt aktivni a vykrikovat, ze na co sa to vlastne minulo a preco nie sme informovani? Preco nemozeme rozhodovat o tom kam tie peniaze idu?
Pritom je to presne tak ako pise @veronikaszabova ale velmi casto sa rodicia vobec nezaujimaju, nechodia poriadne na rodicovske, neriesia, ale potom cakaju ze niekto za nimi bude doliezat a pchat im spravy, uctovnictov a vsetko popod nos, ked cely cas nemali ziadny zaujem - ani sa informovat, ani aktivne prispiet, rozhodnut, podielat sa.

Samozrejme, ze nie vsetci maju takzto pristup, nie vsetky ZRPS poctivo vsetko eviduju, ale toto je velmi casta skusenost.
A ak sa niektory rodic stazuje, ze ako to je a dostane odpoved, ze ano, nefunguje to dobre, nie je o to zaujem, pridate sa k nam, pomozete nam urobit v tom poriadok, nastavit dobre fungovanie? Tak nieeeee, nieeee, v ziadnom pripade, ja na take nemam cas, nemam chut, nechcem. Cize pristup na styl - ja neurobim nic a nijak neprispejem, ale zato viem urcite povedat ze to robite zle, ze to nefunguje, ze ocakavam ine vysledky, ale nemam ziadny zaujem nieco pre to urobit.

katunika
20. nov 2020

@fokuska Prepáč, je fajn že si povedala svoj názor. Ale ako to súvisí s témou, resp s otázkou?

marakana
autor
20. nov 2020

@veronikaszabova U nás je to povinnosť zaplatiť. Ale my sme s tým nemali problém, chápem kam ta platba ide a na čo je určená. Ale decko mi bolo v škole minimálne, na maródke viac ako doma... A odchádza po 2 a pol mesiaci na inú školu... Tak si myslím, že by to vrátiť mali..

marakana
autor
20. nov 2020

@nely1704 odchádza po 2 a pol mesiaci

marakana
autor
20. nov 2020

@veronikaszabova Zaujímavé je, že riaditeľstvo inej školy vo vrátení nevidí vôbec problém.

veronikaszabova
20. nov 2020

@marakana ale riaditelstvo skoly s tym fakt nic nema. To musis pochopit.

fokuska
20. nov 2020

@katunika Reagovala som na debatu, ktora sa rozbehla potom co napisala @ckatka a reagovala @veronikaszabova a moze to pomoct mozno autorke - nevieme ako to funguje u nich, aky ma pristup ona, ostatni rodicia z triedy a skoly - mozno ide len o komunikacny problem, mozno su tam vo vedeni naozaj ludia, ktori to nerobia transparentne - prave vtedy by mali aktivne zasiahnut ostatni rodicia. Mozno si autorka ani neuvedomuje ake ma v skutocnosti moznosti a pravomoci... vyzera to tak, ze vobec nevie ako to funguje, ze s tym vedenie skoly v podstate "nic" nema, ze je to osobitna rada so svojim osobitnym vedenim.

marakana
autor
20. nov 2020

@fokuska No, máš negatívne skúsenosti. Ja chodím na všetky rodičia som sucinna a nápomocná kde sa dá. Ale minimálne je to neetické keď decko ide po 2 a pol mesiaci preč a škola sa robí že nič sa nedeje. Nehovoriac o tom, že je pandémia a nejaké aktivity sú minimalizované

marakana
autor
20. nov 2020

@maryah Veď to... Že jedna škola s tým má problém a ďalšia to berie ako samozrejmosť. Vrátia poplatok, keďže ho dieťa nevyužije...

marakana
autor
20. nov 2020

@ckatka No to hej, naháňajú tie platby aj keď sú ,,dobrovoľne,,

fokuska
20. nov 2020

@marakana Preto som to napisala, ze niekto si mozno neuvedomuje, ze kde moze byt problem.
ZRPS musi mat v podmienkach urcene na co je platba urcena a ako sa riesia taketo situacie - napriklad dlhodoba choroba, prestup na inu skolu a pod. Kazda skola to moze mat nastavene trosku inak. To, ze nova skola by v tom nevidela problem, to staru skolu vobec k nicomu nezavazuje.
takze to co potrebujes ty spravit je kontaktovat ZRPS - cize radu skoly, vysvetlit situaciu a informovat sa ci je mozne vratenie alikvotnej ciastky.

Kazde ZRPS je akoby samotna organizacia a preto nemozes cakat ze vsetky budu mat presne rovnake podmienky.

marakana
autor
20. nov 2020

@fokuska Ďakujem. Táto rada je presne čo potrebujem. Pomohla si mi 😉

fokuska
20. nov 2020

@marakana Daj vediet ako si dopadla, co ti povedali.

ibrunova
20. nov 2020

@marakana Nerieš to so školou, ale s predsedom ZRPŠ, prípadne im to daj písomne a nech sa vyjadria.

ibrunova
20. nov 2020

@fokuska pozor, ZRPŠ je rada rodičov, nie rada školy, to sú dve úplne rôzne veci.

fokuska
20. nov 2020

@ibrunova Jooj vidis, jasne ze rada rodicov, vysvetlujem ze skola s tym v podstate nic nema a potom napisem taku blbost. Dakujem za opravu, ja som si to v hlave stale precitala spravne.

marakana
autor
20. nov 2020

@ibrunova Áno, dakujem krásne za info. Už som napísala mail

hettinka
20. nov 2020

@marakana ja som neziadala spat a sami to nevrátili. Na novej škole zrps odo mna už v ten rok nechceli. Nás prestupoval v decembri.

elizabet173
21. nov 2020

@ckatka som prekvapená, že nie ste informovaní, na čo sú tie peniaze použité, materské školy majú bežne zverejnený na začiatku školského roka rozpočet na daný školský rok s jednotlivými položkami. Na konci školského roka zase zverejnia s podrobným rozpisom na čo sa peniaze použili. Používajú sa na zakúpenie školských potrieb - výkresy, farby, plastelína, farebné papiere, lepidlá, pomôcky na edukačnú činnosť, výlety, plavecký výcvik, exkurzie, bábkové divadlá, balíčky k Mikulášu, darčeky pri odchode predškolákov do školy....určite som kopu vecí zabudla. Minulý školský rok boli rodičom vrátené peniaze za mesiace kedy bola MŠ zatvorená. Učiteľka nemá dať aký doklad, že peniaze prijala, jedine rukou napísaný. Účet ale spravuje jeden z rodičov, nie učiteľka

marakana
autor
25. nov 2020

Pozdravujem Vas. Tak som napisala priamo predsednicke ZRPS, vysvelila dovody a peniazky su na ucte. Skola sa k tomu stavia vyslovene negativne, kedze sme odtial odisli. ALe je to nepodstatne. To co som chcela som vyriesila. Vdaka Vam. Vase rady pomohli. Vsetkym zelam nech sa Vam dari a hlavne ostante zdrave.

fokuska
25. nov 2020

@marakana Tak vidis. Skola na to vplyv nema, zbytocne riesit s nou, podstatne je zrps a vidis ze sa to vyriesilo ;)

ibrunova
25. nov 2020

@marakana super, teším sa, že sa to vyriešilo k spokojnosti 🙂